Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 955647 пъти)

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #120 -: 13 Септември 2007, 21:44:36 »
Пепи, да се отчета и при теб - направих кифличките по рецептата за кифлички и калцоне. Стана страхотно тесто - много мекичко и пухкаво, много хубаво се разточи и всичко вървеше като по ноти... Докато започнаха да се пекат. Разпукаха се отгоре и шоколадът им изтече  ;D (на тези, които бяха с шоколад). Тези с мармалада текоха по-малко  ;D Чудя се защо...Дали не ги разточих много тънко..ама гледах да спазвам на 100% рецептата. :innocent:
Е, както и да е - станаха прекрасни на вкус, макар и половината им плънка да беше в тавата  ;D

Но аз съм упорито магаре и ще се пробвам, докато не ги направя като хората  :P

Благодаря сърдечно за вкусната и лесна рецепта  :thank_you:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #121 -: 13 Септември 2007, 22:25:41 »
Илианка, радвам се, че са ви харесали  :-*

винаги когато сложа захар върху тези кифли ми се пукат отгоре, не знам защо така става. Затова и почти винаги ги правя със сусам или мак.
А когато мармалада е по-течен, или сложа повече от необходимото, и на мен ми изтича. Затова обикновено ползвам един от сливи, който е достатъчно гъст, или ако правя с друг по-рядък - разбърквам сладкото със смлени орехи, за да поемат от течността.
Завивай хубаво ъгълчетата, така шоколада не изтича. И пробвай с малко по-дебело разточено тесто, макар че не виждам то да спре изтичането (само напукването може би)
А тестото наистина е чудно - и за работа, и на вкус. От него правя и пици, и хлебчета.

« Последна редакция: 13 Септември 2007, 22:27:28 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #122 -: 14 Септември 2007, 09:14:33 »
Пепи,  :air_kiss: И на мен ми мина през ум да го пробвам и за хлебчета  ;D
А кифлите няма да ги поръсвам със захар вече  ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Туршия от зелени домати
« Отговор #123 -: 16 Септември 2007, 14:36:46 »
Солена туршия:

на 1 част сол - 14 части вода. Доматите зелени - цели и твърди, + кервиз/целина, бахар, черен пипер, синап/хардал. Ако е в съд с голям отвор, притискаш с чиния, да не изплуват.  В 3-л. буркани поставям отгоре листа от дюли или лозови и притискам.



И Леко сладникава:

на един  3л. буркан
4 с л сол
12 с л захар
всички останали по-горе написани треви и подправки и доливаш с вода.

Към доматите прибавям моркови и чушки за разнообразие.

Ако е в буркани - обръщат се 2-3 дни.
Ако е в съд, тип тенджера - разбърква се 2-3 дни.
« Последна редакция: 16 Септември 2007, 14:51:53 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Дроб с чесън и лимон
« Отговор #124 -: 16 Септември 2007, 19:22:05 »
Дроб с чесън и лимон

този е най-крехко приготвения дроб, който сме хапвали до сега



Продукти за 4 порции:


800 гр дроб (моят е смес от телешки и свински в пакетчета)
кимион и черен пипер по 1 ч л
сол на вкус
200мл прясно мляко

200 гр. брашно
олио за пържене

сока на 2 лимона (около 120мл)
6-7 скилидки чесън


Приготвяне:

* Дробът се нарязва на дребни хапки и поставя за час-два в прясно мляко да се изкисне
* Изцежда се хубаво и се поръсва с подправките и солта. Обърква се
* Посипва се с брашното (в гевгир аз за по-лесно) и обърква така, че всяко късче дроб да бъде оваляно в брашното
* Обират се парчетата дроб или изтърсва да изпада брашното.
* Пържи се на 3-4 пъти (зависи от големината на тигана) в горещо олио като не се разбъркват през цялото време, а се оставят по 1-2 мин. от всяка страна (до изпържване на късчеттаа)
* Вади се в затоплена чиния или тенджера и захлупва веднага с капак да остане топъл.
* През това време се счуква чесъна/пресова и смесва с  изцедения лимонов сок.
* Когато е изпържен дроба се залива със сместа от чесън  и лимон и пак затваря съда.
* Оставя се да "поеме" затворено за около 30-40 мин., като през това време се разбърква 2-3 пъти.


Върви и с   и със студена  ;D
« Последна редакция: 31 Октомври 2010, 19:39:12 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vens

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2028
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #125 -: 16 Септември 2007, 20:30:54 »
Пепи , благодаря за рецептата за кетчуп . Правим го вече втора година и много се харесва у нас .  :smile1: Прилагам снимков материал :

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #126 -: 16 Септември 2007, 21:39:58 »
Правим го вече втора година и много се харесва у нас .  :smile1: Прилагам снимков материал :

който материал жестоко ми напомня, че трябва да направя вече, а нямам време  :(

Веси, много се радвам, че го харесвате  :air_kiss:

Преди малко говорихме с Юлка, колко лесно ще ми е да купвам от магазина, ако не вървеше на меса, картофи, пасти, дори на филии с масло в къщи   :(
« Последна редакция: 16 Септември 2007, 22:00:14 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #127 -: 16 Септември 2007, 22:18:52 »
Пепи, ще се пробва задължително.Благодаря :air_kiss:
Цитат
Преди малко говорихме с Юлка
:(ааааааааа, разкрити.... къде си говорите вие с Юлка?
« Последна редакция: 16 Септември 2007, 22:23:56 от vesela »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #128 -: 16 Септември 2007, 22:49:05 »
В Скайпе-то Веси, вечер си "хортуваме" ако няма някой залегнал тийн пред ПС-то у нас  :innocent:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #129 -: 17 Септември 2007, 15:46:25 »
 :hi: Пеп-4о ,когато кифлите са навити ги намажи с белтък и после ги остави да бухнат , след това ги намажи с желъка и поръси с захар ,това лято правих кифли за продажба , при теста с мая никога в кунята не трябва да има теченийе. Надявам се че съм ви помогнала . :thumbup:
mazesin yemekleri

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о
« Отговор #130 -: 17 Септември 2007, 23:37:35 »
sezamm благодаря  :-*  следващия път ще процедирам така с мазането.

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Карамелизирани ябълки
« Отговор #131 -: 18 Септември 2007, 07:01:14 »
Карамелизирани ябълки





Продукти:

5-6 ябълки
200 гр кафява захар
200мл ликьор


Приготвяне:

* Ябълките се почистват и нарязват на резени
* Заливат се с ликьора (този ползвам) и поръсват с половината от захарта.
* Оставят се да постоят половин час.
* Поставят се в тавичка за печене и поръсват с останалата захар.
* Пекат се в предварително загрята фурна за около 5-7 мин. (да се изпари ликьора)
* Сервират се охладени (може с топка сладолед)


Приятен апетит  :smile1:
« Последна редакция: 18 Септември 2007, 07:43:39 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Липтауер
« Отговор #132 -: 22 Септември 2007, 22:40:33 »
Липтауер (Liptauer)

сложно име, за нещо съвсем лесно и вкусно. Подходящо както за сандвичи, така и за придястие и салата. Източника е "австрийска кухня" някъде из гуглето снощи.






Продукти:

200гр прясно сирене, недобре осолено още
1/2  глава лук
2 ск. чесън
1 малка връзка пресен лук
1 с. л. горчица
2 с л майонеза
5 червени печени и обелени чушки
1 малка зелена сурова
1 малка щипка кимион
1 малка щипка бял пипер
60-80 гр маринована  херинга*
10-на обезкостени маслини
сол ако трябва



Приготвяне:



* В купа са пасиране се поставят сиренето, чушките, горчицата, майонезата, лука и чесъна.
* Пасират се до получаване на хомогенна смес.
* Прибавят  се половината от ситно нарязания лук, кимиона и пипера, ситно нарязаната зелена чушка, ситно нарязаната херинга без кожа и пак така ситно нарязаните почти всички маслини
* Разбърква се и се поставя за 1.5ч. да се охлади.
* Сервира се поръсено с още от пресния лук и маслини



Рибата трябваше да е аншоа, ама айде  ;D

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Кекс с грис и плодове
« Отговор #133 -: 23 Септември 2007, 12:37:14 »
Кекс с грис и сухи плодове



Продукти за 2 кекса с големина 22-23см


6 яйца
12 с л захар
5 с л мед
2 бакпулвера (20гр)
4 ванилии
200мл безалкохолно Фанта или друг портокал
100 мл олио
5 чаши (по 220мл)  брашно
150гр грис - смлян в блендер или кафемашинка
5 с л нишесте
100 гр едро смлени орехи
100 гр стафиди
100 гр сухи череши
100 гр сухи ябълки
100 мл ликьор


Приготвяне:


* Плодовете се накисват в затопления ликьор
* Яйцата се разбиват със захарта и меда
* Прибавят се един след друг и другите продукти
* Прибавят се плодовете с ликьора и се обърква хубаво.
* Сипва се във формите половината, поръсват се орехи и тогава останалата половина
* Пече ........................ (до суха проба с клечката)  ;D


« Последна редакция: 23 Септември 2007, 12:40:10 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Натурален гроздов сок
« Отговор #134 -: 23 Септември 2007, 14:04:22 »
Натурален гроздов сок




За зимнина е.  Много хранителен, с мнооооого калории  ;D


Подготовка на сока

Едно от най-важните условия за получаване на здрав и траен гроздов сок е предварителната подготовка.
За запазване трябва да се използва само мъст (шира) източена непосредствено след смачкването на гроздето. Най подходящ съд е дълбока голяма тенджера.
На всеки 100л мъст веднага се поставят 10-20 гр калиев метабисулфит (от аптеките или магазини на Винпром) или 100-200 мл - 5 % серниста киселина (която вече е забранена за употреба, но до сега употребителите я нямат отклонения) и се оставя да престои на хладно място 12-15 часа.
През това време всички механични частици, както и пресечените от серния двуокис белтъчини и пектинови вещества се утаяват на дъното на съда, а мъстта се избистря.  
С помощта на маркуч, бистрата част на мъстта се отделя от калта и се п одлага на по-нататъшна обработка.


Пастьоризиране

Загряването на гроздовата мъст до 65-70*С се налага, за да се унишожат всички микроорганизми, които причиняват ферментация или разваляне.
При домашни условия гроздовият сок се пастьоризира най-удобно в стъклени, 1 - 1,5 л. бутилки.
Те се пълнят така, че шийката им да остане празна и се запушват с плътно и стегнато навити тампони от памук.
Напълнените и запушени бутилки се нареждат в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка или няколко слоя дебели кърпи.
В казана се налива вода до нивото на мъстта на бутилките  и една бутилка с вода, в която се поставя пък термометър.
Водата се загрява, докато температурата в "контролната" бутилка достигне 80*С.
След това загряването спира. Бутилките се изваждат, след като поизстинат във водата.
Когато няма термометър, водата се загрява докато водата е във фаза на "пред завиране" след което загряването веднага се прекратява.
Охладените бутилки се нареждат прави на хладно място.  
При манипулирането памучните запушалки трябва да се пазят от намокряне.
След 4 седмици мъстта се избистря и може да бъде отделена от утайките, т.е. да се декантира.
Рано декантираната мъст последствие  дава отново утайки от белтъчини и винен камък.
Ако пък се извърши след като мъстта е престояла по-дълго време и при това е била изложена на студ, допълнителните утайки ще бъдат незначителни, така че това е по-добрия вариант, ако нямате време точно на 4-та седмица да декантирате
Бистрата мъст се декантира с помощта на сифон в чисти бутилки, или пак с маркуч, като след това  може да се запушат с метални капачки, или с добре изварени коркови тапи.
Корковите тапи трябва да се привържат здраво за шийката на бутилките здраво с помощта на дебел конец/канап.
Така приготвените бутилки отново се пастьоризират.
За да се избегне образуването на нова утайка температурата на второто пастьоризиране трябва да бъде с 5*С по-ниска от температурата на първото пастьоризиране.
Бутилките се съхраняват на хладно място в хоризонтално положение.


Приготвеният по този начин гроздов сок запазва всичките си качества и при подходящи условия може да бъде съхраняван до следващото лято.
За домашна употреба и особено ако е за по-кратко съхраняване може да се мине и без второ пастьоризиране. Достатъчно е само бутилките да не се разклащат и преди консумация мъстта да се декантира внимателно. В такъв случай е важно памучните "тапички" да се завият с хартия, която да се завърже за гърлото на бутилката (но не и запечатват бутилките)



За използването на консерванти:

Сравнително много по-лесно е да се приготви и запази гроздов сок с помощта на химични средства, които имат свойството да потискат развитието на дрождите и на болестотворните организми.  За тази цел у нас е разрешено натриевият бензоат в доза до 1г. на литър мъст. В някои страни се използват салициловата киселина и натриевият салицилат, които не променят вкусовите качества на мъстта, но тъй като някои смятат, че те оказват вредно влияние върху сърдечната дейност на човека, употребата им у нас е забранена - както и споменатата по-горе серниста киселина




Източник: един стар тефтер на мъж ми.

Правим гроздов сок по този начин поне от 10 години, като ние до сега винаги сме си правили дозата от по 100л. когато берем лозето. Като се премахнат утайките, остава чисто за консумация около 85-90л. Бутилките ни са 1л., но не нареждаме хоризонтално, а вертикално в каси съхраняваме, за да може ако някъде се появи винен камък по време на съхранението, да остане на дъното.


« Последна редакция: 05 Октомври 2011, 10:37:48 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Готвене на пара от Mariaboalk
[11 Декември 2019, 16:07:24 ]


Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]