Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението  (Прочетена 955065 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Боб с ориз плакия
« Отговор #105 -: 12 Август 2007, 08:42:09 »
Боб с ориз плакия

или един малко-различен боб





Продукти:

400 гр зрял боб (фасул)
1 ч л  сода за хляб

1 морков
2 чушки
1 люта чушка
1 домат
1 глава лук
100 мл олио
50 мл ракия или водка (за по-лесно увиране на боба)
1 с л захар (спомага усвояването на подправките)
стрък дивесел (лющян) или джоджен, + щипка чубрица
1 с л червен пипер
сол на вкус

1 каф.ч. ориз
1  лимон


Приготвяне:

* Боба се залива с вода - не повече 1 1/2 части над нивото на боба, прибавя содата за хляб и се поставя да заври.
* Когато заври капака се оставя отворен, защото се образува пяна.
* След като ври 10-15 мин. се изсипва водата и измива на течаща вода (най-добре в гевгир или голямо сито)
* Пак се изсипва в тенджерата, като се прибавят ситно нарязаните домат, морков, лук, захарта, ракията и олиото.
* След като поври 30-40 мин. се прибавят ситна нарязаните чушки и лютата - едро нарязана.
* Ако течносттта е много се оставя отворена тенджерата да поври до омекване на боба
* Изсипва се всичко в тава, прибавя се сока на лимона, ориза, солта и подправките.
* Обърква се и се поставя във фурната да се пече около 20 мин. в загрята фурна  - да хване коричка отгоре (течността трябва да се е изпарила)



***В тенджерата под налягане би станал по-бързо, но не харесвам боба, че и други яденета, приготвени там  :smile1:

снимка : пробвано от гл. готвач на www.gotvetesmen.com
« Последна редакция: 12 Март 2013, 20:10:51 от marabu »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пиле на сач
« Отговор #106 -: 12 Август 2007, 19:30:15 »
Пилешко саче

сача ми е малък, та от там саче  ;D



Продукти за 3 порции:

600-700 гр пилешко филе ( какво да е бяло месо)
60 мл бяло вино
60 мл соев сос
60 мл водка/ракия
сол (ако трябва)
1 с л мед
щипка черен пипер, щипка бял риган и щипка мащерка

150 мл бульон (може и от кубче разтворен)

1 голяма глава лук
150 гр обезкостени маслини
5-6 кисели краставици
200 гр кашкавал


Приготвяне:

* Месото се нарязва на едри хапки и залива с течностите и подправките (без бульона)
* Завива се с фолио плътно и прибира в хладилник за 2-3 часа.
* Изважда се от маринатата и без да се отцежда се поставя в сача.
* Включва се котлона на 75% от мощността и като започне да се задушава се прибавя ситно нарязания лук.
* Като се изпари течността се прибавя бульона - на 2-3 пъти. Разбърква се рядко.
* След около 15 мин е готово (омекнало месото и лука)
* Прибавят се нарязаните маслини и краставици.
* Обърква се хубаво и настъргва кашкавала отгоре.
* Не се разбърква, изчаква се 4-5 мин да се разтопи кашкавала.
* Сервира се веднага



***Друг път прибавям и гъби заедно с месото, но днес нямах
« Последна редакция: 07 Февруари 2008, 08:50:51 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Печени свински ребра с лимон и подправки
« Отговор #107 -: 19 Август 2007, 23:09:06 »
Печени свински ребра с лимон и подправки


Продукти:

1,300-1,500 кг. свински ребра
3-4 с л соев сос
1 лимон
100мл бяло вино
100 мл бира
по 1 к.л. кимион, черен пипер, кориандър, мащерка, розмарин,  лют пипер  и чубрица – смлени едро
1 с л сусам*


Приготвяне:

* Ребрата се нарязват
* Сока на лимона и всички други продукти се смесват и  разбъркват хубаво.
* Ребрата се поставят в найлонов плик, сипва се маринатата вътре и завързва плика.
* Прибират се за поне  5-6 часа в хладилник
* Приготвя се тавата за печене и се изваждат само ребрата в нея.
* Останалата марината се прецежда  в тавата (да се отделят парчетата подправки)
* Поставят се в тавата и двете половинки на изцедения лимон
* Завива се тавата с фолио и пече в предварително загрята фурна за около час.
* Отваря  се фолиото, обръщат се ребрата, изважда се лимона  и се допича до зачервяването им на 180-200*  (още около 40 мин.)

*По желание при обръщането ребрата се поръсват със сусам и така допичат.  Така стават с хрупкава коричка
« Последна редакция: 30 Август 2009, 20:11:06 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #108 -: 19 Август 2007, 23:14:40 »
за ребрата няма как да не са вкусни, но домата и лимона са страхотни  :thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #109 -: 19 Август 2007, 23:20:35 »
Мерси, Юлка  :smile1:

Домата е с яйце и малко грозно стана, но мъжо чакаше да излизаме и аз правих и снимах тайно ( че ако ме усети що се мотам  >:(Боже, другите жени ги чакат да се "напудрят", а мен ме чакат да си оформя домата  :swoon:  :swoon: 
« Последна редакция: 19 Август 2007, 23:23:02 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #110 -: 19 Август 2007, 23:21:02 »
вредна булка му казват тук  :-*

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 393
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #111 -: 19 Август 2007, 23:26:59 »
Пеп-чо искам да попитам ,скоро предстои рожденния ден на дъщеря ми/с доста приятели/.ЩЕ правя шишчета със свинко месо.Да не омирисвам апартамента на скара , ще  станат ли на фурна, разбира се предварително ще ги сложа в марината. ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #112 -: 19 Август 2007, 23:33:23 »
Казано честно, и с фурната ще омиришеш.  А марината е задължителна, ако искаш да са крехки. Аз пека на бокса (той е бившата тераса), вратата е затворена, че работи климатика и пак леко мирише в стаята.  Иначе ще станат да, но във фурната са по-сухи. НАреди ги вътре на скарата, а под тях непременно сложи тавичка с вода или маринатата или някаква течност, за да може да овлажнява. Аз правя и друго - един пулвелизатор (от магазините за по лев) и пръскам с него, когато пека нещо, което иска влажност (хляб, месо)
Може друго да направиш (както обича да прави моя мъж след барбекю) - изпичаш и прибираш в тенджера. Тя е поставена в по-голяма тенджера с вода, която е на котлона и се загрява леко.
Така печеното месо е все едно току-що свалено (и май най добре ще е в твоя случай)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 393
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #113 -: 19 Август 2007, 23:56:08 »
Много добра идея на мъжа ти.Не бях чувала за  нея.Ще се възползвам.Благадаря за отговора. :smile1:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Лимонов кекс с ябълки и шоколад
« Отговор #114 -: 01 Септември 2007, 11:21:45 »
Лимонов кекс с ябълки и шоколад




Продукти:

за 2 кекса с големина 22-23см


5 яйца
15 с л захар
сока и кората на 1 лимон
2 бакпулвера (20гр)
4 ванилии
200мл безалкохолно (аз ползвам портокал или гтрейпфурт)
100 гр разтопено масло
150гр черен шоколад - едро нарязан
600-650гр брашно
4 средни ябълки
5 с л нишесте
1 ч ч едро нарязани/смлени орехи


Приготвяне

* Ябълките се белят, нарязват на малки кубчета и объркват с нишестето.
* Яйцата се разбиват със захарта до побеляване (около 10 мин. на мах)
* Прибавя се разтопеното масло и безалкохолното.
* Разбъркват се.
* Постепенно и с бъркане се прибавя брашното заедно с бакпулвера  и ванилиите
* От готовата смес се сипва на дъното на формите по около 2 см - или на ниво 1/3 от формата.
* В останалата смес се прибавят ябълките, сока и настърганата кора на лимона, орехите и шоколада
* Допълват се формите до височина 2/3 (ако остане от сместа се сипва в някоя форма за крем карамел)
* Пече се в.......... (кой както си го пече, аз пека в леко загрята фурна и увеличавам на 180* до пробата с дървено шишче)

« Последна редакция: 07 Февруари 2008, 08:54:23 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Питка с мед
« Отговор #115 -: 04 Септември 2007, 08:14:12 »
Питка с мед






Продукти:


1 ч ч мед
1/2 ч ч захар
80 мл топло прясно мляко
50 мл топла вода
2 ч ч брашно
1 ч л какао
1 ч л канела
1 к л сол
25г мая за хляб
1/2 чаша счукани едро орехи
8-9 лъжици масло


1 яйце за намазване
сусам по желание

Приготвяне:

* Маята се подхваща заедно с топлата вода, малко брашно, захарта и солта
* В млякото се разтопяват захарта  и меда
* Омесва се меко еластично тесто
* Оставя се за 30-40 мин. да втаса
* Разделя се на 3-4 топки
* Точат се кори с дебелина 3-4мм
* Всяка се намазва с по 2 лъжици разтопено масло
* Смесват се орехите, какаото и канелата
* Поръсва се кората с тази смес и завива на руло.
* Така приготвеното руло се "разтоква" - да се издължи малко и да се слепят краищата.
* Завива се на "охлюв" и се поставя в намаслена предварително малка тава - така, че да заеме половината от тавата.
* Намазва се с разбитото с малко олио яйце и поръсва със сусам.
* Оставя се на топло за 30-40 мин. да втаса
* Пече се в предварително загрята фурна на 180* до готовност.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #116 -: 05 Септември 2007, 15:25:39 »
Пепи, правих твоето ветрило от патладжан и стана много много вкусно. Само сложих и по резенче бекон вътре. Благодаря ти много за бързата и невероятно вкусна рецепта. Ето как ми се получи.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - продължението
« Отговор #117 -: 07 Септември 2007, 19:03:13 »
Пепи, радвам се, че ви е  харесало ветрилото така  :thumbup:

Това с бекона е добра идея, аз обикновено наденица прибавям  :innocent:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Пържоли с лимон и лук
« Отговор #118 -: 08 Септември 2007, 22:18:34 »
Пържоли с лимон и лук




Продукти:

10 бр (1,5 кг) пържоли от рибица (дебели ок. 1,5см)  

3-4 глави лук, сока на 1 лимон, щипка сол и щипка захар (с три пръста  :smile1:), щипка естрагон или риган; 50 мл зехтин или масло
10-12 малки глави лук (арпаджик) - по желание


За маринатата:

2 с л горчица
2 с л зехтин/олио
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
сока на 1  лимон
1 пълна ч.л. подправка за месо -  моята е смес от равни части: кимион, риган,  черен пипер, лют червен, майорана или естрагон и  чубрица,
1 ситно начупен дафинов лист
сол на вкус

и още:
100 мл бира
5-6 лъж. брашно


Приготвяне:

•   Пържолите не се начукват   :smile1:
•  Лука се реже на полумесци, прибавят се подправките и задушава в маслото/зехтина и лимоновия сок, докато остане на мазнина.
•  Арпаджика почиства и оставят цели главичките.
•   Лука за маринатата се настъргва ситно, а чесъна пресова (счуква в хаванче)
•   Смесват се с всички останали подправки за мариноването  в дълбока купа, поставят се и потапят пържолите, завива с фолио/найлонов плик купата и прибира в хладилник за около 2-3 часа.
•   Изваждат се от маринатата, отцеждат се..
•   Всяка пържола се овалва в брашното и поставя в тавата за печене, в която е налята и биратаи останалата марината
•   Върху пържолите се нарежда задушения лук, а между тях - по желание - се поставят само почистените, небелени дребни  лукчета/арпаджик.
•   Тавата се завива с фолио и пече - първо 15 мин. в загрята фурна  на 220*, след това намаляват градусите на 160-180*  и пече още 50-60 мин.
•   Развива се фолиото и  запича до леко зачервяване за още 10 минути
•   По желание могат да се прибавят гъби, аз този път просто забравих  да купя


***Става с всякакъв вид пържола, но времето за печене се увеличава, както и се прибавят още 100мл бульон или топла вода
***Така пържолата си има и малко сос и е крехка
« Последна редакция: 06 Март 2011, 21:19:23 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Сладко от ябълки
« Отговор #119 -: 09 Септември 2007, 11:26:19 »
Сладко от ябълки


мързеливо, във фурната

Продукти:

10кг ябълки
1.5кг захар
2 пак. лимонтозу
1 пак. канела


Приготвяне:

І вариант и по-лесен:

* Ябълките се изчистват, обелват и варят за 10 мин.
* Изцеждат се за около 15 мин.
* Пасират се.

ІІ вариант:

* Ябълките се режат на четвъртинки, като не се чистят от семките и не се белят.
* Варят се за 15 мин.
* Изцеждат се пак за около 15 мин.
* Мелят се през машинка, която отделя семките и люспите (обикновено за домати и чушки се използва)


От там нататък:

* Събира се изцедената каша (доста е гъста) и се изсипва в дълбока тава за печене.
* Пече се около 15 мин. в загрята фурна, като се разбърква на 5 мин.
* Изсипва се половината захар и разбърква.
* Пак се пече 15 мин и прибавя останалата захар (ако трябва, но ние предпочитаме по-сладко)
* Продължава да се пече във фурната, като се разбърква на 5 мин., докато се сгъсти така, че поставено на чиния и изстинало, като се обърне да стои. (отнема около 40-50 мин.)
* Прибавя се лимонтозу-то, разбърква и пълни в буркани.
* Стерилизират се за 5 мин.(колкото за капак да хване)

***Може да се напълни горещо в бурканчета и затвори, като се обърнат с капачките надолу, но аз не мога да пипам горещо  ;D



“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Онлайн казино от jeneta
[Днес в 10:17:07]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]