днес нали е благовещение и се прави лучник, та и аз

Продукти
За тестото:
200мл прясно мляко
100мл вода
30гр мая за хляб (прясна)
1 с л сол
1 ч л захар
80 мл олио
около 600-700 гр брашно
За плънката:
700гр кайма
300мл доматен сок (или 2 лъж.доматено пюре)
7 по-големи глави лук
3 с л мед
100 мл вино
50 мл вода
50 мл олио
300 гр кашкавал
сол и черен пипер - по 1 чаена лъжица (на вкус)
щипка чубрица
* яйце за намазване
* около 100гр кашкавал за поръсване отгоре
Приготвяне:
на плънката:
* Каймата се намачква с доматения сос и се задушава, докато се изпари течността.
* Прибавят се солта, чубрицата и черния пипер.
* Лука се нарязва на едри полумесци
* Задушава се заедно с виното, водата, олиото, меда и щипка сол до пълно омекване и изпаряване на течността.
* Двете смеси объркват и оставят да изстинат.
* Маята се разтваря в топлата вода, като се прибавят солта и захарта и 3-4 лъж. брашно.
* Изчаква се 20-30 мин. сместа да „шупне” на топло.
* Прибавя се към останалите продукти за тестото.
* Омесва се еластично тесто.
* Разделя се на 4 части
* Всяка топка се точи на кора с размери големината на тавата (трябва да е поне 1см дебела )
* Поставя се в намазнената тава и в едната половина се поставя плънката.
* Върху нея се настъргва/нарязва кашкавала и се затваря с другата половина от кората.
* Краищата се притискат с пръсти и се извиват леко (като на пица Калцоне), като тази част, която остава в средата на тавата се оставя както е.
* Приготвя се втвората кора и се процедира пак по същия начин, както с първата, като половината пада върху готовата вече кора, но като се прегъне, всяка си отива на мястото.
* Между двете кори трябва да остане разстояние около 2см.
* Готовите тави се покриват с мокра кърпа и оставят на топло за около час да удвоят обема си.
* Намазват се с разбито яйце с малко олио.
* Настъргва се кашкавала и се пече в предварително загрята фурна (аз на 200*) до зачервяване.
*** Правя цялата доза, но пека на два пъти – половината продукти прибирам и издържат 3-4 дни в хладилник, за да не ядем до втръсване

Автор

Активен

иначе току виж съм се наредил с паничката на опашката ( само медец на мен няма да слагаш,моля)