здравей пеп , къде си , профила показва море , приятни забавления , пеп ти си добра готвачка , днес ми дойде на ум варена наденица , ти сигорно знаеш някоя рецепта , а и за кремвирши ако знаеш пиши ,въобще който знае да сподели опитите си , много ви моля.........
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8745
с бръмбари в главата и усмивка на устата
sezamm, съжалявам, че трябва да го напиша, но тук в кренвиршите почти няма месо. Само тях и салами май не съм се опитвала да правя Иначе рецепти имам от една умна книга, но не са изпробвани. А лбимите ни наденици са чирпански наденици, но не са варени, а печени на скара (не че нещо им пречи да се сварят и изсушат на проветриво място. Погледни в каталога, има и Пастърма, ако те интересува.
ПП: Какво море, на работа съм, а тези дни имахме празници. Освен това съм човек, който обича планината и спокойствието пред морето, така че не бих отишла там да почивам.
пеп , здравей, надениците и пстърмата сгте ги правя но времето малко да поохладнейе , тука е адски горещо . пеп през септември от ст. загора при нас ще идват наши познати , на сладка папка ще пратя махлеп , ако имаш някакви поръчки пиши навреме . бай бай .
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Задушен дроб с чесън, лук и вино
Продукти за 4 порции:
700-800гр дроб (свински или телешки) 5-6 средни глави лук 5-6 скилидки чесън сол на вкус 1ч л мед (него го слагам от скоро) 1 ч л подправка за месо - моята е смес от равни части: кимион, риган, кориандър, къри, черен пипер, лют червен, майорана и чубрица 200мл прясно мляко сока на 1 лимон 100мл вино 5-6 лъжици олио
Приготвяне:
* Дроба се нарязва на хапки около 2/2 см и залива със смес от виното, прясното мляко и лимона. * Оставя се да престои поне 3-4 часа * Изсипва се маринатата и залива дроба с вряла вода, като се оставя да постои в нея 1-2 мин. * Измива се хубаво и поставя в тава/йена заедно с подправките, счукания чесън и едро нарязания лук и евентуално меда. Без солта! * Залива се със 70-80 мл вода и олиото и затваря плътно с фолио (капак на йената) * Пече се на 200* докато започне да ври, след което намалява фурната на 150* * След около 30 мин. се маха фолиото, прибавя солта, разбърква и запича за още 5-6 мин в силна фурна.
***Писах йена, но отдавна не пека в нея - от гледна точка на миенето по-лесно ми е тава и с фолиото. Посолявам винаги накрая. Лука остава леко хрупкав - не се кашва съвсем.
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Салата от печена бамя
Продукти за 2-3 порции
400 гр бамя (дребничките са най-вкусни)
за дресинга :
сока на 1 лимон 40-50 мл оцет 50 мл зехтин/олио 2-3 ск. счукан чесън 2 малки (1 голяма) гл. ситно нарязан лук щипка сол щипка захар
магданоз
Приготвяне:
* Бамята се пече ( опуква се) направо на котлона (или на сухо в тиган с тънко дъно) * Продуктите за дресинга се разбиват хубаво, като лука се добавя накрая * Изсипва се в купа с капак * Готовата изпечена бамя се прибира в купата и затваря да се задуши за поне 10 мин. * При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз (за него съм обяснила някъде напред, че няма да го видите в моята чиния, тъй като не ми е любим, но мъжо казва, че с магданоза е по-вкусно. Но пък почти никога не успявам да му снимам чинията)
« Последна редакция: 25 Юли 2009, 12:50:02 от pep-4o »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
По-скоро идея за картофи, отколкото рецепта
Картофени шишарки
* Необходими са дребни картофи, с големина и елипсовидни долу-горе като яйце * Измиват и сваряват в подсолена вода НЕ до разваряване * Изстиват и се обелват. * С къдравото ножче от едното връхче на картофа започва да се прави спиралка надолу до края му. * Готовите приготвени така картофи се посоляват и поръсват със смес от подправки (любими - аз самардала, черен пипер, червен пипер, мащерка) * Оставят се да попият около час * Пържат се в горещо олио - поне 2 см в съда за 5-6 мин. или до зачервяване. * Подходящи за поднасяне като предястие, гарнитура и самостоятелно.
***Остатъците могат да се използват за картофена салата, кюфтета или нещо друго. Изрязват се доста бързо, важно е да се хване чалъма с първите 2-3
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Мими, прибавям снимка на ножчето по-горе
Кекс със шоколад и сини сливи
Продукти
7 яйца 15 с л захар* 100 мл прясно мляко 100 мл разтопено масло 400-450гр брашно 2 пак бакпулвер (по 10гр) 40 гр какао 12-15 сини сливи 150гр черен шоколад 100 гр едро смлени орехи
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват до побеляване със захарта * Прибавят се последователно: млякото, маслото, брашното с бакпулвера и объркват. * Отделя се около 1 чаша от сместа и в останалата се прибавят орехите, какаото, едро нарязания шоколад и ситно нарязаните сливи. * Обърква се леко с лъжица (лопатка), колкото да се размеси * Във форма се поставя на дъното от бялата смес и след това се изсипва от кафявата до напълване 2/3 от обема на формата. * Пече се в.......... (кой както си го пече, аз пека в леко загрята фурна и увеличавам на 180* до пробата с дървено шишче)
*** В началото на темата ми съм записала на колко е равна 1 с л ***От тази доза се получават 2 кекса с d=21 см, а тази вечер - 1 такъв, 3 мъфина и 2 малки кекса - с по d=13см
mivis_75
Гурман
Публикации: 1895
Любовта минава през стомаха!!!
Пепи , !
Да същото е и моето ножче,само остава да разгадая начина на рязане! Ще опитвам,опитвам ........................ докато се получи,пък горко им на картофите!