pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8742
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Кебап с агнешко месо
Продукти:
1 кг агнешко месо без кост
мариновано в: 100 мл соев сос 100 мл водка 1 с л сух джоджен 1 ч л черен пипер смес от: 1 връзка магданоз, 1 връзка целина1 кисела ябълка, 1 глава лук и 4-5 скилидки чесън, смлени в блендер; ако е с пасатор се добавя водката вътре
още: 300 гр грах 100 мл олио 200 мл кетчуп (или 200мл дом.сок + 1 ч л захар и 1 с л оцет, но тази комбинация с кетчуп много се харесва напоследък както на нас, така и на други хапващи ) сол на вкус (съвсем малко трябва)
за гарнитурата:
1 ч ч ориз 50 мл олио/зехтин сол на вкус
Приготвяне:
* Всички продукти за марината се разбъркват хубаво * Месото се нарязва на едри хапки, обърква хубаво с получената смес и маринова за 3-4 часа в дълбок съд, завит с фолио/торбичка * Изважда се, отделя се от маринатата и измива на течаща вода * Поставя се с олиото в тенджера за задушаване * Маринатата се прецежда и прибавя по малко към месото по време на задушаването, докато омекне. Ако не трябва - не се слага цялото количество. Ако свърши и месото е още жилаво - добавя се по малко топла вода. * Когато омекнат хапките (ако е истинско агнешко - не повече от 40 мин) се прибавя граха и сол, ако трябва. * Оставя се да се задуши още 10 мин. и прибавя кетчупа, като се обърква добре, маха се от котлона и затваря да се задуши. * През това време се приготвя гарнитурата от ориза - сварява се ориза в 1л вода и когато набъбне се отцежда и измива със студена вода. * Загрява се в отделен съд олиото, изсипва се ориза вътре, посолява на вкус и обърква да поеме от мазнината.
* Сервира се от месото, заедно с топка или кръг от ориза.
Добър апетит агнешкото е много крехко и ароматно, приготвено така
« Последна редакция: 10 Март 2008, 18:53:06 от pep-4o »
Пепи, ето дроба и в мое изпълнение, много ни хареса, отгодини не съм правила пържен дроб,а само печен в було.То и сега мъжете (брат ми и приятеля ми) не бяха съгласни и протестираха, че щял да стане сух, но...... получи се невероятно крехък, ароматен и вкусен. Голямо МЕРСИ