Автор Тема: Сладолед  (Прочетена 121926 пъти)

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Сладолед
« Отговор #15 -: 21 Май 2007, 11:31:15 »
Сладоледена торта ШокоЛЕДена ягода


Идеята за пълнеж ми се стори оригинална, а това е рецептата за сладоледените смеси. Използвам течна растителна сметана, която обогатявам на масленост с шоколад и стабилизирам за повече въздух със суха сметана. Така не кристализира много и е подходяща за замразяване без машина за сладолед.

Течна растителна сладкарска сметана (охладена) 300 мл се разбива с  1 с.л захар кристална, докато се получи твърда пяна.  Разбива се  суха готова смес за сладолед /шоколад/ 80 гр. / може и суха сметана/ -  с  указаното мляко . Разтопява се шоколад  100 гр. /най-добре натурален за хубав  аромат и цвят/ с  1 с.л.  масло  и се прибавя към сметаната. Добавя се и сместа за сладоледа. Овкусява се допълнително по желание /ром/бейлиз, кафе, крокант или 1 сл.л. фреш. Получената смес с плътна консистенция се шприцова или нанася по дъното и стените на кръгла дълбока купа.В получения отвор се поставя подходяща изпълваща го по-малка купа/намокрена, за да не се залепи/ и се поставя във фризера.
През това време се приготвя пълнежа.
Разбива се 150 мл  сметана /както горната/  с  1 с.л захар кристална, докато се получи твърда пяна.  Разтопява се  бял шоколад 50 гр. с 1 с.л краве масло и се добавя към сметаната.  Разбива се пакетче суха сметана /ягода/ с мляко, но по-малко от указаното с 50 мл.  Това количество се компенсира от пасирани и прецедени ягоди /аз сложих 1/3 чаена чаша/и се прибавя към сместа, така, че да се получи плътен крем.
Върху стегнатия вече шоколадов сладолед /малката купа се изважда/ се шприцова или нанася ягодовия крем.
Основата е по желание  - аз сложих цели белтъчени ”целувки”- безе.
Отново се замразява – 6-8 часа.
От опаковка с 500мл. сметана останалите 50 мл. се използват за украса с ягоди и шоколад, както ви  харесва. Аз залях с шоколадова глазура.

Бих се радвала да се хареса и на вас :smile1:
« Последна редакция: 21 Май 2007, 14:28:57 от di_ani »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Сладолед
« Отговор #16 -: 21 Май 2007, 12:43:07 »
di_ani, харесва ни и още как.  Браво!Изглежда страхотно тортата. :i-m_so_happy: :clap:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Сладолед
« Отговор #17 -: 22 Май 2007, 14:46:54 »
di_ani ,сладоледената ти бомба е направо фантастична.Със сигурност ще я направя.Браво.

                                                    :clap: :clap: :clap:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Сладолед
« Отговор #18 -: 21 Юни 2007, 16:44:38 »
Това е една базова рецепта за сметанов сладолед, която използвам за сладоледени удоволствия.
От нея най - често импровизирам с добавка на плодови фреш пюрета - за плодови аромати и вкусове, или на млечно-маслен пудинг, или увеличаване количеството на шоколада за тип "ганаш". Има много варианти като вкусове и аромати, както и начин на сервиране.


Сметанов сладолед


Течна сладкарска растителна сметана (охладена) 500мл се разбива в дълбок съд – аз я разбивам поотделно (250 мл за сметанов и 250 за шоколадов) с по 1 -2 сл.л захар кристална, докато се получи твърда пяна.  Рзбива се  суха сметана - фиксираща на д-р Йоткер (Schauma Fit) с  указаното 150 мл мляко – също се разделя на две и прибавя към сметаните./ Може,  за повече въздух по една опаковка суха сметана или готова суха смес за сладолед – напоследък го правя така/
Шоколадов вкус и аромат: Разтопява се  натурален шоколад 50 гр. с 1 сл.л краве масло (на водна баня или микровълнова) и 50 гр. течен шоколад. Натуралният дава цвят и аромат, а млечния сладост и финес -  може  само 100 гр. шоколад / ако е натурален може да се подслади допълнително/. С постоянно бъркане се  добавя  към сметаната. Допълнителен аромат по желание:  кафе (аз добавям – ½ чл нес кафе в разтопеното масло) или 1 сл. ром, портокалови кори.
Сметанов вкус и аромат: Разтопява се  бял шоколад 100 гр. с 1 сл.л краве масло и се добавя към другата половината от сметаната,  добавя се ванилия /1 сл. ром, бейлиз, кокос или друг аромат/.
Двата вида сладолед се оформят по желание в съд за замразяване. Между тях и отгоре може да се поръси с ядки, крокант, карамел, шоколад на ситно, натрошени фини бисквитки, топинг.
 Слага се в камерата за няколко часа (аз от вечерта за другия ден) да стегне – той не кристализира както млечния. Изважда се от фризера непосредствено преди сервиране. 

Плодов терин
По  - скоро идея, откокото рецепта - аз го правя така:
Течна сладкарска сметана 250 мл. се разбива на твърд крем. Бял шоколад 50 гр. се разтопява с 1 сл. масло или само масло 60гр. и добавя към сметаната.
Рзбива се  суха сметана /аз използвам фиксираща на д-р Йоткер-Schauma Fit/, но не  с  указаното 150 мл мляко, а  примерно 90-100 мл. /остатъка се компенсира с плодово фреш пюре.
Двата крема се смесват, след което разделят на 3 равни части, които се ароматизират с плодовите фреш пюрета - пасирани пресни плодове със захар – някъде по около 20-30 мл.. За засилено плодово присъствие  се увеличава количеството му,  консистенцията не трябва много да се втечни (има се предвид, че и ще кристализира повече). Допълнително на аромат и цвят може да се подсили с инстантни прахчета за сок “степчета” – количество по желание /аз в зависимост от марката на сока използвам  от ½ до 1 чаена лъжичка/.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се реже на филии със затоплен нож.
Ароматите са по желание като вид и количество:
летни вкусове – банан с пъпеш; праскова и кайсия; вишна и череша.

- пролетни вкусове - ванилия, ягода и шоколад


« Последна редакция: 22 Юни 2007, 09:42:30 от di_ani »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Сладолед
« Отговор #19 -: 21 Юни 2007, 16:50:39 »
di_ani, ти просто нямаш умора. Все повече се убеждавам, че виждам работата на един истински професионалист. :thumbup:

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Сладолед
« Отговор #20 -: 21 Юни 2007, 16:58:32 »
Пеполина ,
Благодаря - вие всички тук се предствяте като професионалисти :thumbup:

Би ли споделила резултата от сладоледената магия в новата машина :thumbsup:

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Сладолед
« Отговор #21 -: 21 Юни 2007, 17:07:39 »
di_ani, БРАВО!  :clapping: Страхотно предложение! Много благодаря за идеята!  :yahoo: Ще се възползвам в най-скоро време!
А довечера като изпробвам машината, ще споделя резултата. Макар че мисля тази вечер за проба да бъде само шоколадов сладолед.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Сладолед
« Отговор #22 -: 30 Юни 2007, 11:25:06 »
Семифредо с крокант
semifreddo al croccante



200 г крем Пастисера
1 л течна сметана
100 г захар
100 г биксвити Амарети смлени
50 г шам фъстък натрошен
100 г какао на прах
200 г орехов крокант (150 г захар 100 ядки)

Приготвяме кроканта като за целта разтапяме захарта  да карамелизира на котлона и прибавяме натрошените  затоплени ядки. Разбъркваме и сипваме върху предварително намазан пергамнет с масло. Разстиламе добре и заглаждаме. Оставяме да изстине и след това натрошаваме в блендера.
Разбиваме сметаната на крем, ако не е подсладена добавяме 100г захар. Прибавяме крем Пастисера, натрошените бисквити, шам фъстъка, кроканта. Объркваме всичко внимателно до хомогенна смес. Разделяме сместа на две и в половината слагаме какаото.
Изсипваме в подходящ съд като редуваме какаовата и бялата смес, покриваме с фолио и слагаме във фризера за 3-4 часа.
При сервиране може да украсите с разтопен карамел.

* Вместо амарети може да използвате ореховки.

източник: Marble
снимка: Marble

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Сладолед
« Отговор #23 -: 30 Юни 2007, 12:52:18 »
Записвам се ,за да следя темата. :P

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Сладолед
« Отговор #24 -: 01 Юли 2007, 08:52:46 »
Сладоледена тотра с кайсии

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1462.msg23480#msg23480
« Последна редакция: 01 Юли 2007, 08:57:22 от petrina »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Сладолед
« Отговор #25 -: 03 Юли 2007, 18:57:29 »
 Мими, petrina,
Чудесни идеи - както винаги :thumbup:
Този десерт може би трябваше към десерти и сладкиши да се класифицира, но сладоледите са ми страст:blush2: /Ако трябва модераторите да ме коригират/


Сладоледен пудинг с праскови и череши (вишни)




Изчистени череши или вишни около 300 гр. се глазират леко на котлона със ½ ч.чаша захар до стопяване на захарта.
Праскови се бланшират ( за малка форма за кекс около 6 бр., включително и за пюрето) в кипящ захарен сироп от ½ ч.чаша вода и от ½ ч.чаша бяло вино и 1 ч.чаша захар. Изцеждат се и разделят на половинки – ( с ранният сорт е трудно). Отделят необходимия брой половинки, според големината на формата, а другите  пасират.  Ако е необходимо се добавя и малко от сиропа до получаване на 100 мл. пюре. Избрала съм това количество пресен плод ориентировъчно /може повече или по-малко, в зависимост от това, до каква степен ще е заледено /с повече е по-вкусно, но и има повече лед от плода/.
Приготвя се 1 опаковка пудинг без варене с необходимото мляко, намалено със 100 мл. , като се добавя още толкова пюре от праскови и 65 гр, стопено масло към разбития крем.
1 опаковка суха сметана, разбита според указанието и ароматизирана с прах от разтворима  инстантна напитка ("степче" праскова) - в млякото. Аз използвах крем ванилия (оказа се леко жълт) и от степчето – някъде около ½ чаена лъжичка.
Смесват се двата крема. Във формата се излива една част от крема – бланшираните праскови половинки (не можах да обеля този ранен сорт, но пък ципате е тънка и при хапване не натрапчива) с отвора нагоре. В отвора се поставя череша вишна, крем, останалите череши/вишни. /Може и прасковата на полумесеци и пак плод- ще има повече череши/вишни, това го съобразих после/. За основа – напоени в сиропа бисквити. Замразява се до стягане на крема. Изважда се преди сервиране, за да се отпусне леко. Хубаво е да се реже на по-тесни парчета, защото прасковата се отпуска по-бавно от общата маса (на мен специално ми  харесва по-ледено).
Гарниране по желание – аз избрах разтопен шоколад, кокос и получения сироп от черешите/вишните -  много варианти от различни плодове
« Последна редакция: 03 Юли 2007, 20:41:31 от di_ani »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Сладолед
« Отговор #26 -: 04 Юли 2007, 09:58:17 »
di_ani, пак си сътворила чудеса :smile1:
Браво!

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Сладолед
« Отговор #27 -: 04 Юли 2007, 10:43:13 »
di_ani, оставам без думи за поредният ти шедьовър. Изглежда великолепно!
това съм аз

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Сладолед
« Отговор #28 -: 04 Юли 2007, 16:52:20 »
di_ani, аз пък се чудя не ви ли е жал да ги ядете тия красоти у вас?  :-*

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Сладолед
« Отговор #29 -: 04 Юли 2007, 17:37:21 »
      Ани , царица си на сладоледите . Нямаш конкуренция .

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Коледни подаръци от tomislava
[Днес в 11:10:12]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]