Автор Тема: Кексове и сладкиши  (Прочетена 613168 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #165 -: 23 Април 2007, 22:44:33 »
кекс със заквасена сметана

1 -1/2 чаша захар
3/4  чаша масло или маргарин
1  1/2 чаша закваесна сметана
3 яйца
1  1/2 чаена лъжица ванилия


за сухите съставки:
 
1  1/2 чаена лъжица бакпулвер
1  1/2 чаена лъжица сода
3 чаши брашно

Можете да пребавите накрая и някакъв плод: ябълка  или ананас. / аз не сложих нищо /
Разбъркваме продуктите в този ред. Отгоре можим да поръсим с кафява захар или натрушени ядки. Сипваме сместа в намаслена форма 13 х 9 и печем в загрята фурна на 180.
« Последна редакция: 23 Април 2007, 22:53:31 от petrina »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #166 -: 24 Април 2007, 16:00:50 »
                                               Сладкиш с банан и ананас


          120 гр.меко масло се разбива добре с 10 с.л. захар.Едно по едно се прибавят 3 бр.яйца като продължаваме да разбиваме до получаване на хомогенен крем.Слагаме и 10 с.л. брашно,примесено с ванилия и бакпулвер.
          Изсипваме тестото във форма,застлана с хартия за печене.Отгоре нареждаме резенчета банан и ананас,като ги натискаме в тестото да потънат.
          Печем сладкиша в загрята на 170* фурна.



         *Аз го направих с 1/3 от количеството на продуктите,защото го пекох в тортена форма.Сладкиша трябва да остане тънък.В тестото сложих стафиди и портокалови корички,а отгоре го залях с конячна лъскава глазура.Всичко става много бързо,лесно и вкусно.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #167 -: 25 Април 2007, 21:39:02 »
Eто и моят любим кекс, който приготвям вече десетина години и винаги става невероятно вкусен:

Кекс "Фантазия"

4 яйца и 4 жълтъка се разбиват с 1ч.ч захар. Добавят се 4 с.л. олио и 1ч.ч. брашно и се разбърква с дървена лъжица.
Отделно разбивате 4 белтъка с 4 с. л. захар на гъст сняг. Добавяте 2 ванилии и 4 с. л. брашно и разбърквате добре.
1 ч.ч. смлени орехи се смесва с 1 с.л. какао
Половината от жълтата смес се изсипва в намазана и поръсена с брашно форма за кекс. Отгоре се поръсват половината орехи с какао, след това се сипва бялата смес, останалите орехи и накрая другата половина жълта смес. Пече се в загрята фурна.
След като изстине кексът се изважда от формата и и се залива със следната глазура:
половин пакетче краве масло се разтопява в 1 кафена чашка вряща вода с 4с.л. захар и 1 с.л. какао.
Отгоре се поръсва със смлени орехи.

Става чудесен на вкус и вид. Прилича малко на Кейка с три цвята на mivis, но все пак има разлика.
Надявам се да ви хареса :blum:

venkanak

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 21
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #168 -: 27 Април 2007, 20:22:27 »
Ето го моят шарен кекс

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #169 -: 01 Май 2007, 09:29:47 »
Кекс от доматено пюре

1  - 1/2 чаша брашно
1/4 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица мускатово орехче/индийско/
1/2 чаена лъжица карамфил на прах
1 чаша захар
1/2 чаша масло /разтопено/
2 яйца
1 чаша доматено пюре
1 чаена лъжица сода
1 чаена лъжица ванилия
и по избор някакви ядки не е задължително.

загряваме фурната на 180 гр.
в малка купа смесваме брашното и др. сухи подправки.
в друга купа маслото и захарта и разбъркваме добре, после прибавяме яйцата, доматеното пюре като сме сипали в него содата  и после прибавяма брашното, ванилията и ядките/ ако слагате такива/
печета в загрята фурна на 180 около 45-60 мин. или до готовност -  в сдът 8х8.
« Последна редакция: 01 Май 2007, 09:59:09 от petrina »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #170 -: 03 Май 2007, 16:08:49 »
                             Шоколадово изкушение   


150 гр.масло                                        Маслото,захарта и какаото се размесват на слаб
200 гр.пудра захар                             огън.Прибавят се ядките и сместа се оставя напъл-
200 гр.накълцани ядки                       но да изстине.Слагат се четирите жълтъка,а след
   4 с.л.какао                                     това брашното и ванилията.Накрая с внимателно
   4 бр.яйца                                       разбъркване добавяме разбитите на сняг белтъци.
 60 гр.брашно                                    Печем сладкиша върху домакинска хартия в загрята
     ванилия                                       на 160*фурна.
                                                           След като изстине го заливаме с шоколадова гла-
                                                       зура.
    глазура     

150 мл.прясно мляко,150 гр.захар,20 гр.какао и 20 гр.масло се варят на бавен огън до
нужната гъстота. Оставя се да се охлади.                                       
« Последна редакция: 29 Август 2008, 14:54:51 от marabu »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #171 -: 03 Май 2007, 16:34:22 »
Yoli, изкушението да го направя е голямо! Изглежда точно както харесваме вкъщи. Но май става мъничък сладкиш :( или греша?

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #172 -: 03 Май 2007, 17:24:42 »
Yoli, изкушението да го направя е голямо! Изглежда точно както харесваме вкъщи. Но май става мъничък сладкиш :( или греша?


О,никак не става малък.Пеках го в кръгла тава,в която обикновено правя баница.Аз просто съм го снимала отрязан.Можеш да завишиш дозата на глазурата - аз така направих,защото го обичаме с повече шоколад.Наистина е много вкусен.Направи го и няма да съжаляваш.

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #173 -: 03 Май 2007, 21:32:37 »
Пай с олио
 
5 яйца,
220 г захар,
100 мл олио,
240 г брашно,
1 бакпулвер,
1 прах ванилия,
плодове (вишни, кайсии и др.).

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се олиото, ванилията и брашното с бакпулвера. Всичко се разбърква добре и се изсипва в тавичка, намазана с олио и посипана с брашно. След като се изпече, отгоре се нареждат плодовете според сезона. Поръсва се с пудра захар/ аз смесих пудра захар с накалцани на ситно орихи и 1 ч.л. канела/
« Последна редакция: 03 Май 2007, 21:39:48 от petrina »

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #174 -: 07 Май 2007, 15:21:40 »
           
             Какаов сладкиш "Кака Сийка"
               така си го знаем от деца с брат ми  :smile1:

 Продукти:
1 непълна ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. какао

 Брашното се пресява, добавят се захарта и какаото, след това киселото мляко със загасената сода и накрая олиото. Пече се в предварително загрята на 200* фурна.
 След като изтине има много варианти:
   1) 1 пак. масло(125 гр.), 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 1 ч.ч. прясно мляко. Всичко се загрява на котлона.
   2) 100 гр. маргарин, 1/2 ч.ч. пудра захар, 2 с.л. какао. Отново се зразтапя на котлона.
   3) с газурата на Шоколадовото изкушение на Yoli
   4) бита сметана
   5) без нищо (най-често така се получава при мен)

**Аз този сладкиш го пека в микровълновата - 12-13 минути на пълна мощност, след което за 10 минути на конвекция на 180*. Внимавайте само с времето на микровълни, че :swoon: става като дебел, много труден за отхапване, сухар (както се случва и с всички сладкиши в МВ).
** 1 ч.ч. = 240 мл
**Тази доза е подходяща за тава с диаметър м/у 22 и 26 см

« Последна редакция: 07 Май 2007, 15:25:05 от toti4ka »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #175 -: 07 Май 2007, 17:18:02 »
toti4ka,когато печеш какаовия сладкиш в микровълновата, исползваш ли и грила или само на микровълни? И ако се пече на фурна с вентилатор, без да се слага първо в микровълновата на колко градуса се пече?

toti4ka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 184
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #176 -: 07 Май 2007, 17:34:10 »
Пеполина, тъй като нямам друга фурна и пека само в МВ, предполагам че трябва да се намалят градусите ако има вентилатор(с около 20 до колкото знам). А в МВ пускам отначало само на вълни (може и така да остане, просто задължително трябва да се покрие с нещо, дори и само с пудра захар). Но ако разполагаш с грил или конвекция на МВ-та става по-вкусно, ако се запече малко след това.
Надявам се да съм била достатъчно изчерпателна и скоро да споделиш мнението си :smile1:
Наистина е много бърз и вкусен, а и икономичен

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #177 -: 07 Май 2007, 17:39:03 »
toti4ka, благодаря ти много за бързия отговор. Непременно ще се пробва и ще споделя резултата. :thumbup:

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #178 -: 07 Май 2007, 18:01:36 »
Лесен сладкеш с ябълки

3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
2 к.ч. разтопено масло
2 яйца
1 к.ч. прясно мляко
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
6-7 ябълки

    Маслото се разбива със захарта, докато се превърне в пухкава маса, към която прибавяме едно по едно яйцата, млякото, пресятото, заедно с бакпулвера брашно и ванилията. Половината от тестото се поставя в намазана с масло тавичка, аз използвам електрическата тенджера, и се покрива с пласт от настърганите ябълки. Отгоре се слага втората половина от тестото. Сладкишът се пече в умерена фурна, охлажда се и се поднася поръсен с пудра захар. ::)

Катето

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 27
  • специалист по всичко
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #179 -: 08 Май 2007, 17:34:10 »
Eто и моят любим кекс, който приготвям вече десетина години и винаги става невероятно вкусен:

Кекс "Фантазия"

4 яйца и 4 жълтъка се разбиват с 1ч.ч захар. Добавят се 4 с.л. олио и 1ч.ч. брашно и се разбърква с дървена лъжица.
Отделно разбивате 4 белтъка с 4 с. л. захар на гъст сняг. Добавяте 2 ванилии и 4 с. л. брашно и разбърквате добре.
1 ч.ч. смлени орехи се смесва с 1 с.л. какао
Половината от жълтата смес се изсипва в намазана и поръсена с брашно форма за кекс. Отгоре се поръсват половината орехи с какао, след това се сипва бялата смес, останалите орехи и накрая другата половина жълта смес. Пече се в загрята фурна.
След като изстине кексът се изважда от формата и и се залива със следната глазура:
половин пакетче краве масло се разтопява в 1 кафена чашка вряща вода с 4с.л. захар и 1 с.л. какао.
Отгоре се поръсва със смлени орехи.

Става чудесен на вкус и вид. Прилича малко на Кейка с три цвята на mivis, но все пак има разлика.
Надявам се да ви хареса :blum:



Много искам да пробвам кекса ти но ме притеснява че в рецептата няма кисело мляко или някаква друга течност от рода на прясно мляко или газирана вода.Та от тази гледна точка кекса не става ли много сух?

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Air Max 270 KPU facebook 2019 от GeorgeGlice
[21 Август 2019, 21:10:53 ]


Привет на всички майсторки в кухнята от MichaelFot
[15 Август 2019, 01:19:50 ]