petrina
Гурман
Публикации: 1993
обичащ ли - и невъзможното става възможно
СУТЛЯЧ 1 л прясно мляко 1/2 к. ч. ориз 3 ванилии 350 г захар 1 пакет нишесте (лимоново, ванилово) МНОГО МИ ХАРЕСВА ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕ ПРИГОТВЯНЕ:
Оризът се сварява, като се оставя леко твърд. Млякото се кипва, като малко преди това се прибавя захарта и се бърка, докато се разтвори. Нишестето се разтваря в студена вода.
Свареният и изцеден ориз се добавя към млякото и се разбърква. Постепенно се слага и разтвореното нишесте, като се бърка, накрая се прибавят ванилиите.
Сместа се разпределя в купички и се подреждат в тава, в която се налива вода, колкото да достигне половината височина на купичките. След това тавата се поставя в силно загрята до температура 200 градуса фурна и се пече 20–25 минути, докато сместа добие златиста коричка.
12 половинки на консервирани праскови 125 г меко масло 125 г захар 3 яйца 150 г брашно 1/2 ч л бакпулвер щипка сол 25 г шоколадови пастили (чипс) или шоколад начупен на дребно
. Прасковите се отцеждат. . Маслото се разбива добре със захарта и солта. . Постепено се смесват с яйцата. . Брашното се пресява заедно с бакпулвера. . Прибавя се към маслената смес. . Внимателно се разбърква. . Прибавят се начупения шоколад. . Фурната се нагрява до 175 С. . Форми за бриош или мъфини се намаслява и се поръсват с брашно. . Пълнят се до 2/3 . Отгоре се поставя половинка праскова с разрязаната страна надолу и леко се притиска. . Пече се около 15-20 минути. . Кексчетата се изваждат и се охлаждат за 5 минути, след коеот се прехвърлят върху скара. . Охлаждат се напълно и се поръсват с пудра захар.
** При нас се продават доста големи праскови..наложи се да нарежа още на 2 половинката... вкусно
източник : Olja
« Последна редакция: 19 Януари 2007, 22:35:07 от marabu »
Останаха ми ананаси в консерва от салата.. и понеже не ми се готвеше китайско ..се сетих, за един кекс който изках да пробвам - ето го и резултата
Кекс с ананас
110 г масло 100 г пудра захар 80 г брашно 35 г ситно смляни бадеми 1 яйце 2 жълтъка 8-10 шайби консервиран ананас настъргана кора от лимон лимонова есенция по желание
. Шайбите ананас се отцеждат от сока. . Маслото заедно с пудрата захар се разбиват, докато не образзуват гъста кремообразна маса. . Прибавя се едно по едно яйцето и жълтъците, като след всяко се разбива добре сместа. . Брашното се пресява към тесто и с лъжица вниматено се разбърква. . Добавят се смлените бадеми, настърганата кора лимон и лимоновата есенция. . Форма за печене с диаметър 22 см се намаслява и се поръсва с галета или брашно. . Сместа се изсипва и отгоре се заглажда с шпатула или нож. . В центъра се поставя цяла шайба ананас, а около нея се нарежда нарязани на половинки другите шайби. . Пече се в предварително загрята фурна на 170 С 40 минути, при необходимост се покрива с фолио.
** Рецептата е без бакпулвер, поради което кекса не се надига. Добавих и 1 патронче лимонова есенция на доктора ако решите добавете 1 ч л бакпулвер, както можете да замените маслото с маргарин.
petrina
Гурман
Публикации: 1993
обичащ ли - и невъзможното става възможно
аз правих кексче :
The Noble House Bed and Breakfast Marietta, Pennsylvania Specialty Recipe Coffee-Flavor Cake СЪСТАВКИ: Ingredients: 2 cups flour 2 cups sugar 3/4 cup cocoa 2 teaspoons baking soda 1 Tablespoon baking powder 2 eggs 1 cup milk 1 cup hot coffee или доколкото си преведох рецептата: 2 чаши брашно 2чаши захар 3/4 чашка какао 2 ч.л. хлебна сода 1с.л. бакпулвер 2 яйца 1 чашка мляко 1 чашка горещо кафе
Mix all ingredients except hot coffee. Add hot coffee and beat slowly. Mixture will be thin. Pour into greased 9 x 9-inch square pan. Bake at 350 degrees for 30 to 35 minutes. Смесете всички продукти, освен горещо кафе. След това добавете горещо кафе и бавно го разбъркайте. Сместа ще стане по-рядка. Изсипете в намаслена 9 x 9-инч квадратна тава. Пече се в 350 градуса за 30 на 35 минути.
П.С. Позволих си да редактирам малко превода. - sladka hapka
само май бакпулвера е супена лъжица.. ако изправила с ч л значи става и с ч л печенето е на 180 С (350 F) и тавата е 22 см на 22 (9 на 9 инча ?) нали така ? както и cups e 237 мл
« Последна редакция: 06 Юни 2007, 21:30:52 от marabu »
125 г шоколад 75 % какао 130 г печени лешници 3 яйца 200 г масло 210 г захар 2 с л ром или 2 ч л ромова есенция 1 ч л бакпулвер 100 г брашно
. Яйцата заедно със захарта се разбиват до получане на пяна. . Лешниците се смилат или се нарязват на ситно. . Шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя разтопеното масло. . Добавят се 2 с л ром и се разбърква добре. . Брашното се смесва с бакпулвер и лешниците и се разбърква добре. . Яйцата се смесват с шоколада и се прибавя брашнената смес. . Внимателно се разбърква. . Форма за печене (24 Х 24) се намаслява и се застила с хартия за печене. . Пече се в предварително загрята фурна на 210 С за 15-20 минути (зависи от фурната Ви).
** Можете да направите и по-лек вариант
125 г шоколад без захар (90 % какао) 3 белтъка 100 г лешници 200 г захарин 200 царевичен или соев маргарин 2 с л тъмен ром 3/4 ч л бакпулвер
Здравейте момичета;ето и едно кейкче и от мен: Продукти: 200г масло 100г стопен шоколад 7яйца;200г захар 180г брашно шепа натрошени фъстъци Начи на приготвяне: Маслото и шоколадът се разбиват.Жълтъците се отделят от белтъците;като жълтъците се разбиват със140г захар и се прибавят към шоколада и маслото. Белтъците се разбиват с 60 гзахар до сняг и се прибавят към останалата смес. Прибавят се фъстъците. Сместа се пече в широка тавичка.
Надявам се тази рецепта да ви хареса и да не се повтаря. Сладък салам Продукти: 100 гр.масло 3 яйца 300 гр.обикновени бисквити 1/4 кг.пудра захар 1 в.ч. смлени орехи 1 ванилия Приготвяне: маслото се разбива със захарта.Прибавят се яйцата едно по едно,какаото ,натрошените бисквити,ванилята и орехите.Сместа се омесва добре.Придава и се форма на салам.увива се в фолио и се слага във хладилник. Престоява 24часа и се поръсва с пудра захар.
Смесваме сухите продукти, а в отделна купа смесваме мокрите.След това прибавяме мокрите към сухите.След като сме разбъркали добре слагаме и боровинките.Изсипваме в форма за мъфини предварително намаслени.Печем на 180 градуса около 20-25 минути.
продукти: 3 ч.ч. брашно 3 средно големи банана - намачкани с вилица 1 1/2 ч.ч. захар 1/2 ч.ч. прясно мляко 1 п. бакпулвер 3 яйца 1/2 ч.л. сол 3/4 ч.ч. олио 1 ванилия 1/2 .ч. начукани орехи канела - по желание (но се препоръчва горещо!!!)
Сухите съставки (от лявата колона) се смесват в една купа, а "мокрите" (от дясната колона) - в друга. След това мокрите се изсипват при сухите съставки и се разбъркват.
Сместа се изсипва във формички за кексчета, в които са поставени хартиени формички и се пече на 180*С за около 25 мин.
При мен излизат 2 форми по 12 кексчета, които пека на два пъти. При първата тава фурната не е загрята, но при втората вече е - практическа разлика в резултата няма никаква.
Забележка: В оригиналната рецепта количеството на захарта беше 2 ч.ч., но на мен ми идва прекалено сладко, затова го намалих на 1 1/2 ч.ч. Орехите и канелата са добавени от мен и определено подобряват вкуса на кексчетата. По мнение на фамилията, резултатът е отличен - толкова, че за два дни ги правя два пъти.
Втора забележка: В оригиналната рецепта върху кексчетата се поставя глазура, приготвена от 3/4 п. сирене "Филаделфия" 50 г. размекнато масло 4 - 5 ч.ч. пудра захар
Аз тази глазура не съм я слагала, защото и без нея кексчетата се изпаряват. А и защото ми се свиди "Филаделфията". Отдолу слагам снимка на кексчетата от оригиналния източник - с глазура. Снимката без глазурата е на моите.
продукти: 900 мл. прясно мляко един пакет нишесте - лимон (по желание може и друго) два банана две ванилии един желатин 4 суп. лъж. захар бисквити или бишкоти за дъното
Приготвяте нишестито според указанията на пакета (в 100 мл. студено мляко разбивате нишестето и го сипвате в 800 мл. врящо мляко) + 4 суп. лъж. захар , като изстине му добавяте разтворения желатин + двете ванилии. Изсипвате половината във формата , слагате бананите (аз ги сложих цели) и доливате от крема. Отгоре нареждате натопените(в мляко, сок, компот) бишкоти или бисквити (това е ще е блата). След два часа престой в хладилника го обръщате и украсявате по ваш вкус. Да ви е сладко! Ето и разрез!
« Последна редакция: 25 Февруари 2007, 10:58:16 от pep-4o »
Браво Лео, сладкишчето е бързо, леко и сигурно много вкусно. Моето око видя лесна адаптация на рецептата за диабетици. Ще се пробвам скоро и ще кажа резултата.