Автор Тема: Кексове и сладкиши  (Прочетена 614465 пъти)

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #225 -: 06 Юни 2007, 14:11:17 »
Една  суп. лъжица бакпулвер  не е ли много, имайки впредвид количесвото на брашното? :icon_question: :smile1:

Много благодаря за навременното уточнение :flower:
( Ако фурната позволява едновременно изпичане на двата блата - тогава - удвоена доза, от които едната е оцветена - общотото количество набухвател е 1супена лъжица)
За двете смеси  -  по  отделно е 1/2 супена лъжица. Корекцията е отразена в рецептата.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #226 -: 06 Юни 2007, 14:27:19 »
 Благодаря момичета. Аз използвах доста по-голяма тава и стана тъничко, но пък доста вкусно. На моите мъже много има хареса.

Катето

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 27
  • специалист по всичко
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #227 -: 06 Юни 2007, 14:31:00 »
Албена, кекса тили си го правила изглежда страхотно поздравления :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Аз мисля да го започна но преди това няколко въпроса
1.Правоъгълна форма какво имаш предвид тези които са тесните и дълги които се продават специално за кекс ли?
2.Мерителна чаша-от тези разграфените ли на които е означено 150,200,250 и т.н. мл.Количеството на захарта трябва да сочи 150мл.на чашата  независимо че не е течност защото само течностите се означават в мл.съответно и за брашното?
3 За разрязването-имаш предвид по дължина през целия кекс а не както се разрязват блатовете за торта например   с конец през блата и получаваш 3 блата

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #228 -: 06 Юни 2007, 15:33:52 »
Petrina кекса със череши стана много вкусен, но нещо обърках тавата. На колко см. се равняват 8 инча.


на 20 см , аз моя го направих в 18 см. тавичка

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #229 -: 07 Юни 2007, 20:57:23 »
Сладкиш с орехи и канела


3 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1/2ч.ч. вода
1ч.л. сода
1 ванилия
1 ч.ч.счукани орехи с малко канела
2ч.ч. брашно
3с.л. конфитюр

Разбиват се яйцата със захарта, добавят се останалите продукти, разбърква се добре и се изсипва в намаслена и набрашнена тава и се пече. Много бързо, лесно и вкусно ::)
« Последна редакция: 08 Юни 2007, 14:00:35 от ilrai »

Катето

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 27
  • специалист по всичко
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #230 -: 08 Юни 2007, 11:03:01 »

Сладкиша е много хубав но е малко сухичък и задавя

« Последна редакция: 08 Юни 2007, 19:43:55 от pep-4o »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #231 -: 08 Юни 2007, 11:53:09 »
Сладкиш с орехи и канела


Сладкиша е много хубав но е малко сухичък и задавя

Сиропирай го. На мен много ми харесва и не ми е сух. Въпрос на вкус! :girl_sigh:

Anny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 307
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #232 -: 10 Юни 2007, 10:58:39 »
Ванилови мъфини с шоколадови стърготини и ягодов топинг

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 1/3 ч.ч. брашно
1/2 кафяна чашка вода
1/2 кафяна чашка олио
1/2 пакетче бякпулвер
2 ванилии
50 гр. шоколад (при мен беше натурален кувертюр)
ягодов топинг - по желание (но с него стават много вкусни и сочни)

Приготовление:

Яйцата и захарта се разбиват добре, докато сметта започне да побелява. Добавят се водата, бакпулвера ванилията и брашното. Бъркаме, докато получим гладка, хомогенна смес. Най-накрая се добавя олиото на тънка струйка. Тестото се зсипва в хартиени кошнички или формички за мъфини. Преди да се сложат във фурната във всяка кошничка се поставят по няколко парченца шоколад - с големината на грахово зърно. От тежестта те потъват и по време на печене правят красиви формички в тестото. Другата част от шоколада се настъргва на ренде или се правят малки люспички с нож и се поръсват отгоре върху мъфините. Тъй като са леки, те остават отгоре и не потъват. Печем в предварително загрята фурна на около 150 градуса в началото, а след това увеличаваме до 180-190 градуса. След като се изпекат, изваждате от формичките, подреждате в поднос или подходяща чиния и заливате с ягодов топинг. Топингът е по желание. И без него мъфините са много нежни на вкус и се топят в устата, но той им придава още по-неустоим вкус.

Опитайте, няма да съжалявате! Приготвят се за неповече от 50 минути с печенето.
Приятен апетит!

(При мен е вентилаторна печката и печенето отне окло 20 минути. Тъй като ми се видя малко количеството, реших да направя двойна доза  :smile1: Броят на мъфините от двойната доза е 18, но кошничките са от големите - 8 см. в диаметър.)
« Последна редакция: 10 Юни 2007, 11:11:32 от ani_pamukova »

marabu

  • Гост
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #233 -: 13 Юни 2007, 00:47:20 »
Fiadone



500 г рикота
6 яйца
300 г захар
настъргана кора на 1 лимон



. Яйцата заедно със захарта се разбиват добре.
. Прибавя се рикотата и насърганата кора от лимон.
. сместа се разбива отново един път добре.
. Излива се във форма.
. Пече се в предварително загрята фурна на 180 за 30-40 минути.


източник : Giulia
« Последна редакция: 13 Юни 2007, 15:48:19 от marabu »

marchela

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 361
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #234 -: 13 Юни 2007, 12:55:08 »
Извинявай, за тъпия въпрос, но формата намазана ли е предварително или не е нужно ако е тефлонова? :innocent:

marabu

  • Гост
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #235 -: 13 Юни 2007, 15:48:55 »
Mоята не съм я намаслявала -беше тефлонова - по точно две купички тип бриош

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1257
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #236 -: 13 Юни 2007, 21:50:56 »
Кекс "Папагалска опашка"
  ;D

Оригиналната рецепта: (good-cook.ru)

4 яйца
1 ч. (250 г) захар
250 г масло/маргарин
2 с.л. сметана
1 пак. бакпулвер
250 г брашно

1 пак. ванилов (или друг светъл) пудинг
1 пак. (напр. 70 г) плодово желе с червен или зелен цвят
1 с.л. какао

Маслото се разбива със захарта. Прибавят се яйцата едно по едно, като добре се разбива след всяко. Добавя се сметаната. В отделен съд се смесват брашното и набухвателят. Тази смес се добавя към маслената. Разбива се с миксер. Тестото се разделя на 3 равни части. Към едната се добавя пудингът, към втората - желето (както са от пакетчетата, без да се разтварят в нищо), към третата - какаото.
В намазана с олио и посипана с брашно форма се изсипва първо бялата смес, после - какаовата, отгоре - червената. Пече се в предварително загрята до 175-180С фурна. Проверява се с клечка за зъби.
Преди да се нареже, се изчаква да изстине напълно, иначе шарките се развалят.

Заб.: Аз пък си я приспособих за мен. Сложих само 3 яйца и съответно намалих останалите продукти - като за моята форма стана тъкмо. Вместо сметана сложих 2 с.л. кисело мляко. Отгоре намазах с течен шоколад. Стана много вкусно.  :chef: :flirt:
« Последна редакция: 14 Юни 2007, 10:55:16 от marine »

marabu

  • Гост
Мъфини с ягоди
« Отговор #237 -: 14 Юни 2007, 22:15:10 »
Мъфини с ягоди




260 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч л мляна канела
60 г орехи
200 г ягоди
1 яйце
180 г захар
100 мл олио
2 ч л ванилия
250 г кисело мляко



. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, канелтата и ванилията.
. В отделна купа се разбива яйцето със захарта.
. Прибавя се киселото мляко и се разбърква добре.
. При непрекъснато бъркане се прибавя на тънка стуйка олиото.
. Добавят се орехите, които са наситнени.
. Сместа се излива към брашното и  се разбърква добре.
. Ягодите се измиват и се нарязват на едри парчета и се прибавят се към тестото.
. Сместа се разбърква добре.
. Разпределя се във форми за мъфини като се пълнят на 2/3 от обема.
. Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 35 минути или до златиста коричка.
. Мъфините се оставят да изстинат 5-7 минути и след което се изваждат от формата.
. Поръсват се по желание с пудра захар.


източник :  JanochkaH 
« Последна редакция: 14 Юни 2007, 23:22:51 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Кексове и сладкиши
« Отговор #238 -: 14 Юни 2007, 23:24:30 »
Бадемови тарталетки с горски плодове



175 г масло със стайна температура
100 г захар
2 яйца
2 жълтъка
1/4 ч л бадемова есенция
200 г почистени и смлени бадеми
60 г брашно
1/4 ч л сол
пресни или замразени горски плодове



. Фурната се загрява на 160 С.
. Форми за печене (тарталетки, кошници или мафини) се намасляват и се набрашняват.
. Маслото се разбива добре със захарта и се прибавя бадемовата есенция.
. Прибавят се едно по едно яйцата и жълтъците, като след всяко тестото се разбива добре.
. Брашното се пресява със солта и се смесва със смлените бадеми.
. При непрекъснато разбиване на ниска скорост към маслената смест се прибавя брашното със смлените бадеми.
. Тестото се разпределя по формите.
. Отгоре се поставят горските плодове и леко се натискат.
. Тарталетките се пекат 30-40 минути, докато не се зачервят.
. Леко се охлаждат и се поръсват с пудра захар.


** Сместа стига за 6 форми за тарталеки с размер 12 см.


изтоник : Mishelle

marabu

  • Гост
Мъфини с вишни с шоколадови костилки
« Отговор #239 -: 20 Юни 2007, 22:48:55 »
Мъфини с вишни с шоколадови костилки



12 мъфинчета

2 яйца
~ 1 чаша (200 г) захар
250 г сметана (заквасена)
100 г масло (разтопена)
1 пакетче (10 г ) бакпулвер
400 мл брашно (2 чаши)
ванилия на вкус
щипка сол
орехи ситно смляни (колкото искате)
вишня консервирана или други свежи плодове
шоколад


. 12 вишни трябва да бъдат без костилки...В дупката от костилката се поставя парченце шоколад....
. Може да ползвате всякакъв шоколад въпрос на вкус .. както и плодовете ...
. 2 яйца се разбиват със захар....
. Добавя се сметана, сол, масло, орехи, ванилия, брашно, бакпулвер...
. Готовото тесто се разпределя по формичките, като слагаме една лъжица тесто и отгоре се поставя вишнята...и пак една лъжица тесто....
. Предварително загрята фурна 200 С ....Време около 18 мин или до готовност
. Задължително отдолу една тавичка (купичка) със студена вода....Това помага на кексчета да се надигнат ...


източник : KУ.нет

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума