Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
02 Декември 2008, 11:07:13

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Маринования патладжан на Карина и още патладжани..... « назад напред »
Страници: [1] 2 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Маринования патладжан на Карина и още патладжани.....  (Прочетена 5107 пъти)
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 5706
по мъж: Stoeva

Маринованият патладжан на Карина

http://kuking.net/my/viewtopic.php?p=838421#838421

Необходими са за една доза от  около 800гр. готов продукт:

1 кг малки патладжани без семки
5-6 скилидки чесън /аз сложих 1 глава на скилидки/
1 малка люта чушка
1 с л подправки - риган, босилек, мащерка (аз добавих  розмарин, вместо босилек и ситно нарязан магданоз)
сол

Марината:
400мл вода
150 мл оцет ( 8%)
100-130 гр. захар (аз сложих 130)
1 дафинов лист
няколко черни пиперчета (сложих и бели)

** Патладжана се обелва и  нарязва на жулиени, не по-широки от 1 см.
** Поставят се в гевгир, посоляват се и се оставят да се изцевят няколко часа (цяла нощ), при мен - 5-6 часа беше
** Хубаво се измиват патладжаните от горчивия сок
** Маринатата  се кипва и патладжаните се бланшират за 4-5 минути (аз 3-4, като ги разделих на два пъти)
** Пак се поставят в гевгир, притискат се отгоре и се изчаква да се отцевят.
** Скилидките чесън и лютата чушка се режат на дълги ивици.
** На дъното на буркан се поставя ред патладжани, посипва се с подправки, прибавят се ивички чесън и чушка,  притиска се и се слага следващия ред патладжани и се редуват, докато свършат патладжаните.
** Залива се догоре с олио и се оставя на хладно място (аз в хладилника, от това по-хладно сега нямам)
** Готови за консумация след две седмици (аз дочаках 10 дни и нападнах посред нощ - вкусни си бяха)

ето тези са моето производство, нощна снимка  Wink

« Последна редакция: 31 Юли 2006, 11:57:00 от pep-4o » Активен

« Отговор #1 -: 31 Юли 2006, 11:49:20 »
albena
Помощник-готвач
Публикации: 421
това съм аз

Ел. поща
 WinkПепи а колко сол горе долу трябва за тази доза?
Активен

това съм аз
« Отговор #2 -: 31 Юли 2006, 12:00:30 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Албенка, ами аз солих на око - на 1 кг ми отидоха 2 супени лъжици сол - обилно е, но той като се изцежда и маринова си пуска и от солта явно, защото не беше солен пък.
Активен

« Отговор #3 -: 09 Август 2006, 20:18:46 »
marabu
Administrator
Гурман
Публикации: 5704
Юлия

Много вкусно

който не е правил, да си направи  thumbup

Активен

« Отговор #4 -: 09 Август 2006, 20:28:38 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

а който вече го изяде Huh
Активен

« Отговор #5 -: 09 Август 2006, 20:40:09 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

пак да право - сезона е сега  Wink
Активен

« Отговор #6 -: 09 Август 2006, 20:45:18 »
tanita
Модератор
Гурман
Публикации: 1539

WWW Ел. поща
Непременно ще го направя, ама първо да се пренесем в новата къща че да не размъквам и тез буркани.
Аз преди съм правила подобно но с печени червени чушки, много вкусни бяха!
Активен

« Отговор #7 -: 10 Август 2006, 08:21:22 »
Ванчето
Главен Готвач
Публикации: 723
в очакване...

WWW Ел. поща
Имам въпрос.Колко време може да се съхранява така приготвения патладжан?Дали може да се стерилизира, за да се запази за зимата? Undecided
Активен

« Отговор #8 -: 10 Август 2006, 08:33:29 »
marabu
Administrator
Гурман
Юлия

Мисля, че може да се съхранява няколко седмици в хладилника.. самото олио(зехтин може да бъде използван за салати).. иначе за стерилизация ..незнам  Huh
Активен

« Отговор #9 -: 10 Август 2006, 08:43:19 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман

Ванче, майка ми прави (лично за мен, никой друг не иска) маринован патладжан в буркани за зимата, който е мнооооооооого близък до този и издържа съответно цялата зима. Но прибавя и малко камби, да не е само патладжан. Липсват обаче подправките от тук, които мога (и ще го направим тази есен) да се добавят. и съответно няма толкова олио, защото е вакумиран. Рецептата е в мамата, че не знам къде я записах тогава от нея. Ако можеш - потърси я по моите мнения, някъде преди два месеца е, ако ли не - аз ще я издиря и пусна тук.
Активен

« Отговор #10 -: 10 Август 2006, 11:01:05 »
Ванчето
Главен Готвач
в очакване...

WWW Ел. поща
Пепи,аз правя маринован патладжан,като го изпържвам леко и после топя в оцет.Нареждам в бурканчета-ред патладжани,ред целина,чесън,зрънца черен пипер.Заварявам(ама колко време? трябва да погледна...)И става много вкусно.А твоята рецепта ще потърся.Благодаря.
Активен

« Отговор #11 -: 10 Август 2006, 16:25:10 »
Скарлет
Главен Готвач
Публикации: 538

Направих и маринования патладжан.По съвет на Пепи не напълних догоре с олио.След десетина дни и аз ще си дам мнението....

* normal_Picture 046~1.jpg (49.98 KB, 400x300 - видяно 1190 пъти.)
« Последна редакция: 23 Август 2006, 07:38:54 от Скарлет » Активен
« Отговор #12 -: 11 Август 2006, 11:31:51 »
albena
Помощник-готвач
Публикации: 421
това съм аз

Ел. поща
 slap Само колко апетитно изглежда ммммммммммм. Ще го пробвам и аз но ще се опитам да го стерлизирам за зимата.
Активен

това съм аз
« Отговор #13 -: 11 Август 2006, 11:47:04 »
Мари М
Помощник-готвач
Публикации: 315

Ще взема и аз да го спретна тоя патладжан, стига съм преглъщала пред компютъра !  Grin

Пепи, рецептата за зимнина МОЛЯ.
Активен
« Отговор #14 -: 13 Август 2006, 21:06:59 »
Ванчето
Главен Готвач
в очакване...

WWW Ел. поща
Мдам.Днес, освен консерви домати,компоти от сини сливи(аааааа,и страхотен конфитюр от сливи,с бяло вино,ако иска някой ще публикувам рецептата) и компоти от праскови, сътворих точно 3 дози маринован патладжан clapping.Ще докладвам след 2 седмици. blush2
Активен

Страници: [1] 2 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Маринования патладжан на Карина и още патладжани..... « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio