Автор Тема: Патладжани, патладжани............  (Прочетена 29190 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18727
КАТАЛОГ

стр.1

Маринованият патладжан на Карина  - pep-4o :icon_idea:

стр.2

Имам-баялдъ  - morska fauna

Питки с патладжани - pep-4o :icon_idea:

Гювече с патладжани и сирене - marabu :icon_idea:

Паста с патладжани и чушки - marabu :icon_idea:

Юлска манджа по френски - marabu :icon_idea:

Рулца от патладжани с карамелизиран лук - рер4о :icon_idea:

Ветрилото от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - рер-4о :icon_idea:

Баница с кайма и патладжани - рер-4о :icon_idea:

Гювеч с патладжани - рер-4о :icon_idea:

салата-Закуска от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Топчици-предястие с патладжани - рер-4о :icon_idea:

Предястие от патладжани с моцарела и ядки - рер-4о :icon_idea:

Кьопоолу - рер-4о :icon_idea:

Пилешко филе със сирена и патладжан в сос - рер-4о :icon_idea:

Маринован патладжан - рер-4о  (зимнина е )  :icon_idea:

Печена паста по Дейвид Роко - рер-4о :icon_idea:

стр.3

Патладжанени пици - Захарно петле :icon_idea:

Патладжан кебап в Крок пот - рер-4о :icon_idea:

Патладжани с доматен сос, но по-различни  :smile1: - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - anita29 :icon_idea:

Кюфтета с патладжан -  rainbow :icon_idea:

Патладжани кебап с кисело мляко и хляб -  rainbow :icon_idea:

Патладжан с чесън и кашкавал - marabu :icon_idea:

Патладжанени сандвичи със сирене и шунка - рер-4о :icon_idea:

Пържени зеленчуци в доматен сос - Aura  :icon_idea:

Патладжанена запеканка - Aura :icon_idea:

Melanzane alla Parmigiana или Патладжани пармиджана - рер-4о  :icon_idea:

ПАТЛАДЖАНЕНИ КУЛИ - GolemDZVER  :icon_idea:

стр.4

Пържена зеленчукова мусака - Aura :icon_idea:

Комбинирана салата - Aura :icon_idea:

Патладжанена фантазия - GolemDZVER :icon_idea:










Маринованият патладжан на Карина



Необходими са за една доза от  около 800гр. готов продукт:

1 кг малки патладжани без семки
5-6 скилидки чесън /аз сложих 1 глава на скилидки/
1 малка люта чушка
1 с л подправки - риган, босилек, мащерка (аз добавих  розмарин, вместо босилек и ситно нарязан магданоз)
сол

Марината:
400мл вода
150 мл оцет ( 8%)
100-130 гр. захар (аз сложих 130)
1 дафинов лист
няколко черни пиперчета (сложих и бели)

** Патладжана се обелва и  нарязва на жулиени, не по-широки от 1 см.
** Поставят се в гевгир, посоляват се и се оставят да се изцевят няколко часа (цяла нощ), при мен - 5-6 часа беше
** Хубаво се измиват патладжаните от горчивия сок
** Маринатата  се кипва и патладжаните се бланшират за 4-5 минути (аз 3-4, като ги разделих на два пъти)
** Пак се поставят в гевгир, притискат се отгоре и се изчаква да се отцевят.
** Скилидките чесън и лютата чушка се режат на дълги ивици.
** На дъното на буркан се поставя ред патладжани, посипва се с подправки, прибавят се ивички чесън и чушка,  притиска се и се слага следващия ред патладжани и се редуват, докато свършат патладжаните.
** Залива се догоре с олио и се оставя на хладно място (аз в хладилника, от това по-хладно сега нямам)
** Готови за консумация след две седмици (аз дочаках 10 дни и нападнах посред нощ - вкусни си бяха)


ето тези са моето производство, нощна снимка  ;)

« Последна редакция: 20 Февруари 2015, 11:14:49 от Mariana G »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #1 -: 31 Юли 2006, 11:49:20 »
 ;)Пепи а колко сол горе долу трябва за тази доза?
това съм аз

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18727
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #2 -: 31 Юли 2006, 12:00:30 »
Албенка, ами аз солих на око - на 1 кг ми отидоха 2 супени лъжици сол - обилно е, но той като се изцежда и маринова си пуска и от солта явно, защото не беше солен пък.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19369
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #3 -: 09 Август 2006, 20:18:46 »
Много вкусно

който не е правил, да си направи  :thumbup:



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18727
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #4 -: 09 Август 2006, 20:28:38 »
а който вече го изяде ???
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19369
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #5 -: 09 Август 2006, 20:40:09 »
пак да право - сезона е сега  ;)

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1313
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #6 -: 09 Август 2006, 20:45:18 »
Непременно ще го направя, ама първо да се пренесем в новата къща че да не размъквам и тез буркани.
Аз преди съм правила подобно но с печени червени чушки, много вкусни бяха!

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #7 -: 10 Август 2006, 08:21:22 »
Имам въпрос.Колко време може да се съхранява така приготвения патладжан?Дали може да се стерилизира, за да се запази за зимата? :-\

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19369
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #8 -: 10 Август 2006, 08:33:29 »
Мисля, че може да се съхранява няколко седмици в хладилника.. самото олио(зехтин може да бъде използван за салати).. иначе за стерилизация ..незнам  ???

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18727
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #9 -: 10 Август 2006, 08:43:19 »
Ванче, майка ми прави (лично за мен, никой друг не иска) маринован патладжан в буркани за зимата, който е мнооооооооого близък до този и издържа съответно цялата зима. Но прибавя и малко камби, да не е само патладжан. Липсват обаче подправките от тук, които мога (и ще го направим тази есен) да се добавят. и съответно няма толкова олио, защото е вакумиран. Рецептата е в мамата, че не знам къде я записах тогава от нея. Ако можеш - потърси я по моите мнения, някъде преди два месеца е, ако ли не - аз ще я издиря и пусна тук.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #10 -: 10 Август 2006, 11:01:05 »
Пепи,аз правя маринован патладжан,като го изпържвам леко и после топя в оцет.Нареждам в бурканчета-ред патладжани,ред целина,чесън,зрънца черен пипер.Заварявам(ама колко време? трябва да погледна...)И става много вкусно.А твоята рецепта ще потърся.Благодаря.

Скарлет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 543
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #11 -: 10 Август 2006, 16:25:10 »
Направих и маринования патладжан.По съвет на Пепи не напълних догоре с олио.След десетина дни и аз ще си дам мнението....

« Последна редакция: 23 Август 2006, 07:38:54 от Скарлет »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #12 -: 11 Август 2006, 11:31:51 »
 :slap: Само колко апетитно изглежда ммммммммммм. Ще го пробвам и аз но ще се опитам да го стерлизирам за зимата.
това съм аз

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #13 -: 11 Август 2006, 11:47:04 »
  Ще взема и аз да го спретна тоя патладжан, стига съм преглъщала пред компютъра !  ;D

Пепи, рецептата за зимнина МОЛЯ.

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #14 -: 13 Август 2006, 21:06:59 »
Мдам.Днес, освен консерви домати,компоти от сини сливи(аааааа,и страхотен конфитюр от сливи,с бяло вино,ако иска някой ще публикувам рецептата) и компоти от праскови, сътворих точно 3 дози маринован патладжан :clapping:.Ще докладвам след 2 седмици. :blush2:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29
  • KrokozabYl: Вчера забравихме да честитим именния ден на Валентините та...  :flower:
    11 Февруари 2015, 10:08:25
  • GolemDZVER: пак заповядай
    02 Февруари 2015, 17:00:58
  • Valentina Petrova: БЛАГОДАРЯ, е за това са приятелите
    02 Февруари 2015, 13:49:12
  • Valentina Petrova: Благодаря ,и една прhttp://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/07/blog-post_23.htmlиятелка откликна на търсенето ми ,но за едно и също ставаше дума
    02 Февруари 2015, 13:48:24
  • GolemDZVER: http://kulinarnakniga.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%88-%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC/
    02 Февруари 2015, 13:02:44
  • Valentina Petrova: Моля помогнете ,търся една рецепта на бриош пита с локум ,четох някъде ,но не запомних къде.омесва се тесто ,разточва се ,изрязват се кръгчета и се застъпват малко ,слага се локум и .т.н.    НО РАЗБРАВИХ КЪДЕ Я ЧЕТОХ
    02 Февруари 2015, 10:53:49
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48

* Последното от форума

Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[Днес в 02:08:23]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от vesela
[03 Март 2015, 23:02:31 ]


Re: Честит национален празник, Българи! от vesela
[03 Март 2015, 22:57:19 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от GolemDZVER
[03 Март 2015, 21:19:19 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[03 Март 2015, 20:06:22 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[03 Март 2015, 19:50:55 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от GolemDZVER
[03 Март 2015, 19:50:12 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от GolemDZVER
[03 Март 2015, 19:38:30 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[03 Март 2015, 19:29:09 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от pep-4o
[03 Март 2015, 19:02:53 ]


Re: Честит национален празник, Българи! от pep-4o
[03 Март 2015, 19:00:43 ]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[03 Март 2015, 18:55:31 ]


Re: Честита Баба Марта от pep-4o
[03 Март 2015, 18:48:18 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[03 Март 2015, 18:18:29 ]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[03 Март 2015, 18:06:28 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от GolemDZVER
[03 Март 2015, 17:32:04 ]


Re: Салати - III от GolemDZVER
[03 Март 2015, 17:19:27 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от blqsak
[03 Март 2015, 17:17:08 ]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от GolemDZVER
[03 Март 2015, 17:08:57 ]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от GolemDZVER
[03 Март 2015, 17:07:21 ]