Автор Тема: Патладжани, патладжани............  (Прочетена 36430 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
КАТАЛОГ

стр.1

Маринованият патладжан на Карина  - pep-4o :icon_idea:

стр.2

Имам-баялдъ  - morska fauna

Питки с патладжани - pep-4o :icon_idea:

Гювече с патладжани и сирене - marabu :icon_idea:

Паста с патладжани и чушки - marabu :icon_idea:

Юлска манджа по френски - marabu :icon_idea:

Рулца от патладжани с карамелизиран лук - рер4о :icon_idea:

Ветрилото от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - рер-4о :icon_idea:

Баница с кайма и патладжани - рер-4о :icon_idea:

Гювеч с патладжани - рер-4о :icon_idea:

салата-Закуска от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Топчици-предястие с патладжани - рер-4о :icon_idea:

Предястие от патладжани с моцарела и ядки - рер-4о :icon_idea:

Кьопоолу - рер-4о :icon_idea:

Пилешко филе със сирена и патладжан в сос - рер-4о :icon_idea:

Маринован патладжан - рер-4о  (зимнина е )  :icon_idea:

Печена паста по Дейвид Роко - рер-4о :icon_idea:

стр.3

Патладжанени пици - Захарно петле :icon_idea:

Патладжан кебап в Крок пот - рер-4о :icon_idea:

Патладжани с доматен сос, но по-различни  :smile1: - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - anita29 :icon_idea:

Кюфтета с патладжан -  rainbow :icon_idea:

Патладжани кебап с кисело мляко и хляб -  rainbow :icon_idea:

Патладжан с чесън и кашкавал - marabu :icon_idea:

Патладжанени сандвичи със сирене и шунка - рер-4о :icon_idea:

Пържени зеленчуци в доматен сос - Aura  :icon_idea:

Патладжанена запеканка - Aura :icon_idea:

Melanzane alla Parmigiana или Патладжани пармиджана - рер-4о  :icon_idea:

ПАТЛАДЖАНЕНИ КУЛИ - GolemDZVER  :icon_idea:

стр.4

Пържена зеленчукова мусака - Aura :icon_idea:

Комбинирана салата - Aura :icon_idea:

Патладжанена фантазия - GolemDZVER :icon_idea:

Рулца от патладжани със сирена в доматен сос - рер-4о :icon_idea:








Маринованият патладжан на Карина



Необходими са за една доза от  около 800гр. готов продукт:

1 кг малки патладжани без семки
5-6 скилидки чесън /аз сложих 1 глава на скилидки/
1 малка люта чушка
1 с л подправки - риган, босилек, мащерка (аз добавих  розмарин, вместо босилек и ситно нарязан магданоз)
сол

Марината:
400мл вода
150 мл оцет ( 8%)
100-130 гр. захар (аз сложих 130)
1 дафинов лист
няколко черни пиперчета (сложих и бели)

** Патладжана се обелва и  нарязва на жулиени, не по-широки от 1 см.
** Поставят се в гевгир, посоляват се и се оставят да се изцевят няколко часа (цяла нощ), при мен - 5-6 часа беше
** Хубаво се измиват патладжаните от горчивия сок
** Маринатата  се кипва и патладжаните се бланшират за 4-5 минути (аз 3-4, като ги разделих на два пъти)
** Пак се поставят в гевгир, притискат се отгоре и се изчаква да се отцевят.
** Скилидките чесън и лютата чушка се режат на дълги ивици.
** На дъното на буркан се поставя ред патладжани, посипва се с подправки, прибавят се ивички чесън и чушка,  притиска се и се слага следващия ред патладжани и се редуват, докато свършат патладжаните.
** Залива се догоре с олио и се оставя на хладно място (аз в хладилника, от това по-хладно сега нямам)
** Готови за консумация след две седмици (аз дочаках 10 дни и нападнах посред нощ - вкусни си бяха)


ето тези са моето производство, нощна снимка  ;)

« Последна редакция: 01 Юли 2015, 17:19:44 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #1 -: 31 Юли 2006, 12:49:20 »
 ;)Пепи а колко сол горе долу трябва за тази доза?
това съм аз

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #2 -: 31 Юли 2006, 13:00:30 »
Албенка, ами аз солих на око - на 1 кг ми отидоха 2 супени лъжици сол - обилно е, но той като се изцежда и маринова си пуска и от солта явно, защото не беше солен пък.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #3 -: 09 Август 2006, 21:18:46 »
Много вкусно

който не е правил, да си направи  :thumbup:



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #4 -: 09 Август 2006, 21:28:38 »
а който вече го изяде ???
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #5 -: 09 Август 2006, 21:40:09 »
пак да право - сезона е сега  ;)

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #6 -: 09 Август 2006, 21:45:18 »
Непременно ще го направя, ама първо да се пренесем в новата къща че да не размъквам и тез буркани.
Аз преди съм правила подобно но с печени червени чушки, много вкусни бяха!

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #7 -: 10 Август 2006, 09:21:22 »
Имам въпрос.Колко време може да се съхранява така приготвения патладжан?Дали може да се стерилизира, за да се запази за зимата? :-\

marabu

  • Гост
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #8 -: 10 Август 2006, 09:33:29 »
Мисля, че може да се съхранява няколко седмици в хладилника.. самото олио(зехтин може да бъде използван за салати).. иначе за стерилизация ..незнам  ???

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #9 -: 10 Август 2006, 09:43:19 »
Ванче, майка ми прави (лично за мен, никой друг не иска) маринован патладжан в буркани за зимата, който е мнооооооооого близък до този и издържа съответно цялата зима. Но прибавя и малко камби, да не е само патладжан. Липсват обаче подправките от тук, които мога (и ще го направим тази есен) да се добавят. и съответно няма толкова олио, защото е вакумиран. Рецептата е в мамата, че не знам къде я записах тогава от нея. Ако можеш - потърси я по моите мнения, някъде преди два месеца е, ако ли не - аз ще я издиря и пусна тук.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #10 -: 10 Август 2006, 12:01:05 »
Пепи,аз правя маринован патладжан,като го изпържвам леко и после топя в оцет.Нареждам в бурканчета-ред патладжани,ред целина,чесън,зрънца черен пипер.Заварявам(ама колко време? трябва да погледна...)И става много вкусно.А твоята рецепта ще потърся.Благодаря.

Скарлет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 543
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #11 -: 10 Август 2006, 17:25:10 »
Направих и маринования патладжан.По съвет на Пепи не напълних догоре с олио.След десетина дни и аз ще си дам мнението....

« Последна редакция: 23 Август 2006, 08:38:54 от Скарлет »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #12 -: 11 Август 2006, 12:31:51 »
 :slap: Само колко апетитно изглежда ммммммммммм. Ще го пробвам и аз но ще се опитам да го стерлизирам за зимата.
това съм аз

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #13 -: 11 Август 2006, 12:47:04 »
  Ще взема и аз да го спретна тоя патладжан, стига съм преглъщала пред компютъра !  ;D

Пепи, рецептата за зимнина МОЛЯ.

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #14 -: 13 Август 2006, 22:06:59 »
Мдам.Днес, освен консерви домати,компоти от сини сливи(аааааа,и страхотен конфитюр от сливи,с бяло вино,ако иска някой ще публикувам рецептата) и компоти от праскови, сътворих точно 3 дози маринован патладжан :clapping:.Ще докладвам след 2 седмици. :blush2:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38
  • Ivaniza: Тук нещо се напъват някакви служителки, ама не им се получава ;D
    07 Ноември 2015, 21:04:21
  • Ivaniza: Юлкаааа, айде, че ми липсваш. И всички ми липсвате. Правете нова бърлогичка и да се събираме.Да ми  пуснете имейл.
    07 Ноември 2015, 21:03:12
  • vesela: розички
    01 Ноември 2015, 00:41:00
  • wafi: Съжалявам за написаното по долу, но бях доста раздразнена от това как от мързел някои хора дори не си правят труда да прочетат и съсипват труда на тези, които се отдали времето си и сържето си за този прекрасен форум.
    20 Октомври 2015, 15:56:07
  • wafi: Не съм обидила никой лично!
    20 Октомври 2015, 15:39:20
  • Захарно петле: Грозно е това wafi.Не трябва д се обижда човек,че попитал нещо.Просто подмини.:)
    20 Октомври 2015, 00:50:07
  • wafi: Аз ли нещо не съм в час или са се навъдили някакви запиляни овци дето не знаят за какво е тоя форум, пък и да четат не могат!
    19 Октомври 2015, 23:29:01
  • pep-4o: кога, сега, или веднага да ти каже ?
    18 Октомври 2015, 22:22:55
  • Vanqta: Някой да ми каже как се прави кисело мляко в мултикукър
    18 Октомври 2015, 15:11:10

* Последното от форума

защо не мога да си изпратя рецепта по имеил от asiel
[26 Април 2016, 23:41:26 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от mariqna44
[22 Април 2016, 00:03:05 ]


Re: Печено агне от mariqna44
[22 Април 2016, 00:00:28 ]


Re: Печено агне от cvetozara123
[16 Април 2016, 14:30:46 ]


Re: прИмоции ........ от cvetozara123
[10 Април 2016, 13:39:25 ]


Re: Козунак на конци с помоща на хлебопекарна от denyo
[08 Април 2016, 11:17:42 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от tomislava
[05 Април 2016, 23:59:48 ]


Re: Игра с думи от tomislava
[05 Април 2016, 23:56:33 ]


Re: Храната на работното място от tomislava
[05 Април 2016, 23:55:44 ]


Re: прИмоции ........ от tomislava
[05 Април 2016, 23:53:27 ]


Re: Суров кадаиф в София? от Ала-Бала
[30 Март 2016, 16:07:04 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от idadari6
[28 Март 2016, 20:35:53 ]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Mamica
[26 Март 2016, 22:06:35 ]


Re: Козунак на конци с помоща на хлебопекарна от denyo
[26 Март 2016, 00:30:30 ]


Суров кадаиф в София? от Klimfilt
[22 Март 2016, 15:12:23 ]


Re: Хайде на дюлите от nikoleta2
[16 Март 2016, 22:17:06 ]


Re: Храната на работното място от nikoleta2
[16 Март 2016, 22:14:17 ]


Re: Спорт или диета? от nikoleta2
[16 Март 2016, 22:13:17 ]


Re: Украси и декорации за торти от nikoleta2
[16 Март 2016, 22:11:58 ]


Re: Добре дошли! от Marta_
[16 Март 2016, 11:54:16 ]