Автор Тема: Патладжани, патладжани............  (Прочетена 27807 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18346
КАТАЛОГ

стр.1

Маринованият патладжан на Карина  - pep-4o :icon_idea:

стр.2

Имам-баялдъ  - morska fauna

Питки с патладжани - pep-4o :icon_idea:

Гювече с патладжани и сирене - marabu :icon_idea:

Паста с патладжани и чушки - marabu :icon_idea:

Юлска манджа по френски - marabu :icon_idea:

Рулца от патладжани с карамелизиран лук - рер4о :icon_idea:

Ветрилото от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - рер-4о :icon_idea:

Баница с кайма и патладжани - рер-4о :icon_idea:

Гювеч с патладжани - рер-4о :icon_idea:

салата-Закуска от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Топчици-предястие с патладжани - рер-4о :icon_idea:

Предястие от патладжани с моцарела и ядки - рер-4о :icon_idea:

Кьопоолу - рер-4о :icon_idea:

Пилешко филе със сирена и патладжан в сос - рер-4о :icon_idea:

Маринован патладжан - рер-4о  (зимнина е )  :icon_idea:

Печена паста по Дейвид Роко - рер-4о :icon_idea:

стр.3

Патладжанени пици - Захарно петле :icon_idea:

Патладжан кебап в Крок пот - рер-4о :icon_idea:

Патладжани с доматен сос, но по-различни  :smile1: - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - anita29 :icon_idea:

Кюфтета с патладжан -  rainbow :icon_idea:

Патладжани кебап с кисело мляко и хляб -  rainbow :icon_idea:

Патладжан с чесън и кашкавал - marabu :icon_idea:

Патладжанени сандвичи със сирене и шунка - рер-4о :icon_idea:

Пържени зеленчуци в доматен сос - Aura  :icon_idea:

Патладжанена запеканка - Aura :icon_idea:

Melanzane alla Parmigiana или Патладжани пармиджана - рер-4о  :icon_idea:

ПАТЛАДЖАНЕНИ КУЛИ - GolemDZVER  :icon_idea:

стр.4

Пържена зеленчукова мусака - Aura :icon_idea:

Комбинирана салата - Aura :icon_idea:












Маринованият патладжан на Карина



Необходими са за една доза от  около 800гр. готов продукт:

1 кг малки патладжани без семки
5-6 скилидки чесън /аз сложих 1 глава на скилидки/
1 малка люта чушка
1 с л подправки - риган, босилек, мащерка (аз добавих  розмарин, вместо босилек и ситно нарязан магданоз)
сол

Марината:
400мл вода
150 мл оцет ( 8%)
100-130 гр. захар (аз сложих 130)
1 дафинов лист
няколко черни пиперчета (сложих и бели)

** Патладжана се обелва и  нарязва на жулиени, не по-широки от 1 см.
** Поставят се в гевгир, посоляват се и се оставят да се изцевят няколко часа (цяла нощ), при мен - 5-6 часа беше
** Хубаво се измиват патладжаните от горчивия сок
** Маринатата  се кипва и патладжаните се бланшират за 4-5 минути (аз 3-4, като ги разделих на два пъти)
** Пак се поставят в гевгир, притискат се отгоре и се изчаква да се отцевят.
** Скилидките чесън и лютата чушка се режат на дълги ивици.
** На дъното на буркан се поставя ред патладжани, посипва се с подправки, прибавят се ивички чесън и чушка,  притиска се и се слага следващия ред патладжани и се редуват, докато свършат патладжаните.
** Залива се догоре с олио и се оставя на хладно място (аз в хладилника, от това по-хладно сега нямам)
** Готови за консумация след две седмици (аз дочаках 10 дни и нападнах посред нощ - вкусни си бяха)


ето тези са моето производство, нощна снимка  ;)

« Последна редакция: 16 Юли 2014, 11:50:26 от Mariana G »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #1 -: 31 Юли 2006, 11:49:20 »
 ;)Пепи а колко сол горе долу трябва за тази доза?
това съм аз

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18346
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #2 -: 31 Юли 2006, 12:00:30 »
Албенка, ами аз солих на око - на 1 кг ми отидоха 2 супени лъжици сол - обилно е, но той като се изцежда и маринова си пуска и от солта явно, защото не беше солен пък.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #3 -: 09 Август 2006, 20:18:46 »
Много вкусно

който не е правил, да си направи  :thumbup:



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18346
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #4 -: 09 Август 2006, 20:28:38 »
а който вече го изяде ???
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #5 -: 09 Август 2006, 20:40:09 »
пак да право - сезона е сега  ;)

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1313
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #6 -: 09 Август 2006, 20:45:18 »
Непременно ще го направя, ама първо да се пренесем в новата къща че да не размъквам и тез буркани.
Аз преди съм правила подобно но с печени червени чушки, много вкусни бяха!

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #7 -: 10 Август 2006, 08:21:22 »
Имам въпрос.Колко време може да се съхранява така приготвения патладжан?Дали може да се стерилизира, за да се запази за зимата? :-\

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #8 -: 10 Август 2006, 08:33:29 »
Мисля, че може да се съхранява няколко седмици в хладилника.. самото олио(зехтин може да бъде използван за салати).. иначе за стерилизация ..незнам  ???

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18346
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #9 -: 10 Август 2006, 08:43:19 »
Ванче, майка ми прави (лично за мен, никой друг не иска) маринован патладжан в буркани за зимата, който е мнооооооооого близък до този и издържа съответно цялата зима. Но прибавя и малко камби, да не е само патладжан. Липсват обаче подправките от тук, които мога (и ще го направим тази есен) да се добавят. и съответно няма толкова олио, защото е вакумиран. Рецептата е в мамата, че не знам къде я записах тогава от нея. Ако можеш - потърси я по моите мнения, някъде преди два месеца е, ако ли не - аз ще я издиря и пусна тук.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #10 -: 10 Август 2006, 11:01:05 »
Пепи,аз правя маринован патладжан,като го изпържвам леко и после топя в оцет.Нареждам в бурканчета-ред патладжани,ред целина,чесън,зрънца черен пипер.Заварявам(ама колко време? трябва да погледна...)И става много вкусно.А твоята рецепта ще потърся.Благодаря.

Скарлет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 543
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #11 -: 10 Август 2006, 16:25:10 »
Направих и маринования патладжан.По съвет на Пепи не напълних догоре с олио.След десетина дни и аз ще си дам мнението....

« Последна редакция: 23 Август 2006, 07:38:54 от Скарлет »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #12 -: 11 Август 2006, 11:31:51 »
 :slap: Само колко апетитно изглежда ммммммммммм. Ще го пробвам и аз но ще се опитам да го стерлизирам за зимата.
това съм аз

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #13 -: 11 Август 2006, 11:47:04 »
  Ще взема и аз да го спретна тоя патладжан, стига съм преглъщала пред компютъра !  ;D

Пепи, рецептата за зимнина МОЛЯ.

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #14 -: 13 Август 2006, 21:06:59 »
Мдам.Днес, освен консерви домати,компоти от сини сливи(аааааа,и страхотен конфитюр от сливи,с бяло вино,ако иска някой ще публикувам рецептата) и компоти от праскови, сътворих точно 3 дози маринован патладжан :clapping:.Ще докладвам след 2 седмици. :blush2:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53
  • KrokozabYl: та той там продава абсолютно всичко, каквото се сетиш вкл. карантии
    24 Ноември 2014, 09:16:31
  • KrokozabYl: на Женския пазар след Кирил и Методий в дясно посока Лъвов мост има един месарски магазин на Арабин от 100 години е
    24 Ноември 2014, 09:16:16
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    23 Ноември 2014, 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    23 Ноември 2014, 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    23 Ноември 2014, 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01

* Последното от форума

Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от vesela
[26 Ноември 2014, 23:56:24 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от verabel
[26 Ноември 2014, 22:05:22 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от vesela
[26 Ноември 2014, 21:54:25 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от elidrag
[26 Ноември 2014, 20:30:25 ]


Re: ЧРД, Ели! от elidrag
[26 Ноември 2014, 20:22:32 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[26 Ноември 2014, 19:04:55 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[26 Ноември 2014, 19:02:02 ]


Re: ЧРД, Ели! от radost.1955
[26 Ноември 2014, 18:45:02 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от elidrag
[26 Ноември 2014, 18:36:08 ]


Re: ЧРД, Ели! от elidrag
[26 Ноември 2014, 18:31:04 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от pep-4o
[26 Ноември 2014, 18:12:23 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[26 Ноември 2014, 17:36:30 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от KrokozabYl
[26 Ноември 2014, 17:21:33 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 17:03:39 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от pep-4o
[26 Ноември 2014, 16:45:10 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:35:05 ]


Re: За суджуците, пастърмите, бахура и луканките от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:34:06 ]


Re: прИмоции ........ от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:25:32 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от Aura
[26 Ноември 2014, 16:24:04 ]


Re: Чудесата на село Киш, Азербайджан от GolemDZVER
[26 Ноември 2014, 16:21:00 ]