Автор Тема: Патладжани, патладжани............  (Прочетена 22780 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17103
КАТАЛОГ

стр.1

Маринованият патладжан на Карина  - pep-4o :icon_idea:

стр.2

Имам-баялдъ  - morska fauna

Питки с патладжани - pep-4o :icon_idea:

Гювече с патладжани и сирене - marabu :icon_idea:

Паста с патладжани и чушки - marabu :icon_idea:

Юлска манджа по френски - marabu :icon_idea:

Рулца от патладжани с карамелизиран лук - рер4о :icon_idea:

Ветрилото от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - рер-4о :icon_idea:

Баница с кайма и патладжани - рер-4о :icon_idea:

Гювеч с патладжани - рер-4о :icon_idea:

салата-Закуска от патладжани - рер-4о :icon_idea:

Топчици-предястие с патладжани - рер-4о :icon_idea:

Предястие от патладжани с моцарела и ядки - рер-4о :icon_idea:

Кьопоолу - рер-4о :icon_idea:

Пилешко филе със сирена и патладжан в сос - рер-4о :icon_idea:

Маринован патладжан - рер-4о  (зимнина е )  :icon_idea:

Печена паста по Дейвид Роко - рер-4о :icon_idea:


стр.3

Патладжанени пици - Захарно петле :icon_idea:

Патладжан кебап в Крок пот - рер-4о :icon_idea:

Патладжани с доматен сос, но по-различни  :smile1: - рер-4о :icon_idea:

Патладжани бюрек - anita29 :icon_idea:

Кюфтета с патладжан -  rainbow :icon_idea:

Патладжани кебап с кисело мляко и хляб -  rainbow :icon_idea:

Патладжан с чесън и кашкавал - marabu :icon_idea:



























Маринованият патладжан на Карина



Необходими са за една доза от  около 800гр. готов продукт:

1 кг малки патладжани без семки
5-6 скилидки чесън /аз сложих 1 глава на скилидки/
1 малка люта чушка
1 с л подправки - риган, босилек, мащерка (аз добавих  розмарин, вместо босилек и ситно нарязан магданоз)
сол

Марината:
400мл вода
150 мл оцет ( 8%)
100-130 гр. захар (аз сложих 130)
1 дафинов лист
няколко черни пиперчета (сложих и бели)

** Патладжана се обелва и  нарязва на жулиени, не по-широки от 1 см.
** Поставят се в гевгир, посоляват се и се оставят да се изцевят няколко часа (цяла нощ), при мен - 5-6 часа беше
** Хубаво се измиват патладжаните от горчивия сок
** Маринатата  се кипва и патладжаните се бланшират за 4-5 минути (аз 3-4, като ги разделих на два пъти)
** Пак се поставят в гевгир, притискат се отгоре и се изчаква да се отцевят.
** Скилидките чесън и лютата чушка се режат на дълги ивици.
** На дъното на буркан се поставя ред патладжани, посипва се с подправки, прибавят се ивички чесън и чушка,  притиска се и се слага следващия ред патладжани и се редуват, докато свършат патладжаните.
** Залива се догоре с олио и се оставя на хладно място (аз в хладилника, от това по-хладно сега нямам)
** Готови за консумация след две седмици (аз дочаках 10 дни и нападнах посред нощ - вкусни си бяха)


ето тези са моето производство, нощна снимка  ;)

« Последна редакция: 25 Септември 2013, 10:47:17 от marabu »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #1 -: 31 Юли 2006, 11:49:20 »
 ;)Пепи а колко сол горе долу трябва за тази доза?
това съм аз

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17103
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #2 -: 31 Юли 2006, 12:00:30 »
Албенка, ами аз солих на око - на 1 кг ми отидоха 2 супени лъжици сол - обилно е, но той като се изцежда и маринова си пуска и от солта явно, защото не беше солен пък.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18679
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #3 -: 09 Август 2006, 20:18:46 »
Много вкусно

който не е правил, да си направи  :thumbup:



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17103
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #4 -: 09 Август 2006, 20:28:38 »
а който вече го изяде ???
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18679
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #5 -: 09 Август 2006, 20:40:09 »
пак да право - сезона е сега  ;)

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1313
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #6 -: 09 Август 2006, 20:45:18 »
Непременно ще го направя, ама първо да се пренесем в новата къща че да не размъквам и тез буркани.
Аз преди съм правила подобно но с печени червени чушки, много вкусни бяха!

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1219
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #7 -: 10 Август 2006, 08:21:22 »
Имам въпрос.Колко време може да се съхранява така приготвения патладжан?Дали може да се стерилизира, за да се запази за зимата? :-\

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18679
  • Юлия
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #8 -: 10 Август 2006, 08:33:29 »
Мисля, че може да се съхранява няколко седмици в хладилника.. самото олио(зехтин може да бъде използван за салати).. иначе за стерилизация ..незнам  ???

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17103
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #9 -: 10 Август 2006, 08:43:19 »
Ванче, майка ми прави (лично за мен, никой друг не иска) маринован патладжан в буркани за зимата, който е мнооооооооого близък до този и издържа съответно цялата зима. Но прибавя и малко камби, да не е само патладжан. Липсват обаче подправките от тук, които мога (и ще го направим тази есен) да се добавят. и съответно няма толкова олио, защото е вакумиран. Рецептата е в мамата, че не знам къде я записах тогава от нея. Ако можеш - потърси я по моите мнения, някъде преди два месеца е, ако ли не - аз ще я издиря и пусна тук.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1219
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #10 -: 10 Август 2006, 11:01:05 »
Пепи,аз правя маринован патладжан,като го изпържвам леко и после топя в оцет.Нареждам в бурканчета-ред патладжани,ред целина,чесън,зрънца черен пипер.Заварявам(ама колко време? трябва да погледна...)И става много вкусно.А твоята рецепта ще потърся.Благодаря.

Скарлет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 543
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #11 -: 10 Август 2006, 16:25:10 »
Направих и маринования патладжан.По съвет на Пепи не напълних догоре с олио.След десетина дни и аз ще си дам мнението....

« Последна редакция: 23 Август 2006, 07:38:54 от Скарлет »

albena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 444
  • това съм аз
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #12 -: 11 Август 2006, 11:31:51 »
 :slap: Само колко апетитно изглежда ммммммммммм. Ще го пробвам и аз но ще се опитам да го стерлизирам за зимата.
това съм аз

Мари М

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 315
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #13 -: 11 Август 2006, 11:47:04 »
  Ще взема и аз да го спретна тоя патладжан, стига съм преглъщала пред компютъра !  ;D

Пепи, рецептата за зимнина МОЛЯ.

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1219
Re: Маринованият патладжан на Карина
« Отговор #14 -: 13 Август 2006, 21:06:59 »
Мдам.Днес, освен консерви домати,компоти от сини сливи(аааааа,и страхотен конфитюр от сливи,с бяло вино,ако иска някой ще публикувам рецептата) и компоти от праскови, сътворих точно 3 дози маринован патладжан :clapping:.Ще докладвам след 2 седмици. :blush2:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през април от Dida-MyCrasyKitchen
[Днес в 14:43:57]


Re: Кой какви ги готви през април от radost.1955
[Днес в 14:16:23]


Re: Кой какви ги готви през април от radost.1955
[Днес в 14:12:16]


Re: Кой какви ги готви през април от radost.1955
[Днес в 14:07:01]


Re: Кой какви ги готви през април от radost.1955
[Днес в 14:04:18]


Re: Кой какви ги готви през април от radost.1955
[Днес в 14:02:21]


Re: Кой какви ги готви през април от radost.1955
[Днес в 13:59:56]


Re: Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 11:52:34]


Re: Честит Великден! от MiladY_İST34
[Днес в 10:34:45]


Re: Гумени форми за мъфини. от pep-4o
[Днес в 10:26:35]


Re: Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 10:24:20]


Re: Гумени форми за мъфини. от marabu
[Днес в 10:11:58]


Re: Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 09:54:46]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от marabu
[Днес в 09:39:20]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от marabu
[Днес в 09:36:00]


Re: Гумени форми за мъфини. от marabu
[Днес в 09:34:16]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от Rosna
[Днес в 09:25:58]


Гумени форми за мъфини. от Hyski
[Днес в 08:49:11]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[Днес в 08:05:54]


Re: Честит Великден! от rainbow
[Днес в 06:27:22]