Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
20 Март 2010, 04:39:03

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана « назад напред »
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 21 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана  (Прочетена 199687 пъти)
« Отговор #75 -: 05 Юли 2007, 17:27:16 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2664

Ел. поща
                                                                        Клафути с праскови

продукти                                                                                              Приготвяне

5-6 бр. праскови                                                               Почистените и нарязани на резенчета праскови се нареждат 
300 мл. прясно мляко                                               плътно едно до друго на дъното на намаслена тава . На слаб огън
80 гр. масло                                                             разтапяме маслото в прясното мляко . В купа смесваме захарта ,
4 бр. яйца                                                                нишестето , смляните орехи и ванилията . Добавяме едно по едно                     
80 гр. нишесте                                                         яйцата , като разбиваме непрекъснато . На тъкка струйка наливаме
1/2 ч.ч. захар                                                           пряснато мляко , като продължаваме да разбъркваме . Изливаме
80 гр. смляни орехи                                                  сместа върху прасковите , поръсваме с кълцаните орехи и печем в
80 гр. счукани на едро орехи                                     предварително загрята фурна на 180*. Сладкиша се поднася добре
ванилия                                                                   охладен .

* DSC01929.JPG (95.09 KB, 400x300 - видяно 11557 пъти.)
Активен

« Отговор #76 -: 05 Юли 2007, 19:16:14 »
rainbow
Калфа
**
Публикации: 161

Yoli този сладкиш изглежда страхотно, сигурно е и много вкусен. Нишестето, което използваш десертно ли е?
Активен

« Отговор #77 -: 06 Юли 2007, 13:07:42 »
di_ani
Гурман
Публикации: 1705

Yoli
много идейна и оригинална рецепта.
Клафути  най-често съм срещала вариант с череши и брашно - твоето предложение е thumbup
Активен

« Отговор #78 -: 06 Юли 2007, 13:15:34 »
Yoli
Гурман

Ел. поща
Yoli този сладкиш изглежда страхотно, сигурно е и много вкусен. Нишестето, което използваш десертно ли е?

Благодаря момичета . Нишестето е натурално - пшенично . Аз по принцип не използвам плодови нишестета . Не ги харесвам - само ми развалят вкуса на сладкишите .
Активен

« Отговор #79 -: 09 Юли 2007, 13:12:09 »
Yoli
Гурман

Ел. поща
                                                  Бразилски кафен сладкиш

продукти                                                                                               приготвяне

125 гр. меко масло                                                        Разбийте на пухкав крем маслото със захарта . Прибавете едно
125 гр. захар                                                            по едно яйцата , като продължавате да разбивате . Пресейте браш-
3 бр. яйца                                                                ното с бакпулвера и ванилията и го добавете към сместа с внима -
125 гр. брашно                                                         телно бъркане . Покрийте с хартия за печене дъното и стените на
1 ч.л. бакпулвер                                                       тортена форма . Изсипете тестото и печете в предварително загря-
1 пак. ванилия                                                          та на 170* фурна .
                                                                                    Оставете изпеченият сладкиш да изстине добре , набодете го с
                                                                               вилица и го залейте с кафено - какаовия сос . Сосът се приготвя ,
   за заливката                                                         като всички сухи съставки се смесват , добавя се студеното кафе
                                                                               и  коняка и се бърка до получаване на гладка маса . Напоеният слад- 
250 мл. сварено кафе                                               киш се оставя да престои един ден в хладилник . Гарнира се с бита
3 с.л. какао                                                              сметана и се наръсва с коксови стърготини .
3 с.л. захар               
2 с.л. бренди                                                                Това е лек и приятен сладкиш за любителите на вкуса на кафето.

сметана
коксови стърготини

* DSC01944.JPG (75.21 KB, 400x300 - видяно 11534 пъти.)
Активен

« Отговор #80 -: 09 Юли 2007, 13:33:50 »
vesi_127
Помощник-готвач
Публикации: 282

Ел. поща
Yoli, изглежда супер и съм сигурна, че е и много вкусно. А аз много обичам кафенце, така че тази рецептичка е точно за мен. При първа възможност ще я изпробвам.  thumbup
Активен

« Отговор #81 -: 09 Юли 2007, 21:04:33 »
Emili
Гурман
Публикации: 1664
Еми

Лелееее, каква красота.
Не съм много по правенето на сладкиши, но като го гледам този, дори и аз ще го направя.
Yoli, много е апетитен. Като се върна от отпуска веднага ще го пробвам и ще докладвам.
Активен
« Отговор #82 -: 09 Юли 2007, 22:20:57 »
morska fauna
Главен Готвач
Публикации: 871

Yoli   и  аз съм възхитена от вида на този сладкиш  swoon , при първа възможност ще го пробвам ,страхотно изглежда  thumbup
Активен

girl_prepare_fish  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... nyam
« Отговор #83 -: 13 Юли 2007, 16:41:04 »
Yoli
Гурман

Ел. поща
                                                     Шоколадов сладкиш с мока крем

продукти                                                                                                     приготвяне

за  блата                                                                         Бисквитите се смилат на фини трохи , запечените ядки се
                                                                                     накълцват на ситно , добавя се маслото и всичко се размесва добре
200 гр. шоколадови бисквити                                         Дъното и стените на тортена форма се намазват с масло , изсипват
100 гр. лешници                                                            се бисквитените трохи и се притискат по дъното за да се получи
100 гр. меко масло                                                         тънък блат . Формата се оставя в хладилник за 20 мин.
                                                                                          На водна баня се стопява 100 гр. шоколад в 1/4 ч.ч. сметана.
  за шоколадовия крем                                                    Полученият крем се нанася върху бисквитения блат.
                                                                                           За мока- крема, разстопения на водна баня шоколад , течното
100 гр. черен шоколад                                                    масло , жълтъците и кафето , разтворено в 3 с.л. гореща вода се
1/4 ч.ч. сметана                                                             разбиват добре в купа . Прибавя се стопения на водна баня жела -
                                                                                     тин , разбърква се и внимателно се добавя разбитата сметана. Мока
   за крем - мока                                                             кремът се изсипва върху шоколадовия крем и се оставя за няколко
                                                                                     часа в хладилник за да се стегне.
200 гр. стопен черен шоколад
60 гр. разтопено масло
2 бр. жълтъка
2 ч.л. смляно кафе
1 пак. желатин
2/3 ч.ч. бита сметана

* DSC01959.JPG (76.58 KB, 400x300 - видяно 11127 пъти.)
Активен

« Отговор #84 -: 05 Август 2007, 20:52:46 »
ilrai
Гурман
Публикации: 2094

Шоколадов крем

1 литър прясно мляко
1 нишесте шоколад или 2 пакетчета шоколадов пудинг
3 жълтъка
12 с.л. захар
1 натурален шоколад
3 с.л. масло

Нишестето(пудинга) се смесва със захарта, 150 мл. от млякото(да е студено) и жълтъците. Разбърква се добре. Останалото мляко се слага да заври. През това време се настъргва шоколада.Заврялото мляко се отмества от котлона и към него се добавя сместта от нишестето и жълтъците. Връща се на котлона да заври като се бърка непрекъснато. Накрая се прибавя настърганият шоколад и маслото. Разбърква се добре и се сипва в подходящи чаши или купички и се украсява.
Да ви е сладко thumbup

Активен

« Отговор #85 -: 09 Август 2007, 21:16:37 »
di_ani
Гурман

Yoli, ilrai - апетитни предложения thumbup
Eli,
Могат да се направят с почти всяка рецепта за  класическата баклава, / има толкова много/ , която харесвате /по-сладка или по-сочна/  - само е различно оформлението. smile1
Аз я правя така:
Баклава на охлювчета

Кори за баница / но не най-фини/ се разделят на равни части две или три, в зависимост от грамажа на опаковката. Върху корите, /без да се отделят/ се поръсва слой от орехови ядки /аз ги предпочитам едро счукани /, отгоре канела на вкус и 1-2 супени лъжици захар. От към дългата страна се навиват на стегнато руло. Нарязват се на шайби, около 2 см и поставят / придържам ги с нож отдолу/ легнали плътно в тава.
Загрява се мазнина около 200-250 гр. олио /за постна/ или смес от масло и олио. Заливат се охлювчетата и се поставят в умерена фурна 150 – 170 ºС до изпичането им.
Правило при сиропиране е единият продукт топъл, другият – студен.
След изстиване, се залива със средно гъст сироп от 750 гр.- 800 захар, 1 чаена чаша /250 гр./ вода , ароматизиран с ванилия /портокалова кора и стабилизиран срещу захаросване с лим.сок или ½ ч.л. лимонтозу.
Изчакава се  да поеме и може излишния сироп да се досгъсти, залива се отново за получаване на повече блясък.
Сервира се охладена, обикновено след 10-12 часа.
« Последна редакция: 10 Август 2007, 13:52:51 от di_ani » Активен

« Отговор #86 -: 10 Август 2007, 09:27:33 »
ilrai
Гурман

Di_ani, страхотно изглежда баклавата! Но искам да те попитам дали не е много тази мазнина, която се слага?
И още нещо - като количество горе-долу колко излиза от 400 гр кори например?
Активен

« Отговор #87 -: 10 Август 2007, 09:56:22 »
kylinarka
Помощник-готвач
Публикации: 317

Мазнината не е много,даже  съм чела ,че количеството на мазнината при баклавите трябва да бъде почти колкото е грамажа на корите.Но искам да попитам какво е количеството на водата за сиропа?
Активен
« Отговор #88 -: 10 Август 2007, 13:45:23 »
di_ani
Гурман

ilrai , Благодаря ти air_kiss
kylinarka вече ти е отговорила.
Предлагам няколко различни рецепти за баклави с тяхното съотношение кори - масло;
300 гр. масло за 500 гр. кори
500 гр. масло за 1 кг кори
на Марианkа G flower от форума 600 гр. кори за баница - 200 разтопено краве масло 
турска баклава - 1 пакет кори -1 пакетче масло - 200гр
гръцка баклава 1 кг фини кори за баница - 1/2 кг краве масло 
18 фини кори за баница -250г масло
македонска баклава- тенки кори за пита 375 гр. маргарин 350 гр
500 гр кори за баница- 300 гр масло
А за количеството - Излизат много - от едното руло бройката можеш да получиш като разделиш см от дължината на корите /те  формират рулото/ на 2 /2 см е дебелината/.
kylinarka ,
и при водата има толкова различни предложения, в зависимост количеството, желаната степен на сладост и гъстотата на сиропа, както и хрупкавостта на корите. При мен -  1 чаена чаша /250 мл./ вода за 750 - 800 гр. захар като не ври много.
« Последна редакция: 10 Август 2007, 13:47:13 от di_ani » Активен

« Отговор #89 -: 10 Август 2007, 13:53:52 »
ilrai
Гурман

Di_ani, благодаря air_kiss give_rose
Активен

Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 21 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio