Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
11 Март 2010, 08:53:34

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана « назад напред »
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 21 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана  (Прочетена 197961 пъти)
« Отговор #60 -: 13 Юни 2007, 22:52:17 »
Mariana G
Модератор
Гурман
Публикации: 1850

Ани, чудно парфе thumbup
Активен

Мало знать себе цену, нужно еще пользоваться спросом!

« Отговор #61 -: 14 Юни 2007, 08:20:04 »
Anny
Помощник-готвач
Публикации: 307

Mariana G, благодаря! Всички ме трогнахте с добрите си думи!  thank_you2
Активен

« Отговор #62 -: 15 Юни 2007, 10:08:45 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2643

Ел. поща
                                                                               Крем с Рикота и череши

продукти                                                                                       приготвяне

500 гр. череши                                                        Почистените череши се пасират на пюре . Желатинът се
150 гр. пудра захар                                            залива с 4 с.л. вода и след като набъбне се разтопява  на вод-
250 гр. Рикота                                                   на баня или в MW фурна . В купа се разбъркват добре всички
2 ч.ч. изцедено кисело мляко                            останали съставки . Добавят се пасираните череши и разтво -
2 пак. желатин                                                  рения желатин . Кремът се изсипва в купички и се оставя за
ванилия                                                            няколко часа да се желира .
лимонова кора                                                     

* DSC01752.JPG (83.77 KB, 400x300 - видяно 8617 пъти.)
Активен

« Отговор #63 -: 15 Юни 2007, 21:16:01 »
sladka hapka
Модератор
Гурман
Публикации: 4138

Ел. поща
Варено жито - sladka hapka

Коледен салам - mama.eli

Пухкав крем - krempetya

Медено изкушение - Петрина

Печени късметчета - marabu

Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #64 -: 16 Юни 2007, 15:33:26 »
kamery
Калфа
**
Публикации: 119

Сочен сладкиш

Продукти

За блата:
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кристална захар
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао
2 ч.ч. брашно
1 пак.бакпулвер

За сиропа:
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

За глазурата:
125 гр масло
1 жълтък
1 ч.ч. пудра захар
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 малка кофичка заквасена сметана /200гр./

Приготвяне:
Олиото се разбива със захарта, прибавя се киселото мляко, предварително разбито със содата.След това се прибавя какаото, лъжица по лъжица и се разбива добре.Накрая се добавя предварително пресятото и смесено с бакпулвера брашно.Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и се пече в умерена фурна около 40-45 мин., като след 20мин се проверява.Може и по-бързо да се изпече, но не по.малко от 30-35 мин.Оставя се да изстине.Водата се кипва със захарта за сиропа и се сиропира.Сиропът топъл-блатът студен.Разбива се маслото за глазурата с жълтъка, след това се прибавя пудрата захар, млякото и накрая сметаната.Намазва се блата и се украсява по  желание, може с кокосови стърготини, настърган шоколад, счукани орехи.Аз слагам каквото ми е под ръка, а може и нищо да не се слага.Прибира се в хладилник за няколко часа, а най-добре за една нощ, за да поеме добре сиропа.

Забележки:
*Прясно мляко в глазурата вече не слагам, разлика във вкуса няма.
**Останалия белтък/от жълтъка/, го разбивам много добре с миксер и малко пудра захар и го прибавям накрая, след сметаната.
***Понякога увеличавам маслото към 150-160гр и слагам 1голяма кофичка сметана/400гр/ за да стане по-дебела глазурата.Въпрос на вкус.
****Чашата ми е 250мл.
*****Става за кръгла тава 26 или 30 см, може и в правоъгълна, но тогава се реже на ромбчета или квадрати.

* sochen_sladkish_2.jpg (54.84 KB, 400x299 - видяно 8637 пъти.)

* sochen_sladkish.jpg (47.66 KB, 400x358 - видяно 8555 пъти.)
« Последна редакция: 16 Юни 2007, 15:43:14 от kamery » Активен
« Отговор #65 -: 17 Юни 2007, 17:38:22 »
kanela
Помощник-готвач
Публикации: 401

ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО
4 к.кисело мляко,2ч.ч.захар,сока на 2 лимона 6 ч.л. желатин (3 пакета желатин), 600 г.плод(малини, ягоди, къпини и др.)
Киселото мляко се разбива добре със захарта и лимоновия сок. Смесва се с предварително накиснатия желатин и разтворен на водна баня прибавят се плодовете, ако са едри се режат на дребни парчета. Слага се вхладилника да желира. Преди сервиране се обръща в чиния и се украсява със сметана и сироп от плодовете.
Надявам се да ви хареса ! Става бързо и е много вкусен.
« Последна редакция: 21 Юни 2007, 21:51:50 от marabu » Активен
« Отговор #66 -: 18 Юни 2007, 08:45:14 »
kylinarka
Помощник-готвач
Публикации: 315

6 ч. л желатин на колко пакетчета се равнява icon_question
Активен
« Отговор #67 -: 18 Юни 2007, 22:02:48 »
kanela
Помощник-готвач

Мисля си че може да са около три пакета ,но добре е да измериш едно пакетче.Моя желатин е насипен,а и врецептата така е написано.
Активен
« Отговор #68 -: 21 Юни 2007, 21:25:32 »
kanela
Помощник-готвач

Едно пакетче желатин мисля,че е10 гр.Моята лъжичка е 5 гр. следователно 6 ч. л. ще са 3 пакета желатин.
Моля някои да корегира рецептата.
Активен
« Отговор #69 -: 01 Юли 2007, 13:45:47 »
di_ani
Гурман
Публикации: 1701

ДЕСЕРТ ПОЛОСАТИК

250 гр извара
250 гр заквасена сметана
1 пакет желатин  (10 гр.)
пудра захар на вкус , ванилия
шоколад  по 50 гр. бял и черен.
Сметаната и изварата се смесват след разбиване,  подслажда се на вкус и се добавя разтопения на водна баня и леко охладен желатин. /аз го разтварям в 50 мл. течност/. Разделя се на 2 части, като се добавя разтопен шоколад - в едната бял, в другата - черен.
За да се получи ефекта се слага последователно от сместа в средата (бяла - кафява - бяла - кафява - и т.н).
охлажда се в хладилник, да се стегне /аз от вечерта/. При сервиране се поръсва с настърган шоколад.
Рецептата е от kuharka.ru

може и сладоледен вариант /аз го направих с растителна сметана и готова смес за сладолед / smile1

Активен

« Отговор #70 -: 01 Юли 2007, 14:37:19 »
Yoli
Гурман
Публикации: 2643

Ел. поща
     Царица си на тези неща . И както винаги е аранжирано много естетично .
Активен

« Отговор #71 -: 02 Юли 2007, 19:47:47 »
Petia
Гурман
Публикации: 2368

Сладкиш с извара

300 гр.извара
1 кутийка кондезирано мляко
бисквити закуска
кората на един лимон

Изварата се размесва с настърганата кора от лимона и постепенно се добавя кондезираното мляко.Бърка се на ръка.В форма или тавичка се редят ред бисквити ред  крем.Завършва се с крем.Слага се в хладилник поне за 4 часа да се стегне.Украсява се пожелание.

Добър апетит! smile1

exclaimАз използвах рикота.
« Последна редакция: 02 Юли 2007, 20:03:05 от Petia » Активен

« Отговор #72 -: 02 Юли 2007, 20:49:00 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Петя, благодаря за интересната рецепта. Ще я пробвам непременно, защото още съм на "извАрена" вълна. А случайно имаш ли представа дали ще стане с концентрирано, а не кондензирано мляко. Случайно имам една кутия такова.
Активен

"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
« Отговор #73 -: 02 Юли 2007, 20:52:48 »
Petia
Гурман
Публикации: 2368

Сладка Хапка не знам дали ще стане.Никога не съм използвала такова мляко,но ако е гъсто като кондензираното може и да стане.Опитай и сподели. smile1
Активен

« Отговор #74 -: 02 Юли 2007, 21:07:07 »
sladka hapka
Модератор
Гурман

Ел. поща
Непременно ще пробвам. Но сигурно резултатът няма да си прилича много с оригинала - вместо рикота - извара, вместо кондензирано мляко - концентрирано. Ако и вместо лимон сложа ванилия, мога да прекръстя рецептата направо  Tongue Ама като знам колко печатни издания преписват оттук, без дори да си дават труда да попроменят ни най-малко рецептите, моето ще си е направо творчество  Grin
Активен

Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 21 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio