500 гр. череши Почистените череши се пасират на пюре . Желатинът се 150 гр. пудра захар залива с 4 с.л. вода и след като набъбне се разтопява на вод- 250 гр. Рикота на баня или в MW фурна . В купа се разбъркват добре всички 2 ч.ч. изцедено кисело мляко останали съставки . Добавят се пасираните череши и разтво - 2 пак. желатин рения желатин . Кремът се изсипва в купички и се оставя за ванилия няколко часа да се желира . лимонова кора
Приготвяне: Олиото се разбива със захарта, прибавя се киселото мляко, предварително разбито със содата.След това се прибавя какаото, лъжица по лъжица и се разбива добре.Накрая се добавя предварително пресятото и смесено с бакпулвера брашно.Сместа се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и се пече в умерена фурна около 40-45 мин., като след 20мин се проверява.Може и по-бързо да се изпече, но не по.малко от 30-35 мин.Оставя се да изстине.Водата се кипва със захарта за сиропа и се сиропира.Сиропът топъл-блатът студен.Разбива се маслото за глазурата с жълтъка, след това се прибавя пудрата захар, млякото и накрая сметаната.Намазва се блата и се украсява по желание, може с кокосови стърготини, настърган шоколад, счукани орехи.Аз слагам каквото ми е под ръка, а може и нищо да не се слага.Прибира се в хладилник за няколко часа, а най-добре за една нощ, за да поеме добре сиропа.
Забележки: *Прясно мляко в глазурата вече не слагам, разлика във вкуса няма. **Останалия белтък/от жълтъка/, го разбивам много добре с миксер и малко пудра захар и го прибавям накрая, след сметаната. ***Понякога увеличавам маслото към 150-160гр и слагам 1голяма кофичка сметана/400гр/ за да стане по-дебела глазурата.Въпрос на вкус. ****Чашата ми е 250мл. *****Става за кръгла тава 26 или 30 см, може и в правоъгълна, но тогава се реже на ромбчета или квадрати.
ЖЕЛИРАНО КИСЕЛО МЛЯКО 4 к.кисело мляко,2ч.ч.захар,сока на 2 лимона 6 ч.л. желатин (3 пакета желатин), 600 г.плод(малини, ягоди, къпини и др.) Киселото мляко се разбива добре със захарта и лимоновия сок. Смесва се с предварително накиснатия желатин и разтворен на водна баня прибавят се плодовете, ако са едри се режат на дребни парчета. Слага се вхладилника да желира. Преди сервиране се обръща в чиния и се украсява със сметана и сироп от плодовете. Надявам се да ви хареса ! Става бързо и е много вкусен.
« Последна редакция: 21 Юни 2007, 21:51:50 от marabu »
250 гр извара 250 гр заквасена сметана 1 пакет желатин (10 гр.) пудра захар на вкус , ванилия шоколад по 50 гр. бял и черен. Сметаната и изварата се смесват след разбиване, подслажда се на вкус и се добавя разтопения на водна баня и леко охладен желатин. /аз го разтварям в 50 мл. течност/. Разделя се на 2 части, като се добавя разтопен шоколад - в едната бял, в другата - черен. За да се получи ефекта се слага последователно от сместа в средата (бяла - кафява - бяла - кафява - и т.н). охлажда се в хладилник, да се стегне /аз от вечерта/. При сервиране се поръсва с настърган шоколад. Рецептата е от kuharka.ru
300 гр.извара 1 кутийка кондезирано мляко бисквити закуска кората на един лимон
Изварата се размесва с настърганата кора от лимона и постепенно се добавя кондезираното мляко.Бърка се на ръка.В форма или тавичка се редят ред бисквити ред крем.Завършва се с крем.Слага се в хладилник поне за 4 часа да се стегне.Украсява се пожелание.
Добър апетит!
Аз използвах рикота.
« Последна редакция: 02 Юли 2007, 20:03:05 от Petia »
Петя, благодаря за интересната рецепта. Ще я пробвам непременно, защото още съм на "извАрена" вълна. А случайно имаш ли представа дали ще стане с концентрирано, а не кондензирано мляко. Случайно имам една кутия такова.
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
Непременно ще пробвам. Но сигурно резултатът няма да си прилича много с оригинала - вместо рикота - извара, вместо кондензирано мляко - концентрирано. Ако и вместо лимон сложа ванилия, мога да прекръстя рецептата направо Ама като знам колко печатни издания преписват оттук, без дори да си дават труда да попроменят ни най-малко рецептите, моето ще си е направо творчество
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов