Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана  (Прочетена 514399 пъти)

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #105 -: 15 Септември 2007, 12:53:56 »
Еличка, много благодаря!
Първата рецепта много ми допадна. Като пробвам, ще докладвам.  :air_kiss:

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #106 -: 15 Септември 2007, 13:36:04 »
Моля,винаги на разположение на всеки от любимия форум :air_kiss:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #107 -: 20 Септември 2007, 16:30:30 »

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #108 -: 21 Септември 2007, 20:43:55 »
Yoli , неустоими  :thumbup:

Бисквитена плодова тортичка
Това е  семпла  тортичка от бисквити “Закуска” какао, сметанов крем и плодова аранжировка за олекотяване на  вкуса и подобряване хранителните свойства.


Праскови /броят им зависи от избраната форма/ се бланшират в кипящ захарен сироп от ½ ч.чаша вода и от ½ ч.чаша бяло вино и 1 ч.чаша захар. Изцеждат се, обелват се и разделят на половинки.
Желатин 1 пакетче /10 гр./ се залива с 5 с.л. сок от праскови/може и по- концентриран сок от “степче’, след набъбване се разпопява/без завиране/ на водна баня или микровълнова. Оставя се , за да се охлади.
Крем – захарта е  ориентировъчна, според  вкуса:
Заквасена сметана(охладена)  200 гр се разбива с  3 с.л. пудра  захар . Към нея се добавя разбито пакетче /60 гр./ суха сметана с 130 мл. прясно мляко и 3 сл. л. кристална захар. Бял шоколад 50 гр. с 30 гр. масло се стопява и прибавя към крема. Излива се охладения желатин и разбърква внимателно. Ароматизира се по желание – аз  ½ ч.л.  от  “степче’ праскова, разтворен в много малко от прасковения сироп, същевременно и леко оцветява крема.
Използвам малка правоъгълна форма /за кейк/, стените на която облепям с фреш фолио /за по-лесно изваждане /.
Бисквитите се топят за кратко в сиропа от бланшираните праскови и се поставят  по стените и основата на формата. Излива се ½ от крема. Отгоре се поставя ред от леко напоени бисквити и завършва с останалия крем. Поставя се в хладилник да се стегне крема.
Подготвя се желиращата смес от сиропа 150 мл. -200 мл /в зависимост от желанието за твърдост на желето/, аромати и цвят по желание /напр. “степче”/ и  1 ч.л. разтопен желатин.
Отгоре се аранжира  с  половинките праскови,  във вдлъбнатината им и около тях малини.
Аз първо нанасям тънък слой желе, след лекото му стягане – поставям плодовете  - върху тях отново слой и накрая останалата  желираща смес. Изчаква се да стегне желето и внимателно се изважда /с фолиото/ от формата.
При сервиране – сметана, кокос, сироп – по вкуса.




janice_bs

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #109 -: 22 Септември 2007, 21:59:36 »
   Руло с локум и банани

Продукти:
4 яйца
10 суп. лъжици захар
10 суп. лъжици брашно /не много препълнени/
1 бакпулвер
1 кутия цветен локум
500 мл прясно мляко
2-3 банана
няколко супени лъжици нишесте - това последното си го добавих аз в рецептата.

Разбиват се яйцата със захарта, добавят се брашното и бакпулвера. Тестото се изсипва в правоъгълна тава, покрита с намаслена хартия за печене. Пече се на умерена фурна. След изваждането от фурната, блата се обръща на друга хартия, посипана с пудра захар.Премахва се хартията от печенето и се навива на руло.
Кремът се приготвя като се смесват прясното мляко и нарязания на ситно локум. Ври на тих огън на котлона и постоянно се разбърква, докато локума се разтопи и крема се сгъсти. Понякога крема не се сгъстява и  добавям 2-3 супени лъжици нишесте - ванилия или натурално, разтворено в малко вода.
Рулото се развива, намазва се с крема и се подреждат бананите - цели, по дължината на рулото. Завива се отново и се украсява по желание - с останалия крем, с течен шоколад, със сметана и т.н.

Приятен апетит!

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #110 -: 23 Септември 2007, 11:46:05 »
di_ani , Бисквитената плодова тортичка стана великолепна. Само че аз я направих с бели бисквити, в крема сложих кафяв шоколад(щото нямах бял в момента), а захарния сироп е с червено вино ;D
И прасковите нарязах на резенчета.
Е, не изглежда като твойта, но на вкус е мнооого добра!
Благодаря!

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1729
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #111 -: 23 Септември 2007, 18:13:51 »
ilrai ,
много се радвам, че ти допаднал  вкуса на тортичката.  :smile1:
Харесва ми твоят вариант като цветове - бяло и кафяво,  и особено с нарязаните праскови - ветрилцата изглеждат примамливо нежни.  :clapping:

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #112 -: 12 Октомври 2007, 10:57:02 »
Това е една стра рецепта от моя тефтер, която някой някога е кръстил "Фин сладкиш с круши". :smile1: Ето я и нея:

ФИН СЛАДКИШ С КРУШИ

125 гр. масло
1 1/2ч.ч. захар
4 яйца
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
2-3 добре омекнали круши

Маслото и 1 ч.ч. отп захарта се разбиват добре. Към тях се добавятедин по един жълтъците и млякото. Прибавя се смесеното с бакпулвер брашно и ванилията. Разбива се добре и сместта се излива в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка. След изпичане се изважда и отгоре се нареждат тънки филики обелени круши. Поръсват се с малко ром и захар. Върху тях се разстилат предварително разбитите с останалата захар белтъци. Запича се само тогоре до леко порозовяване.

Да ви е сладко!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #113 -: 12 Октомври 2007, 11:03:38 »
ilrai, благодаря за рецептата :air_kiss:

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1257
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #114 -: 12 Октомври 2007, 12:16:07 »
ilrai, така както гледам снимките, ми напомня на един сладкиш от руски форум, който беше кръстен "Ангелски сълзи" - понеже по същия начин върху белтъците след изстиване се получават малки капчици. Много ми стана интересно тогава, но не съм пробвала. Не знам как точно се получават.

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #115 -: 12 Октомври 2007, 12:47:10 »
marine , получавт се без да влагам някакво старание  ;D. Излизат сами на повърхността на белтъците при печене. Това е, няма някаква специална техника. Вероятно е нормална реакция ::)

Весела, :air_kiss:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #116 -: 12 Октомври 2007, 22:44:45 »
оризов пудинк

3/4 ч.чаша ориз се приготвя с 1 и 1/2 ч.чаша вода
1/2 ч.чаша стафиди
2 яйца
1/2 ч.чаша захар
1 ч.лъжица ванилия
2 ч.чаши прясно мляко
Ориза и стафидите ги варим около 25-30 мин.Прибавяме млякото и варим 5 мин. или докато се сгасти.
В отделна купа разбъркваме 2-те яйцата, ванилията и захарта. прибавяме ги към ориза, поръсваме отгоре с канела и печем на водна баня за 40-50 мин. в загрята фурна на 180гр.

написах тази рецепта макар че предполагам всички я знаете, но ми хареса вариянта със стафидите.
« Последна редакция: 12 Октомври 2007, 22:48:07 от petrina »

marabu

  • Гост
Брауниз
« Отговор #117 -: 15 Октомври 2007, 15:24:59 »
Брауниз



120 г натурален шоколад (мин 70% какао)
90 г масло
2 леко разбити яйца
225 г захар
90 г брашно
50 г изпечени орехи или лешници



. Фурната се загравя на 180 С.
. Форма за печене с размери 20х20 см се намаслява.
. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се охлаждат леко.
. Прибавя се внимателно яйцата, след това захарта и брашното.
. Бързо, но внимателно се разбърква сместа.
. Прибавят се начупени на едро орехи.
. Тестото се излива в подготвена форма и се пече 30 минути.
. Горната коричка ще е хрупкава, а в средата тестото ще е почти течно
. Оставя се да изстине леко и се нарязва на квадрати.
. Сервира се горещ стопка сладолед или разбита сметана.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #118 -: 15 Октомври 2007, 15:31:25 »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана
« Отговор #119 -: 20 Октомври 2007, 17:47:06 »
ШОКОЛАДОВ МУС "ВАЛЕНТИНО"

Преди доста години, когато бях още ученичка имаше едно списание "Супер маркет"(дано не сбъркам името му). Аз му бях върла фенка. Тази рецепта научих оттам и оттогава я правя редовно. "Валентино" го кръсти дъщеря ми, защото първия път, когато го яде беше Св. Валентин. Та ето я и рецептата:

150 гр. шоколад(аз предпочетам натурален, макар че по рецепта е млечен)
6 с.л. силно горещо кафе
3 яйца
3 с.л. захар
250 мл. сметана
1 п. ванилия

Шоколадът се начупва на малки парченца и заедно с кафето се разтопява на водна баня или в микровълнова. Разбърква се да стане гладка смес. Леко се охлажда. Разбиват се жълтъците със захарта и се добавят към шоколада. Изчаква се да изстине и се добавя към вече разбитата сметана. Разбърква се добре, след което се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Престоява в хладилника поне три часа преди сервиране.
Получава се много пухкав и лек мус!

Добър апетит!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Сайт на фирмата от mariqna44
[Днес в 15:48:29]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[Днес в 14:44:05]


Онлайн казино от mariqna44
[Днес в 14:31:01]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]


Кола втора употреба от jeneta
[25 Ноември 2019, 16:25:18 ]


Re: Монитор? от mariqna44
[24 Ноември 2019, 16:43:12 ]


Re: За банята от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 15:23:24 ]