Бисквитена плодова тортичка Това е семпла тортичка от бисквити “Закуска” какао, сметанов крем и плодова аранжировка за олекотяване на вкуса и подобряване хранителните свойства.
Праскови /броят им зависи от избраната форма/ се бланшират в кипящ захарен сироп от ½ ч.чаша вода и от ½ ч.чаша бяло вино и 1 ч.чаша захар. Изцеждат се, обелват се и разделят на половинки. Желатин 1 пакетче /10 гр./ се залива с 5 с.л. сок от праскови/може и по- концентриран сок от “степче’, след набъбване се разпопява/без завиране/ на водна баня или микровълнова. Оставя се , за да се охлади. Крем – захарта е ориентировъчна, според вкуса: Заквасена сметана(охладена) 200 гр се разбива с 3 с.л. пудра захар . Към нея се добавя разбито пакетче /60 гр./ суха сметана с 130 мл. прясно мляко и 3 сл. л. кристална захар. Бял шоколад 50 гр. с 30 гр. масло се стопява и прибавя към крема. Излива се охладения желатин и разбърква внимателно. Ароматизира се по желание – аз ½ ч.л. от “степче’ праскова, разтворен в много малко от прасковения сироп, същевременно и леко оцветява крема. Използвам малка правоъгълна форма /за кейк/, стените на която облепям с фреш фолио /за по-лесно изваждане /. Бисквитите се топят за кратко в сиропа от бланшираните праскови и се поставят по стените и основата на формата. Излива се ½ от крема. Отгоре се поставя ред от леко напоени бисквити и завършва с останалия крем. Поставя се в хладилник да се стегне крема. Подготвя се желиращата смес от сиропа 150 мл. -200 мл /в зависимост от желанието за твърдост на желето/, аромати и цвят по желание /напр. “степче”/ и 1 ч.л. разтопен желатин. Отгоре се аранжира с половинките праскови, във вдлъбнатината им и около тях малини. Аз първо нанасям тънък слой желе, след лекото му стягане – поставям плодовете - върху тях отново слой и накрая останалата желираща смес. Изчаква се да стегне желето и внимателно се изважда /с фолиото/ от формата. При сервиране – сметана, кокос, сироп – по вкуса.
Продукти: 4 яйца 10 суп. лъжици захар 10 суп. лъжици брашно /не много препълнени/ 1 бакпулвер 1 кутия цветен локум 500 мл прясно мляко 2-3 банана няколко супени лъжици нишесте - това последното си го добавих аз в рецептата.
Разбиват се яйцата със захарта, добавят се брашното и бакпулвера. Тестото се изсипва в правоъгълна тава, покрита с намаслена хартия за печене. Пече се на умерена фурна. След изваждането от фурната, блата се обръща на друга хартия, посипана с пудра захар.Премахва се хартията от печенето и се навива на руло. Кремът се приготвя като се смесват прясното мляко и нарязания на ситно локум. Ври на тих огън на котлона и постоянно се разбърква, докато локума се разтопи и крема се сгъсти. Понякога крема не се сгъстява и добавям 2-3 супени лъжици нишесте - ванилия или натурално, разтворено в малко вода. Рулото се развива, намазва се с крема и се подреждат бананите - цели, по дължината на рулото. Завива се отново и се украсява по желание - с останалия крем, с течен шоколад, със сметана и т.н.
di_ani , Бисквитената плодова тортичка стана великолепна. Само че аз я направих с бели бисквити, в крема сложих кафяв шоколад(щото нямах бял в момента), а захарния сироп е с червено вино И прасковите нарязах на резенчета. Е, не изглежда като твойта, но на вкус е мнооого добра! Благодаря!
ilrai , много се радвам, че ти допаднал вкуса на тортичката. Харесва ми твоят вариант като цветове - бяло и кафяво, и особено с нарязаните праскови - ветрилцата изглеждат примамливо нежни.
Маслото и 1 ч.ч. отп захарта се разбиват добре. Към тях се добавятедин по един жълтъците и млякото. Прибавя се смесеното с бакпулвер брашно и ванилията. Разбива се добре и сместта се излива в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка. След изпичане се изважда и отгоре се нареждат тънки филики обелени круши. Поръсват се с малко ром и захар. Върху тях се разстилат предварително разбитите с останалата захар белтъци. Запича се само тогоре до леко порозовяване.
ilrai, така както гледам снимките, ми напомня на един сладкиш от руски форум, който беше кръстен "Ангелски сълзи" - понеже по същия начин върху белтъците след изстиване се получават малки капчици. Много ми стана интересно тогава, но не съм пробвала. Не знам как точно се получават.
marine , получавт се без да влагам някакво старание . Излизат сами на повърхността на белтъците при печене. Това е, няма някаква специална техника. Вероятно е нормална реакция
petrina
Гурман
Публикации: 1993
обичащ ли - и невъзможното става възможно
оризов пудинк
3/4 ч.чаша ориз се приготвя с 1 и 1/2 ч.чаша вода 1/2 ч.чаша стафиди 2 яйца 1/2 ч.чаша захар 1 ч.лъжица ванилия 2 ч.чаши прясно мляко Ориза и стафидите ги варим около 25-30 мин.Прибавяме млякото и варим 5 мин. или докато се сгасти. В отделна купа разбъркваме 2-те яйцата, ванилията и захарта. прибавяме ги към ориза, поръсваме отгоре с канела и печем на водна баня за 40-50 мин. в загрята фурна на 180гр.
написах тази рецепта макар че предполагам всички я знаете, но ми хареса вариянта със стафидите.
120 г натурален шоколад (мин 70% какао) 90 г масло 2 леко разбити яйца 225 г захар 90 г брашно 50 г изпечени орехи или лешници
. Фурната се загравя на 180 С. . Форма за печене с размери 20х20 см се намаслява. . Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се охлаждат леко. . Прибавя се внимателно яйцата, след това захарта и брашното. . Бързо, но внимателно се разбърква сместа. . Прибавят се начупени на едро орехи. . Тестото се излива в подготвена форма и се пече 30 минути. . Горната коричка ще е хрупкава, а в средата тестото ще е почти течно . Оставя се да изстине леко и се нарязва на квадрати. . Сервира се горещ стопка сладолед или разбита сметана.
Преди доста години, когато бях още ученичка имаше едно списание "Супер маркет"(дано не сбъркам името му). Аз му бях върла фенка. Тази рецепта научих оттам и оттогава я правя редовно. "Валентино" го кръсти дъщеря ми, защото първия път, когато го яде беше Св. Валентин. Та ето я и рецептата:
150 гр. шоколад(аз предпочетам натурален, макар че по рецепта е млечен) 6 с.л. силно горещо кафе 3 яйца 3 с.л. захар 250 мл. сметана 1 п. ванилия
Шоколадът се начупва на малки парченца и заедно с кафето се разтопява на водна баня или в микровълнова. Разбърква се да стане гладка смес. Леко се охлажда. Разбиват се жълтъците със захарта и се добавят към шоколада. Изчаква се да изстине и се добавя към вече разбитата сметана. Разбърква се добре, след което се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Престоява в хладилника поне три часа преди сервиране. Получава се много пухкав и лек мус!