Автор Тема: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ  (Прочетена 35471 пъти)

marabu

  • Гост
ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« -: 01 Ноември 2006, 22:11:47 »
Източник : "Балконски цветя"

БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ

Босилек и праз, прясно откъснати, домати и чушки направо от стъблото - това е здравословен лукс. Не е
чудно, че кулинарният балкон с кухненски подправки и лечебни билки, нежни зеленчуци и плодове печели все
повече привърженици. Много от тези растения виреят прекрасно в сандъчета и саксии. Нещо повече - от
някои видове зеленчуци и билки има дори специално селекционирани за балконска култура форми.
Малкият кухненски балкон за сушене на прането е отживелица - добре дошъл е кухненският балкон за
гастрономи, любители готвачи и привърженици на подправките!

 Откакто се заговори колко хубаво изглежда полезната градина нависоко, много градинари на балкони и тераси преминаха от пищното великолепие на
цветята към пъстро-зеленото на подправките. Какъв зеленчук, какви билки да отглеждате на балкона или
терасата в сандъчета или саксии и дали да засадите някои плодни дръвчета в големи съдове, зависи от
мястото, както и от индивидуалните потребности. До стената може да се засадят пълзящи растения, като
фасул и грах, но също и домати, които се възползуват от акумулираната в стената лятна топлина.

Във висящи саксии прекрасно виреят ягоди или коктейлни домати. Сандъчетата до предната част на парапета са
предвидени за салата, спанак и невисоки билки. За високорастящи билки или зеленчуци, като розмарин,
домати или селим, както и за плодни дръвчета е необходим голям съд и място на завет.




РАСТЕНИЯ ЗА КУХНЕНСКИЯ БАЛКОН


Най-обичаните едногодишни и многогодишни билки и зеленчуци се предлагат през пролетта като млади
растения на седмичните пазари и в специализираните градини. Още по-голямо видово разнообразие
предлагат продаваните семена, от които сами можете да отгледате растенията. За много от сортовете,
специално разработени за съдова култура се намират по-често семена, отколкото предварително отгледани
млади растения. Ниски плодни дръвчета за съдова култура може да се намерят в лесовъдните школи и
специализираните градини. При поръчка или покупка попитайте дали сортът е самоопрашващ се или трябва
да си набавите друг сорт за опрашване.



ПОДДЪРЖАНЕ СЪОБРАЗНО ВИДА


Отглеждането на билки и зеленчуци не е по-различно от това на цветята и храстите за балкона - грижите и
презимуването зависят до голяма степен от месторастенето в страната на произхода, както и от растежа и
вегетационния цикъл на съответното растение. Тъй като повечето от растенията са носители на аромат, а за
развитието на ароматните и вкусови вещества по принцип е необходимо слънце и топлина, идеалният
кухненски балкон трябва да има южно изложение. Много важна за ядливите растения е профилактичната и
биологична растителна защита. Проветривото място на съдовете и отглеждането съобразно вида предпазват
от болести и вредители и допринасят за това зеленчуците и билките да останат апетитни.
« Последна редакция: 02 Ноември 2006, 17:38:16 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #1 -: 01 Ноември 2006, 22:24:12 »
Сибирски лук
Allium schoenoprasum

Лукът е многогодишно растение, което достига около 30 см височина. Тръбовидните листа, които в зависимост от
сорта тънки или дебели, израстват от малки луковици. За да се бере скоро, трябва да се купят готови растения с добре вкоренени туфи. Чесновият лист не образува луковици (отглежда се като праза), кръстоска от праз и чесън с височина 40-50 см.

Период на цъфтене :
Юни до Юли

Семейство : Liliaceae, лилиеви

Месторастение : глинесто-хумусна градинска пръст, обработена с траен тор преди засяването на растенията.

Отглеждането : Лукът се засява през пролетта (реколта през първата и следващите години), чесновият лист от март домай (реколта през първата и следващите години)

Поливане, торене : В периода на израстване се поддържа равномерно влажно. НЕ СЕ ДОПУСКА ЗАДЪРЖАНЕ НА ВОДА. От пролетта до есента се наторява през 2 седмици.

Други грижи : При беритба тръбовидни листа се изрязват до 3 см над земята исе изчаква, докато израстнат нови.


Презимуване:
Растенията заедно със саксията се прибират на светло, прохладно и почти сухо. Ако имате градина, може да ги извадите от саксията и засадите в леха.

Вредители, болести : Листни въшки

Размножаване : Чрез семена през пролетта или чрез разделяне на коренището, към което са прикрепени луковиците през пролетта или есента.


« Последна редакция: 05 Ноември 2006, 22:21:12 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #2 -: 01 Ноември 2006, 22:34:59 »
Градински копър
Anethum graveolens var. hortorum

Копърът образува стълбовидни корени (съдът трябва да бъде най-малко 20-25 см дълбок), пресаждането може да е проблематично дори при младите растения. те не трябва да бъдат по-големи от 15 см. Въпреки това едногодишното, високо над 1 м ароматно растение с фини перести листа и декоративни  жълти съцветия подхожда на всеки кухненски балкон.

Период на цъфтене :
Юли до август

Семейство : Umbelliferae сенникоцветни

Месторастение : Слънчево до полусенчесто, защитено от вятър.

Субстрат : Оптимална пръст, глинесто-хумусна хранителна градинска пръст с пясък в равни части. Примесва се с траен тор.

Отглеждане: след април се засява направо  в съд с дълбочина най-малко 20 см и се покрива с леко с пръст-никне на тъмно. Семената покълват само при температура на почвата над 8 С. За да се избегнат трудности при пресаждането, семенаците се разреждат. Благодаприятно е да се засява между други растения, тъй като копърът обича съседи.

Поливане, торене : Пръстта не трябва никога да изсъхва, но не се допуска задържането на вода. Не се наторява.

Други грижи : Листенцата може да се берат постоянно, а семената се събират през август/ септември.

Презимуване : Не се налага.

Вредители, болести : Листни въшки.

Размножаване : чрез засяване през пролетта.
« Последна редакция: 05 Ноември 2006, 22:40:02 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #3 -: 05 Ноември 2006, 22:38:53 »
Босилек [/font]
Ocimum basilicum

Босилекът е едногодишно растение, което расте изправено и разклонено, с четириръбести стъбла и овални до продълговати-елипсовидни, шуплести извити листа, които имат пиперливо- сладък вкус и мирис.

Период на цъфтене : Юни до август

Семейство : Labiatae, устоцветни.

Произход : Тропическа Предна Азия

Месторастение : Силно слънчево, защитено от вятър и дъжд. Растението е изкючително топлолюбиво.Не се изнася навън преди юни. Босилекът започва да расте още при температура под 14 С.

Субстрат : Хумусна глинесто-песъчлива градинска пръст, опитмална пръст.

Отглеждане : През пролетта се засява върху субстрат. Не се покрива с пръст - никне на светло. Семеначетата с височина 10 см се засаждат на снопчета в саксии или сандъчета.

Поливане, торене :
Субстратът не трябва да изсъхва, за да не изпадат листата. Наторява се през 4 седмици.

Други грижи : Върховете на издънките се изрязвт, за да се разклони по-добре.

Презимуване : Не се налага.

Вредители, болести : Листни въшки, увреждане на ръбовете налистата под влияние на студ, течение или прекалено много дъжд. Също и охлюви.

Разможаване : Чрез засяване през пролетта.
« Последна редакция: 05 Ноември 2006, 22:41:02 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #4 -: 08 Ноември 2006, 23:47:12 »
Майорана
Origanum majorana

Майораната е издръжливо трайно растение, привлекателно за пчелите, но у нас се отглежда като едногодишно поради чуствителността му към студ.

Период на цъфтене: Юни до август

Семейство: Labiatae,устоцветни

Произход: Северна Африка, Югозападна Азия

Месторастене: Слънчево, топло и защитено от вятър.

Субстрат: Глинесто-песъчлива хумусна градинска пръст, оптимално пръст.

Отглеждане: От средата до края на март се засява вкъщи. Младите растения не се изнасят на открито преди края на май.
Вариант: През май се засява направи в сандъчета. Семеначетата не се покриват с пръст- никне на светло!

Поливане, торене:
Младите растения не трябва да изсъхнат, докато израснат, а след това се поливат по-малко. Не се допуска задържане на вода. В периода на израстване се подхранват два пъти през 6 седмици.

Други грижи: Цветовете се отстраняват, за да има повече листа за откъсване.

Презимуване: През есента се прибира при температура под 5 С, тъй като растението е чуствително към студ. Оставя се на свело и прохладно, поилва се малко.

Вредители, болести : Рядко

Размножаване: Чрез засяване през пролетта или резници през пролетта или лятото.

« Последна редакция: 11 Ноември 2006, 00:31:16 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #5 -: 11 Ноември 2006, 00:30:26 »
Риган
Origanum vulgare

Народът нарича ригана подправка за пица, тъй като той определя характерния вкус на популярния италиански специалитет.
Разширява се доста много, най-добре да се постави в плитък кашпа с голям диаметър.

Период на цъфтене : Юли до октомври

Семейство : Labiatae, устоцветни

Произход : Европа, Азия

Месторастение : Слънчево

Субстрат : Глинесто-песъчлива, слабо варовита градинска пръст, оптимална пръст.

Отглеждане : Засява се през февруари вкъщи и от началото на май се изнася на открито или през април - направо в съда.
Семената не се покриват с пръст - никне на светло.

Поливане, торене : В периода на израстване се полива малко, не се наторява.

Други грижи : Цветоносните стъбла понякога се изрязват, за да се образуват нови с листа и растението да остане по - компактно.

Презимуване : Възможно е неветровити райони в Европа на открито. Късно наесен се изрязва почти до земята и му се осигурява зимна защита.
Вариант : Немразовито и много светло.

Вредители, болести : Рядко

Размножаване : Засаждане през пролетта или чрез разделяне на стари растения.




marabu

  • Гост
Салвия (градински чай)
« Отговор #6 -: 17 Ноември 2006, 01:08:14 »
Салвия (градински чай)
Salvia officinalis

Вкусът е стрипчиво горчив. Салвията е от най-лековитите растения, освен това е своебразна кухнеска билка и дековативен
полухраст
.

Период на цъфтене: [/b]Юни до август

Семейство : Labiatae, устоцветни

Произход : Северна и Централна Испания, Южна Франция, Западна част на Балканския полуостров.

Месторастение : Слънчево, топло и защитено от вятър.

Субстрат : Глинесто-песъчлива варовикова градинска пръст, оптимална пръст.

Отглеждане : На открито се засява през април/май, а вкъщи е вазможно по-рано. Покриват се леко с пръст - никне на тъмно.

Поливане, торене : В периода на израстване се поддържа по-скоро сухо, отколко влажно. Наторява се през 4-6 седмици.

Други грижи : През есента се подрязва наполовина.

Презимуване : На открито със зимна защита. През пролетта може да се скъси още веднъж.

Вредители, болести : Брашнеста мана при влажна и сенчеста култура и субстрат с прекалено много торф.

Размоножаване : Засаждане през пролетта или чрез резници в края на лятото.


marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #7 -: 26 Ноември 2006, 16:14:50 »
Магданоз
Petroselinum crispum ssp crispum

Двугодишния магданоз е сред най-употребяваните кухненски подправки наред копър и други.
Листата му, които в зависомост от сртоа са къдрави или гладки, тройно изрязани, имат горчив аромат.
Листата на гладките сортове са по- ароматни от тези на къдравите.

Период на цъфтене: Юни до юли

Семейство : Umbelliferae, сенникоцветни.

Произход: Средиземноморието

Месторастене : Светло до полусенчесто

Субстрат :
Глинесто-хумусна пропусклива градинска пръст, оптимална пръст. Обогатява се сминерално брашно или се наръсва с бигор.

Отглеждане : Засява се през март направо в съда. Семената се покриват леко с пръст - никне на тъмно. През април
се изнася на открито.

Поливане, торене : Поддържа се винаги влажно, но не мокро. Наторява се слабо през 14 дни.

Други грижи : няма

Презимуване :
На открито със зимна защита или на закрито -светло и прохладно. Поддържа се леко влажно.

Вредители, болести :
Листни въшки

Размножаване :
Засаждане през пролетта
« Последна редакция: 26 Ноември 2006, 16:16:27 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #8 -: 26 Ноември 2006, 16:30:35 »
Розмарин
Rosmarinus officinalis


Вечнозелен храст, който при добро поддържане може да стане голям и да достигне дълбока старост.
Достига височина 2 метра на открито и образува иглоподни листоа, които отдогоре са
синкавозелени, а отдолу сребрести и мъхести. Излъчва сладникав, леко камфоров аромат, а листата му имат стипчивогорчив вкус.


Период на цъфтене :
Май до юни

Семейство : Labiatae, устоцветни

Произход : Средиземноморието

Месторастене : Слънчево, горещо и защитено от вятър. Горещината стимулира аромата.

Субстрат : Глинесто-песъчлива, хумусна, не много тежка градинска пръст, оптимална пръст. Към тежката пръст се добавя доста торф или пясък.

Отглеждане : Засяването е много сложно. най-добре е да се купят предварително отгледани млади растения.

Поливане, торене : В периода на израстването се полива малко, но не трябва да изсъхва напълно. От март до август се наторява всеки месец. Благоприятни са калиевите торове.

Други грижи :  След като прецъфти, растението може да се подреже

Презимуване :  Прибира се при температура -5 С, зимува на немразовито и светло. Редовно се проветрява и се полива малко. След късните майски застудявание се изнася отново на открито.

Вредители, болести : Рядко

Размножаване : Чрез резници през юли/август или засяване в ранна пролет.


marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #9 -: 18 Декември 2006, 00:25:29 »
Градинска мащерка
Thymus vulgaris

Различават се немска или зимна мащерка, която, засадена свободно, е устойчива през зимата, и френска или лятна мащерка, чуствителна към студ. Ако засадите мащерката до други растения то ще отблъснете листните въшки заради силния аромат на мащерката.

Период на цъфтене : Юни до септември

Семейство : Labiatae,  устоцветни

Произход : Западното Средиземноморие до Югоизточна Италия

Месторастене : Слънчево и горещо

Субстрат : Глинесто-песъчлива хумусна градинска пръст, оптимална пръст. Обича варовик. Субстратът се смесва с малко минерално брашно.

Отглеждане : Засява се от март до май - никне на светло. По-добре е да се купят предварително отгледани млади растения.

Поливане, торене : В периода на израстване се полива малко, тъй като растението понася суша. Презимувалите растения се наторяват веднъж през април и след първото  подрязване.

Други грижи : Няма

Презимуване : На светло и прохладно, почти сухо. През пролетта се подрязва, за да пусне нови издънки.

Вредители, болести : Няма

Размножаване : Чрез резници или отводи пред лятото, а по-старите растения през пролетта чрез разделяне.


marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #10 -: 12 Януари 2007, 18:56:11 »
Джоджен
Mentha viridis L.

Листата и цветовете на джоджена се употребяват пресни или изсушени, като подправка за ястия или салати. Те придават на ястието освежаващ вкус и приятен аромат, поради съдържанието си на етерично масло. В пресните листа се съдържат витамин С и Р и провитамин А.
Джодженът засилва отделянето на стомашно чревни скокове, подобрява апетита и намалява образуването на газовете в червата. Добавен в сурово прясно мляко, той го предпазва от прокискване.


Сушене на джоджена: За сушене джодженът се бере на 2 пъти - когато цъфти и късно през есента. Отрязаните стръкове се измиват, отцеждат се, навързват се на малки китки и се окачват под навес ( на сенчесто място). След пълното им изсушаване листата се оронват и се поставят в стъклени буркани или пластмасови кутии, които се държат на сухо място.

Период на цъфтене :
Юни до август

Семейство : сем.Устоцветни (Labiatae)
   
Месторастение : навсякъде

Поливане, торене : Не трябва да е мокро, но трябва да е винаги влажно. Издържа и на засушаване, но не е желателно.

Други грижи : Върховете на издънките се изрязват, за да се разклони по-добре.

Презимуване :
Не се налага.

Вредители, болести : Листни въшки - рядко.

Разможаване :
Чрез засяване през пролетта на семена, или чрез разделяне на стари растения -  коренища.
« Последна редакция: 19 Януари 2007, 15:30:03 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #11 -: 12 Януари 2007, 19:09:36 »
Целина (кервиз)   
Apium graveolens

Целината е двугодишно тревисто растение, използвано като зеленчук и подправка. Има набраздено стъбло с клиновидни листа. Коренът е месест, образува глава. За храна се използват листата, стъблата и коренът. Има различни култивирани разновидности — например с дебели и сочни стъбла или с добре развит корен.

В кореноплода и в листата на целината се съдържат големи количества етерични масла, които и придават своеобразен вкус и аромат. Целината възбужда апетита и подобрява храносмилането. Известно е също благоприятното въздействие на целината върху ендокринната и нервната система, върху обмяната на веществата. Високо съдържание на калиеви соли. Ефектно средство срещу подагра и ревматизъм, при склонност към образуване на камъни в бъбреците и жлъчката.
В листата и стъблата на целината се съдържат 1.5 пъти повече минерални соли, отколкото в главите. Листата на целината са много по-богати и на каротин в сравнение с кореноплода и. Листата наесен не трябва да се изхвърлят, а се консервират.


Консервиране на листа от целина
:
листата се измиват добре и отцеждат. Разбъркват се с 1/5 (като грамаж) готварска сол и се напластяват в стъклен буркан, като най-отгоре се посипват само със сол.

Сушене на листа от целина : Листата се измиват, разстилат се върху дъска или маса и се оставят да изсъхнат на сянка. След 36-48 часа се привързват на китки без да се пристягат и се окачват на сенчест омясто до пълното им изсушаване. Съхраняват се в полиетиленови или целофанови торбички, които се държат на сухо място.

Сушене на кореноплода : Измива се хубаво с четка и обелва. Нарязва се на дребни кубчета (или настъргва на едро ренде) и разстила на хартия на тънко и на сенчесто място, за да изсъхне. Прибира се на сухо място.

Семейство : Сенникоцветни (Apiaceae)

Месторастение : навсякъде вирее добре.

Поливане, торене : трябва да е винаги влажно, но не мокро

Други грижи : не се налагат

Презимуване : Не се налага.

Вредители, болести : Листни въшки, увреждане на ръбовете налистата под влияние на студ, течение или прекалено много дъжд. Също и охлюви.

Разможаване : Чрез засяване през пролетта или разделяне на стари корени

marabu

  • Гост
Re: ОТГЛЕЖДАНЕТО НА БИЛКИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ
« Отговор #12 -: 12 Януари 2007, 23:25:57 »
Чубрица
Satureja hortensis


Едногодишно тревисто растение.  Една от малкото подправки, които при сушене добиват по-интензивен аромат.  Основна съствка на българската шарена сол.
Дошла е вероятно от Близкия изток. Нейното научно име  Satureja  произхожда от името на езическите Божества сатири, на които се приписвало между другото и чревоугодничество.
В листата и цветовете на чубрицата се съдържат етерични масла и танинови вещества. В листата се съдържат още витамин С, Р и провитамин А.
Чубрицата стимулира отделянето на стомашен сок, намалява образуването на газове в червата и усилва апетита. Тя оказва бактерицидно, слабодиуретично, потогонно и противоглистно действие. Прилага се с добър ефект при стомашно-чревни разстройства и повръщане. Приема се под формата на запарка. Градинската чубрица е едногодишно растение с малки зелени листа и розови цветове. Балканската чубрица е вечнозелено многогодишно растение. И двете обичат слънце и добре оттичаща се почва.


Сушене на чубрица : Чубрицата се изскубва с корен в началото на цъфтежа и, измива се, отцежда и се окачва на сянка на проветриво място. Листата от изсушените листа се оронват и се съхраняват в подходяща плътно затваряща се опаковка, която се държи на сухо място.

Период на цъфтене : юли-август

Семейство : сем.Устноцветни (Labiatae)
   
Месторастение : По сухите каменисти склонове на всички наши планини, предимно на варовик

Използваема част:  Надземната част  брана преди, през време или след цъвтежа.

Поливане, торене : Не трябва да е мокро, но трябва да е винаги влажно. Издържа и на засушаване

Вредители, болести :
Листни въшки - рядко

Разможаване : Чрез засяване през пролетта на семена, които след това се разсаждат на разстояние не по-малко от 20см едно от друго. В диво състояние чубрицата е издръжливо растение и се разпространява чрез семената, разнасяни от вятъра.
« Последна редакция: 19 Януари 2007, 15:29:27 от marabu »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума