Автор Тема: Суши  (Прочетена 51023 пъти)

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Суши
« -: 30 Октомври 2006, 11:51:23 »
Суши

Здравейте! Мисля че, като всеки уважаващ себе си готварски сайт и ние трябва да имаме тема за СУШИ!

Ще се постарая да дам колкото може повече полезни съвети за сушито - какво съвпадение, че съм работила с японци и съм виждала често как го правят(те го хапват и за закуска и за вечеря и за бърз обяд през работно време - един вид заместител на сандвича)! Разбира се не трвърдя, че съм специалист, но за домашни условия мисля, че тези съвети са полезни!

Продукти и помагала, които ще са ви най-необходими:

Ориз - задължително кръгъл(може и български, бисерен). Аз ползвах полски кръгъл. На много места ще прочетете, че ако оризът не е японски, това не е суши, но за мен това твърдение е равносилно на твърдението, че ако сандвича се прави с друг вид хляб, освен с бял, не е сандвич! Няма такова нещо - да, вкуса е мааалко по-различен(дори за гурманите незабележим - може би за японците само), но в условия в които не можете или не искате(по финансови причини) да си позволите оригиналният ориз(който и в Япония е много различни видове) това е чудесен и сравнително по-евтин вариант! Японците с които работех също бяха принудени да го правят така, когато им свършеха запасите и никога не е имало оплаквания!

Водорасли "Nori" - те не могат да се заместят с нищо друго! представляват тъмнозелени(чак до черно) тънки квадратни листове от сушени водорасли много приличащи на хартия - сухи, но жилави на докосване(не би трябвало да се разпадат или начупват). Миришат на море! Тук ги продават в магазините за здравословно хранене. В БГ също четох, че могат да се намерят или там, или в китайските магазини. Джемма, мисля бе писала, че във Варна ги има в Пикадили. В София, някой беше споменал за китайски магазин в една от пресечките на Пиротска.

Пълнеж - той може да бъде какво ли не! Не е вярно, че суши се прави само със сурова риба. Сушито може да се направи и без никаква риба(като в моят случай). Японците освен с риба, го правят с най-различни продукти - нарязани на ивици парчета кашкавал или жълто сирене тип "Гауда", "Ементал" и т.н. Нарязани на ивици зеленчуци - краставица, авокадо, бланширана тиквичка, бланширани с малко захар моркови или тиква, печена или сурова червена или зелена чушка, бланширан спанак - варианти много! Освен това може да се направи омлет от 2 яйца, лъжица вода и сол, който после се нарязва на ивици. За рибите използвани в сушито е добре да се знае, че ако искате сурова риба, тя трябва да е съвсем прясно уловена - в никакъв случай замразена или купена на щанд - рискувате салмонелоза или отравяне! Чудесен заместител е пушената риба(за тези които обичат) или леко сварена риба или рачешки ролца! Освен това може да се сложат скариди или рачешко месо, направени по обичаният от вас начин! Тъй като в Япония много държат на естетиката на ястията, е добре да подберете продуктите за пълнежа в различни цветове - например жълт(кашкавал или омлет), зелен(спанак, авокадо, краставица)и/или червен или бял с червено( морков, чушка, месо от сьомга, месо от рак или скариди, рачешки ролца), може дори разрязан по дължина кренвирш - 1/4! Добре е също да не слагате повече от 3 - максимално 4 различни продукта за плънката(за да не става прекалено смесване на вкуса) и те трябва да са нарязани на сравнително тънки ивички!

Соев сос - сушито е немислимо без соев сос! Тук обаче бих препоръчала, да си направите труда и да потърсите оригинален японски соев сос, който много се различава от китайските. Да, скъпичък е, но го има в малки бутилки и не е чак толкова страшно! Аз лично купувам [KIKOMAN] и съм много доволна! Търсете го или в големите супермаркети или в китайски или здравословни храни! Ако обаче не намерите, опитайте и с друг соев сос - тук обаче  е важно да знаете, че оригиналният соев сос се прави от ферментирала соя. Има много сосове направени по химичен път!

Освен това, за подправяне на ориза ще ви е необходим оцет! И тук казвам - в Японя използват оризов оцет, но ако не може да намерите, спокойно ползвайте ябълков или светъл винен оцет - почети не се забелязва разликата.

За навиване на рулата, ще ви е необходимо бамбуково килимче, или най-обикновенна кухненска кърпа много леко навлажнена. Добре е да сгънете кърпата на широчината на водораслите "Нори" за да е по-удобно манипулирането.

Към не толкова задължителните(но желателни) продукти с които се сервира сушито, спадат Wasabi - светлозелена и много люта паста от азиатски хрян, както и маринован джинджифил! Но може и без тях ако не намерите! Има още много продукти, които се използват за подправяне или оцветяване на сушито, но или трудно се намират  и/или са доста скъли, така че ще ги подминем за сега.


След малко ще пусна точната рецепта за направата на маки-суши - най-лесният и много вкусен вид суши!

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Суши
« Отговор #1 -: 30 Октомври 2006, 13:00:33 »
Маки-суши

Най-сложното(ако въобще може да се каже, че е сложно) на сушито е приготвянето на ориза.  Оризът за сушито е малко по-специално приготвен. Измива се много добре - докато водата, която изтича не е бяла. Вари се в съотношение 1 чаша суров ориз към 1 1/2 чаша студена вода(без сол).Затаваря се плътно тенджерката с капак и в момента в който заври се намаля котлона на най-ниската степен(без да се маха капака), като от завирането се оставя да ври 15 мин. След това се изключва котлона, маха капака и без да се бърка се оставя да се изпари и оставащата вода.
През това време се приготвя смес от 1/3 чаена чаша бял оцет (по възможност от оризово вино), 2 с.л. захар и 1 с.л. сол. Тази смес се поставя на леко загрят котлон и се бърка до разтварянето на захарта и солта. След това бързо се охлажда. Една супена лъжица от сместа е достатъчна за една чаша суров ориз - останалото можете  да го оставите  на съхранение в хладилника.
Оризът се слага в купа и поръсва с оцета, като се бърка леко и отвесно с вилица, като се внимава да не се разкашква или чупят зърната. Оризът не трябва да е горещ при полагането му върху водораслите, но не трябва и да е студен - леко топъл.Докато чакате да изстине, го покрийте с чиста кухненска кърпа - за да поеме излишната пара и да не изсъхва ориза.


 Аз за направата му сложих 1 1/2 суров ориз и това количество стигна за направата на 6 големи рула и за наяждането на нас двамата с мъжа ми и на двете ни деца(бебока(1г. и 4 месеца) също хапна 2 парченца). И дори остана руло и половина.



През това време си приготвяте пълнежа, като всичко се реже на дълги ивици.

И сега - слагате на подложката(моята дори не е бамбукова) лист Нори и с дървена лъжица разпределяте част от ориза така както е показано - от отдалечената от вас страна, оставете една незапълнена с ориз ивица. По средата разпределете ивиците пълнеж(може и да наставите ако е необходимо)!
започнете да навивате рулото, като леко стягате - в никакъв случай не го правете отпуснато, за да не се разпадне пълнежа.. Когато рулото е завито изцяло, го притиснете добре от всички страни(може дори да стане четвъртито). Така изглеждат готовите рула:

После с много остър нож нарежете рулата на около 1 -1,5 см широки резени.Незабравяйте да отрежете и да си хапнете краищата, които не изглеждат толкова хубаво!
Сервира се със купичка соев сос и малко [Wasabi](колкото грахово зърно)отделно, като всеки си  разтваря желаното количество в соевият сос. В отделна купичка се слагат и няколко резенчета от маринованият джиндхифил. Консумира се с дървени пръчици или с ръка, като всеки резен се потопява в соевият сос. В никакъв случай не използвайте вилица - ще се разпадне!

Добър апетит!


Ето още съвети, снимки и полезни линкове за направата на суши:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=111602.0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=62998.0

Sissy

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Суши
« Отговор #2 -: 01 Ноември 2006, 23:04:10 »
Браво,страхотна тема.Поздравления за Наталина.

В нашето семейство сушито е присъства поне веднъж в седмичното ни меню.

Ето и снимки на последните ми творения:





Имам всички принадлежности необходими за приготвянето на суши и сашами и всеки път експериминтирам с различни плънки,но рибата предимно е тон.

Ще се радвам да видим и други снимки.Има ли още който обожават японска храна?
  !!!Най-хубавото на лошите неща и най-лошото на хубавите неща е, че винаги свършват!!![img]http://www.cosgan.de/images/mo

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Суши
« Отговор #3 -: 01 Ноември 2006, 23:24:09 »
Здравей  Sissy!

Чудесни снимки - явно живееш някъде, където може да си позволиш повече продукти!

Много харесвам японската храна - не съм опитала нещо да не ми е било вкусно! Фен съм на сладкишите им от ориз и боб(мисля, че са много по-здравословни от нашите торти), на мисо супите и на спагетите(noodles) ! Като цяло храната им е много здравословна!

Имам още няколко японски рецепти и по-нататък ше ги пусна. Но ако и ти си такъв почитател на кухнята им и ако имаш интересни идеи за суши или за друга японска храна, ще се радвам ако ги споделиш с нас.

Sissy

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Суши
« Отговор #4 -: 02 Ноември 2006, 10:26:02 »
Natalyna,благодаря за комплиментите.

Аз правя по подобен начин сушито,почти както ти си го описала,както споменах имам си всичко необходимо за направата.Аз се запалих по тази храна преди около 3 години и от тогава,не съм намерила нещо което да е по-вкусно и здравословно.

А чувала ли си за kombu?Това е вид водорасло,което се слага,когато се приготвя оцета.

А в плътката какво слагаш обикновенно?Ако използваш риба каква е?Слагала ли си сватрена(по точно леко попарена) краставица?

Друго важно според мен е ножът с който се реже сушито-класическият нож за суши е bento.Но при липса на такъв става всеки който е тънък,много остър и с дървена дръжка,за да не се плъзга,ако се намокри.За по лесно и да не лепне ориза,аз след отрязването на всеко парче изчиствам ножа.

Мога да снимам и аз да покажа мойте принадлежности за приготвяне и ядене на суши.
  !!!Най-хубавото на лошите неща и най-лошото на хубавите неща е, че винаги свършват!!![img]http://www.cosgan.de/images/mo

lilfi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Суши
« Отговор #5 -: 05 Февруари 2007, 19:04:51 »
 :hi: И в къщи сме любители на сушито. Даже се чудех дали да не публикувам моята рецепта, но виждам че няма смисъл. Само ще добавя, какво по- различно правя:
- при мен съотношението на ориза с водата е 1:1, но аз ползвам ориз специално за суши, така че може би това има значение.
- като бъркам ориза, след като съм го поръсила с маринатата, го правя с дървена лъжица, за да не се разкашква. Стремя се оризът хем да е хомогенна маса, хем да се отделят зрънцата.
-като слагам ориза върху корите Нори си потапям ръцете в маринатата и вземам по малко от ориза- така се залепя по- добре; така че при мен отива почти цялата марината :)
-преди да сложа плънката, правя малка вдлъбнитина с длан и там намазвам малко от соевия сос и уасабито; на мен лично така ми е по- вкусно

Sissy, аз ползвам предимно сьомга, но това е защото тук не съм срещала прясна риба тон.


sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Суши
« Отговор #6 -: 09 Февруари 2007, 23:09:14 »
С интерес следя темата, но никога не съм правила суши.
Днес попаднах на един суши-блог, има няколко рецепти, които може да са интересни на някого:
http://makemysushi.com/index.html

lilfi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Суши
« Отговор #7 -: 02 Март 2007, 14:57:53 »
Мерси на Сладка Хапка за линка. :clapping: Вчера направих от там Нигири- суши и много ми хареса. Има повече от любимата ми сьомга.

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Суши
« Отговор #8 -: 02 Март 2007, 15:04:57 »
Супер, радвам се, че е имало полза от тоя блог.
А ако е останало нещо от сушито, ще пуснеш ли снимчица!

(аз харесвам суши, но го ям само по заведения, и то в чужбина. В Стара Загора не правят суши по ресторантите. Тук се набляга на свинските уши на скара :))

TRADEMARK

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 25
Re: Суши
« Отговор #9 -: 28 Март 2007, 00:06:28 »
:hi: И в къщи сме любители на сушито. Даже се чудех .......

Sissy, аз ползвам предимно сьомга, но това е защото тук не съм срещала прясна риба тон.



Разбира се че се предлага Риба тон в БГ но само по цели филета които са минимум поне 2 кг...
а като се има предвид че тази риба е доста скъпа .....46 лв /кг ..... ;D

lena800

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 90
Re: Суши
« Отговор #10 -: 01 Април 2007, 14:59:03 »
Здравейте :)

Много се радвам, че открих този прекрасен сайт! Поздравления!!!

Обожавам суши!

ето два линка - надявам се идеите да ви харесат :)

http://www.bento.com/tf-recp.html

http://www.sushimagic.com/

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Суши
« Отговор #11 -: 14 Юни 2007, 14:08:25 »
Сигурно ще се подразните, че давам по-различно мнение, но на мен суши не ми харесва. Отдавна чета из нета за него и веднъж решихме да отидем на японски ресторант да пробваме - ами какво да ви кажа, за българин, несвикнал с такива екзотични вкусове, е доста особено. Малко ме беше яд после, че дадохме сума ти пари и накрая нито се наядохме (беше много малко), нито пък бяхме очаровани от вкуса. Самото суши е напълно безсолно, норито няма никакъв вкус, оризът - също. Вътре имаше мъъъничко парченце риба (също безвкусна) или краставица. И отделно сервираха соев сос, уасаби и някакви странни червени листенца, които после разбрах, че били маринован джинджифил (те имаха силен вкус на парфюм). Не знам, не ми хареса особено. А хем не съм консервативна по отношение на нови вкусове. Преди мислех за някой празник да се изръся 8-9 лв. за нори и да си направя вкъщи, но след това се отказах.
Пък де да знам, може и просто в тоя ресторант да не са го били направили както трябва.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Суши
« Отговор #12 -: 14 Юни 2007, 21:07:03 »
Сигурно ще се подразните, че давам по-различно мнение, но на мен суши не ми харесва. ......

Не се притеснявай, не си сама.  ::)И на мен сушито не ми харесва. Аз обичам най-разнообразна кухня, обожавам ориз, ям риба всяка седмица, сурово-пушената или солена риба за мен е хит, но суши - не, безвкусно ми е. :swoon:

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Суши
« Отговор #13 -: 14 Юни 2007, 21:12:56 »
Мarine има много хора които не обичат суши.Аз лично много обичам и си хапвам почти всяка седмица.Но в някои ресторанти наистина не го правят хубаво.Опитай в друг ресторант и си поръчай различни видове може да ти хареса. :smile1:
Аз лично съм опитвала два-три пъти да правя в къщи ,но немога да го докарам както в ресторантите и се отказах да опитвам. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

olanti_22

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Суши
« Отговор #14 -: 08 Март 2008, 12:53:43 »
Много съм благодарна за рецептата  :air_kiss:, много отдавна исках да направя суши и сега се получи. Много е вкусно  ::)! и всичко е с бг продукти като изключим соса и нури-то. :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]