Автор Тема: Кулинарни страсти (Mariana G)  (Прочетена 383139 пъти)

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #60 -: 17 Декември 2006, 20:02:44 »
Сладки "Трюфел"

200 гр. шоколад
90 гр. масло
110 гр. захар
щипка сол
3 яйца
1 ч.л. ванилия
210 гр. брашно
25 гр. какао
1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. пудра захар

В тенджера с дебело дъно се разтопяват маслото и начупения шоколад на слаб огън, като постоянно се разбърква. Снема се от огъня, добавя се захарта и се бърка до разтварянето и...добавят се по едно яйцата, като се разбива добре с миксера след всяко...добавя се и ванилията. Брашното, какаото, солта и бакпулвера се пресяват и се добавят към сместа, разбърква се, покрива се с фолио и се слага в хладилник за 1 - 2 часа. Оформят се топчета с големина на орех (2,5 см.), овалват се в пудра захар, подреждат се на разстояние едно от друго върху пекарска хартия и се пекат на 160 градуса 10 - 15 минути.

Много сладки сладки ;D

източник: Ayn
« Последна редакция: 21 Януари 2007, 14:53:03 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #61 -: 17 Декември 2006, 20:05:39 »
Марианка, както винаги прекрасно! :clapping:

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #62 -: 17 Декември 2006, 20:11:31 »
Ммммм , много вкусно изглеждат тези сладки ! :swoon:


ми...вкусни бяха...много

Весе, благодаря :air_kiss:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

natalimiteva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
  • Невероятно Щастлива
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #63 -: 18 Декември 2006, 19:24:23 »
по повод шоколадовите трюфели с бял шоколад станаха  наистина много вкусни,само дето вместо лешници сложих шам фъстък...жалко че няма как да ги снимам....благодаря за съвета

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #64 -: 18 Декември 2006, 19:35:06 »
по повод шоколадовите трюфели с бял шоколад станаха  наистина много вкусни

Да ви е сладко! :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #65 -: 09 Януари 2007, 21:42:59 »
Джинджифилови сладки

125 гр. меко масло
250 гр. захар
1 с.л. царевичен сироп
1 разбито яйце
225 гр. брашно
2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. мляна канела
1 ч.л. бакпулвер

Маслото, захарта и царевичния сироп се разбиват с миксер, докато се получи бял крем. Добавя се яйцето и отново се разбива, добавят се брашното, джинджифила, канелата и бакпулвера, разбърква се добре. С помощта на лъжичка се оформят сладки върху намаслена тава и се сплескват леко с вилица. Пекат се 10 - 12 минути на 180 градуса.

Вместо царевичен сироп използвах глюкоза...към сместа добавих още брашно, оформих топчета и ги сплесках леко с вилица...джинджифила ми се стори много като количество и използвах 1 ч.лъжичка...много вкусни и ароматни сладки!

източник: The Little Big Cook Book


« Последна редакция: 09 Януари 2007, 23:22:56 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #66 -: 10 Януари 2007, 21:15:26 »
Панна Котта (PANNA COTTA)

7 гр. желатин
600 мл. течна сладкарска сметана
50 гр. захар
1 пакетче ванилия на прах (0,2 гр.)
1 с.л. ром
захаросана портокалова кора за украса*

Желатина се накисва в 50 мл. студена вода, като набъбне се разтапя на водна баня. Сметаната се загрява заедно със захарта и рома, като кипне се снема от огъня и се добавят ванилията и желатина. Разбърква се добре, налива в порционни формички, оставя се да изстине, след което формичките се поставят в хладилник.  Преди сервиране, формичките се потапят в гореща вода и се обръщат върху десертни чинийки. Десерта се гарнира със захаросана портокалова кора или по желание.

*Захаросана портокалова кора: в малка тенджерка се кипват 150 мл. вода и 100 гр. захар, добавя се тънко нарязана кора от два портокала и се вари 15 минути на слаб огън. Като изстине, кората се изважда с помощта на решетъчна лъжица и се използва за украшения на десерти.

Да ви е сладко! :)

по мотиви на kuking.net
« Последна редакция: 21 Януари 2007, 10:34:29 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #67 -: 13 Януари 2007, 11:25:21 »
Миме, панакотата е страхотна!  :flower: Само едно въпросче - Може ли да се използва от сладкарската сметана в тетрапак опаковки която е? Защото не съм пробвала да я варя досега.  :-[

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #68 -: 13 Януари 2007, 17:15:58 »
Миме, може, точно тя се използва ;)
Благодаря :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #69 -: 15 Януари 2007, 22:43:51 »
Руло от кайма с плънка от макарони

2 с.л. масло
1 малка глава лук, ситно нарязана
1 малка червена чушка, ситно нарязана
1 - 2 счукани скилидки чесън
4 чаши говежда кайма
1/2 чаша хлебни трохи
1/2 ч.л. каенски пипер
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
1 с.л. ситно нарязан магданоз
3/4 чаша къси макарони
1 с.л. олио
1 чаша италиански сос*
4 лаврови листа
бекон
сол, пипер

Запържват се в загрятата мазнина лука и чушката за 3 минути, добавя се чесъна и се оставя на огъня още една минута.
Към каймата се добавят запържените лук и чушка, хлебните трохи, каенския пипер, лимоновия сок, лимоновата кора, магданоза, черния пипер и сол на вкус.
Макароните се сваряват до полуготовност, отцеждат се и се разбъркват с италианския сос.*
Продълговата форма с обем 1 кг. се намазнява, на дъното се подреждат дафиновите листа. Бекона се растила на дъното и стените на формата така, че да излиза от формата (за да може да се загърне рулото).
Слага се половината кайма върху бекона, изравнява се, отгоре се слагат макароните със соса, покрива се с останалата кайма, изравнява се и се загръща с бекона. Формата се покрива с фолио.
Рулото се пече 1 час на 180 градуса. При готовност внимателно се излива отделилата се течност от формата и рулото се обръща върху поднос.

*италиански сос:
2 с.л. масло се разтопява в тенджерка, добавя се 1/4 чаша брашно, запържва се и се добавят 1,25 чаши горещо прясно мляко, разбърквайки се вари 15 минути до сгъстяване. Добавя се щипка индийско орехче, щипка сушена мащерка, 2 с.л. сухо бяло вино, сол и пипер на вкус. Добавят се  3 с.л. течна сметана, 1/2 чаша сирене моцарела, 2/3 чаша пармезан, 1 ч.л. горчица и 2 с.л. сметана.

Аз използвах свинска и телешка кайма (60/40%)...макарони сварих и сос приготвих, но не ги добавих, тый като бекона ми не беше много дълъг и нямаше да има място и за плънката...поднесох ги отделно...
Вкусно :)


източник: Atia (kuking.net)
« Последна редакция: 21 Януари 2007, 12:51:11 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #70 -: 21 Януари 2007, 10:13:24 »
Пикантни пилешки крилца

12 пилешки крилца

100 мл. доматен сок
2 с.л. френска горчица
1 с.л. сос Worchester
2 ч.л. сушен риган
1 глава кромид лук, ситно нарязана
2 пресовани скилидки чесън

Смесват се всички продукти за маринатата в купичка. Крилцата се слагат в тавичка, заливат се с маринатата и хубаво се разбъркват. Пекат се на 200 градуса около 45 минути, като по време на печенето се обръщат и поливат със соса 2 - 3 пъти.

Приятен апетит! :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #71 -: 22 Януари 2007, 21:40:38 »
Салата от авокадо

2 бр. авокадо
1 голяма червена чушка
100 гр. целина*
100 гр. сметана
сол на вкус
китайско зеле

Всички продукти се нарязват на дребно, посоляват се, смесват се със сметаната и се разбъркват. Всяка порция салата се слага върху листа от китайско зеле.

*Целината не е нашата родната, а тази която е по - дебела от нашата и се продават само стъблата и, без листа и корени...

Приятен апетит! :)

по мотиви на "Большая кулинарная книга"
« Последна редакция: 22 Януари 2007, 21:43:53 от Mariana G »
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #72 -: 25 Януари 2007, 21:55:37 »
Празнична торта с червен хайвер

за 4 порции:
1 голяма глава кромид лук (нарязан на дребно)
1 чаша шампанско
5 яйца (твърдо сварени)
5 с.л. майонеза
150 гр. сметана
150 гр. меко сирене с хрян
2 с.л. краве масло
1 с.л. магданоз (нарязан на ситно)
сол, черен пипер, олио
100 гр. червен хайвер 

Лука се запържва в маслото до прозрачност, добавя се шампанското и се задушава на слаб огън до изпаряване на течноста, охлажда се. Яйцата се нарязват на дребно и се смесват с майонезата. Сметаната и мекото сирене се разбиват с миксер, добавя се магданоза. Метален пръстен за торта (или отделни порционни) се намазват с олио и последователно се правят слоеве от яйцата, лука, мекото сирене...слага се в хладилник, като стегне се прехвърля върху блюдо и отгоре се слага червен хайвер.

Авторката е добавила 2 грама желатин в 3 с.л. вода и е добавила по супена лъжица във всеки слой (за по - сигурно). Аз също добавих желатин и понеже нямам метални пръстени, изрязах си такива от пластмасова бутилка. А понеже лука ми (цяла торба) мистериозно изчезна :whistling: , за средния слой използвах риба "горбуша" със сметана. Вместо меко сирене с хрян, използвах сирене "крема". Много вкусно!

Приятен апетит! :)

източник: Пончита (kuking.net)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #73 -: 19 Февруари 2007, 20:36:01 »
Пастет

500 гр. свински черен дроб
500 гр. пилешки дробчета
4 с.л. краве масло
1 стрита  скилидка чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
250 мл. сухо вино "Марсала"
50 гр. галета
2 яйца + 2 жълтъка
125 гр. настърган пармезан
сол, млян черен пипер

Дроба се нарязва на големи парчета и се задушава в маслото заедно с чесъна. Посолява се, поръсва се с черен пипер на вкус, добавя се виното и се задушава още 5 - 6 минути до готовност. Добавя се галетата, разбърква се и се снема от огъня. Сместа се пасира, добавят се яйцата, жълтъците, магданоза и пармезана, разбърква се до еднородна смес. Намазва се с масло подходяща форма* с капак и сместа се изсипва в нея. Вари се на водна баня на слаб огън минимум 30 минути до готовност. Пастета се поднася топъл или охладен до стайна температура с препечени филийки и масло.

*Аз използвах еднократна алуминиева формичка и я покрих с алуминиево фолио. Вкусно! :)

по мотиви на: The Little Big Cook Book
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Кулинарни страсти (Mariana G)
« Отговор #74 -: 21 Февруари 2007, 12:26:20 »
Миме, много сочни кюфтенца, благодарсkо за рецептата.  :flower: :air_kiss:
Снощи бях толкова изморена, че нямах желание и сили да ги фотографирам, довечера ако има някое оцеляло ще им направя една фотосесия.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]