Не, сурови са. Първо, че нямах време да ги бланширам и второ - имах друга идея за украса - рози от червено цвекло, което сварих и нарязах на много тънки кръгчета, но като започнах да ги правя на фунийка се счупиха. Затова не знам дали и морковите, ако се бланшират няма да се начупят като се прегъват. Иначе би могло да бъде и от кисели моркови /от туршия/.
Не, сурови са. Първо, че нямах време да ги бланширам и второ - имах друга идея за украса - рози от червено цвекло, което сварих и нарязах на много тънки кръгчета, но като започнах да ги правя на фунийка се счупиха. Затова не знам дали и морковите, ако се бланшират няма да се начупят като се прегъват. Иначе би могло да бъде и от кисели моркови /от туршия/.
Може ли да добавя - за лентичките и розичките - не се бланшират, само се посоляват обилно и изчаква 5 мин. Те омекват и така се прегъват. Аз правих от ряпа и цвекло калии, картофените розички по същия начин.
Пепи, знаех си аз че пак съм чела между редовете. Другия път ще пробвам със сурово цвекло /че сега го сварих всичкото, поне едната глава да бях оставила сурова /
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8549
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Атанасова салата
Много проста и едновременно много вкусна салата. Идеята я взаимствана от предаването Бон Апети, хапвахме я на Атанасовден и страшно ни хареса, вследствие на което веднага беше направена и в къщи
Продукти за 5-6 порции:
500гр картофи 1 буркан кисели краставици (от 600гр, не по-голям) 5-6 скилидки чесън 200гр майонеза 200гр кисело мляко 10-на маслини за украса сварено яйце по желание
Приготвяне:
* Картофите се сваряват, обелват и нарязват на дребно и се посоляват на вкус * Краставиците също се режат на дребно * Скилидките чесън се счукват (по желание може да се намалят) * Всичко се обърква на сухо. * Прибавят се смесените майонеза и мляко и отново се обърква * Украсява се отгоре с маслините и сварените яйца.
« Последна редакция: 18 Януари 2010, 14:00:25 от pep-4o »
4-5 връзки зелен лук 4 яйца половин краставица около 300 грама заквасена сметана сол
Лукът се нарязва ситно , яйцата се сваряват и настъргват, краставицата също се настъргва на едрото ренде , добавяте сметаната и солта на вкус и готово. Много е вкусно!
Салата "Костенурка" - кус-кус - кисели краставички - леко сварени моркови - рулца от раци - копър - майонеза, крема сирене и кисело мляко - орехи за поръсване - 1 сварен жълтък за глава и чер пипер за очи Всички продукти са "на око". Аз сложих примерно 1/3 от пакетчето кус-кус, който се сварява и се измива със студена вода. След като се охлади към него се прибавят ситно нарязаните краставички, моркови, 1 пакетче рулца от раци и копър. Всичко се размесва с 2 с.л. майонеза, 1 с.л. кисело мляко, 2 с.л. крема сирене и 1 с.л. кр. масло /това пак е ориентировъчно/ Слага се колкото за спойка, не да плува в сос. Така салатата се слага в кръгла купа, на която сме покрили дъното с найлоново фолио, за да излезе после салатата по-лесно, притиска се хубаво, за да приеме по-правилна форма и се остава в хладилника за 3-4 часа. След това обръщаме салатата в чинията, в която ще сервираме, намазваме с майонеза и поръсваме обилно с начукани орехи. За крачета се слагат 4 орехови ядки, а за глава жълтък от сварено яйце.
« Последна редакция: 14 Февруари 2007, 15:31:20 от man4e »
Солена картофена торта - "Полянка" Пак всичко е "на око" според гостите - картофено пюре - кисели краставички - кисели моркови - мек колбас - червено цвекло /сварено/ Всичко се нарязва на дребно и се омесва с картофеното пюре. Слага се във форма за торта с отделящи се стени и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. След като се извади се намазва със смес от майонеза, кр.масло и крема сирене /равни количества/. Поръсва се със ситно нарязан копър и се украсява със: зайчета от маслини, лаленца от кренвирши и зелен лук и пеперудка от лимон.
« Последна редакция: 14 Февруари 2007, 15:31:55 от man4e »
Салата с китайсо зеле - 1 китайско зеле - нарязано на ивички - 1 вр. пресен лук - 1/2 лимон нарязан на дребни кубчета - пикантни крутончета направени в МВ с олио, червен пипер и шарена сол За украса - сърчица от червено цвекло с кръгче от черна маслинка
« Последна редакция: 14 Февруари 2007, 15:32:43 от man4e »
Гарнитура от различни видове пюре - най-отдолу - кръгче лимон - пюре от картофи - пюре от моркови - пасиран зрял боб - пръстенче лук пълно с лютеница Понеже нямах метален пръстен, в който да наредя всичко, за да стои така едно върху друго, използвах изрязано пластмасово шише от минерална вода Идеята ми беше горния пласт да бъде зелен -пюре от спанак или броколи, но понеже не намерих около нас, сложих боб
« Последна редакция: 14 Февруари 2007, 15:33:35 от man4e »