Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 373160 пъти)

dsg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #120 -: 26 Февруари 2009, 20:26:55 »
Продукти :

1 кг картофи
5 - 6 с л магарин
1 средно голяма глава червен лук
5 - 6 скилитки чесън
200 гр бекон
2 - 3 с л дом пюре
1 ч ч прясно мляко
1 кубче пилешки бульон
джоджен


Начин на приготвяне :

Картофите се измиват и се сваряват с обелките до готовност.После се обелват и нарязват на филийки.
Подрежда се един ред от картофите в тава.През това време в тиган се разтопява мараринът , слага се нарязанят на средни пърчета бекон , лукът и чесъна нарязани на тънки лентички , начупва се къбчето бульон и се поръсват с джоджена. Запържва се 3 - 4 минутки.
Бекона се изважда и се нарежда върху картофите в тавата.Тигана със сместа се връща на котлона (по възможност газов за да можете да контролирате мошноста) и се прибавя доматеното пюре и млякото.Пържи се  1 - 2 минутки. Нареждат се и останалите картофи върху бекона и се заливат с готовата смес.
Тавата се покрива с фолио и се слага в предварително загрята фурна.Пече се на 200 C около 20 - 25 мин маха се фолиото и се пече още 5 - 6 мин.
Сервира се със стайна температура и може да гарнирате с пресен магданос.



Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #121 -: 26 Февруари 2009, 20:45:37 »
Имам въпрос за соса.Като се изсипе доматеното пюре и 1ч.ч. прясно мляко ,не трябва ли да заври,как така се пържи?И сгъстява ли се соса?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #122 -: 27 Февруари 2009, 16:46:12 »
Картофчета в сусам по Йоли



С благодарност на Йоли за ароматните и хрупкави картофчета  :flower:

Продукти:

1кг дребни картофчета като орех  :smile1:
ок 150-200гр белен сусам
сол и подправки по вкус - сложих самардала и малко мащерка
120-150гр масло

Приготвяне:

* Картофите се измиват и сваряват в подсолена вода до омекване
* Белят се, посоляват и подправят на вкус, оставят в купа, завити със свежо фолио  за поне 30 мин.
* Маслото се разтопява в дълбока купа
* Всяко картофче се потапя в маслото, след което поставя в купата със сусама и овалва.
* Нареждат се на хартия за печене или фолио.
* Пекат се в загрята на 200о фурна до порозовяване /на вентилатор за 10 мин./
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #123 -: 28 Февруари 2009, 14:38:44 »
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2380
  • Обичам живота...:)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #124 -: 05 Март 2009, 13:30:24 »
Постна картофена яхния...

1,5 кг.картофи
1 гл.лук
1 морков
1 ч.л. доматено пюре
1с.л. с връх брашно
2-3 с.л. олио
сол

Почистения морков на едро ренде+ на ситни кубчета лук и запържваме в тенджерата за 5-6 мин.Слагаме дом.пюре - разбъркваме и оставяме за 2 мин.Обелените картофи на средни парчета изсипваме към зеленчуците,посипваме с 1 с.л. с връх брашно.Хубаво разбъркваме и доливаме студена вода толкова, че да не покрие картофите,разбъркваме да не стане брашното на бучки...След като кипне намаляваме котлона на най-слабата степен и задушаваме до готовност...

Много вкусни стават,нищо че им липсва месенцето...  ;D

Рецептата е от гагаузката кухня,от една приятелка...


Добър апетит!!!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 158
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #125 -: 06 Март 2009, 16:50:55 »
Пържени картофи на фурна

Много благодаря за тези картофки.Ставата невероятни .Правя ги вече за 4 пет и са мн любими вкъщи.

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1045

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.

gucci

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 158
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #128 -: 03 Април 2009, 22:34:09 »
Смилянски пататник
Настъргват се сурови картофи.Смесват се с едно яйце натрошено сирене ,настъргано масло,настърган кашкавал и подправки-шарена сол,джоджен,риган,сушен копър,червен пипер.Всичко се обърква хубаво.Добавят се 1-2 лъжици брашно.В тава се слага олио.Отгоре се нареждат няколко кори за баница като краищаат трябва да излизат.Слага се картофена смес и се разстила.Не трябва да е по дебела от 2 пръста.Отгоре се слагат 3-4 кори за баница.Трябва цялата картофена смес да е обвита в кори.Намазва че обилно със масло.За да може да обръщате пататника ви трябват две тави с различен диаметър.Пататника се реди в малката тава.Като се запече от едната страна и поомекне се обръща в голямата тава и се печ и от другата страна.Накрая се настъргва кашкавал.За да не ви прегорят корите  е хубаво от време на време по време на печенето да се мажат с масълце корите

Изи

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 817
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #129 -: 06 Април 2009, 22:28:30 »
Картофи с мед и босилек

Продукти:

1кг дребни картофи
5 с.л. оцет
1 с..л. мед
2 връзки босилек
2-3 с.л. олио
3 с.л. зехтин
4 с.л.настърган кашкавал
сол на вкус

Приготвяне:

Картофите се измиват и се варят 20 минути.След като поизстинат се обелват и се оставят да изстинат напълно.
Оцетът и медът се смесват в малка тенджерка и се кипват за 1 минута.
Босилекът се измива, почиства се от стъблата, около 1/3 от листата се оставят за украса, останалите се нарязват на ситно. Изстиналите картофи се запържват в олиото и се посоляват, заливат се с медената смес, добавя се зехтина, босилека и настъргания кашкавал. Разбъркват се добре и се поднасят в затоплена чиния.


Това е невъзможно!-казала причината.Tова е безрасъдство! - отбелязал опитът.Това е безполезно! - отсякла гордостта.Опитай...  -  прошепнала мечтата.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми

delfin

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 11
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #133 -: 08 Май 2009, 13:01:40 »
Смилянски пататник
Настъргват се сурови картофи.Смесват се с едно яйце натрошено сирене ,настъргано масло,настърган кашкавал и подправки-шарена сол,джоджен,риган,сушен копър,червен пипер.Всичко се обърква хубаво.Добавят се 1-2 лъжици брашно.В тава се слага олио.Отгоре се нареждат няколко кори за баница като краищаат трябва да излизат.Слага се картофена смес и се разстила.Не трябва да е по дебела от 2 пръста.Отгоре се слагат 3-4 кори за баница.Трябва цялата картофена смес да е обвита в кори.Намазва че обилно със масло.За да може да обръщате пататника ви трябват две тави с различен диаметър.Пататника се реди в малката тава.Като се запече от едната страна и поомекне се обръща в голямата тава и се печ и от другата страна.Накрая се настъргва кашкавал.За да не ви прегорят корите  е хубаво от време на време по време на печенето да се мажат с масълце корите
чувала съм за тази вкуснотия и трябва да я пробвам,но дали ще се справя :wink3:

FATE

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 402
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #134 -: 17 Май 2009, 13:12:09 »
Тиквички с картофи

Продукти:
2 средни тиквички
3 средни картофа
(горе-долу тиквичките и картофите да са равни количества)
1/2 ч.ч вода
2-3 скилидки чесън
олио, сол
копър по желание
кашкавал за отгоре

Приготвяне:
Тиквичките и картофите се нарязват на колелца и се подреждат в тавичка като ветрило. Във водата* се слага солта и пресованият чесън и с полученото нещо като сосче се заливат подредените тиквички и картофи. Слага се копърът и се покрива с фолио докато омекнат картофите (тиквичките са по-бързи  ::) )
Накрая се поръсва кашкавалът и се запича.
Всичко става много бързо за не повече от 30-40 мин.

* Водата не бива да е много, 1/2 ч.ч. е условно казано, аз слагам 1 пръст максимум на дъното на тавичката, понеже после става много воднисто, а ястието трябва да е почти на мазнинка накрая.
"На всяка душа възлагаме само според силите й."

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Домът от mariqna44
[25 Октомври 2021, 20:52:08 ]


Re: Домът от radkaa
[23 Октомври 2021, 22:36:46 ]


Домът от mariqna44
[21 Октомври 2021, 16:58:21 ]


Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]