Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 373160 пъти)

vladofidera

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 82
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #210 -: 29 Октомври 2012, 18:10:48 »
Количеството картофи закупени от магазина ги измивам под течаща вода с четка.Нарязвам картофките на колелца и ги потапям в чесново олио подправено още с подправки на вкус.Отцеждам от олиото и слагам на скарата.Така приготвените картофки стават невероятно вкусни
http://fishingbg.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
http  sportenribolov-forumi.bg.com

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2604
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #212 -: 20 Декември 2012, 18:53:58 »
И аз да се разпиша с нещо картофено и много вкусно :)

Погребални картофи (рецептата е адаптирана от Simply so good)
(за 2 порции)

3 големи сварени и обелени картофа
100гр. заквасена сметана
50мл.пилешки бульон
80гр. ситно настърган кашкавал (или друг вид сирене по избор - може "Едам", "Чедър" и т.н.)
1/2 глава нарязан наситно лук
1 с.л. горчица
1с.л. масло
черен пипер и сол

За "покривче"
1ч.ч. натрошен наситно неовкусен корнфлейкс
3с.л. разтопено масло
сол на вкус

Настъргваме сварените картофи на едро ренде  и ги поставяме в голяма купа. В подходящ съд слагаме сметаната, горчицата, кашкавала, маслото, бульона, лука и подправките и поставяме на слаб огън за около 10 минути (кашкавалът не трябва да се стопява!). Изсипваме топлата смес върху картофите и разбъркваме добре. Изсипваме така приготвената смес в съд за печене (в оригиналната рецепта се използва касерола, но моята е прекалено голяма :), отгоре се слага "покривчето" на равен пласт (предварително смесваме корнфлейкса с маслото и солта - може и да не се  натрошава, също изглежда доста симпатично:)
Така приготвените картофи запичаме в предварително загрята на 180градуса фурна за около 30 минути. Да Ви е сладко!

*В оригинал се използва cream of chicken soup, но тъй като нямах, а и не ми се занимаваше да правя сложих малко пилешки бульон
**Рецептата носи две имена "Potato casserole"/"Funeral potatoes" - типично за мормоните ястие, което преди доста се е сервирало по погребения, от там и самото име.

"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #213 -: 20 Декември 2012, 19:25:10 »
аха  :thumbup: ясно защо такова име.
Мерси, Румка   :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2604
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #214 -: 21 Декември 2012, 02:51:59 »
Няма за какво, Пепчо :) Много са вкусни, наистина! Пак казвам, щом аз, дето по начало не обичам готвено си ометох една порция - прави сметка :*
"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

MiladY_İST34

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1417
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #215 -: 02 Март 2013, 10:55:30 »
Картофена торта


Продукти:

* 1 ч.л.сол;
* 50 гр.маслини без костилка;
* 2 с.л.олио;
* 100 гр.кис. краставици;
* 900 гр.цедено кисело мляко;(или мaйонезa,кремa сирене)
* 1 кг. картофи;
* 6 бр.яйца;
* 100 гр.шункa;

Начин на приготвяне:

    Картофите се сваряват и се обелват. Сваряват се и яйцата. От цеденото мляко, олиото, солтa, киселите краставички и шункaтa  нарязани на ситно, се прави кремът. В нaмaзненa форма с махащи стени се стържат картофи на едрото ренде и се притискат, да образуват блат.Намазва се с крема и се поръсва със нaрязaните сварени яйцa. След 2-рия пласт настъргани картофи се маже отново с крема и се поръсват нарязаните яйца, шункa и маслини. Стържат се 3-ти пласт картофи и се притискат леко. Изважда се от формата, намазва се с крем цялата и се украсява по желание.

източни: Вкусно


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 139
Re: Картофите - обичани - елементарно и вкусно
« Отговор #217 -: 17 Май 2013, 23:04:33 »
Задушени картофи

Много лесни и вкусни картофи. Става и с пресни и със стари картофи.
Картофите (около 1- 1,5 кг) се обелват/остъргват. По-големите се нарязват на едри резани. Слагат се в тефлон тенджера. Към тях се слага около 1/ 2 пакетче масло + 1-2 с.л. олио (за да не загаря маслото).
Прибавя се ситно нарязан чесън на вкус и се похлупва със стъклен капак с дупка за излизане на парата. Задушава се продължително - първо на по-висока температура, после се намалява. От време на време се разбърква. 15 мин преди да са напълно готови се слага 1 връзка наситнен пресен копър + Вегета или друга зеленчукова солена подправка.
Картофките не трябва да се скашкат, а да станат приятно златисти - като запечени.
Елементарно и мното вкусно!   :thumbup:
Могат да се хапнат дамостоятелно или като гарнитура към печени наденички, кюфтета и др.п.
Да ви е сладко!

Забележка: Може да се използва и само олио за задушаването, но с масло (макар и калорично) става несравнимо по-вкусно.
« Последна редакция: 18 Май 2013, 00:25:39 от Захарно петле »
Cveteto3101= 1 jena

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Картофите - обичани - елементарно и вкусно
« Отговор #218 -: 18 Май 2013, 08:44:53 »
Задушени картофи
...
Забележка: Може да се използва и само олио за задушаването, но с масло (макар и калорично) става несравнимо по-вкусно.

Забележката ти не е вярна, кравето масло е доста по-нискокалорично от олиото.

 Вид храна            Вода Белтъчини Мазнини Въглехидрати  Калории

Олио                        0,1            0           99,9             0                  929

Краве масло           17              0           81,6              0                  764

Табличката е за масло 82% - най калоричното краве масло. На пазара има и много по-ниско калорични, с масленост до 35%.
« Последна редакция: 18 Май 2013, 08:55:21 от bordovsky »

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 139
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #219 -: 02 Юни 2013, 04:26:42 »
 :thumbup: Сигурно си прав! С табличката аргументирано ме убеди - ще си променя мнението. Ама са вкусни -и-и-и... :yahoo: Привет и благодаря за инфото :friends:!
Cveteto3101= 1 jena

marabu

  • Гост
Пресни картофи с царевица и домати
« Отговор #220 -: 10 Юни 2013, 16:36:21 »
Пресни картофи с царевица и домати



4 резена бекон **
1/2 глава кромид лук
1 ч. л. сол
1 с. л. зехтин
60 мл сухо бяло вино
60 мл вода
500 г пресни картофи
150 г  консервирана царевица
1 ч. л. червен пипер
1/4 ч. л. прясна мащерка
2-3 домата
ситно нарязан магданоз


• Пресните картофи се остъргват и се нарязват на 2 или 4 части (дребните се запазват цели).
• Сваряват се в подсолена вода за 10 минути и се отцеждат.
• Беконът се нарязва на дребно и се запържват в голям тиган до хрупкавост.
• Отцежда се с решечеста лъжица и се прехвърля в чиния, застлана с кухненска салфетка, за да се отцеди.
• В същият тиган се сипва зехтинът и се прибавя ситно нарязана глава лук.
• Запържва се до омекване, след което се прибавят отцедените картофи.
• Пресните картофи се запържват до златист цвят.
• Добавя се отцедените царевични зърна и всичко се готви 1-2 минути.
• Картофите и царевицата се поръсват с червеният пипер и мащерка.
• Сипват се виното и вода и ястието се разбърква.
• Пресните картофи и царевицата се задушават до готовността на картофите.
• Ястието се сваля от котлона и се прибавят нарязаните домати, магданозът и беконът.
• Всичко се разбърква внимателно и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
• Пресните картофи с царевица и домати се поднасят веднага.

** Чудесна лятна рецепта за бърза гарнитура или основно ястие за вегетарианците, който трябва да премахнат бекона от рецептата.



rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #224 -: 04 Октомври 2013, 10:04:49 »
Картофен чипс без мазнина

Вариант 1:
Един голям картоф се измива добре (може с кората, може и белен).
Нарязва се на много тънки филийки (аз ползвах ренде вьорнер, но може с картофобелачка или с много остър нож).
Готовите шайби се измиват добре в студена вода (докато падне нишестето).
Изцеждат се и се подсушават добре върху кухненска кърпа.
Посоляват се или се слагат подправки на вкус.
Върху чинията на микровълновата фурна се слагат два пласта домакинска хартия.
Върху нея се редят люспите картофи, така че да не се застъпват (един картоф го пекох на два пъти).
Пускат се 3 мин. на пълна мощност. После още 3мин. на 50-60% от мощността на МВ.
Това е!
 
Вариант 2:
Процедира се по същия начин, както е описано по-горе.
Картофените люспи могат да се осолят и като се добави сол в купата със студена вода и се оставят за 5-10мин.
Голяма тава (от фурната) се застила с хартия за печене и върху нея се редят картофените люспи.
Пекат се предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор.
Трябва да се дебнат, защото се пекат доста бързо.
Не се пекат равномерно, така че готовите се вадят, а другите се допичат.
Един едър картоф заема една тава.
 :thumbup:

п.п. предполагам същата процедура може да се приложи и при други кореноплодни. Чипс от морков примерно! Или пък от ряпа?  ::)

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Домът от mariqna44
[25 Октомври 2021, 20:52:08 ]


Re: Домът от radkaa
[23 Октомври 2021, 22:36:46 ]


Домът от mariqna44
[21 Октомври 2021, 16:58:21 ]


Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]