Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 373161 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #150 -: 11 Септември 2009, 10:22:12 »
Весе, защо си крила таз рецепта! Аз наистина не я знаех и много ми хареса.
Следващия път ще добавя към бирените картофи и твоето Бирено хлебче за машина за хляб. И едно пиле, печено с бира. И, разбира се,  :drinks:

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #151 -: 15 Септември 2009, 13:57:11 »
Запеканка с картофи и кренвирши
Нарязваме около 1кг. картофи на кръгчета /половинки/ с дебелина около 4мм. максимум. Бланшираме ги във вряща вода около 2-3мин.,После слагаме картофите в тава,добавяме 4-5кренвирша-нарязани , 400мл. вода /2ч.ч вода/-която объркваме с един фикс на "Маги" за кренвирши и картофи,заливаме .Печем на долно ниво на фурната / 200- 220градуса/ около 25мин.,като към края на печенето поръсваме със 100-150гр. настърган кашкавал /слагах на око/ и печем още 2-3мин.,докато кашкавала се разтопи.Изключваме фурната и ги оставяме да постоят още малко. Готово.
П.П. Понякога слагам ситно нарязан пресен лук,скилидка-две чесън
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #152 -: 16 Септември 2009, 01:48:19 »
Ето тази запеканка става разкошна!  :yahoo:
Имам още порция в хладилника, въпреки че я препоръчвам топла топла  :yahoo:

teoleo

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 509
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #153 -: 16 Септември 2009, 07:43:12 »
ivanp това е наистина чудна рецепта ... аз  я правя и във вариация със бекон,или какъвто и да е колбас,но задължително слагам и ситно нарязан копър накрая-, аромата и вкуса заедно със чесънчето е наповторим,а ако и добавим млечен сос .. мъъъ.... става неустоимо изкушение. :thumbup: че сподели тази рецепта с нас.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #154 -: 16 Септември 2009, 09:16:55 »
Момичета, благодаря Ви за доверието  :smile1:. Топлата запеканка почти винаги си я хапвам с парче прясно сиренце,когато имам в хладилника.
Наистина става разкошна,когато добавим мляко /300мл. вода + 100мл. мляко - пропорциите при мен,като вариация/. Дори веднъж сложих сметана,разредена с вода.Човек може да си развихри фантазията.Запеканката носи по малко пресен джоджен и магданоз.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #156 -: 25 Септември 2009, 20:18:55 »

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2705
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #157 -: 07 Октомври 2009, 14:35:30 »
Картофени канапета



- 3 големи картофа (около 500 гр), сварени, обелени и нарязани  на кръгчета с дебелина 1-2 см
-   сол
-   червен пипер

За гарнитурата:
-   100 гр настърган грюйер
-   4 с.л. галета
-   2 с.л. смесени ситно нарязани треви (например магданоз и див лук;
-   но може и друго според вкуса)
-   1 малко червено чушле, нарязано на ситно
-   2 яйца
-   около 3 с.л. течна сметана
-   сол
-   черен пипер

1. Кръгчетата картофи се подреждат в тава, покрита с хартия. Посоляват се и се поръсват с червен пипер.
2. Всички продукти за гарнитурата се разбъркват. На всяко кръгче се слага по малко от сместа. Пече се около 8-10 мин в предварително затоплена на 220 градуса фурна.



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2228
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #159 -: 18 Ноември 2009, 11:21:01 »
КАРТОФИ ПО МАНАСТИРСКИ НА ФУРНА

Продукти:
1кг. картофи, 150гр. сирене, 2 к.ч. разтопено краве масло – около 100мл. ,2 с.л. с връх брашно, 3 бр. яйца, 120 гр. кашкавал, 1 ч.ч. /250 мл./ кисело мляко, 1 и 1/2 с.л. галета, чубрица, сол, магданоз на вкус.

Приготвяне:
Сваряваме картофите, обелваме ги и настъргваме на едро ренде. Сиренето също настъргваме и омесваме с картофите, като добавяме сол на вкус, чубрица и магданоз. В намазана с масло тава и поръсена с галета сипваме сместа. В отделен съд, като бъркаме към разтопеното масло прибавяме един по един жълтъците и киселото мляко с ½ от настъргания кашкавал. Разбиваме много добре, сипваме разбитите на сняг белтъци, поръсваме с брашното и объркваме внимателно с дървена лъжица. Заливаме картофите и най-отгоре слагаме останалата част от настъргания кашкавал. Печем на предварително загрята умерена фурна 200 градуса около 30 мин.
 
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #160 -: 01 Февруари 2010, 13:59:04 »
Картофи и грах със сос от варена майонеза

Картофи - 500-600гр.;
Грах /консерва или замразен/ ≈500гр.

за варената майонеза

4 бр. яйца
3с.л. вода
1с.л. оцет
3с.л. олио
сол на вкус
2-3с.л. кисело мляко
1с.л. горчица*
магданоз и копър
или кисела краставица
   
Картофите се обелват и нарязват на парчета. Сваряват се в подсолена вода. Малко преди да са се сварили се добавя и грахта. Отцеждат се от водата и се заливат с майонезения сос, приготвен по следния начин:
В малка тенджерка се слагат яйцата, водата, оцета, олиото. Бие се непрекъснато с тел на водна баня докато се сгъсти, след което се сваля от огъня и разбиването продължава до пълното изстиване. Прибавя се разбитото кисело мляко с горчицата, ситно нарязани копър и магданоз или кисела краставичка.
Горчицата не фигурира в оригиналната рецепта, но се получи добре с нея.

Забележка: В случай че се пресече – в друг съд си сипва 1с.л. студена вода и се добавя по малко от майонезата, като се разбива непрекъснато.
източник за соса: „Съвременна домашна кухня” П. Чолчева Ц. Калайджиева 1972г.

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #161 -: 06 Февруари 2010, 21:22:57 »
Топящи се картофи



1,5 кг картофи
3 с л краве масло
3 с л зехтин
1 ч л сол
смлян черен пипер
400-500 мл пилешки бульон


Фурната се загрява на 260 С.
Картофите се измиват, обелват се и отново се измиват.
Нарязват се на средни парчета.
Избира се достатъчно голяма огнеупорна тава, за да се поберат картофите на един ред.
Сипва се разтопено краве масло, след което се добавя и зехтинът.
Отгоре се нареждат картофите на един ред и добре се овалват в мазнината.
Подправят се със сол и черен пипер.
Картофите се пекат 15 минути, след което се обръщат.
Пекат се 10 минути, отново се обръщат и пак се пекат 10 минути.
Обръщат се и се заливат с бульон.
Връщат се във фурната за 15 минути.


** Адаптирано от Барбара Кафка  "Melting potatoes or Not-in-Your-Diet".

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #162 -: 15 Февруари 2010, 10:45:49 »
Топящи се картофи

Брей...как си го пробола тоз картоф ;D много апетитно, Юл! :air_kiss: Още довечера ще пробвам! :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

mishonta

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #163 -: 17 Февруари 2010, 19:55:54 »
НАДУПЕНИ КАРТОФИ

1кг.картофи,универсална подправка или микс по желание, олио или зехтин

Това е една от най-простите и най-вкусни рецепти за картофи.

Картофите се измиват много добре,разполовяват се по дължина и се топват в подправката.
Нареждат се в тава, с кората нагоре и се пекат около час.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1740
  • Dimitrana S.
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #164 -: 27 Февруари 2010, 02:48:30 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Домът от mariqna44
[25 Октомври 2021, 20:52:08 ]


Re: Домът от radkaa
[23 Октомври 2021, 22:36:46 ]


Домът от mariqna44
[21 Октомври 2021, 16:58:21 ]


Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]