Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 372223 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #45 -: 30 Януари 2008, 16:59:23 »
Тони това е едно от най-любимите неща.. но прин искат нарязани на филийки след сварянето  ::)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #46 -: 30 Януари 2008, 17:09:02 »
И аз да допълня, това се наричат картофи - соте , само чесъна е по желание  ;D

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #47 -: 07 Февруари 2008, 20:56:25 »
Зимна гарнитура от картофи по самоковски /може и като отделно ястие/

Продукти за 4 порции:

10-12 картофа
сол, универсална подправка
1.к.ч.олио
сурова туршия

Приготвяне:

Картофите се измиват и сваряват с кората. Обелват се топли и се намачкват с прибор, но не съвсем като за пюре, а на "по-едро". Нарязват се на дребно 1 чушка и 1 домат от туршия /поради липса този път сложих 2-3 настъргани моркова на ситно и 1 чушка и стана чудесно, дори повече ми хареса/. Добавят се при картофите. Ако обичате по-солено като нас, добавяте сол и универсална подправка. Загрява се тиган с олио на котлона и се изсипва сместта в него. Разбърква се хубаво, да не загаря няколко минути. Това е. Просто, но вкусно - опитайте. :air_kiss:

Забележка:
На снимката гарнитурата е към шницелите Сан Джакобс на Габи

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #48 -: 08 Февруари 2008, 23:50:21 »
Печени картoфи с лимон и розмарин



500 г картофи
1 с л ситно нарязан розмарин
или 1 ч л сух розмарин
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ч л сол
3 с л зехтин


. Картофите нарязват на половинки или четвъртинки.
. Нареждат се в намаслена тава.
. Поръсват се с настърганата лимонова кора, ситно нарязаният розмарин и се посоляват.
. Напръскват се с 3 с л зехтин.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 30-35 минути или докато станат златисти.

esmeralda

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 176
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #49 -: 11 Февруари 2008, 09:32:45 »
СУСАМЕНИ КАРТОФИ С РАЗЯДКА ОТ СИРЕНЕ

600-700 гр.картофи,3 яйца, 100 гр.сусам,1-2 с.л.брашно
За разядката:
100 гр.сирене, 100 гр.майонеза, 1-2 с.л.кисело мляко,1-2 с.л.доматено пюре, магданоз,1 скилидка чесън

Картофите се сваряват, но да се внимава да не са разварени и се нарязват на кръгчета с дебелина около 1 см. В дълбока чиния се разбиват яйцата с брашното щипка сол и сусама.Всяко кръгче картоф се потапя в яйчената смес и се пържи в нагорещено олио до порозовяване. Ако плънката не се задържа върху картофите може да се овалят в брашно и тогава да се потапят в яйцето или да се сложи повече брашно в яйчената смес,за да стане по-лепкава.
За разядката- всички продукти се пасират заедно.
 Тези картофчета много ни харесаха- правя ги вече два пъти като мезе когато идват гости и винаги бързо свършват.
"Аз туй няма да го търпя и толкоз"
Есмералда Вихронрав- вещица в Света на Диска

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #51 -: 19 Февруари 2008, 13:18:10 »
Картофи с бекон и Пармезан




500 г картофи
50 г настърган Пармезан
4 резена бекон
щипка смляно индийско орехче
ситно нарязан магданоз


. Картофите се измиват, пускат се в студена подсолена вода и се слагат да заврят.
. Покриват се с капак и се варят 20-25 минути на умерен огън, докато омекнат.
. След като поизстинат, се обелват и се нарязват на половинки.
. В купа се смесват настърганият Пармезан, ситно нарязаният магданоз и индийското орехче.
. Половинките картофи се овалват в сместа.
. Огнеупорна тава се намаслява и се поставя празна в предварително загрята фурна на 200 С за 10 минути.
. В нагрятата тава се нареждат картофите и се пекат 15 минути.
. Резените бекон се нарязват на дребно.
. След 15-та минута беконът се нарежда върху картофите.
. Картофите се запичат за 15 минути.

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 849
  • Vicky
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #52 -: 21 Февруари 2008, 11:20:33 »
КАРТОФИ ПО ПАЗАРДЖИШКИ

рецептата знам от свеки, много лесни за приготвяне, но за сметка на това стават хрупкави и вкусни!

Средни по големина картофи се обелват и разрязват на половинки.Всяка половинка се натрива със сол от към разрязаната част и се захлупва в намазана с олио тавичка. Сипва се съвсем малко вода колкото да покрие леко дъното на тавичката и се запичат до златисто.

Svetlana P

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 727
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #53 -: 21 Февруари 2008, 11:47:23 »
Печени картофи

Картофите се нарязват и се поставят в купа, подправят се със сол, чер пипер и подправки по желание (аз сложих риган). Слага се малко олио(1-2 с.л.) и се разбъркват за да се омажат добре. В тавата се слага хартия за печене и се изсипват картофите.
Печат се в загрята до 180°С фурна.


marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #54 -: 21 Февруари 2008, 11:50:08 »
тази
Печени картофи



тази ми е любимата (мързелива) дори не ги режа. така.. ами само на две и ги слагам в един плик..в плика сипвам олио (зехтин) подправки... и сол.. разтръсвам плика.. и изсипвам в тавата.. оттам тавата във фурната и на 200 около 40 мин (вода не слагам) - супер мързеливо е и вкусно накрая  :smile1:

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 849
  • Vicky
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #55 -: 21 Февруари 2008, 12:14:12 »
Картофено Пюре по Арабски

рецептата я имам записана, но от къде е не си спомням

3-4 средно големи картофа
2 глави лук
1 лимон
1/2 к. чашка зехтин
сол, скилидки чесън, джоджен(аз лично не слагам)

Картофите се белят и нарязват на парчета. Варят се в подсолена вода заедно с главите лук нарязани на четвъртинки. Като са готови отцеждат се и още горещи пасираме. Добавят се няколко скилидки смлян чесън, сок от 1 лимон и, 1/2 к. чашка зехтин и сол на вкус.
Пюрето е много вкусно и го препоръчвам на всички
« Последна редакция: 21 Февруари 2008, 12:23:20 от kostilq »

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #56 -: 26 Февруари 2008, 12:50:11 »
Салата от картофи с кренвирши

10 кренвирша
500 г пресни картофи
7-8 малки кисели краставички
2 с л ситно нарязан див чесън (шнитлаух)

1 с л горчица на зърна
щипка захар
1 с л бял винен оцет
3 с л зехтин


. Кренвиршите се сваряват за кратко и се обелват.
. Нарязват се на парчета по диагонал с дебелина 1,5 см.
. Картофите се измиват и се сваряват, нарязват се на дебели филии.
. Киселите краставички се нарязват на дребни кубчета.
. В купа се смесват нарязаните кренвирши, картофите и краставичките.
. Отделно с вилица се разбиват добре : горчицата, захарта, белият винен оцет и зехтинът.
. Заливката се прехвърля в голяма купа и се прибавят картофите, кренвиршите и краставичките.
. Разбърква се внимателно и се поръсва със ситно нарязан див чесън.


** За 4 порции
*** източник Family Circle
**** Вкусна салата и удобна за пикник  :smile1:

ТАНЯ_70

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 693
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #57 -: 13 Март 2008, 22:23:50 »
          Панирани картофки с пълнеж от сирене и подправки

продукти :
              малки картофи
за пълнежа:
              сирене/натрошено/
              малко олио
              подправки по желание / аз сложих чесново брашно, чубрица, черен пипер/
за панировката:
              галета
              яйца

Начин на приготвяне:
   Сваряват се картофите, като се внимава да не се разварят.Обелват се,посоляват се, след като изстинат се срязват на две половинки и с лъжичка внимателно се издълбават.Пълнят се с плънка от натрошеното сирене с малко олио и подправките.Двете половинки се затварят, овалват се в галета и така престояват 10 минути.Потапят се в разбитите яйца и се пържат.
« Последна редакция: 14 Март 2008, 15:46:22 от ТАНЯ_70 »

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]