Автор Тема: Картофите - обичани и недолюбвани  (Прочетена 327609 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #30 -: 05 Юли 2007, 21:47:56 »
Картофи Фантазе

Източник: Христо Гърбов- актьор

6 едри картофа
100 гр. майонеза
150 гр. ситно нарязана шунка
2 ск. счукан чесън
5-6 обезкостени маслини, ситно нарязани


                    Картофите, необелени, се изпичат във фурната, завити във фолио.
През това време останалите продукти се смесват в дълбока купа. Готовите картофи
се обелват и внимателно се издълбават. Издълбаното се прибавя към плънката и
всичко се разбърква добре. Картофите се напълват и се допичат във фурната за
още 15- тина минути.

** По желание може да се поднесат с млечен сос с чесън и каперси.

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #31 -: 24 Юли 2007, 14:20:13 »
Картофена салата за пикник

1 кг пресни червени картофи
3 големи стръка селъри (целина)
6 яйца
магданоз
сол
смлян черен пипер

2 с л бял винен оцет
1 с л ситно нарязан босилек
1 с л ситно нарязан копър
1 с л ситно нарязан естрагон
1 малка глава червен лук


Сос

125 г майонеза
60 г кисело мляко
1/2 ч л дижонска горчица
смлян черен пипер
сол


. Картофите се сваряват заедно с кората до готовност и се охлаждат.
. Обелват се и се нарязва на четвъртинки.
. В малка купа се смесва ситно нарязан глава червен лук със ситно нарязани ароматни градински подправки и оцетът и се изсипват при картофите.
. Внимателно се разбъркват.
. Яйцата се сваряват и се обелват.
. 5 яйца се нарязва на едро и се прибавят към картофите.
. Стръковете целина се нарязва на дребни кубчета и също се прибавят към картофите.
. Отделно се смесват майонезата, киселото мляко, и горчицата и се разбъркват до еднородна смес.
. С така приготвеният сос се заливат картофите.
. Останалото яйце се наситнява и се смесва със ситно нарязан магданоз и се поръсва най-отгоре.
. Салата може да бъде приготвена по-рано и оставена в хладилник, но трябва да се извади преди сервиране поне 1 час.



източник : Nelly carina- forum

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #32 -: 25 Юли 2007, 21:31:50 »
ЗЛАТНИ КАРТОФКИ


Лео, благодаря за тази рецепта! Бързо, лесно, вкусно - тъкмо като се чудя какво да готвя след уморителен работен ден.  ;D

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #33 -: 26 Юли 2007, 12:52:32 »
Огретен от картофи

Всичко давам на око, нямам точни мерки за тази рецепта.

Сваряват се картофи (може би около килограм), като поизстинат се настъргват на едро ренде. Половината от тях се разстилат в намазнена тавичка или йенска тенджера. Отгоре се слага натрошено сирене. Поръсва се с подправки - чубрица, риган... Разстила се отгоре останалата половина от картофите. Прави се заливка от 1-2 яйца, прясно или кисело мляко, сол. Излива се върху ястието и се пече при 200 градуса. Когато е почти готово, се изважда, настъргва се отгоре кашкавал, подреждат се тук-таме бучици масло и се допича още малко.

За съжаление нямам снимков материал. Обаче става много хубаво, с хрупкава зачервена коричка.  :flirt:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #34 -: 26 Юли 2007, 13:37:41 »
5-6 картофа
4-5 глави лук
4 яйца
чер пипер, сол
  Картофите се обелват, нарязват на кубчета и мятат във фритюрника почти до изпържването им. Лукът се нарязва и той на кубчета и се слага в тиган с малко водичка. Като омекне, прибавят се картофките, разбърква се сместа няколко пъти и се изсипват разбитите яйца, солта и черния пипер. Ястието е готово, като и яйцата станат готови. Поднася се с кисело мляко с чесън, но са вкусни и без него само със салата

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #35 -: 27 Август 2007, 10:58:26 »
Картофени кюфтета с пълнеж

500 гр картофи
1 яйце
Подправки на вкус (аз слагам чубрица, чер пипер, червен пипер и индийско орехче)
1-2 с.л. заквасена сметана
сол
2 домата
около 150 гр сирене

Доматите се режат на кръгчета, леко се посоляват и се оставят да се отцедят. През това време картофите се сваряват обелени в подсолена вода. Когато са готови се изваждат от водата и се охлаждат леко. Слага се яйцето, сметаната и подправките и се омесва добре. Ако сместта е рядка, може да се добави галета. Оставя се да престои около 1 час.
С мокри ръце се взима топче от картофената смес, прави се на питка, отгоре се слага парче домат и парче сирене, Покрива се с още една картофена питка. Овалва се хубаво в брашно и се остава около 10 минути да попие брашното. Пържи се в нагорещено олио. Може да се поднесе и топло и студено.

Добър апетит!

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #36 -: 05 Септември 2007, 18:08:47 »
Печени картофи с Маскрапоне



400 г картофи
120 г Маскрапоне
1 жълтък
2 ч л зърнеста горчица
100 г настърган кашкавал Чедър
30 г зелен лук

Табаско
Сос Уорчестър
смлян черен пипер
сол


. Картофите се сваряват и се обелват (най-добре да се приготвят от предната вечер).
. Сиренето Маскрапоне се разбива жълтъка, горчицата.
. Подправя се по желание с Табаско (1-2 капки), Сос Уорчестър.
. Прибавя се настърганият кашкавал и се подправя със смлян черен пипер и сол.
. Върху всеки картоф се поставя по 1 с л от сместа.
. Пекат се в предварително загрята фурнна на 175 С за 15-17 минути.
. Готовите картофи се поръсват с нарязаният зелен лук.
. Поднасят се със зелена салата.


източник : marions-kochbuch

** Нямах Чедър затова й не се получи жълтия цвят.. но беше вкусно  :smile1:

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #37 -: 14 Септември 2007, 11:09:30 »
КАРТОФИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ
Дозата, която направих е за малка тавичка.
Продукти:  5 големи картофа
                100 g топено сирене /моето беше в черво/
                50 g краве масло
                сол, чер пипер, къри

Картофите се обелват и нарязват на кубчета, добавя се топеното сирене, /без да се размазва или разбърква, то после се разтапя и тогава се обърква/, кравето масло , подправките и половин ч.чаша вода. Тавата се покрива с фолио и се пече в предварително загрята фурна на 220 °С около 20 мин. След това фолиото се маха, разбърква се и се пече до зачервяване.
Много лесна и вкусна рецепта. Да ви е сладко!


zlatinka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 325
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #38 -: 20 Октомври 2007, 12:56:36 »
Картофени рулца с колбас и сос
Продукти:
600гр картофи
2яйца
40-45г масло
1 по голяма глава лук
някакьв колбас нарязан на ситно
галета,сол,магданос/на ситно нарязан/
Приготвяне:
Картофите се сваряват и се пасират,прибавя се 1 яйце исе осолява.
От сместа се правят кръгли питки не много големи в средата на които се слага плънка от нарязания на кубчета колбас,ситно нарязан и задушен лук,твърдо сварените и нарязани на ситно яйца,магданоз.
Оформят се малки рулца,потапят се в галета и се изпържват.
Прави се сос:
от половин пакетче майонеза,1-2 с.л доматено пюре,1/4гл. лук,магданоз.
Доматеното пюре се позапържва,лука се задушава в малко масло/олио/ и се оставят да изстинат.
След тово се смесват с майонезата и се поръсват с магданоз. :smile1:
{url=http:/www.myjane.ru/lines/][/url]

marabu

  • Гост
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #39 -: 29 Ноември 2007, 23:41:04 »
Друсани картофи



600 г пресни картофи
50 мл олио
1 с л краве масло
ситно нарязан копър
чесън
зелен лук
морска сол



. Картофите се измиват с четка и се подсушават с кухненско руло.
. В тенджера (тиган) с тефлоново покритие се загрява олиото.
. Прибавят се картофите и се похлупват плътно с капак.
. Запържват се на среден огън (при мен 2 степен), като се раздрусват често, за да могат картофите да се зачервят от всички страни.
. След 20 минути се проверяват, дали са омекнали.
. Ако са готови се прибавя на вкус ситно нарязан копър, пресован чесън и морска сол и 1 с л краве масло.
. Похлупва се и се раздрусва няколко пъти в продължение на 2-3 минути на слаб огън.
. Сервира се веднага.


chalia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 204
  • Yummy Mummy
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #40 -: 30 Ноември 2007, 16:19:31 »
Картофени колибки
Необходими продукти
За колибките
10-ина средни гладки картофа (големината има значение за вкуса)
сол на вкус
олио (може и масло) - колкото да покрие тавата, но да не е много, за да не станат мазни картофките

За соса
1 бурканче кисело мляко (моето е домашно и е гъсто)
2-3 с.л. майонеза
3-4 ч.л. белен сусам
черен пипер
2-3 скилидки чесън (може и по-малко)
1 ч.л. горчица (по желание)


Картофите се измиват много добре (не се белят). Може да се потопят за 10-ина секунди във вряща вода, за да се почистят по-добре. Режат се на половини. В тавичка се налива олио, колкото да покрие дъното. Отгоре се поръсва сол на вкус (имайте предвид, че картофите попиват доста сол, но не прекалявайте). Картофите се нареждат с жълтата част надолу. Слагат се във фурната и се пекат докато им се зачервят дънцата.  ;D След като ги извадим от фурната, ги оставяме на спокойствие, за да си попият олиото и солта. Нареждаме ги в чинията и си украсяваме картофеното колибено село.  ;D Колкото са по-червено отдолу, толкова са  по-вкусни. Сосът си приготвяме, като счукаме чесъна с малко сол (така се счуква по-лесно заради осмозата на клетките), добавяме го към разбитото на каша кис. мляко и добавяме останалите продукти за соса. Заливаме с него колибките или създаваме изкуствен язовир за селото. :P Украсяваме по желание с домати, краставици и други заленчуци. Bon apetit!

Р.Р. По късно ще добавя по-красива снимка, че тази беше за упражнение, а нямам по-скорошна :(
За света може да си един човек, но за един човек може да си целия свят.
"You don't have to cook fancy or complicated masterpieces - just good food from fresh ingredients."Julia C

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #41 -: 30 Ноември 2007, 19:28:37 »
 marabu ,
освен фен на твоите салати, ставам и на картофените ти изкушения :thumbup: / и за мен са любима храна :smile1:/.

chalia ,
много апетитно "картофено село:clapping:  / правила съм само картофи по тази технология/ .

Постни артофени кюфтета с праз



Цели и необелени 5-6 средни картофа се сваряват, обелват и пасират на пюре.
Отделно се сваряват 2-3 стръка праз лук в малко вода – подсолена, изцеждат се добре и също  пасират на пюре.
Обединяват се и овкусяват – сол, черен пипер,  инд. орехче, кимион – вкус и копър 1 ч.л.
Сместа се оставя в хладилник да стегне. В зависимост от сорта картофи може да се добавят и няколко супени лъжици брашно – да се получи консистенция, удобна за работа.
Смес за паниране: равни количества брашно и галета или с добавка на сусам, корнфлейкс.
Кюфтетата се оформят с намокрени ръце, овалват се в смес за паниране и пържат в повече сгорещена мазнина.
Аз ги панирах първо в брашно и галета, отново леко навлажних и само в сусам / корнфлейкс.

Идеята е заимствана от книжка на Колекция Кулинар – Коледни пости .

marabu

  • Гост

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 675
Re: Картофите - обичани и недолюбвани
« Отговор #44 -: 30 Януари 2008, 16:48:49 »
Гарнитура от хрупкави  картофи

х2 картофа на човек
1 к.ч. зехтин
1-2 ск.чесън
майоран или подправки по вкус


. Обелените и нарязани на осминки картофи се варят 10-тина мин. в подсолена вода
. В голям тиган се сипва зехтина, целите скилидки чесън и подправките
. Добавят се изцедените картофи и се запържват до златисто

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]