Автор Тема: Сосове и дипове - подправка на ястията  (Прочетена 218507 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Сос "Миланез"
« Отговор #15 -: 06 Септември 2006, 12:16:26 »
Сос "Миланез"

за всякакви сухи риби

за 4-5 порции

100 гр майонеза
100 гр рибно филе от консерва (всякакво става)
1 твърдо сварено яйце
60 мл лимонов сок
200 мл студен рибен бульон (или зеленчуков)
няколко зърна черен хайвер (така беше по рецепта, успешно заменен с 4-5 черни маслини)
1 с л настъргана лимонова кора
2с л царевично нишесте
сол на вкус (ако трябва - по принцип не)

Майонезата се разрежда с бульона.
разбива се с лимоновата кора и лимоновия сок.
прибавят се ситно нарязаните рибно филе и яйцето.
След като се разбърка добре се прибавят хайвера ( маслините, почистени и ситно нарязани)
Поставя се на водна баня, пасира се и се прибавя разбитото с 1 л вода нишесте.
Бърка се до сгъстяване и завиране на сместа.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 869
Re: Сосове и дипове
« Отговор #16 -: 18 Септември 2006, 08:39:55 »
Сос "Ала` винегрет"
към готова майонеза прибавяме 1 ч.ч. червено вино , 1/2 с. л. винен оцет  и на вкус сол ,черен пипер и малко захар.Прибавяме и 2 глави ситно нарязан лук.Този сос е подходящ за варени кренвирши.
*рецептата е от тефтера на майка ми
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

marabu

  • Гост
Re: Сосове и дипове
« Отговор #17 -: 23 Декември 2006, 01:00:38 »
Фъстъчен сос

60 г захар
60 мл вода
120 мл оризов оцет
2 с л рибен сос (fish sause)
1/4 ч л люспи от лют червен пипер
2 с л ситно нарязани фъстъци
кориандър (магданоз)


. Водата, оцетът, захарта се смесват в малка тенджера.
. Довежда се до кипване и се вари, докато сместа не се смали до 2/3 от обема си .
. Маха  се от огъня и се добавя рибния сос, фъстъците, люспите от червеният пипер и ситно нарязан кориандър .

marabu

  • Гост
Re: Сосове и дипове
« Отговор #18 -: 23 Декември 2006, 01:03:14 »
Соев сос

3 с л оризов оцет
4 с л захар
5 с л светъл соев сос
сок от 1/2 лимон
1 люта чушка (почистена от семки и ситно нарязана)
3 с л вода
ситно нарязан шнит лаух



. Всичко се смесва добре.

marabu

  • Гост
Re: Сосове и дипове
« Отговор #19 -: 23 Декември 2006, 01:06:37 »
Соев сос със сусам

2 с л оризов оцет
2 с л мирин (вино)
1 с л лимонов сок
2 с л препечено сусамово семе
2 с л вода
1 стрък зелен лук


. Всичко се смесва добре ...прибавя се ситно нарязан лук..

marabu

  • Гост
Re: Сосове и дипове
« Отговор #20 -: 28 Декември 2006, 11:23:22 »
Дресинг от синьо сирене


250 г майонеза
200 г заквасена сметана
60 г натрошено синьо сирене
1/2 ч л дижонска горчица
1 ч л сос Уорчестър
1/3 ч л чесън на прах
1/2 ч л сол
1/2 ч л смлян черен пипер



. Всички продуките се смесват в купа.
. Разбъркват се добре с помощта на тел.
. Купата се покрива и се оставя в хладилника за 24 часа.

« Последна редакция: 28 Декември 2006, 11:26:21 от marabu »

marabu

  • Гост
Дип с орехи
« Отговор #21 -: 08 Юни 2007, 23:08:39 »
Дип с орехи


150 г орехи
300 гр крема сирене
3 с л прясно мляко
сол


. Орехите се почистват и се наситняват.
. Крема сиренето се разбива с прясното мляко.
. Прибавят се орехите и дипа се разбърква добре.
. Поднася се към печено месо, варени или сурови зеленчуци, хляб.


Източник : ШГ


http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dip/Dip/recipe_694.php?name=Dip-s-orehi
« Последна редакция: 19 Февруари 2013, 17:53:54 от marabu »

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 869
оооооо това ще е перфектно  :thumbup: още утре ще взема крема сирене и ще го пробвам /другите продукти са ми в наличност / :P
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

marabu

  • Гост
Дип със сирене, босилек, лимон
« Отговор #23 -: 24 Юли 2007, 14:47:50 »
Дип със сирене, босилек, лимон




170 г сирене Фета
3 големи листа босилек
1/2 ч л смлян черен пипер
1 сл зехтин
сок и настъргана кора от 1 лимон



. Фетата, накъсания босилек, смленият пипер, сокът и настърганата кора от 1 лимон се разбиват в блендер.
. Прибавя се зехтинът и се доразбива до еднородна смес.


източник : vitalinguafranca

http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dip/Dip/recipe_725.php?name=Dip-sas-sirene,-bosilek-i-limon
« Последна редакция: 19 Февруари 2013, 17:56:58 от marabu »

marabu

  • Гост
Песто от зелен грах
« Отговор #24 -: 24 Юли 2007, 14:56:57 »
Песто от зелен грах




доста интересна замяна на класическия босилек в пестото  :smile1:
« Последна редакция: 19 Февруари 2013, 17:58:13 от marabu »

marabu

  • Гост
Кьопоолу с орехи
« Отговор #25 -: 14 Август 2007, 21:05:21 »
Кьопоолу с орехи




800 г патладжани
400 г чушки
4-5 скилидки чесън
100 г орехови ядки
60 мл олио
сол



. Пиперките и патладжаните се изпичат, обелват се и се счукват в хаванче или се смилат с миксер.
. Полученото пюре се подправя със счукания чесън и сол на вкус.
. Олиото се налива на тънка струя, като се бърка непрекъснато.
. Накрая се прибавят счуканите орехови ядки.
. По желание кьопоолуто може да се подправи и с малко оцет (лимонов сок).


http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%9A&id=744
« Последна редакция: 19 Февруари 2013, 17:59:58 от marabu »

marabu

  • Гост
Кьопоолу със сусамов тахан
« Отговор #26 -: 14 Август 2007, 21:07:17 »
Кьопоолу със сусамов тахан




500 г патладжани
1 неголяма глава чесън
2 с л сусамов тахан
2 с л сладък сос чили
1-2 с л лимонов сок
1/2 глава кромид лук
сол
смлян черен пипер


. Патлажданите се изпичат, обелват се и се счукват в хаванче или се смилат с миксер (месомелачка).
. Срязва се горната част на главата чесън, напръсква се с олио и се увива с алуминиево фолио.
. Запича се на 200 С до готовност (15-20 минути).
. Чесънът се обелва и се счуква в хаванче.
. Прибавя се към пюрето.
. Подправят се с лимоновият сок, чилито, сусамовият тахан.
. Лукът се нарязва на ситно и се прибравя към кьопоолуто.
. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
. Кьопоолуто се разбръква добре и се поставя хладилник за 30 минути.


източник : carina-forum
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alphabet=%D0%9A&id=747
« Последна редакция: 19 Февруари 2013, 18:01:27 от marabu »

marabu

  • Гост
Песто от магданоз и лешници
« Отговор #27 -: 22 Август 2007, 23:13:55 »
Песто от магданоз и лешници



80 г магданоз
100 г печен и обелен лешник
50 г настърган Пармезан
сок от един лимон
настъргана кора от един лимон
100 мл зехтин


. В хаванче или кухненски робот се разбиват всички съставки освен зехтина до желаната консистенция.
. Постепенно и при непрекъснато бъркане се налива зехтина.
. Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.


** Количество зехтин е въпрос на вкус - може да се добави по късно, това зависи за какво се използва пестото.
*** Лешниците могат да бъдат заменени с орехови, кедрови ядки или пък смес от тези ядки.



http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dip/Pesto/recipe_769.php?name=Pesto-ot-magdanoz-i-leshnitsi
« Последна редакция: 19 Февруари 2013, 18:07:33 от marabu »

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 234
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #28 -: 23 Август 2007, 17:05:10 »
 :thumbup: Благодаря ти. Още утре смятам да го пробвам.  :air_kiss: ::)

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #29 -: 23 Август 2007, 23:42:13 »
Ranch Dressing

1 ч. чаша майонеза
1/2 ч. чаша квасена сметана(или кисело мляко)
1 ч.лъжица чесън на прах
1 ч. лъжица копър
1/4 ч. чаша прясно мляко
1 ч. лъжица магданоз
1 ч. лъжица сок от лук

Сервира се като дип с пресни зеленчуци или дрессинг за салата.
Rumi Renard

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

изгодни цени и надеждни сайтове! от Vikit0
[08 Март 2021, 12:02:04 ]


Re: Подарък за оценка 6 на детето от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:48:53 ]


Re: и хладилник също вероятно ще ми трябва от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:46:04 ]


Re: Дрехи втора употреба от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:38:52 ]


Re: Търся сушилня от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:26:27 ]


Re: Детски дрехи от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:20:52 ]


Re: Гуми за Коледа? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:09:40 ]


Re: Електроника за коледа от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:07:57 ]


Re: Магазин за обувки от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:58:24 ]


Re: Техника за градината от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:54:26 ]


Re: Евтини мебели от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:45:06 ]


Re: Диоптрични рамки, от къде? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:41:56 ]


Re: Хубаво вино за изискан повод от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:30:15 ]


Подарък за оценка 6 на детето от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:21:54 ]


и хладилник също вероятно ще ми трябва от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:20:33 ]


Търся сушилня от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:18:53 ]


Гуми за Коледа? от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:14:55 ]


Електроника за коледа от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:13:54 ]


Техника за градината от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:11:46 ]


Re: На Коледа във Виена от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:09:49 ]