Автор Тема: Сосове и дипове - подправка на ястията  (Прочетена 208401 пъти)

toni_ton4o

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 746
Re: Сосове и гарнитури
« Отговор #60 -: 18 Януари 2008, 18:32:32 »
Пикантен сос

Подходящ за кюфтета, пържоли, филе, котлети  /източник-стара рецептурна книга/

Приготвя се от червен сос ,към който сме прибавили зърна черен пипер,листенца естрагон/престояли в оцет/- да поври.Добавяме кис.краставички нарязани наситно и магданоз Ври на слабо около 15 мин.махаме от котлона и подправяме с масло и щипка захар.

за червения сос: месен бульон,препечено брашно,доматено пюре  и захар

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Сосове и гарнитури
« Отговор #61 -: 18 Януари 2008, 19:16:37 »
 Барбекю сос

1ч.ч.-240мл

1ч.л.сол
1ч.л.чили на прах
1ч.л.целина зрънца
1/4ч.ч. кафява захар
1/4ч.ч.оцет
1/4ч.ч. Worcestershire сос
1ч.ч. кетчуп
2ч.ч.вода
2-3капки Табаско сос

Разбъркваме всичко и на много слаб котлон загряваме,но не трябва да завира. :smile1:

 :exclaim: източник:Fannie Farmer Boston cooking school Cookbook
 
« Последна редакция: 18 Януари 2008, 19:33:14 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Сосове и гарнитури
« Отговор #62 -: 18 Януари 2008, 19:31:41 »
Нормандски сос

Този сос е подходящ за риба.
1ч.ч.-240 мл

2с.л.масло
2с.л.брашно
1ч.ч.рибен или зеленчуков булъон
2 жълтъка
1с.л.лимонов сок
сол
черен пипер

Разтопяваме маслото в малка тенджерка.В него запържваме брашното до златисто.След това постепенно добавяме булъона.Оставяме да заври и бавно добавяме разбитите жълтъци и лимоновия сок като бъркаме постоянно.Подправяме със сол и черен пипер на вкус. :smile1:

 :exclaim: източник: Fannie Farmer Boston cooking school Cookbook
« Последна редакция: 18 Януари 2008, 19:33:44 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Сосове и гарнитури
« Отговор #63 -: 18 Януари 2008, 19:45:10 »
          Тартар сос

Това ми е любимия сос за риба

1ч.ч.-240мл

2с.л.кисели краставички нарязани много на ситно
2с.л.настърган лук
1ч.ч.майонеза
1-2с.л.лимонов сок
сол
черен пипер

Смесваме краставичките ,лука и майонезата.Подправяме на вкус с лимоновия сок ,солта и черния пипер. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: Сосове и гарнитури
« Отговор #64 -: 18 Януари 2008, 20:32:02 »

marabu

  • Гост
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #65 -: 18 Януари 2008, 20:44:43 »
слях двете теми, но ще помоля Гарнитурите да бъдат писани в други теми - имаме за Картофи и други, ако няма подходяща тогава се отваря нова тема  :smile1:

marabu

  • Гост
Сос за печена риба
« Отговор #66 -: 24 Януари 2008, 00:21:53 »
Сос за печена риба

100 г кисело мляко
2 с л майонеза
1-2 кисели краставички
1 с л каперси
1-2 стръка зелен лук
смлян черен пипер


. Киселите краставички се нарязват на дребни кубчета.
. Каперсите и зеленият лук се наситняват.
. В купа се смесват киселото мляко, майонезата и останалите продукти.
. Разбърква се добре и се подправя със смлян черен пипер.

« Последна редакция: 08 Февруари 2008, 23:36:50 от marabu »

vladofidera

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 82
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #67 -: 18 Февруари 2008, 10:55:14 »
Ето и от мен един сос за подправяне на рибни ястия или морски дарове.За целта е необходимо да разполагаме с :
-жълтък от прясно яйце, чашка сухо бяло винце,горчица на вкус, сметана,ситно нарязан магданоз/копър/.Всичко се пасира с ножа на миксера до ополучаването на хомогенна смес с която заливаме рибата или морските деликатеси
http://fishingbg.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
http  sportenribolov-forumi.bg.com

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #69 -: 30 Март 2008, 13:04:20 »
Дип от авокадо

1 бр. авокадо
1 стрък пресен чесън
1 ч. лъжичка зехтин
сол на вкус
лимонов сок

Авокадото се почиства от външната обвивка. Отстранява се костилката.
Пасира се в блендер заедно с пресния чесън. Веднага се подправя с лимонов сок на вкус, за да не потъмнее. Добавя се зехтина и солта. Охлажда се преди консумация.


« Последна редакция: 30 Март 2008, 13:10:24 от elidrag »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #70 -: 30 Март 2008, 13:09:19 »
О, о, Елиана ти и тука си се изявила - браво - супер! :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #71 -: 01 Април 2008, 19:29:21 »
Ели , страхотен дип... :thumbup: И снимката ти е много хубава.Искрени поздравления .. :thank_you2: :thank_you2: :thank_you2:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #72 -: 03 Май 2008, 17:47:14 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #73 -: 08 Май 2008, 14:58:38 »
Пастетът от кисело мляко и патладжани на Марабу е просто фантастичен!  :yahoo: През цялото време докато бърках сместта нещо ми липсваше и просто си казах "ами каквото -такова". Но след като се охлади за 30 мин в хладилника и му се добавиха запечените кедрови ядки всичко си дойде на мястото!  :yahoo:

Използвах още една идея от диповете на Марабу - Дипа от бял фасул като към продуктите в блендера добавих една голяма изпечена чушка  :smile1: Благодаря за идеите - лесно, вкусно и бързо за посрещане на гости!  :thumbup:

marabu

  • Гост
Re: Сосове и дипове - подправка на ястията
« Отговор #74 -: 08 Май 2008, 22:21:34 »
greyeve радвам се, че ви допаднаха  рецептите  :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума