Здравей, Morena! Реших ад направя питката, но имам един въпрос....Според рецептата ми е необходимо 1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия .Ще използвам мая на прах.Въпросът ми е какво количество да използвам (1 пакетче е от 7гр.) Надявам се на бърз отговор Предварително благодаря
Здравей daisy_st ! Не зная каква ти е маята, но на моята суха( на Льосафр) от 7г пише, че едно пакетче е за 500-1000г брашно. За питката отива почти кг брашно, така че 1 пак. от 7г е добре. Дано не е закъснял отговора ми. Стига благодарности бе Мариански ... следващия път като правиш баничката благодарностите на живо...иначе не приемам да знаЙш.
1 пак. кори( при мен Бела) 125 - 160г масло, разтопено
плънка: 300г/2ч.ч орехи 2-3 с.л. грис канела
сироп: 3ч.ч. вода 1 1/2 ч.ч. захар кората на 1 лимон/портокал лим.сок
Броя на корите се разделят на 3. В тава се слага първата част кори и 1/2 от плънката....пак кори и останала плънка.. накрая последната част кори. Нарязва са на ромбове( или въпрос на избор) и се полива с разтопеното масло. Пече се в загрята на 180 С фурна, до приятен златист цвят.
И после се залива със сиропа - или топла баклава с изстинал сироп или обратното. У нас някъде като преполовим баклавата, приготвям още сироп и добавям, че обичаме да е с повечко такъв. Рецептата си е моя.
плънка: ориз праз лук чесън гъби моркови домат червен п-р черен п-р чубрица сол- много внимателно с нея!
Та другото е ясно и все пак... запържвам морковите( те са много, както и праза и гъбите), след това гъбите и праз, лука и чесъна...всичко в бледера на ситно...накрая добавям ориза да се запържи/оцъкли...тогава 1 -1 1/2 ч.ч. вода( зависи от количеството на плънката) и като бъде поета, добавям домата..., когато и снего се случи същото, подправям. Завивам сармичките и редя в тенджерата под налягане, на дъното на която слагам зелеви листа или нарязано зеле. Затискам с чиния, наливам зелев сок + вода в обичайното съотношение ориз:вода - 1:3 и варя 15-20 минути.
Страхотно вкусни стават, след като мъжо, който е заклето месоядно не роптае, че няма месо и може да ги яде 2-3 поредни дни. Забравих да снимам.
Morena, питката стана чудна Благодаря за рецептата и отговорът П.П.:Маята, която използвах е на Др.Йоткер.Ето и снимка: Мили Кулинарки, весело посрещане на Новата Година ви пожелавам
Морена, направих Болярската пита ( щото нямах нито кисело, нито прясно мляко най-вече :-) ) и стана супер! Много ти се точа на баничката и баклавата, ама тази седмица дето идва ;-). Нямам снимки защото домочадието я омете преди да успея да я снимам ГОЛЯМО МЕРСИ!
Морена---страхотни вкусотийки !!!!!!!!Просто се чудя къде съм бляла до сега и не съм отворила този сайт!!!!!!!!!!!Огромно благодаря за страхотните идеи!!!!!!!
Сутринта открих рецептата на Моята баница.Приготвих я уж за следобедна закуска, а децата току-що обядваха с нея. Страхотна е, Морена.Поздрави и на свекито, за майсторлъка.