Автор Тема: Рецепти за делник и празник приготвени от man4e  (Прочетена 57032 пъти)

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Скъпи, кулинари и кулинарки, реших да събера публикуваните от мен рецепти в тази авторска тема, с оглед по-голяма компактност.
Тук ще споделям с вас рецепти и снимки на нещата, които приготвям за любимите ми хора в ежедневието, както и такива, с които посрещам своите гости.

Салати и предястия

Солена торта
Италианска салата
Родопска салата
Сельодка
Салата с ориз
Салата с риба тон
Картофени сърца
Салата "Цвете"
Солени топчета
Рулца по чешки
Шприцовани яйца
Шприцовани кисели краставички
Солена палачинкова торта
Торта "Розово сияние"
Салата с рулца от раци
Салата "Костенурка"
Солена картофена торта "Полянка"
Салата с китайско зеле
Гарнитура
Салата "Сърце"
салата "Слънчоглед"
"Матрьошки" и "Чашка"

Основни ястия
Леки месца на сач

Десерти
Локумки
Плодови кошнички
Бисквитена торта
« Последна редакция: 27 Февруари 2007, 17:12:54 от man4e »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Рецепти за делник и празник приготвени от man4e
« Отговор #1 -: 14 Февруари 2007, 16:02:21 »
Солена торта
                                     
- сварени картофи
- кисели краставички
- кисели моркови
- мек колбас
- стерилизирани гъби
- майонеза
- желатин
Всички продукти се нарязват на дребно. Желатина се разтопява на водна баня и след като се поохлади се влива в майонезата.
Реди се пласт картофи, пласт майонеза и т.н. докато свършат продуктите. Тортата се подрежда във форма с отделящи се стени. Оставя се в хладилник да стегне няколко часа.


Италианска салата
Необходими продукти: Цветни макарони /сварени/, кисели краставички, мек колбас, 3-4 сварени яйца, майонеза. Всичко без макароните се нарязва на кубчета и се смесва с майонезата. Става вкусна и цветна салата.

Родопска салата
Продукти: Салатен боб /родопски, шарен/, кисели краставички, мек колбас, печени червени чушки, лук /бял или червен/, олио, сол.
Сварява се боба, другите продукти се нарязват на кубчета, лука на полумесеци. Всичко се разбърква и се овкусява със сол и олио. Може да се сложи и оцет, но аз лично не го предпочитам. Въпрос на вкус.




Сельодка

Продукти: червено цвекло, картофи, моркови, маринована херинга, ябълка, лук, майонеза, заквасена сметана.
Цвеклото, картофите и морковите се сваряват /по отделно/. Лука се нарязва на ситно. Ябълката също се нарязва на ситно. Херингата - на ситно, без кожата. Сметаната и майонезата се смесват и се разбъркват добре.
В прозрачна стъклена купа се редят отделните редове, кото между тях се маже със сместта от майонеза и сметана. Отгоре се маже със сметана и майонеза и се украсява по ваш избор. Трябва да престои в хладилник няколко часа. При мен - 1 нощ.



Салата с ориз
Ето една много свежа салатка.
Сварен ориз, прясна краставица нарязана на ситно, счукан чесън, сол.
След като се свари ориза се измива на течаща студена вода, за да не залепва. 

В този вариант е под формата на дамски гърди, защото повода беше "Св. Валентин"
 
Салата с риба тон


Продукти:
риба тон - консерва, зелена салата, настърган морков, царевица от консерва, маслини за украса.
По принцип всички продукти се разбъркват и се овкусяват със сол, олио и оцет. Аз съм ги подредила както се вижда на снимката.
 
Картофено сърце

- сварени картофи - намачкани с пресата за картофи
- кисели краставички - на дребно
- сварени моркови - на дребно
- мек колбас - на дребно
- мариновани гъби
 Сместта се изсипва във форма сърце, след това се оставя в хладилника да стегне. След като се обърне в чинията се украсява с буквичката на госта  :)

Салата "цвете"

- бяло зеле
- червено зеле
- настъргани моркови
Оформя се във форма на цвете

Солени топчета в компанията на крокодил


За сместта на топчетата: крема сирене, настърган кашкавал и малко майонеза за спойка. Правят се топчета, които се овалват в счукани орехи, счукани солени бисквитки, нарязан на ситно копър. По средата на всяко топче може да се сложи маслинка или орехова ядка.

Рулца по чешки



Руска салата завита в тънки резенчета шунка.

Шприцовани яйца

Сваряват се яйцата. Жълтъците се стриват и се смесват с майонеза, крема сирене, малко кисело мляко. В една част от тях е добавен и нарязан на ситно копър.

Шприцовани кисели краставички



Пълнежа е сух таратор, без краставички /те са си цели/ ;)

 Солена торта с палачинки



Основата са палачинки - 7 бр.
Тя лично е ползвала купени, но ако си ги правите сами, двете са правят обикновени, към двете се прибавя червен пипер, към двете нарязан магданоз или копър и към едната "шафран" или нещо такова /не съм я чувала тази подправка/, за да станат с различен цвят.
Правят се 6 вида плънки, с които се мажат палачинките.
1 ред - 150 гр. настърган кашкавал + 2 с.л. майонеза
2 ред - шунка, 50 гр. грах, 2 сварени настъргани картофа + 2 с.л. майонеза
3 ред - 200 гр. печени червени чушки, крема сирене, 2 с.л. майонеза
4 ред - 100 гр. шунка, 2 сварени яйца - настъргани, 200 гр. гъби, горчица, 2 с.л. майонеза
5 ред - 2 сварени моркова, кисели краставички, копър, 2 с.л. майонеза
6 ред - 50 гр. броколи, 200 гр. царевица, 2 с.л. майонеза
Отгоре тортата се намазва с разбити кр. масло и крема сирене.


 Солена торта - розово сияние /моя измишльотина  :)/

- сварени картофи
- сварено червено цвекло
- кисели краставички
- кисели моркови
- мек колбас /пушени кренвирши при мен/
- майонеза

Картофите се намачкват и 1/2 от тях се слагат на дъното на формата като се притискат.
Върху този пласт се изсипват всички останали продукти нарязани на ситно и объркани с майонеза /не много, колкото за спойка/
Отгоре се слага останалата 1/2 от намачканите картофи.
Престоява в хладилник /при мен за 1 нощ/
Тортата се обръща, намазва се с останалата майонеза и се поръсва с кашкавал или сирене. Украсата е от моркови.



разрез



Салата с рулца от раци

- 1 голям пакет рулца от раци
- 1 кутийка царевица
- зеле нарязана но лентички
- майонеза



Салата "Костенурка"

- кус-кус
- кисели краставички
- леко сварени моркови
- рулца от раци
- копър
- майонеза, крема сирене и кисело мляко
- орехи за поръсване
- 1 сварен жълтък за глава и чер пипер за очи
Всички продукти са "на око". Аз сложих примерно 1/3 от пакетчето кус-кус, който се сварява и се измива със студена вода. След като се охлади към него се прибавят ситно нарязаните краставички, моркови,  1 пакетче рулца от раци и копър. Всичко се размесва с 2 с.л. майонеза, 1 с.л. кисело мляко, 2 с.л. крема сирене и 1 с.л. кр. масло /това пак е ориентировъчно/ Слага се колкото за спойка, не да плува в сос. Така салатата се слага в кръгла купа, на която сме покрили дъното с найлоново фолио, за да излезе после салатата по-лесно, притиска се хубаво, за да приеме по-правилна форма и се остава в хладилника за 3-4 часа. След това обръщаме салатата в чинията, в която ще сервираме, намазваме с майонеза и поръсваме обилно с начукани орехи. За крачета се слагат 4 орехови ядки, а за глава жълтък от сварено яйце.
Солена картофена торта - "Полянка"

Пак всичко е "на око" според гостите
- картофено пюре
- кисели краставички
- кисели моркови
- мек колбас
- червено цвекло /сварено/
Всичко се нарязва на дребно и се омесва с картофеното пюре. Слага се във форма за торта с отделящи се стени и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. След като се извади се намазва със смес от майонеза, кр.масло и крема сирене /равни количества/. Поръсва се със ситно нарязан копър и се украсява със: зайчета от маслини, лаленца от кренвирши и зелен лук и пеперудка от лимон.

Салата с китайсо зеле

- 1 китайско зеле - нарязано на ивички
- 1 вр. пресен лук
- 1/2 лимон нарязан на дребни кубчета
- пикантни крутончета направени в МВ с олио, червен пипер и шарена сол
За украса - сърчица от червено цвекло с кръгче от черна маслинка


Гарнитура от различни видове пюре

- най-отдолу - кръгче лимон
- пюре от картофи
- пюре от моркови
- пасиран зрял боб
- пръстенче лук пълно с лютеница
Понеже нямах метален пръстен, в който да наредя всичко, за да стои така едно върху друго, използвах изрязано пластмасово шише от минерална вода  :)
Идеята ми беше горния пласт да бъде зелен -пюре от спанак или броколи, но понеже не намерих около нас, сложих боб  :)



« Последна редакция: 15 Февруари 2007, 00:38:15 от man4e »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Салата "Сърце"



- сварени моркови
- кисели краставички
- рулца от раци
- копър
- орехи
- майонеза, кр. масло, цедено кисело мляко /по 2 с.л./
Морковите, краставичките и рулцата се нарязват на дребно. Към тях се прибавя нарязания копър. Майонезата, кр. масло на стайна температура и цеденото мляко се разбъркват до хомогенна смес и се разбъркват заедно с останалите продукти. Поръсва се с едро счукани орехи. За украса - зелена и червена ябълка.
« Последна редакция: 20 Февруари 2007, 14:58:43 от man4e »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Салата "Слънчоглед"
« Отговор #3 -: 26 Февруари 2007, 10:47:44 »
Салата "Слънчоглед"



За основата на цветето:
- 4 настъргани сварени яйца
- настърган кашкавал
- 3-4 с.л. майонеза
За стеблото и листата:
- пюре от спанак и картофи

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
"Матрьошки" и "Чашки"
« Отговор #4 -: 27 Февруари 2007, 12:31:11 »
"Матрьошки"

- сварено яйце
- печен червен пипер за забрадка
- картофено пюре за коса
- черен пипер за очи
- червена чушка за уста

"Чашка"

- половин сварено яйце
- жълтъка се маха, ползва се само белтъка
за плънката: сух таратор
може да се размеси и жълтъка с майонеза
- за дръжка - кисела краставичка /закрепена с клечка за зъби/

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Леки месца на сач
« Отговор #5 -: 27 Февруари 2007, 12:39:15 »

 - пилешко месо - на хапки
- пилешко месо - предварително сварено
- микс от зеленчуци
- мариновани гъби
- кашкавал
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се маринова в соев сос, майонеза, горчица и подправка за пиле.
Запържва се /задушава се, защото то си пуска сок/ в тиган, докато си смени цвета.
Дабавя се и пилешкото месо да се позапържи леко.
Изсипват се в сача.
В същата мазнина се запържват зеленчуците за около 3-4 мин., за да останат хрупкави.
И те се прибавят към месото в сача.
Поръсват се обилно с настърган кашкавал.
Запича се във фурна докато се стопи кашкавала.
Сача се слага в студена фурна! Пече се на 250 градуса.

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Плодови Кошнички
« Отговор #6 -: 27 Февруари 2007, 12:48:27 »


- готово шоколадово руло /за основа/
- течна сладкарска сметана
- плодове по избор
- сладко по избор
- шоколад за дръжката
Отрязва се едно парче руло за основа. Върху нея се шприцова от разбитата сметана. Украсява се с нарязани на дребно парченца плодове и сладко.
Шоколада се разтопява на водна баня. Върху пекарска хартия се шприцова предварително нарисуваната дръжка. Оставя се да стегне в камерата. След това се отлепя с нож и се поставя върху готовата кошничка.

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Бисквитена торта
« Отговор #7 -: 27 Февруари 2007, 16:29:48 »
Ето рецептата на бисквитената торта, която аз правя по мой вкус, а идеите за украса са според повода  :)

- 3 пакетчета обикновени бисквити /"Пти бьор" или нещо подобно, не им знам точно името/ начупени
- 2 ч.ч. прясно мляко с 2 с.л. какао и 4 с.л. захар - затоплени в микровълновата
- 1 ч.ч. нарязана на едно орехи
- 1 пакетче стафиди
- 1 кутия обикновен локум
- 1/2 кр. масло - размекнато
Всичко това се разбърква добре. От топлото мляко бисквитите омекват и става една мека консистенция от всички продукти.
Сместта се изсипва в подходяща за случая форма, която предварително е покрита с найлоново фолио, за да се отлепи по-лесно. Стяга в хладилника няколко часа /може би около 6 ч. беше при мен/.
За глазура използвах 2 натурални шоколада на Своге и 50 мл. прясно мляко. Разтопих ги и залях тортата.
За формата "Великденско яйце" тортата отгоре е покрита със сметана и различни по цвят кокосови стърготини





« Последна редакция: 27 Февруари 2007, 16:33:34 от man4e »

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
 :smile1:  :eat: :eat:
mazesin yemekleri

hgirl

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 584
Манче, поздравления за лесните и оригинални рецепти! Очакваме и нови изкушения!

di_ani

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Димана,
твоят стил -  много старание и оригинални решения! :flowers:
А "матрьошката" е толкова чаровна ... :thumbup:

Моите поздравления, с удоволствие ще идвам тук!



 :smile1:

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
 :thumbup: Поздравления, много интересни неща, матрьошката ти е много сладка :P :yahoo: :smile1:

Zita

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 115
Много апетитни неща си сътворила !  Благодаря ,че ги споделяш с нас . :smile1:

Желая ти нови вдъхновения! :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]