Автор Тема: БОРШ  (Прочетена 51521 пъти)

mozzarela

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
БОРШ
« -: 24 Октомври 2006, 15:47:21 »
Здравейте, Кулинари!Моля ви дайте ми рецепта за борш-тази супа със зелето и разни други зеленчуци.Искам най-накрая да зарадвам мъжа ми с този борш,дето баба му някога му готвела!Благодаря! :)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: БОРШ
« Отговор #1 -: 24 Октомври 2006, 15:54:02 »
Вкъщи борша го правим по следния начин: Като заври водата слагаме глава лук, олио и свинско месо нарязано на ситно да се свари. После добавяме картофи нарязани на кубчета и 2 моркова, оставяме да поврат, добавяме сварения боб, кисело зеле, 2 местни бульона, сол, черен пипер на вкус и оставяме да поври. Не претендирам за автентичност, но е много вкусен.

Vasi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 4
Re: БОРШ
« Отговор #2 -: 27 Октомври 2006, 14:05:11 »
Ето и още една рецепта за зелен борш :
Взема се прясно зеле, морков, картоф, лук, зелена чушка и всички продукти се нарязват на средни парченца.
Зелето го нарязваме на лентички и го слагаме да се задуши за известно време  / 15 - 20 мин/ във малко вода с оцет / лим. сок/
След това поставяме всичко на котлона да ври, като добавяме и бульон по избор. Варим до сваряване на всички заленчуци и по желание добавяме магданоз накрая.
Борша е без месо и се сервира със лъжица сметана или кисело мляко.Застройка не се прави.
Добър апетит.

P.S.  -Това се води зелен борш.Намира ми се и рецепта за червен борш , ако желаете, само кажете.

бръмборина

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: БОРШ
« Отговор #3 -: 27 Октомври 2006, 14:31:57 »
Моята рецепта за борш е за борш в тенджера под налягане.
Може да се направи постен, но най-добре е с малко свински кокалчета :)
Продуктите са: прясно зеле, 2-3 моркова, 2- 3 пресни чушки, картофи, по желание грах, домати(домати от консерва или доматено пюре), олио и вода и сол.
Нарязвам зелето на лентички, морковите на колелца, чушките и картофите на кубчета, слагам всичко в тенджерата под налягане и варя 20 минути, след като започне да излиза парата за постния борш и 45 за този с кокалчетата.
сервирам с много кисело мляко и за мен с много черен пипер

luckyN

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: БОРШ
« Отговор #4 -: 24 Март 2008, 18:22:57 »
Всичките рецепти са добри.... щом се получава вкусно! но истината е че борша е  постна супа и освен това се слага и червено цвекло! :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: БОРШ
« Отговор #5 -: 24 Март 2008, 18:43:30 »
   Предлагам и моя вариант
 

                       Постен борш

1 глава кр. лук
300 г кисело зеле
1/2 гл. червено цвекло
4-5 картофа
100 г домати
1 ч.л. целина
сол, чер пипер
1 яйце 1 к.ч. кис. мляко ( сметана)
50 г масло
    Нарязаните лук, зеле, цвекло (на кубчета) се задушават с малко вода и олио до омекване. Долива се гореща вода, прибавят се нарязаните на кубчета картофи, като поомекнат, се изсипват настърганите домати, целината, черният пипер, малко сол, защото зелето е кисело. Накрая - маслото да се разтопи в борша. Застройва се с яйцето и киселото мляко (сметана).

marabu

  • Гост
Re: БОРШ
« Отговор #6 -: 24 Март 2008, 19:15:49 »
борш (борщ е зеленчукова супа с цвекло и други зеленчуци ) е дошъл от Украина в Русия .. но пък рецепти в днешно време за него са толкова колко и рецепти има В България за баница ..пилешка супа и т.н.. но основен и задължителен продукт в борша е ЦВЕКЛОТО и тук вече идва проблемът, че в България няма вкусно цвекло или да кажем рядко се намира...
Също така, мой съвет (защото няма да пиша рецепта) не слагайте кисело мляко, а заквасена сметана!! както не забравяйте и току що изпечен хляб с лук  :smile1:




bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: БОРШ
« Отговор #7 -: 24 Март 2008, 19:32:37 »
Публикувал съм вече такава рецепта тук, ето я:   Постен борш    Гарантирана оригинална украинска рецепта, наследство от дядо ми  :thumbup:


Margi_1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: БОРШ
« Отговор #8 -: 27 Март 2008, 11:39:46 »
Абсолютно съм съгласна с marabu, че най-важният зеленчук в борша е червеното цвекло.И наистина много трудно се намира качествено такова при нас, но има напредък все пак. Боршът трябва да се докара по цвят като на Жоро ( явно той е случил с цвеклото ).

marabu

  • Гост
Re: БОРШ
« Отговор #9 -: 27 Март 2008, 14:10:44 »
аз последния път правих от печено цвекло стана вкусно  :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: БОРШ
« Отговор #10 -: 27 Март 2008, 16:10:38 »
Боршът трябва да се докара по цвят като на Жоро ( явно той е случил с цвеклото ).

Ако се спази точно технологията на приготвяне, червения цвят се получава автоматично. Пробвал съм много пъти. :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: БОРШ
« Отговор #11 -: 27 Март 2008, 16:24:56 »
Ама то толкова "кърви" цвеклото, че не виждам как може да не се получи червения цвят ::)

marabu

  • Гост
Re: БОРШ
« Отговор #12 -: 27 Март 2008, 17:10:38 »
то цвета ще го има.. но вкуса няма да е същия ...независимо от технологията на приготвянето .. ама то е като киселото мляко в България и Германия - различно е

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Re: БОРШ
« Отговор #13 -: 05 Октомври 2013, 14:17:38 »
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: БОРШ
« Отговор #14 -: 19 Февруари 2014, 12:33:53 »
Борш от Crème_caramel
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[Днес в 22:09:49]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]