Ми Мариански дръж го здраво твоя половин бих казала.. к'во ти направо го казвам не просто "бих".. Пък за снимките ти и мат'риала за тях не ми се говори просто...беден ми речника...ама ти се сещаш и без т'ва, нал' тъй
1. Смесете брашно+захар+бакпулвер+сода+сол+канела. Добавете студеното масло и разбъркайте добре. Добавете меда, меласата, водата, и ванилията. 2. Разточете тестото до дебелина 0.5 см. Изстудете поне 1 час. 3. Изрежете формички и набодете с вилица по няколко дупки на всяка бисквитка. 4. Печете до зачервяване в подмазана тавичка - около 15 мин на 180C.
Фурната се загрява на 160* Ядките се поставят в тава, след това за 10 мин във фурната. Охлаждат се. Меда и захарта се смесват в тенджера с дебело дъно, поставят се на котлона и загряват до кипене. Прибавя се солта и едро начуканите ядки. Обърква се и се вари 10-на минути на ниска мощност на котлона. Застила с готварска хартия форма или тава с приблизителни размери 20/20 Изсипва се сместа и се изравнява с нож или шпатула, охлажда се в хладилника за 1 час. След това се нарязва готовия гриляж на квадрати 4/4см (приблизително) Всяко парче се потапя/овалва в разтопения шоколад и се поставя на пергаментова хартия да изстине шоколада. Може да се съхраняват както в хладилник, така и на стайна температура
***Моите коментари при правенето: чаената чаша беше 200мл; ядките бяха: орехи, лешник и фастък 500гр шоколад ми дойде много - някъде около 300-350 ми стигна; Ядките не запичах във фурната, а в микровълновата; Нарязах карамелизираната смес на парчета 2/3 см и излезнаха около 30 бонбончета; Охладиха се за половин час; Готовите бонбони поставях върху наредени дървени шишчета - като на решетка, върху найлоново фолио, да изстине шоколада. От начало до край отнеха около час, като тук включвам и половиния час престой в хладилника.
На сутринта в чинията има 4 срамежливи
« Последна редакция: 30 Ноември 2006, 22:05:00 от pep-4o »
110 г масло със стайна температура 100 г рикота или извара (мокра) 200 г захар 1 ч л настъргана кора от лимон или портокал1 яйце 1 ч л ванилова есенция 280 г брашно 1/2 ч л бакпулвер 1/2 ч л сода 1/4 ч л сол 130 г шоколадов чипс 40 г начупени орехи[/color]
. С миксер маслото и рикотата се разбиват, докато сместа стане еднородна (2 минути). . Прибавя се захарта и настъргана лимонена кора и се разбива, докато сместа побелее и стане пухкава. . Добавя се яйцето и ваниловата есенция и се разбърква добре. . В друга купа се смесват брашното, бакпулвера, содата и солта. . Прибавя се към изварената смес. . Разбърква се с миксер, докато не изчезне сухото брашно. . Прибавя се шоколадовият чипс и орехите. . Разбърква се внимателно. . Купата се покрива и се поставя в хладилник за 30 минути. . Фурната се заграва на 180 С. . Тавата за печене се застила с хартия за печене. . От тестото с помощта на супена лъжица се оформят бисквитите ( или се отщипва с диамтър 3 см). . Пече се 15-17 минути до леко зачервяване.
** Бисквите се много меки заради изварата (рикота). Сместа след хладилника леко лепне.. и се получават много грозни топки..които след запиченето се оформят в красиви бисквити. *** Шоколадовия чипс може да се замени с шоколад на блокче, като се нареже на дребно или се начупи.
*Печката се загрява до 190* *Тавата се застила с пергаментова хартия *Маслото се разтопява *Отделно се разтопява шоколада (*аз и двете разтопих в мв-то) *Пресява се брашното. *Разбиват се белтъците на сняг със захарта. *Намаляват се оборотите на миксера и се прибавят постепенно пресятото брашно и маслото. *Сместа спада, но това е нормално. Трябва да се получи гъстота като за кексово тесто (не може да се обърка, дозата е много точна) *Поставя се върху хартията по 1 лъжица и с кръгообразни движения се разстила тънко в кръг (аз ги правих на правоъгълници) - не повече от 4-5 броя в тавата *С тънък накрайник на шприц или торбичка се "рисуват" ивици от шоколада (*аз по-късно) *Запичат се във фурната за 5-7 мин - до появяване на розово ръбче по краищата. *Вадят се веднага, отлепват се от хартията и с ръка или с помощта на шпатула се навиват на тръбички, докато са горещи. ***Когато изстинат - се втвърдяват и не може да се навиват. *Ако ги "изтървете" и изстинат - връщате във фурната за малко и отново. За това се правят не повече от 4-5 броя в тава.
***И аз в този момент ги украсих с шоколада - така поемат повече. Може да се съхраняват десетина дни в кутия, но у нас издържаха точно час ( излязоха 15броя от тази доза)