Автор Тема: Тик Тик Тиквата  (Прочетена 194675 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #15 -: 01 Декември 2006, 00:45:21 »
Тиквен хляб със зелен лук



550 г брашно
2 ч л сол
237 мл тиквено пюре
180 мл прясно мляко
7 г суха мая
1 ч л захар
100 г маргарин
2-3 стръка зелен лук
1 с л зехтин


. 413 г брашно се пресяват заедно със солта.
. В отделна купа маята се разтваря заедно със захарта в топлото прясно мляко и се оставя настрана 5-10 минути.
. Към брашното се прибавя тиквеното пюре и се разбърква.
. Изсипва се шупналата мая, маргаринът, който е разтопен и охладен.
. Омесва се тесто, като се прибавя малко по малко останалите 137 г брашно.
. Тестото трябва да бъде меко и леко лепнакаво.
. Поставя се в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се за 1 час на топло място или докато увеличи обема си два пъти.
. Втасалото тесто се разделя на две части.
. Всяка част с помощта на ръце се оформя на правоъгълник.
. Посипва се с измит и нарязан на дребно зелен лук.
. Навива се на руло.
. В намаслена купа се поставят двете рула и се покриват.
. Втасват около 30 минути или докато не увеличат обема си два пъти.
. Намаслява се с 1 с л зехтин.
. Пекат се в предваритлено загрята фурна на 200 С около 40 минути до златиста коричка.


Източник : Jazzinitup гуд- кук.нет


** Общо взето всичко хвърлих в машината за хляб.. Пюре правих сама (тук не съм виждала да се продава) ...230 г тиква сложих в тава за МВ покрих и за 4-5 минути на макс... но понеже беше замразена трябваха и още 5 мин на макс.. след което намачках и я отцедих от течноста.. Вкусен хляба и беше изяден до последна троха  :-[

marabu

  • Гост
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #16 -: 04 Декември 2006, 17:26:20 »
Тиквен хляб с чесън и люти чушки




350 г брашно
120-130 мл топла вода
175 г тиквено пюре
7 г суха мая
1 ч л захар
2 ч л сол
2 с л олио
1-2 скилидки чесън
или 1 ч л сух чесън
1-2 малки люти чушки


. Маята се разтваря в топлата вода и се прибавя захарта.
. Оставя се за 5-10 минути, докато шупне маята.
. Тиквата се изпича във фурна или в микровълнова печка.
. Приготвя се пюре и се охлажда.
. Олиото се нагрява в тиган и се запържва чесънът, който се нарязан на тънки филийки заедно лютите чушки.
. След 1-2 минути изважда се чесънът и олиото се охлажда.
. Към шупналата мая се прибавя охладеното пюре и се разбърква добре.
. Добавя се на етапи пресятото брашно и се омесва еластично тесто, като накрая се добавя олиото и солта.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя да втасва 1 час или докато увеличи обема си два пъти.
. Втасалото тесто се оформя хлябът с желаната от Вас форма (може да бъде поставено в правоъгълна намаслена тава за печене)
. Отгоре се поръсва с малко брашно и се покрива.
. Оставя се да "почине" около 40 минути.
. Фурната се загрява до 230 С.
. на пода се поставя тенджера със студена вода.
. Правят се надрези по желание на хляба.
. Пече се 5-7 минути при 230 С след което се намалява температурата до 200 С и се пече още 23-30 минути.



* Този път имах опитах да направя хляб с готово детско пюре "Пюре от тиква и картофи" (картофите са 12 %) .. Тестото е мноого меко и малко лепне..
все пак не си струва да се добавя още брашно.. по добре намаслете ръцете с олио или зехтин и така оформете хляба или го поставете в намаслена тава или
застлана с хартия за печене.
** Лютите чушки (заради децата) могат да се заменят със сладък червен пипер около 1 ч л ..
*** Ако имате МВ не запържвайте олиото в тиган, ами загрейте на пълна мощност олиото около 1-2 мин заедно с тънко нарязания чесън.



Източник : Carina kuking.net


sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #17 -: 08 Октомври 2007, 18:39:25 »


Идва сезонът на тиквите!
Това е темата  :smile1:

marabu

  • Гост
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #18 -: 08 Октомври 2007, 18:47:45 »
Тиквени мъфини
Pumpkin Muffins

250 г брашно
2 ч л бакпулвер
2 ч л канела
1/4 ч л индийско орехче
2/3 ч л сода
1/4 ч л сол
2 яйца
250 г пюре от тиква
100 г разтопено масло
130 г кафява захар
125 мл течен мед
125 мл прясно мляко

100 г пресни, замразени или сушени боровинки


• Фурната се загрява до 180 С.
• Формата за мъфини се намасляват.
• Брашното се пресява с бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче.
• В отделна купа се смесват яйцата, медът, млякото, захарта, разтопеното масло и пюрето от тиква.
• Тази смес се влива към брашното и се прибавят боровинките.
• Леко се разбърква тестото, за да остане на буци.
• Разпределя се по формичките.
• Пекат се 20-30 минути.
• Сервират се топли или със стайна температира, поръсени с пудра захар.


източник : Mishelle 

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #19 -: 08 Октомври 2007, 18:48:30 »
« Последна редакция: 08 Октомври 2007, 18:50:16 от ilrai »

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #20 -: 08 Октомври 2007, 22:14:06 »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #21 -: 09 Октомври 2007, 14:52:39 »

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #22 -: 13 Октомври 2007, 09:39:23 »
« Последна редакция: 14 Октомври 2007, 07:19:05 от tanita »

marabu

  • Гост
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #23 -: 15 Октомври 2007, 11:41:53 »
Тиквена супа с ябълки




700 г тиква
1 голяма зелена ябълка Granny Smith
1 морков
2 стръка целина(селъри)
1 малка глава кромид лук
50 г краве масло
1 с л брашно
500 мл зеленуков бульон
смлян черен пипер

. Тиква се почиства и се нарязва на кубчета.
. Залива се с горещ зеленчуков бульон и се поставя на котлона да ври.
. Отделно ябълката се почиства от семената и кожата, нарязва се на резени.
. Запържва се за кратко в масло и към тях се прибавят нарязани на дребно морковът, лукът и целината.
. Накрая се поръсват с брашно и се разбъркват внимателно.
. Запържените зеленчуци и ябълката се прехвърлят към бульона.
. Супата се кипва и огънят се намалява.
. Вари се, покрита с капак, докато зеленчуците омекнат напълно.
. Сместа се прехвърля в кухненски комбайн или блендер и се смила на гладко пюре.
. Връща се в тенджерата и се загрява.
. Разпределя се по чинии и се поръсва по желание с нарязани на дребно зелени подправки или крутони.


източник : Carina

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #24 -: 15 Октомври 2007, 14:12:27 »
Карамелизирана тиква

  Тиквата се нарязва на парченца и сварява почти до готовност.  В тавичка се карамелизира захар, нареждат се парченцата тиква, оваляни в брашно, заливат се със смес от 4 яйца, 1 л прясно мляко и 1 ч.ч. захар. Пече се.
 

doni972

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 33
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #25 -: 29 Октомври 2007, 12:20:35 »
Тиквен сладкиш :
400-500 гр. тиква
50 гр. маргарин
3 бр. яйца
5 с.л. захар кристална
400 мл. кондензирано мляко
½  ч.л. джинджифил
¼  ч.л. канела
1 ч.ч. суха  смес за ванилов пудинг
100 гр. орехови ядки , едро смляни
     
Суха смес за ванилов пудинг :
1 ч.ч. сухо мляко
1ч.ч.нишесте
1 ¼ ч.ч. захар кристална
¼ ч.л.. индийско орехче настъргано
¼ ч.л. сол
1 ванилия
    (За приготвяне на пудинг се завират 3 части студено прясно мляко и се добавя 1 част от сухата ванилова смес.)

    Измитата и обелена тиква се настъргва и задушава в маргарина. Оставя се настрана да изстине . През това време се разбиват яйцата със захарта  , добавя се кондензираното мляко.Към студената тиква се добавя яйчно-млечната смес , джинджъра и канелата. Прехвърля се в намаслена тавичка и се покрива със сухата смес за пудинг и орехите. Пече се във фурна на 160 * С , за около 40-45 мин.
Забележка: Може да се използва и готова смес за пудинг.

Източник: предаването на Иван Звездев
« Последна редакция: 29 Октомври 2007, 12:24:57 от doni972 »

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #26 -: 05 Ноември 2007, 18:03:30 »
Меки курабийки с тиква


Taнита
благодаря за хубавата и лесна рецепта за тези вкусни бисквитки. :flower:
Нямаше време да ги украсявам с глазура. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

marabu

  • Гост
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #27 -: 08 Ноември 2007, 12:45:37 »
Отново супичка с тиква но този път по френски  :smile1:

Тиквена супа по Нормандски


tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #28 -: 10 Ноември 2007, 09:48:40 »

FATE

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 402
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #29 -: 16 Ноември 2007, 23:43:58 »
Десерт с тиква

Продукти:
1 л. прясно мляко
7 яйца
1 и 1/2 с. л. течен подсладител Суитли
500 - 800 г. тиква
3 пак. ванилия
1 ч. л. какао
1 ч. л. канела.

Около 500 - 800 г. тиква се обелва и нарязва на по-едри кубчета. Аз лично препочитам по-малко тиква и повече от сместа за това сложих 500 г. Нарязаната тиква се слага в тавичка с най-много 2 с.л. вода. Покрива се с фолио и се пече на 220 градуса, докато тиквата омекне напълно. После са маха фолиото и се оставя на изключена, но затоплена фурна, докато се изсуши тиквата и няма никаква влага по дъното на тавичката. Разбиват се яйцата заедно с прясното мляко също както се прави смес за крем - карамел. Прибавям подсладителя и ванилиите. Този път сложих само лъжица и половина подсладител защото тиквата беше сладка. Тази смес изсипвам в изстиналата тавичка с тиквата. Пече се на 100, най-много на 150 градуса докато се захване сместа, около час и половина. Накрая поръсвам със смесената канела и какао.

Това е моя вариант на десерт с тиква , както го прави мама :)
"На всяка душа възлагаме само според силите й."

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]