Автор Тема: Тик Тик Тиквата  (Прочетена 191541 пъти)

marabu

  • Гост

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1483
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #136 -: 15 Ноември 2010, 19:58:44 »


Тиквеник с глазура на Селма /от БГ мама/,наистина божествен. :thumbup:





Напълно съм съгласна с теб:тиквеника е чудесен. :thankyou: :thankyou: :thankyou: за споделената рецепта.
Снимката е малко мъглива,но до утре нямаше да има какво да се снима.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

Еликсир

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 522
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #137 -: 16 Ноември 2010, 14:23:44 »
Шоколадов крем с тиква и банан



Продукти:
1,5 ч.ч. пюре от печена подсладена тиква
1 банан
350 мл. прясно мляко
200 гр. заквасена сметана
125 гр. / 1 пак./ крема-сирене
1 п. крем Оле на Д-р Йоткер шоколад

Приготвяне:
Имах в излишък печена подсладена тиква и един стар банан, и реших да ги преработя,като за основа използвах любимият ми крем  на Лабрекс от бг.мама .
Ако вие имате сурова тиква,обелете я,нарежете и я сварете във вода или на пара.
Първо пасирах тиквата и банана заедно със 150 мл. прясно мляко.Добавих крема- сиренето и сметаната, и продължих с пасатора,докато се хомогенизира.Прибавих  останалото прасно мляко/още 200 мл/ и продължих да бъркам ,но с миксер на слаба степен.Накрая сложих крема Оле и хубаво разбих на пухкав крем.Насипах в чаши и поръсих с филирани бадеми и орехи.Хубаво е да поотлежи в хладилника.При нас обаче не успя  ;D.
Тъй като тиквата при мен си беше подсладена,а и банана и Олето са сладки не съм добавяла захар.Ако обичате по-сладко, добавете пудра захар или като насипвате в чашите редувайте крем и някакво сладко, желе или разтопен шоколад,ще си подхождат много добре.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #138 -: 16 Ноември 2010, 14:52:57 »
Много апетитно това кремче  :thumbup: Пък и сезон на тиквите, като изпека и после трудно изяждаме.
Ще пробвам следващия път, благодаря ти за рецептата  :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Еликсир

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 522
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #139 -: 16 Ноември 2010, 15:13:03 »
Пепи,благодаря ти!Много ще се радвам,ако ви хареса! :flower:
И у нас печена си я хапвам само аз,но кремчето беше уважено от всички на момента! ;D

Еликсир

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 522
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #140 -: 19 Ноември 2010, 17:42:19 »
Шоколадови мъфини с тиква

   

Продукти:
½ шоколад с аромат на лешници
40 гр. кр. масло
60 мл. прясно мляко
¾ ч.ч. пюре от тиква
3 яйца
4 с.л. кафява захар
170 гр. брашно
1 бакпулвер
1 ванилена захар
¼ капсула есенция ром
½ ч.ч. натрошени орехи,лешници и стафиди

Начин на приготвяне:
Слагаме в купа шоколада,маслото и млякото,и пускаме в МВ за 2 мин. на пълна мощност.Изваждаме купата,разбъркваме да се поохлади.Пасираме предварително сварената във вода или на пара тиква.Моята беше печена на фурна.Добавяме към шоколадовата смес и разбъркваме с лъжица.Слагаме яйцата и бъркаме.Следват захарта,ванилията,есенцията,бакпулвера и брашното.Трябва да се получи гъста лепкава смес.Прибавяме ядките,разбъркваме и разпределяме в гнездата.Печем в предварително загрята фурна на 160 гр.Проверяваме с клечица,трябва да е с леко влажни трохички,да не се пресушат мъфините.
Въпреки,че сложих и купичка с вода във фурната и пекох на по-ниска температура от обичайната ,мъфинките се разпукаха като скалички.
Аромата на лешници в шоколада се допълни перфектно с ядките и есенцията ром.
Вътре са мекички и сочни.
Моята тиква си беше подсладена и това количество захар ни беше достатъчно.Който обича по-сладко ще трябва да увеличи захарта.

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #141 -: 19 Ноември 2010, 20:19:01 »
ТИКВЕНИК

за корите

400 гр. брашно

1 яйце

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

2 с.л. олио

1 с.л. оцет

170-200 мл. вода (зависи от брашното и големината на яйцето)

за плънката

800 гр. тиква (настъргана)

1 ябълка (настъргана)

2 ч.л. канела

1/4 ч.л. джинджифил

100 гр. стафиди (накиснати в малко коняк)

150 гр. захар

3 пълни лъжици мед

100-150 гр. орехи

1 лимон (само настърганата му кора)

200 гр. масло (разтопено за намазване на корите)

Тестото се приготвя, като разбъркате всички продукти в купа и омесите еластична маса, която не лепне прекалено много. Оставете го да почине за около 30-на минути (за да стане по-лесно за обработка).

Междувременно настържете тиквата и ябълките и ги разбъркайте с останалите съставки (захар, канела, джинджифил,орехи, мед, стафиди, лимонова кора). Тази смес по желание може леко да се задуши в голяма тенджера, така вкусът става по наситен и апетитен.

Тъй като този тиквеник е с преобладаваща плънка и малко тесто, за реденето му използваме форма за торта с махаща се стена (26 см. диаметър, стандартна средна тавичка). Внимавайте като използвате тези тави, понякога от снадката на дъното тече сок от плънката. За да си спестите почистването на печката, просто сложете един пласт от алуминиево фолио около ръба на съда.

Процесът по приготвянето е доста лесен:

Разделяте тестото на 8-9 равни топки. Поръсвате равна повърхност (маса, плот, помощна масичка- каквото имате) слагате едното топче и го поръсвате допълнително с брашно (аз ръся с малка цедка, защото ми е по-лесно). Разточвате, като след всяко прокарване на точилката завъртате на около 45 градуса, за да запазите кръглата форма. Когато големината на листа стане с няколко см. по голям от формата (защото при преместването от плота малко ще се събере), сте готови да го използвате. Намаслявате формата, слагате кора, намаслявате и нея, слагате плънка и така редите до край. Последният ред е от лист от корите, намазан с масло. Когато целият сладкиш е нареден, преди да го сложите в печката, го нарязвате на 8 или 16 парчета. Пече се на 180-190 гр. за около 1 час. Отгоре почервенява, а вътре остава сочен и вкусен. Да Ви е сладко!

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #142 -: 01 Януари 2011, 10:47:45 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно

Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #144 -: 24 Октомври 2011, 22:29:48 »
Трицветен мус с тиква и маскарпоне



Продукти за 5-6 порции:

400 гр. маскарпоне
250мл. сладкарска сметана
200 гр. сварена и пюрирана тиква
1/2 ч.л. канела
100гр. шоколад
1 с.л. ароматен алкохол - бренди, бейлис, бърбън ( или 1/2 ч.л. инстантно кафе)
2-3 капки есенция сметанова ванилия
канела или какао за поръсване

Разбийте сметаната на пухкав крем и я разделете на 3 равни части. Смесете маскарпонето с 6 с.л. пудра захар и също разделете на три части две по 125гр и една по 150гр.

За шоколадовия слой:

Разтопяваме шоколада на водна баня , охлаждаме леко и бавно смесваме със 125гр. от подсладената маскарпонената смес. После с внимателно разбъркване прибавяме и 1/3 от сметаната и алкохола ( или кафето). Разпределяме сместа на дъното на подходящи чаши.

За тиквения слой:

Сваряваме тиквата с малко захар, охлаждаме и пюрираме. Прибавяме 125 гр. маскарпоне, 1/3 от сметаната и канелата. Можете да добавите и още захар, ако желаете. Разпределяме върху шоколадовата смес равномерно.

За белия слой:

Разбъркваме 150 гр. маскарпоне с последната 1/3 от сметаната и прибавяме ваниловата есенция. Тази смес е по-лека и пухкава. Шприцоваме я с едър накрайник върху тиквения слой или разнасяме равномерно и поръсваме леко с  малко канела или какао.

Охлаждаме готовия мус поне 2 часа в хладилник преди поднасяне. Комбинацията от вкусове е страхотна, консистенцията също!

lucilight

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 15
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #145 -: 28 Октомври 2011, 12:03:53 »
КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА С КЪРИ

около 500 гр. тиква
1 стрък праз лук (може и 1 голяма глава кромид лук)
2 моркова
3-4 с.л. зехтин
1/2 ч.л. синапено семе
200 мл. течна сметана
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. куркума
щипка кимион
магданоз
сол и черен пипер на вкус

В загрятия зехтин запържвам синапа за около 1 мин. Добавям праза и морковите, смляни в блендера и задушавам още 2-3 мин. Наливам гореща вода и добавям смляната в блендера тиква. Варя 15-20 мин. докато зеленчуците се сварят. Пасирам, добавям сметаната, кърито, куркумата, кимиона, сол и черен пипер. При сервирането поръсвам с нарязания магданоз.

Супата е бърза и лесна. Идеята ми е от супа, която ядох преди повече от 10 години в един ресторант в Швейцария. Разбира се готвачът не си даде рецептата и трябваше да се пробвам да направя нещо подобно. Не е същата, но в къщи всички обожават тази супа. Надявам се и вие да я харесате!



Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #146 -: 31 Октомври 2011, 18:12:53 »

                  ЧЕСТИТ ВСИ СВЕТИИ !!!

    1 голяма кръгла тиква, която да стои стабилно на дъното си
    1 контрастен фломастер за очертаване
    шаблон по ваш избор (можете и да импровизирате рисунката)
    1 голям нож за отрязване на капака на тиквата
    1 голяма лъжица за остъргване на стените
    1 малък нож за детайлите (ако ви се намира и малка ножовка, ще ви свърши добра работа)
    1 чаена свещичка
    * а също така и малко празничен дух
 
Отрежете капака на тиквата. Изчистете семената и остържете стените до дебелина около 2 сантиметра, за да е по-лесно изрязването на фигурките.
Изберете си картинка *(ако напишете pumpkin carving patterns в google.com можете да намерите множество идеи и готови модели)

Измерете големината на която можете да работите върху тиквата и оразмерете избрания шаблон. Принтирайте картинката и пренесете рисунката върху тиквата. Аз наложих листа, залепих краищата му с тиксо и направих дупчица с черна точка в нея на всеки ъгъл от моята рисунка. Тъй като моят модел беше много ръбат, този метод ми беше най-лесен. Ако вашата картинка е по сложна, можете да подложите индиго под листа и да пречертаете модела в детайли.
Следва по-пипкавата част, за която е добре да сте сръчен, за да се избегнат нежелани инциденти с остриетата.
Когато изрежете целия модел, просто запалете чаена свещ, запалете я, поставете я в тиквата и затворете с капака.

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #147 -: 31 Октомври 2011, 23:35:00 »
                                 Двуцветен тиквен чийзкейк
Използвах готов 22 сантиметров "блат" ( смлени бисквити с масло), така че давам рецептата само на пълнежа :-)

450 гр. крема сирене (мекичко, на стайна температура)
1/2 чаша захар
ванилия
2 яйца
1/2 чаша пюре от тиква
1 чаена лъжичка канела

Загрейте фурната на 165 градуса.
Разбийте с миксера крема сиренето, захарта и ванилията. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате малко след всяко яйце.
Отделете 1 чаша от тази смес и я излейте върху готовия блат за чийзкейк.
Към останалата част добавете тиквата и канелата и излейте леко върху бялата смес.
Печете около 40 минути, след като се охлади оставете в хладилника за цяла нощ или най-малко 3 часа.

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #148 -: 02 Ноември 2011, 01:06:31 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #149 -: 28 Ноември 2011, 12:36:05 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]