Автор Тема: Тик Тик Тиквата  (Прочетена 191532 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #75 -: 18 Март 2009, 18:25:18 »

Сезам,

 много интересен и обещаващо вкусен хляб :smile1:

Tango

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 406
  • Той ме обича!
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #76 -: 18 Март 2009, 20:10:31 »
     Подариха ми тиква-цигулка, много сладка!  Аз веднага направих тиквен пай и нектар от тиква.
Да казваме по-често на хората, които обичаме, ЧЕ ГИ ОБИЧАМЕ!!!

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #77 -: 19 Март 2009, 13:36:06 »
 :smile1: Пеполина ,все още съм невежа по прикачване на снимки , а и оште нямам достатъчно време,но вкуса ,а и цвета са много хубави   :air_kiss:
mazesin yemekleri

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #78 -: 07 Октомври 2009, 12:46:17 »
Тиквата ти е много сладка и вкусна - браво-още един разнообразен десерт!
Ще споделя моята рецепта за рачел:
Оригиналният рачел се прави с петмез, но такъв вече се приготвя само в домашни условия, ако имаш много грозде и време!
Тиквата трябва да е с дебело "месо" - почиства се и се нарязва на кубчета с дебелина 2-3см/или звездички - с метална форма/.
Залива се с разтвор на вар с вода - т.н."варно мляко" - няма точна рецепта за него - не е от значение концентрацията, но по-рядко от нова за варосване на дървета!
Престоява 2-3 часа и обилно се измива в гевгир с вода.Обилно!
Приготвя се сироп от 1кг захар с 2 /водни/ чаши вода. Добавя се тиквата и се вари до сгъстяване на сиропа. На 1кг захар - 1чл лимонтозу.
Ароматизира се с индрише.
Престоя във варното млако запазва тиквата хрупкава отвън и мекичка отвътре!
По същият начин се приготвя сладко от динени кори, като динята трябва да е дебелокора и тънко се обелва цветната й външна част. Това сладко се ароматизира с локумена есенция!
Сладката от тиква и динена кора са прекрасни за украшения на торти, кремове и сладолед!
Не мога да преместя рецептата на друго място, извинявам се!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #79 -: 09 Октомври 2009, 18:08:28 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #80 -: 10 Октомври 2009, 16:41:02 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #81 -: 11 Октомври 2009, 15:29:50 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #82 -: 12 Октомври 2009, 15:05:47 »

marabu

  • Гост
Есенна кремсупа
« Отговор #83 -: 15 Октомври 2009, 23:38:46 »
Есенна кремсупа



400 г обелена и почистена тиква
600 мл вода
1 дафинов лист
щипка индийско орехче
смлян черен пипер
сол
200 г гъби печурки
1 морков
1 малка глава кромид лук
2 тригълничета топено сирене
2 скилидки чесън
2 с л заквасена сметана
1 с л олио
1 с л краве масло
ситно нарязани ароматни градински подправки


• Тиквата се нарязва на кубчета.
• Сварява се в 600 мл вода заедно с дафиновият лист, индийското орехче, солта и черният пипер.
• Отделно в тиган се сгорещява олиото.
• Прибавя се кравето масло.
• Добавят се ситно нарязаният лук, настърганият морков и нарязаните на филийки гъби.
• Готвят се до омекване и придобиване на златист цвят.
• Половината от гъбената смес се изсипва в тенджерата при омекналата тиква.
• Добавят се нарязаното на кубчета топено сирене и пресованите скилидки чесън.
• Супата се оставя да кипи 2 минути.
• Отстранява се дафиновият лист, а супата се прехвърля в кана на блендер или кухненски робот.
• Добавя се сметаната.
• Всичко се смила до консистенция на пюре.
• Супата се връща обратно в тенджерата.
• Добавя се останалата гъбена смес.
• Супата се загрява и се поднася топла.
• По желание се поръсва със ситно нарязаните ароматни градински подправки. 

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #84 -: 16 Октомври 2009, 08:39:08 »
       
                          Заек с розмарин и гарнитура от тиква с балсамико



Необходими продукти :
1 заек
2-3 с.л.зехтин
2-3 стръка розмарин /или щипка сух розмарин/
черен,червен  пипер и сол на вкус
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
4-5 гъби
1 чаена ч.бяло вино
щипка джинджифил

За гарнитурата от тиква:
1кг тиква
3-4 с.л. зехтин
100 гр.белено тиквено семе /аз сложих повече/
2-3 резена пресен джинджифил / или сушен/
4-5 скилидки чесън
черен пипер и сол на вкус
100 мл.балсамов оцет
30 гр краве масло
2-3 с.л. мед

Заека се нарязва на големи парчета.
Задушава се в зехтина, като след 10-тина минути се слагат  виното и подправките.Прехвърля се в иенска тавичка, като отдолу се слагат лука и гъбките, а отгоре месото.Хубаво е да има повечко сосче, защото е много вкусно.... Запича се до порозовяване.



Обелената и почистена тиква се нарязва на малки кубчета. Задушават се в зехтина тиквените семки със джинджифила и нарязаният чесън, Прибавя се и тиквата, като се сипва и 3-4 суп.л. вода. Като поомекне и изври течността се добавят медът, балсамикото,маслото....обърква се да се омешат аромати и вкусове и ето ви готовата гарнитура...
В оригиналната рецепта, от меда, балсамикото и маслото се редуцира сос, с който се понакапва тиквата- но става малко, неравномерно овкусява тиквата, затова аз го правя малко по-различно.
Така приготвена, тиквата може да се хапва и като отделно постно блюдо - достатъчно вкусна е....



Сервира се порция от заека и тиква за гарнитура, върви и с някаква киселичка туршийка...и с хубаво вино....и с весела компанийка....
Да ви е сладко !

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #85 -: 17 Октомври 2009, 16:56:19 »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 138
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #86 -: 18 Октомври 2009, 15:20:21 »
Леле petrina останаха ми очите в тоя сладкиш  :yahoo:
Докато четох рецептата му вече усещах и вкуса му..... добре че не се задавих 
 ::) И съвсем не на последно място страхотно изглежда!!! 
:thank_you2:  Благодаря ти за тази рецепта - определено ще бъде изпробван от мен!!!

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #87 -: 18 Октомври 2009, 18:50:20 »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Тик Тик Тиквата
« Отговор #88 -: 18 Октомври 2009, 22:44:34 »
« Последна редакция: 19 Октомври 2009, 23:38:38 от sladka hapka »

mariachristou

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 138
ПЪЛНЕНА СЛАДКА ТИКВА НА ФУРНА
« Отговор #89 -: 19 Октомври 2009, 17:46:57 »
Рецепта няма - всичко е на око.
Тиквата е пълна с:
дюли, круши, и ябълки - объркани с канела,
фурми, орхи, бадеми, стафиди,
сушени: сливи и кайсии.

Като се напълни догоре заливаме плодовете с 2-3 с.л. мед (според предпочианията за сладко), слагаме 2-3 бучки мало, захлупваме с тиквения похлупак и печем в  тавичка с вода за около 2-3 часа. Печенето зависи от самата тиква колко е голяма и от сорта й. ПРОВЕРЯВА СЕ, КАТО ОМЕКНЕ Е ГОТОВА!!! Ако е необходимо доливамe вода в тавичката по време на печенто.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]