Автор Тема: Съхраняване на продукти във фризер  (Прочетена 68992 пъти)

ra4e

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #45 -: 08 Септември 2010, 09:30:56 »
Благодаря за бързия отговор.

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2548
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #46 -: 09 Септември 2010, 10:33:13 »
аз пък искам да ви споделя как правя зимнина  ;D във фризера!
Домати не консервирам в буркани /не ми допада вкуса им/ - беля, режа на кубчета и порционирам в торбички. Издържат до следващия сезон  :thumbup:
смеска за миш-маш - домат, печена чушка и печен патладжан - нарязани, в торбичката и във фризера.
също като разфасовам пиле винаги фенерите и ненужните парчета /и дробчета, и сърца, и воденички/ ги варя с разни зелении и малко сол - обезкостявам и замразявам на порции - много бърза супа се получава после  :thumbup: или пък пил.дроб сърма, мусака и т.н.  ::)
сварената царевица оронвам, добавям бланширани моркови на кубчета, гъбки, грах - порционирам - ето ти смеска за ориз със зеленчуци  :yahoo:
съхранявам също сурови чушки /за пълнене/, печени чушки /небелени/, цели чери доматчета, смеси за гювеч, печен патладжан, дребни плодове /без костилки/, зелени подправки, сушени зелени подправки /не променят цвета и вкуса си както в бурканчетата/ и др.
Замразявам и пушен бекон /купувам го на парче от 2кг./ нарязвам на тънки филии и порционирам. Става за завиване на сиренца и кашкавалчета, за печене на скара и т.н.
Замразявам и бутертесто с разни плънки /идеите почерпих от тук  :flower:/
При недостиг на време или непредвидени гости тези заготовки ме спасяват :smile1:

Ако и вие си имате такива хитринки, ще се радвам да споделите  :-*



marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18686
  • Юлия
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #47 -: 09 Септември 2010, 13:27:39 »
аз когато не ме мързи  :blush2: правя хляб (питки) в по-голямо количество. След изпичането на хляб изчаквам 30-40 минути. Нарязвам на порционни филии и опаковам всяка филия по отделно със "свежо" (стреч) фолио и в камерата. При размразяването изваждам колкото филии ми трябват и оставям за 30-40 минути да се размрази на стайна температура направо във фолиото. Става като току що приготвен само че не е топъл, но иначе мек и вкусен. Обикновено повече от 1 месец не държа замразен хляб. Питките пък не ги режа, ами пак така всяка по отделно опаковам и замразявам.
Кексовете също както и хляба, но повечето пъти замразената филия я поставят в тостера и пускам на 5 (при мен това е най-високо) и оставям там да се размрази- леко изпече..става супер вкусно особено про шоколадово банановите кексове и отгоре краве масло ммммммммм  ::)

За зеленчуците - там всичко на кубчета после по формички за лед (или силиконовите за мъфини) замразявам после изваждам и по пликовете така като ми потрябва вадя плик и кубчето... Сосът за пицата по същият начин, като го размразявам в хладилник от предната вечер.

Замразявам и сок от лимони... първо купувам лимони кисна ги в гореща вода, после подсушавам и настъргвам кората, която поставям в тава и в хладилник. След 1 час събирам кората в кофичка (всичко подходящо за замразяване). Съхранявам така замразена доста време (не съм засичала). Добавям в тестото направо замразена. Същото става с други цитрусови кори.

А от лимоните без кората изстисквам сок и замразявам във формичките за лед, но онези от найлоновите (малко играчка да напълниш тези формички със сок ама децата помагат един държи фунията друг плика ..и от предвидените 3 плика пълним заедно 2 ама..)  Та ползвам го в кафето сутрин (да да ...) или в чая- направо замразените кубчета в горещата напитка..

Също така топчета от кайма.. правя замразявам после ги пускам във водата замразени.  Сандвичите принцеси замразявам и поставям във фурната направо замразени.

засега това е което се сещам  :smile1:
« Последна редакция: 09 Септември 2010, 13:36:43 от marabu »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2548
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Съхраняване на продукти във фризер - миди
« Отговор #48 -: 27 Юни 2011, 10:50:15 »
Моля , кажете ми как да си замразя миди  :smile1:
или пък да си консервирам в буркан, ама замразяването ми се струва по-безопасно.
И по-точно като се сварят и почистят със или без сока се замразяват?
Колко е срока на годност?
Колко време се варят - както за прясна консумация или повече?

Предварително ви благодаря!  :-*

mis_val

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 392
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #49 -: 27 Юни 2011, 11:47:43 »
Здравей Did_ka!
Аз си замразявам миди във фризера без сок.Даже докато ги изчистя те се изцеждат и подсъхват.Махам им и зеленкото от вътре.Каквото и да замразявам торбичките ги правя плоски,за да съм сигурна че всички продукти са еднакво замръзнали.Колко им е трайността не мога да ти кажа.Аз съм ги съхранявала и малко и много време.До сега не съм имала проблеми.Майка ми пък ги прави в буркани,ще я попитам за технологията и ще пиша,но имам спомен,че една година имаше много бомбаш,а как миришеха  :(

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2548
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #50 -: 27 Юни 2011, 12:57:49 »
Благодаря ти много  :thumbup:

mis_val

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 392
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #51 -: 30 Юни 2011, 11:46:08 »
Здравей Did_ka!
Идвам с новини от мама.Варим мидите,изчистваме и изцеждаме.Слагаме ги в буркани отново без сок и без течност.До тук всичко е както по-горе.Затваряме бурканите,слагаме вода над капачките и варим около час и половина.Но не повече,за да не се разварят.

Eliz

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #52 -: 07 Септември 2011, 19:26:21 »
Здравейте, току що се регистрирах и нахлувам с въпрос :)
Мога ли да си замразя пюре от банани или нектарини ... или настъргани ябълки...

за банани може и да няма много смисъл, защото има целогодишно .... но пък попаднах на едни изключително вкусни ... :)

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18686
  • Юлия
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #53 -: 07 Септември 2011, 19:44:41 »
банани може да се замразяват на пюре дори е по удобно за готвене после в сладкиши, кексове или мъфини. Намачкват се бананите и се поставят в плик или подходящ съд. За ябълките не стават (поне при мен), а за нектарини нямам идея

Eliz

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #54 -: 07 Септември 2011, 20:16:36 »
 :thumbup:

Благодаря ... отивам да мачкам бананиииии :)

Lex

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #55 -: 16 Август 2012, 12:25:17 »
Здравейте момичета!
Някой пробвал ли е да замразява течна сметана. В МЕТРО има течна животинска - 1 л. Много ми е за еднократна употреба и се чудя дали бих могла да замразя остатъка.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4588
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #56 -: 16 Август 2012, 18:21:36 »
Може да се замрази до 2 месеца,но след това трябва да го ползваш само за готвене.Не става да го бъркаш за крем за торта.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

lorenka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 105
  • Начинаеща кулинарка :)))
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #57 -: 13 Ноември 2012, 22:45:05 »
Привет,да ви питам сложих печен пипер в фризера тази година преди това си го правех в буркани ,но го обелих и така го сложих .Пречи ли му че е обелен или беше по добре да не го беля  :(

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17116
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #58 -: 13 Ноември 2012, 22:56:17 »
:ok: си е така. После размразяваш и ползваш. Предпочитам го пред  небелен във фризер или в буркани пък.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

lorenka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 105
  • Начинаеща кулинарка :)))
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #59 -: 13 Ноември 2012, 23:58:33 »
Ох,добре отдъхнах си казаха ми че не било добре да е белен бил поемал миризма от фризера...

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през април от Захарно петле
[23 Април 2014, 23:28:45 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:07:05 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:05:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:04:13 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:03:35 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:02:19 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:57 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 23:00:03 ]


Re: Кой какви ги готви през април от kikito_
[23 Април 2014, 22:58:35 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от kikito_
[23 Април 2014, 22:29:41 ]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[23 Април 2014, 22:09:53 ]


Спаначено къри с наденица от blqsak
[23 Април 2014, 21:49:52 ]


Re: Почивай в мир, Жоро! от pavlety
[23 Април 2014, 21:35:55 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от marabu
[23 Април 2014, 19:10:18 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от marabu
[23 Април 2014, 18:48:55 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[23 Април 2014, 17:45:34 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[23 Април 2014, 17:44:27 ]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[23 Април 2014, 15:59:09 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Aura
[23 Април 2014, 15:58:14 ]