Автор Тема: Съхраняване на продукти във фризер  (Прочетена 153890 пъти)

pep-4o

 • Перде
 • Шеф - диригент
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 17125
Съхраняване на продукти във фризер
« -: 08 Октомври 2006, 18:48:24 »
Понеже сега му е времето за пълнене, ето повече информация. Това е от една книга, която ми дойде бонус с фризера.
И естествено (за мен) ще започна от месото . И ще добавям моите забележки от проба-опит към написаното  :4u:

                        Замразяване на месо

 Важен момент при замразяването на месото е по възможност по-бързото му поставяне при ниска температура. Колкото по-бързо бъде замразено месото, толкова образуваните в него ледени кристали са по-малки, разрушенията на мускулната тъкан са по-незначителни и след размразяване месото поема обратно течността от стопените ледени кристалчета.
   Месото за замразяване трябва да бъде много добре обезкървено, добре узряло и почистено. В домашния замразител не се препоръчва замразяването на големи парчета, както и на месо с кости, които заемат много място или може да скъсат опаковката. Най-подходящо за замразяване е месото от добре угоени животни, тъй като подкожният слой мазнина го предпазва от изсушаване.
   Месото преди замразяване се избърсва с влажна кърпа, опакова се в полиетиленови кесии, които се залепват (прегъват и изкарва максимално въздуха от тях), етикетират се и се поставят в замразителя.
   Кайма, пържоли и котлети се опаковат в целофани или полиетилен в малки порции, достатъчни за еднократна употреба. При съхраняване на готови замразени опаковки месо винаги трябва да се проверява дали опаковката е здрава. 
   Забележка: Ако ще прибирате големи количества месо във фризера - първо включете фризера на мах, а прибирането не го правете наведнъж, а поетапно - изсушете и пригответе една партида и приберете във фризера, след това се заемете със следващата, защото ако се сложи всичко наведнъж няма да успее бързо да замрази. Освен това, ако не е чекмеджето тип "кошница" не "натъпквайте" с цел да събере повече - имайте предвид, че после трябва и да вадите - ако има месо с кости е възможно да се "заклещят" една в друга торбичките. Ако се скъса торбичка от кокал или при вадене на двуг пакет с месо, това месо, което е останало непокрито изсъхва и замирисва "странно"[size=pt]Или ако е натъпкан да не се налага като мен да размразявате с помощта на сешоар един от пакетите, режейки парче по парче това, което се размрази от торбичката и изхвърля, за да може успешно да започне да се вади.[/size]

                     Замразяване на птици

   След клането в месото на птиците настъпват биохимични процеси, като например при говеждото месо, което трябва да есе охлади много бързо. Всички видове птици са подходящи за замразяване - цели и на порции. Много е важно след отцеждане на птицата и избърсване с кърпа, да се нареже на порции за приготвяне или цяла, да се изкара максимално въздуха от полиетиленовото пликче и да се замрази възможно най-бързо. Замразените птици се поставят в замразителя веднага след купуването им (ако са от магазин). Трябва да се знае, че под действието на леда костите може да потъмнеят, ако птиците се съхряняват повече от три месеца. Срокът за съхранение на птиците в замразител е 12 месеца. За  разлика от месото, птиците никога не трябва да се готвят направо замразени. Те се оставят за размразяване в хладилника около  24 часа, а пуйките - около  3 дни

                           Замразяване на риба
   В замразителя се поставя само прясна или вече замразена риба. Срокът за съхраняване на рибата е различен - за тлъста риба - сьомга, херинга и скумрия - до 2 месеца; пастърва, треска, писия и други - около 4 месеца.
   След улавяне рибата трябва при възможност да се сложи върху лед, докато се обработи за домашния замразител. Тя се почиства като се отрязват перките, главата и опашката и се нарязва ако е  по-голяма. Нетлъстата риба се потапя в солена и студена вода -  1 с л сол на 500 мл  вода, след което се изцежда. Тлъстата риба се измива с вода. Рибата цяла или на порции се опакова във влаго- и паронепроницаеми кесии и се поставя във замразителя.
   За предпочитане е раците да се консумират пресни, но когато разполагате с по-голямо количество, те могат да бъдат замразени. Преди това се потапят в кипяща вода или се варят на тих огън в солена вода. Изцеждат се и охлаждат. Отварят се и ядливите части от месото се отделят от тялото и щипките. Опаковат се във влаго- и паронепроницаеми кесии и се замразяват. Раци се запазват в замразителя не повече от месец. Размразяват се в съда, в който са замразени и се поднасят, докато са студени.
   Мидите също може да се замразят. След почистване на черупките им с твърда четка те се изсипват в теднжера и се покриват с влажна кърпа. Варят се на тих огън 5 мин,  за да се отворят черупките, след което се оставят да изстинат. Може да се замразяват цели миди с черупките или само месестата им част. Замразяват се в полиетиленови кесии, залепени и етикетирани.
***Хайвер - почистен и леко осолен може да се замрази за коло 2-3 месеца. Не си губи качествата.


                           Замразяване на яйца и млечни продукти
   Яйцата не могат да се замразяват сурови или  твърдо сварени. В този си вид те може да бъдат охладени до 6-7 месеца при температура от 0.5-1.5* или за 10 месеца при темп. от -2 до -2.,5*.
   Яйцата се замразяват разбити, а също така цели или разделени на жълтъци и белтъци. Към жълтъците, за да не се сгъстят, трябва да се прибави в зависимост от това за какво ще бъдат използвани, сол или захар. Опаковат се в малки, подходящи за целта добре затварящи се съдове и се замразяват. Полезно е да знаем, че 1 с л жълтък и 2 с л белтък се равнява на 1 едро яйце.
   Млякото е нетраен продукт, тъй като е благоприятна среда за развитието на микроорганизми. То може да бъде замразено за 1 месец в пластмасови, но не и в с тъклени бутилки (тук аз имам против, тъй като до скоро съхранявах прясно мляко в бутилки по около 3-4 месеца, като млякото не е добивало странни мирис ипресичания. Лично аз съхранявам в бутилки от 0.5л ). Размразява се в хладилник.
   Несолено масло може да бъде запазено в замразителя за около 1 година, а осолено - около 6 месеца. Маслото  се поставя в замразителя в оригиналната му опаковка и не се налага специална подготовка.
   Изварата се запазва в добро състояние при -18* С повече от 1 година.
   Бялото саламурено сирене се запазва най-добре в 8-12%-на саламура при температура от 2 до 5* С и относителна влажност 80-90% и не е необходимо да бъде замразявано (и тук от един опит - замразих, но след като се размрази стана на трохи и не повторих  :-[)
   Твърдото сирене, какъвто е кашкавалът, може да се запази в замразителя до 3-4 месеца, но не е за препоръчване, тъй като след размразяването се натрошава (вярно е, пак от опит  :blush2:)

                                 Замразяване на хляб и тестени изделия
   Хляб може да бъде замразен както опечен, така и във вид на тесто, в зависимост от големината и типа на тестото. Тестото се замразява на порции за еднократна употреба. Най-подходящи опаковки са полиетиленовите кесии, при възможност леко намаслени и много добре залепени, тъй като при наличието на въздух в тях по повърхността на тестото се образува кора. Дебелината на кората зависи от количеството въздух, останал в кесията по времето на съхранението.   
   Продължителността на запазване на хляба в замразителя зависи от степента на изпичане на кората, но обикновено хляб в полиетиленови кесии се запазва до 8 седмици.
   Във фризера могат да се съхраняват и сандвичи, които спасяват домакинята при неочаквани гости. При тях не се използват продукти, които не се замразяват добре като например твърдо сварени яйца, майонеза, маруля и домати. Не се замразяват сандвичи с конфитюр и мармалад, тъй като те просмукват в хляба и го правят клисав и безвкусен.
   Кекс може да се замразява цял или на парчета, опакован и надлежно етикетиран за срок около 3 месеца.

                           Замразяване на зеленчуци
   Почти всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Замразяването е много подходящ начин за запазване на тяхната хранителна стойност и естествените им вкусови качества. Зеленчуците обикновено се консумират варени, като ястията, приготвени от замразени зеленчуци почти не се различават от тези, приготвени от пресни зеленчуци. (това за структурата ще го пропусна)
   Замразяват се само пресни, здрави и висококачествени зеленчуци. Предварителната подготовка за замразяването е изключително важна. За да запазят първоначалния си вкус, свежест и цвят, те се обработват веднага след брането или купуването им. За инактивирането на окислителните ензими, отделяне на въздуха и намаляване на броя на микроорганизмите, зеленчуците се бланшират в кипяща вода, след което се охлаждат бързо и опаковат внимателно в подходящи съдове. реди бланширане зеленчуците се почистват, а когато е необходимо - се обелват. За бланширане те се пускат с телена кошница в тенджера с кипяща вода. Препоръчва се 4-5л вода на 500гр зеленчуци. Времето за бланширане на различните зеленчуци е различно. При зеленчуци, които може да загубят цвета си, се прибавят 2 ч л аскорбинова киселина към 4-5л вода.
   Неподходящи за замразяване са краставиците, марулите и репичките ( краставички успешно замразяват - избелени и нарязани ситно, като след това поставям в тенджера с разбито за таратор мляко. така сока и аромата се запазват и макар малко меки - таратора си е добър. За млечна салата също, но млякото трябва да е мнооооооооого хубаво изцедено. )

                             Замразяване на плодове 

   Едно от големите предимства на замразяването е, че по този начин през зимата може да се консумират летни плодове. Подходящи за замразяване са отделни сортове ягоди, малини, френско грозде, къпини, боровинки, праскови и ябълки. Не се препоръчва замразяването на грозде, круши и сливи.
   Само висококачествени плодове се замразяват в суров вид. Наранените плодове след почистване може да се замразят във вид на пюре. При замразяването на плодовете не е задължително бланширането, а се прилага само при някои сортове дюли и кайсии.
   Замразяват се твърди, едри, интензивно червени и със силен аромат ягоди. Замърсените с пръст и пясък ягоди не са подходящи, тъй като се измиват трудно и обикновено се нараняват. За по-добро запазване - поръсени със захар или в захарен сироп.
   Замразените сурови плодове без захар (с изключение на малини, къпини и фреско грозде) не се запазват за повече от три месеца. Те се замразяват почистени, при необходимост изплакнати с ледено студена вода.
   Ябълките се измиват, почистват и нарязват. Бланшират се една минута, или 2 до 3, ако са много твърди.
   Кайсиите трябва да са зрели, но не твърди. Избърсват се, режа се на половинки и се изваждат костилките. За да не променят цвета си при бланширането се прибавя 1/4 ч л аскорбинова киселина на 500мл вода.
   Пдходящи за замразяване са червените череши. Измиват се, почистват се от костилките и се подсушават. Опаковат се в подходящи съдове и се заливат с 40-50%-ен студен захарен сироп според това колко са сладки, или се поръсват със захар в съотношение 1:3.
   Пртокалите се замразяват обелени, разделени на сегменти, без захар или покрити със захарен сироп.
   Проблем при замразяването на плодовете е, че някои от тях потъмняват или се обезцветяват, когато са обелени. Това може да се предотврати чрез прибавяне на лимонов сок или аскорбинова киселина към плодовете преди замразяването.
   Замразените плодове запазват пектините и органичните киселини, които също имат значение за отстраняването на тежките метали от организма и за предпазване на радиационно въздействие.


                            Основни правила при ползване на фризера
1. Обезскрежавайте замразителя при дебелина на скрежа около 6мм и то само след като е изключен от електрическата мрежа. Не оставяйте вратата отворена за дълго време, тъй като това води до образуването на повече скреж.
2. Поставяйте в замразителя само висококачествени, добре почистени хранителни продукти в подходящи за еднократна употреба порции.
3. Отделяйте от зеленчуците повредените листа и полепналата по тях пръст.
4. Опаковайте продуктите и ястията според изискванията в полиетиленови кесии или фолио, като трябва да сте сигурни, че въздухът е отстранен от опаковката.
5. Поставяйте готовите опаковани продукти колкото е възможно по-бързо в замразителя.
6. Не слагайте дори и в хладилника гореща храна. Охладете я предварително.
7. Готови ястия, които ще се замразяват се охлаждат бързо - в ледена вода или лед и веднага се поставят в подходящ съд и в замразителя.
8. Не оставяйте в замразителя открити ястия и п родукти, защото това води до изсушаването им.
9. Съхранявайте продуктите със специфична миризма само в добре затворени съдове или много добре опаковани в алуминиево или полиетиленово фолио.
10. Охлаждайте газирани напитки в хладилника, а не в замразителя.
11. И МНОГО ВАЖНО - Никога не замразявайте повторно веднъж размразени хранителни продукти.

                          Практични съвети за опаковане

1.Опаковъчните материали (полиетиленово или алуминиево фолио) трябва плътно да обвиват продукта, който ще бъде замразяван.
2.Отстранете грижливо въздуха, докато опаковката залепне за продукта.
3. Покрийте съдовете без капак с два пласта полиетиленово фолио и стегнете плътно с ластик.
4. Никога не пълнете догоре съдовете с течни продукти или ястия, тъй като течностите увеличават обема си с около 1/10 при замразяването.
5. Замразявайте продуктите винаги добре изстудени. Само хлябът и сладкишите могат да бъдат хладки.
6. НАдписвайте четливо всеки пакет. Залепете върху него етикет, на който отбележете съдържанието, количеството, дата на замразяване, максималния срок на съхранение (това е много важно, личен опит  ;))
7. Опаковъчният материал трябва да е здрав, паро - и влагонепропусклив и еластичен, така че меки хранителни продукти (торти и пасти) да запазват формата си, както и да не се продупчва лесно (например при кости). Да е без цвят и мирис. Да не пропуска мазнина. Да се използват съдовете, които издържат на ниски температури, за да не се чупят и да не повреждат съдържанието в опаковката.


Срокове за съхранение на месото

агнешко - 10-12 месеца
овнешко - 8-9 месеца
телешко - 1 година 
говеждо - 9-10месеца
свинско нетлъсто - 6-7 месеца
свинско тлъсто месо - 4-5 месеца
риба тлъста - 2-3 месеца
риба нетлъста - 3-4 месеца
дивеч - 10-12 месеца
зеленчуци - 9-12 месеца
кайма - 6-8 месеца
карантия - 4-5 месеца
кашкавал - 5 месеца
кекс - 2-3 месеца
колбаси - 3 месеца
луканка - 4-5 месеца
масло - 6 месеца
наденица - 4-6 месеца
пасти - торти - 2-3 месеца
пилешко месо - 1 година
плодове със захар и сироп - 9 месеца
плодове без захар в зависимост от плодовете - 3-8 месеца
сирене - 5 месеца
сладолед - 3 месеца
хляб - 2-3 месеца.


*** Където има два срока - първият е за нискотемпературна камера, а вторият за замразител.
***Обикновено на вътрешната част на вратите на фризерите (някои) има посочени продуктите и месеците в картинки. Може и там да сверите.
« Последна редакция: 10 Октомври 2006, 15:40:05 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

morska fauna

 • Главен Готвач
 • ****
 • Публикации: 869
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #1 -: 08 Октомври 2006, 21:25:12 »
 :yahoo: мерси Пепчо , тази информация ще ми е много полезна  :air_kiss:
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

nvarbanova

 • Чирак
 • *
 • Публикации: 40
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #2 -: 25 Април 2007, 11:24:58 »
Здравейте,

мога ли да ви попитам - явно сте на ти с темата - как да си замразя картофи, защото когато пробвах станаха кашкави и гадни на вкус като хартия?

Ще съм ви много балгодарна за помощта :)

pep-4o

 • Перде
 • Шеф - диригент
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 17125
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #3 -: 04 Май 2007, 22:13:26 »
Лелей, извинявай аз сега видях питането ти.

Стари картофи (т.е. непресни) - приготви като за пържене, бланширани за по минута и изцедени на хартия или кърпа. В торбичката и във фризера. След това вадиш и във фритюрника. ТАка дори са по-вкусни пържените картофи.  Или на дребни кубчета, пак така и в супа - както са замръзнали. Но на ядене не ми хареха и не замразявах повече - много бързо се кашват в яденето. И за печене лично на мен не ми харесват.

Пресни - замразих си миналата пролет по същия начин, но не ми харесаха като ги изпекох (като едни пикантни картофи мои), само пържени, но пък мойте не обичат пресни картофи-изпържени.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

nvarbanova

 • Чирак
 • *
 • Публикации: 40
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #4 -: 07 Май 2007, 09:48:31 »
Много благодаря за отговора,

аз пържени не мога да ги ям и за това търсех други варианти, но май ще се примиря  :'( все пак ги има по всяко време на пазара  ::)


пеполина

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 3728
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #5 -: 02 Юли 2007, 17:22:15 »
Някой замразявял ли е тиквички на кубчета? Не зная трябва ли да се бланшират и те, или може да се замразят без да се бланшират.

bordovsky

 • динозавър
 • Шеф - диригент
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 5393
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #6 -: 02 Юли 2007, 17:31:34 »
Имам постоянно във фризера тиквички на кубчета. Не се правят нищо, слагат се в пликче..... и готово. ::)

Захарно петле

 • Модератор
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 3996
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #7 -: 02 Юли 2007, 17:46:41 »
Някой замразявял ли е тиквички на кубчета? Не зная трябва ли да се бланшират и те, или може да се замразят без да се бланшират.
Нарязват се на колелца и се бланжират за две минути.След това се потапят в студена вода,подсушават се с кухненска хартия.Поставят се в торбички или в кутийки и се слагат във фризера.Издържат от 10 до 12 месеца. :smile1:

източник-сп.Woman's world

Лично аз не съм го пробвала този начин ,защото тук има целогодишно тиквички.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

пеполина

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 3728
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #8 -: 02 Юли 2007, 17:49:31 »
bordovsky, Petia благодаря ви много за съветите и за бързия отговор. :smile1:

kylinarka

 • Помощник-готвач
 • ***
 • Публикации: 393
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #9 -: 02 Юли 2007, 21:03:16 »
От две години  замразявам във фризера настъргана  тиква.Така по всяко време мога да си направя тиквеник.

пеполина

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 3728
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #10 -: 03 Юли 2007, 10:50:41 »
kylinarka, благодаря ти за идеята. Ще се възползвам и от нея, но аз се интересувах от тиквички за готвене.

pep-4o

 • Перде
 • Шеф - диригент
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 17125
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #11 -: 09 Юли 2007, 21:53:10 »
Имам постоянно във фризера тиквички на кубчета. Не се правят нищо, слагат се в пликче..... и готово. ::)

да, и после ги поставяш в яденето малко преди края.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

пеполина

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 3728
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #12 -: 09 Юли 2007, 21:54:58 »
Мерси, мерси :-*

Margi_1

 • Калфа
 • **
 • Публикации: 86
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #13 -: 10 Юли 2007, 11:34:40 »
Искам само да кажа за рибата, че е по-добре да се замръзява с вътрешностите. Така съм чувала от рибари тук, във Варна,  и ние само така правим като купим по-голямо количество прясна риба.Не знам каква е точно идеята::)

radost.1955

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 1458
Re: Съхраняване на продукти във фризер
« Отговор #14 -: 14 Август 2007, 23:42:58 »
Имам въпрос.Някой ползвал ли е пресен джинджифил?Знам от предаването Бон Апети,че се реже на ситно и се запържва ,за да се усети аромата по-добре,но по колко се слага /1/2 или 1 ч.л./ на ядене?Но по-скоро въпроса ми е:  може ли да се замрази във фризер и ако може,реже ли се предварително/като моркови напр./
Благодаря предварително!
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

 


* Търсене* Говорилня

Refresh History
 • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
  10 Септември 2020, 11:01:13
 • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
  10 Септември 2020, 11:00:53
 • martinino: Салам
  06 Април 2020, 21:41:41
 • marchela: свински уши
  24 Март 2020, 17:45:08
 • flea: Кюфтета
  17 Март 2020, 20:03:10
 • kalasita: кюфтета
  02 Март 2020, 13:53:10
 • pavlety: Париж
  11 Февруари 2018, 12:16:00
 • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
  18 Ноември 2017, 16:32:42
 • vladofidera: Здравейте
  18 Ноември 2017, 16:31:10
 • MilkaA40: MilkaA40
  06 Август 2017, 01:51:27
 • pavlova321: люти чушки
  01 Август 2017, 18:42:54
 • valet: Пилаф ориз с фиде
  06 Юли 2017, 15:19:48
 • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
  03 Юни 2017, 19:05:27
 • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
  26 Ноември 2016, 16:40:11
 • fanita: пост
  14 Ноември 2016, 18:55:13
 • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
  28 Октомври 2016, 13:24:08
 • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
  26 Октомври 2016, 17:54:17
 • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
  26 Октомври 2016, 10:24:12
 • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
  26 Октомври 2016, 10:21:28
 • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
  24 Октомври 2016, 11:49:51
 • val_di16: джолан
  21 Октомври 2016, 15:58:22
 • galka56: тиквеник
  13 Октомври 2016, 18:26:18
 • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
  07 Март 2016, 12:58:38
 • boriana _grigorova: Здравейте
  07 Март 2016, 12:56:47
 • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
  07 Март 2016, 06:16:00
 • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
  20 Февруари 2016, 21:21:47
 • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
  01 Януари 2016, 12:26:48
 • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
  30 Декември 2015, 18:14:59
 • stplam: Хляб
  26 Декември 2015, 15:52:26
 • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
  13 Декември 2015, 11:48:46

* Последното от форума

Стоматология Family Dent от CeceliaFus
[19 Септември 2020, 18:18:12 ]


Детская стоматология Family Dent от CeceliaFus
[15 Септември 2020, 10:02:08 ]


Re: Идея за подарък от mariqna44
[14 Септември 2020, 16:25:29 ]


Re: Къде най-евтино се продава бяла техника. от mariqna44
[14 Септември 2020, 16:09:25 ]


Re: Клавиатура за TV от mariqna44
[14 Септември 2020, 16:00:56 ]


Re: Застраховка за чужбина от mariqna44
[14 Септември 2020, 15:45:57 ]


Re: Електрическа косачка или бензинова от mariqna44
[14 Септември 2020, 15:39:03 ]


Re: Хубави дамски дрехи, от къде? от mariqna44
[14 Септември 2020, 15:34:54 ]


Re: Боти от mariqna44
[14 Септември 2020, 12:13:26 ]


Re: Градински инструменти от mariqna44
[14 Септември 2020, 12:09:50 ]


Re: портманто до 200лв от mariqna44
[14 Септември 2020, 12:03:28 ]


Re: Дръжка за брава от mariqna44
[14 Септември 2020, 11:56:24 ]


Re: Нещо по-така, за домакинята извън кухнята? от mariqna44
[14 Септември 2020, 11:42:23 ]


Re: Евтин смартфон за хлапето от mariqna44
[14 Септември 2020, 11:15:26 ]


Нещо по-така, за домакинята извън кухнята? от jeneta
[13 Септември 2020, 17:55:52 ]


Матрак, сгъваем или не? от jeneta
[13 Септември 2020, 17:45:19 ]


Евтин смартфон за хлапето от jeneta
[13 Септември 2020, 17:18:11 ]


Дръжка за брава от jeneta
[13 Септември 2020, 17:16:45 ]


портманто до 200лв от jeneta
[13 Септември 2020, 17:11:12 ]


Градински инструменти от jeneta
[13 Септември 2020, 17:08:06 ]