Автор Тема: Италианска кухня  (Прочетена 393543 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Италианска кухня
« -: 30 Септември 2006, 11:58:42 »
Италианската кухня е призната за една от най-добрите в света. Тя се е формирала с течение на годините под кулинарното влияние на съседните страни. Всеки район в Италия се отличава със специфични ястия. Националната кухня на Италия е комбинация от натурални продукти като пресни зеленчуци и плодове, маслини, тестени и зърнени храни, месо, риба и морски дарове, дивеч, различни сирена. Тя заслужено се приема за една от най-здравословните в света и може да служи за модел на  хранителните ни навици.

РЕЦЕПТИ В ТЕМАТА

рецепта със снимка :icon_idea:

стр.1

Сарту (Sartu’ di riso) - Мими :icon_idea:
Пирожки с шунка (Panzerotti al prosciutto) - Мими :icon_idea:
Фокача със сирене - Мими :icon_idea:
Пай с наденица и кашкавал - Мими :icon_idea:
Апулска фокача с картофи, домати и маслини - marabu :icon_idea:
Сладкиш с праскови - Мими
Фокача с ябълки и лешници - marabu :icon_idea:
Торта Анджелика - Мими :icon_idea:
Ньоки ала Пиемонтезе (Gnocchi di patate alla piemontese) - Мими :icon_idea:
"Портокали" по Сицилиански (Пълнени оризови топки) - Мими :icon_idea:

стр.2

Чабатта за 4 часа - marabu :icon_idea:
Бяла пица с бекон (Pizza Bianca al prosciutto) - Мими :icon_idea:
Печени домати с моцарела - marabu :icon_idea:
Фокача със свежо сирене - Мими :icon_idea:
Пица Калабрезе - Мими :icon_idea:
Ньоки в чесново-гъбен сос - marabu :icon_idea:
Фокача с шунка и розмарин - Мими :icon_idea:
Фокача с маслини - Мими :icon_idea:
Салата по селски - Мими :icon_idea:

стр.3

Италиански кюфтета от риба със зеленчуков сос - marabu :icon_idea:
Пържоли с черен пипер и карамелизиран лук - marabu :icon_idea:
Пълнени маникоти - Petia :icon_idea:
Ризото с броколи и моркови - marabu :icon_idea:
Запечени макарони с шунка и три вида сирене - Мими :icon_idea:
Фокача с домати - Mariana G :icon_idea:
Фокача Фарчита - anamaya :icon_idea:
Фокача от парено тесто - marabu :icon_idea:
Фокача с лук и салвия - marabu :icon_idea:
Запечени ньоки със зеленчуци - pljok :icon_idea:
Спагети

стр.4

Тънкости на италианската пица - Мими
Песто Дженовезе - yosif
Картофени дъмпликси - Petia :icon_idea:
Пица Калцоне - marabu :icon_idea:
Макарони ''Сто фурно''- neli75
Спагети с аспержи, гъби и пармезан - Алеко
Канелони - pep-4o :icon_idea:
Оссо Буко - pep-4o :icon_idea:
Тесто за домашна паста - marabu
Пиядина - Мими :icon_idea:
Паста с фасул - marabu :icon_idea:
Тортелини с шунка и кашкавален сос - marabu :icon_idea:
Канелони по креолски - vesi_127 :icon_idea:
Кростата с домати и моцарела - Мими :icon_idea:
Шишчета с билки - Мими :icon_idea:
Кюфтенца с червен пипер (Polpette al pepe) - Мими :icon_idea:
Вкусни пеперудки (Farfalle alla ricca) - Мими :icon_idea:

стр.5

Спагети с пиле , сметана и синьо сирене -Yoli :icon_idea:
Крем брюле с малини (Lamponi gratinati) - Мими :icon_idea:
Въздушна плодова салата (Macedonia frizzante) - Мими :icon_idea:
Доматена супа с яйца (Minestra di uova in rosso) - Мими :icon_idea:
Зеленчуков омлет (Teglia Madrilena) - Мими :icon_idea:
Зеленчуково ризото (Risotto dell’orto) - Мими :icon_idea:
Карамелова торта (Dolce al caramello) - Мими :icon_idea:
Картофи огретен (Gratin di patate) - Мими :icon_idea:
Крем с кайсии (Cocottine profumate) - Мими :icon_idea:
Шарлота с ягоди (Charlotte di fragole) - Мими :icon_idea:
Торта с круши (Torta alle pere) - Мими :icon_idea:
Торта Мадрилена (Torta Madrilena) - Мими :icon_idea:

стр.6

Чеснови хлебчета с пармезан и моцарела - vesi_127 :icon_idea:
Фаршировани палачинки с извара и спанак - marabu :icon_idea:
Ньоки ала Пиемонтезе - marabu :icon_idea:

стр.7

Кюфтета от риба тон (Cotolette di tonno) - Мими :icon_idea:
Минестроне с пипер (Minestrone con i pepperoni) - Мими :icon_idea:
Двуцветна корона от ориз (Corona Bicolore) - Мими :icon_idea:
Облечена супа (Minestra in camicia) - Мими :icon_idea:
Панирани морковени пръстчета (Bastoncini fritti di carote) - Мими :icon_idea:
Пиле със зеленчуци (Pollo alle verdure) - Мими :icon_idea:
Пиле с чушки (Pollo al pepperoni) - Мими :icon_idea:
Селска супа (Minestra provenzale) - Мими :icon_idea:
Пържена пица (Pizza di frittata) - Мими :icon_idea:
Мързеливи кюфтета (Frittelle del gourmet) - Мими :icon_idea:
Пържени пилешки хапки (Dadi di pollo fritti) - Мими :icon_idea:
Пърженки от тиквички (Frittelle di zucchini) - Мими :icon_idea:

стр.8

Равиоли със зеленчуци (Ravioli dell’orto) - Мими :icon_idea:
Трофи с рагу (Trofie al ragu) - Мими :icon_idea:
Руладини с бекон (Involtini al bacon) - Мими :icon_idea:
Руло ”Четири вкуса” (Polpettone al quatro sapori) - Мими :icon_idea:
Специалитет от пуйка (Spezzatino di tacchino) - Мими :icon_idea:
Спирали от пипер (Spirali al pepperoni) - Мими :icon_idea:
Тимбало от ориз (Timbalo di riso) - Мими :icon_idea:
Топки с глазура (Polpettine glassate) - Мими :icon_idea:
Цитрусова торта с палачинки (Torta di crepes) - Мими :icon_idea:
Шахматен сладкиш (Dolce a scacchi) - Мими :icon_idea:
Шишчета изненада (Spiedini a sorpresa) - Мими :icon_idea: 
Сос за пица - sezamm 
Спагети с лимон и Пармиджано - marabu :icon_idea:
Ризото с шунка и зелен грах - marabu :icon_idea:
Фокача с картофи - marabu :icon_idea:

стр.9

Ризото ала Карбонара - Мими :icon_idea:
Пълнен печен лук с "Горгонзола,тиква и орехи" - Yoli :icon_idea:
Тесто и сос за пица - sezamm
Пица със спанак - marabu :icon_idea:
Орзо с лимон и шафран - marabu :icon_idea:
Сардини с маслини и каперси - Yoli :icon_idea:
Спагети "Алио олио" - Emili :icon_idea:
Пиле по ловджийски (Chicken Cacciatore) - marabu :icon_idea:
Брюкселско зеле в тиган - marabu :icon_idea:
Лазаня "Болонезе" - Svetlana P  :icon_idea:
Тесто за пица - alexa_a
Лингвини с горски гъби - k_ines :icon_idea:
Лазаня с кашкавален сос - marabu :icon_idea:

стр.10

Пържоли по италиански - toni_ton4o
Калцоне с пилешко и артишок - marabu :icon_idea:
Спагети с чери доматчета и манатарки - k_ines :icon_idea:
Равиоли с пилешка плънка - esmeralda :icon_idea:
Кръгове с пармезан и сушени домати - Yoli :icon_idea:
Кюфтета от ориз и месо - di_ani :icon_idea:
Спагети пица - di_ani :icon_idea:
Паста с гъби - k_ines :icon_idea:
Pollo Alla Cacciatora - Emili :icon_idea:

стр.11

Канелони със спанак и сос бешамел  - elidrag :icon_idea:
Фокача със спанак и сирене - bozgounova :icon_idea:
Спагети с кайма в пикантен чеснов сос - Capricce :icon_idea:
Спагети върху патладжан - k_ines :icon_idea:
Ригатони с доматен сос и водка - marabu :icon_idea:
Пълнозърнести фусили с кайма и царевица - Иви :icon_idea:
Калцоне с френско тесто за хляб - marabu :icon_idea:
Панини питки - marabu :icon_idea:
Фусили а л'орсо - Abra :icon_idea:
Паста (фусили) дженовезе - Abra :icon_idea:
Фузили с грах и шунка - Emili :icon_idea:

стр.12

Ньоки със сметанов сос на фурна - gucci
Спагети с кашкавал и кренвирши - elidrag :icon_idea:
Пълнени домати с ориз и мента - marabu :icon_idea:
Лазаня ала Болонезе - greyeve :icon_idea:
Фарфале със шунка, грах и домати - greyeve :icon_idea:
Пене ала арабиата (Penne all'Arrabiata) - greyeve :icon_idea:
Фарфале с постен червен сос - Abra :icon_idea:
Ньоки с песто, бекон и кедрови ядки - marabu :icon_idea:
Спагети Карбонара - marabu :icon_idea:
Раковини с пилешко рагу - Yoli :icon_idea:
Оризови топки "Аранчини" - emilia_ :icon_idea:

стр.13

Пенне Ригате с наденица - Emili :icon_idea:
Ньоки Примавера с Прошуто - marabu :icon_idea:
Ньоки Аутунно - Abra :icon_idea:
Зелен пай със спанак и бекон - Marriasella :icon_idea:
Бяла риба ала Ливорнезе /Pesce alla Livornese/ - Emili :icon_idea:
Фузили с каперси и гъби - Emili :icon_idea:
Шпек-ньоки - Abra :icon_idea:
Лазаня със спанак и Рикота - marabu :icon_idea:
Ригатони с броколи и карфиол - Emili :icon_idea:
Паста със сос от шунка и грах - marabu :icon_idea:
Коледни бисквити Panpepati - Emili :icon_idea:
Ризото със синьо сирене и Панчета  - marabu :icon_idea:
Ризото с пиле и гъби - pepelia6ka :icon_idea:

стр.14

Брускета с патладжани и гъби - greyeve :icon_idea:
Тосканска пилешка супа - pepelia6ka :icon_idea:
Салата „Капрезе” - toni_ton4o :icon_idea:
Салата Капрезе, Салата Капрезе с чери домати - pepelia6ka :icon_idea:
Пене с панчета и артишок - greyeve :icon_idea:
Панирани канелони - Yoli :icon_idea:
Ягодово тирамису - диетично - pepelia6ka :icon_idea:
Лазаня "Болонезе", Лазаня "Куатро Формаджи", Лазаня със спанак, Лазаня с риба тон - apostoloff
Пене с водка - dove :icon_idea:
Канелони с телешко и спанак - chopper_queen :icon_idea:
Мартенска салата Капрезе - pepelia6ka :icon_idea:
Патладжан ала Пармиджана - greyeve :icon_idea:
Сицилианска капоната /Caponata Siciliana/ - Emili :icon_idea:
Пица от картофи - petiofie :icon_idea:

стр.15

Паста с карфиол - petiofie
Полента с гъбено-доматен сос - maksimalistkata :icon_idea:
Картофени топки/Palle di patate/ - Emili :icon_idea:
Лингуини с доматен сос с босилек и моцарела на фурна - greyeve :icon_idea:
Паста със сос дженовезе от лук - petiofie :icon_idea:
Фокача с песто и моцарела - Мими :icon_idea:
Торта Парадизо - Мими :icon_idea:
Кростини със спанак и моцарела - greyeve :icon_idea:
Вкусна салата - dove :icon_idea:
Кростини с пюре от грах, босилек и пармезан - greyeve :icon_idea:

стр.16

Домашни равиоли със сьомга - greyeve :icon_idea:
Lumaconi с пиле и сос "Алфредо" - Lety :icon_idea:
Пълнени патладжани - az_dimova :icon_idea:
Фокача с грозде и Горгонзола - marabu :icon_idea:
ПАСТА-РУЛО - maksimalistkata :icon_idea:
Пълнено свинско, гарнирано с зеленчуци - greyeve :icon_idea:
Тимбали с паста - Lety :icon_idea:

стр.17
Рибни рулца с прошуто в лимонов сос - Lety :icon_idea:
Ньоки с миди - greyeve :icon_idea:
Фритата от спагети с пълнеж ( Frittata di spaghetti  ripiena) - Lety :icon_idea:
Лазаня Ани - Аелис :icon_idea:
Бързи спагети с шунка - Аелис :icon_idea:
Палачинкова лазаня - bordovsky :icon_idea:
Лазаня с тиквички и извара - marabu :icon_idea:
Паста със сос от  горгондзола и бекон - greyeve :icon_idea:
Лазаня с домашно правени кори - Тина-Рина
Салата с паста и италиански дресинг - sstani_slava :icon_idea:

стр. 18

Пенне с риба Тон /Penne al Tonno/ - Емили :icon_idea:
Фокача  с доматки, маслинки и подправки - Анук :icon_idea:
Ризото с гъби - Hristinaaaaa :icon_idea:
Пилешка яхния ала италиана - Anuk :icon_idea:
ЛАЗАНЯ - Hristinaaaaa :icon_idea:
Талятели с два вида сос - peps :icon_idea:
Ньоки със сметанов сос - Hristinaaaaa :icon_idea:
Паста с фъстъци - dove :icon_idea:
Спагети с тиквички и песто дженовезе -    Еликсир :icon_idea:
БРУСКЕТИ С РИБА ТОН  - Hristinaaaaa :icon_idea:
БРУСКЕТИ С ПАТЛАДЖАН - Hristinaaaaa :icon_idea:
Пиле Примавера - Hristinaaaaa :icon_idea:

стр. 19

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ - Hristinaaaaa :icon_idea:
Спаначени кнедли с доматен сос - Гуинет :icon_idea:
Фарфале със зеленчуци - Anuck :icon_idea:
Печена паста с моцарела - marabu :icon_idea:
Зелено ризото с аспержи и пармезан - Гуинет :icon_idea:
Макарони със сос от авокадо-Sofito :icon_idea:
Спагети Карбонара - Hristinaaaaa(Spaghetti Carbonara):icon_idea:
Пица Маргарита - Hristinaaaaa :icon_idea:
ФОКАЧА С РОЗМАРИН И ЧУШКА - Hristinaaaaa :icon_idea:
Витело тонато - dove :icon_idea:

стр. 20

Витело тонато - Drago :icon_idea:
Патладжани по комаски (Melanzane alla comasca) - Lety :icon_idea:
Фокача с гъби и лук -elimm :icon_idea:
Паста с тиквички - elimm :icon_idea:
Фузили със свинско и патладжани - elidrag :icon_idea:
Свинско руло с билково-хлебна плънка - Гуинет :icon_idea:

стр. 21

Биголи в сос  (Bigoli in salsa) - Lety :icon_idea:
Кашкавалена тарталета -Elimm :icon_idea:
Лингуине със сос от риба тон- Linguine al Tonno - marabu :icon_idea:
Спагети алла Карбонара - marabu :icon_idea:
Нудълс с бекон и гъби - rainbow :icon_idea:
Спагети "Манджонезе" -eliookami
Песто от от Richard Bertinet - marabu :icon_idea:
Канелони ала сорентина (cannelloni alla sorrentina) - Lety :icon_idea:
Тортино с патладжани - Lety :icon_idea:
 

« Последна редакция: 21 Юли 2012, 16:24:04 от Mariana G »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #1 -: 30 Септември 2006, 11:59:19 »
Сарту
Sartu’ di riso
(неаполитански специалитет)

за 4 порции:
200г кайма
300г гъби
200г пилешки дробчета
100г сурова наденица
½ филия хляб
3 яйца
зехтин
масло
½ ч.ч сухо бяло вино
чесън
300г ориз
1 глава лук
6с.л настърган пармезан
200г моцарела
галета
1 ½ л бульон
прясно мляко
черен пипер, сол
брашно
2 белени домата или 2 лъжици доматено пюре
босилек


Замесете каймата с хляба, 1 яйце, 1 с.л. пармезан, сол, пипер. Направете малки кюфтенца и ги изпържете.
В тиган с масло запържете нарязаните дробчета, сипете малко бяло вино и оставете да къкри 10 минути. Отделно задушете гъбите нарязани на едро в малко мазнина и 1-2 скилидки чесън. Изпържете наденицата нарязана на кръгчета ( но без да я препържвате). Добавете към нея дробчетата.
В дълбок тиган запържете ситно нарязания лук, прибавете ориза, сипете малко вино и постепенно добавяйте бульона докато се свари ориза. Като го свалите от огъня добавете 4 с.л. пармезан, 1 разбито яйце и малко прясно мляко.
Намажете с мазнина една форма за кекс ( с дупка) и я поръсете с галета. Изсипете половината ориз, като го оформяте по дъното и стените, в ямката наредете кюфтенцата, гъбите, наденицата и дробчетата. Отгоре нареждате кръгчетата топено сирене и полейте с предварително разбито яйце с 2 с.л. пармезан, сол и черен пипер. Сипете отгоре останалия ориз, оформете добре и печете в умерена фурна около 40 мин. Извадете ястието  от фурната, оставете да поизстине и обърнете внимателно в голяма чиния за сервиране.
В малко зехтин изпържвате 1 скилидка чесън, сипвате доматите и задушавате 10 мин. Ароматизира се с босилек. Залива се ориза и се поднася.

Забележка: Скоро приготвих това ястие и се получи невероятно вкусно, за съжаление не успях да го снимам, снимката е от tastetosorento.com. Изглежда сложно за приготвяне, но в действителност не отнема много време приготвянето му. А количеството се получава като за 6-8 гладни гости например :)
« Последна редакция: 30 Септември 2006, 12:05:05 от mikkey »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #2 -: 30 Септември 2006, 13:00:15 »
Пирожки с шунка
 Panzerotti al prosciutto

За 4 порции:
175 г брашно
80 г варена шунка
80 г моцарела
50 г пушени гърди
150 г сметана
30 г пармезан
12 листа босилек
мазнина за фритюрник
сол на вкус


Приготовление:
В купа слагаме пресятото брашно, слагаме щипка сол, 100 мл вода и замесваме гладко еластично тесто (ако е необходимо добавете още вода). Покрийте с кърпа и оставете на топло 30 мин.
През това време смесваме сметаната с босилека и пармезана.
Mоцарелата и варената шунка нарязваме на кубчета. Смесваме ги със сметаната.
Тестото се разточва около 5-6 мм дебелина и от него се изрязват кръгчета. Във всяко се слага по 1 лужичка от плънката.
Сгъваме кръгчетата на 2 и притискаме добре с вилица..
В дълбок тиган слагаме повече мазнина и изпържваме до зачервяване. Слагаме на салфетка да поеме мазнината и сервираме горещи.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #3 -: 30 Септември 2006, 13:08:07 »
Фокача със сирене

Продукти:

150 г брашно бяло,
150 г пълнозърнесто или ръжено,
500 г меко сирене,
150 г вода,
40г зехтин,
20 г сол

Приготовление:

Замесваме тестото и оставяме да бухне. Разделяме го на 2 и разточваме два големи и тънки правоъгълника според размера на тавата (33x36 cm.), посипете със сиренето ( крема сирене) и покрийте със втория пласт тесто.  Завийте краищата навътре , щипваме на няколко места, поливаме с зехтин отгоре и печем на 220-250° за 10-15 мин. Сервираме топло.

източник: cookaforum.com

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #4 -: 30 Септември 2006, 13:36:03 »
Пай с наденица и кашкавал
Crostata con Salsiccia e Formaggi   

 
Продукти
300 г брашно
1 кубче мая
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
100 мл пр. мляко
1 настърган картоф
1 яйце

За плънката:
100г ементал
125г моцарела
300г наденица (тип петрохан или пушена)
сол, риган

Омесете тесто от продуктите. Месете 15 мин докато се получи еластично тесто. Разделете на 2 топки, едната по-голяма от другата. Разточете на тънка кора, около 1см и върху нея наредете плънката – наденицата, моцарелата и отгоре ементала. Разточете втората част от тестото на тънко 7-8мм и с къдрев нож направете дълги ленти. “Преплетете” ги върху плънката и намажете с яйце.
Може да се наръси със сусам или ким.
Печете на 180° С  около 30 мин.

източник: cookaforum.com

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #5 -: 30 Септември 2006, 14:33:27 »
Апулска фокача с картофи, домати и маслини

500 г брашно
1 картоф ( 200 г)
1 с л зехтин
25 г прясна мая ( 7 г суха)
1 ч л сол
250 мл вода
10-12 коктейлни домати
шепа черни маслини
щипка риган
сол
зехтин



. Картофа се сварява (най -добре на пара), обелва се и се пюрира.
. Маята се разтваря в топлата вода и се оставя да шупне за 10 минути.
. Брашното се пресява, прибавя се картофеното пюре.
. Добавя се шупналата мая, солта и зехтинът.
. Омесва се еластично тесто.
. Поставя се в намаслена купа и се покрива.
. Оставя се да втасва около 1 час.
. Втасалото тесто се разточва с диаметър 30 см.
. Поставя се в намаслена тава.
. Отгоре се разпределят доматите, нарязани на половинки и маслините, като леко се натискат отгоре.
. Напръсква се със зехтин, поръсва се с морска сол и малко риган.
. Пече се в предварително загрята фурна на 220 С около 15-20 минути до златист цвят.



източник : Guilia kuking.net
« Последна редакция: 30 Септември 2006, 22:38:54 от marabu »

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #6 -: 30 Септември 2006, 14:50:58 »
Сладкиш с праскови


4 праскови,
8 топки ванилов сладолед
4 жълтъка
1-2 блата пандишпан с диаметър 20-22 см
8с.л. шампанско
4 с.л. захар
150мл сметана
2 с.л. бадеми
ликьор

Разбиваме жълтъците с захарта, прибавяме шампанското, слагаме крема на водна баня и варим докато се сгъсти при непрекъснато бъркане. Прибавяме бадемите и сметаната и оставяме да изстине.
Пандишпана режем с чаша на кръгчета с диаметъра на плода. Напръскваме ги с ликьор или коняк и ги нареждаме в правоъгълна или квадратна форма за печене. Върху всяко кръгче слагаме по 1 половинка праскова ( предварително изцедена върху попивателна хартия) и с обелени кожички. В празните пространства запълваме с крема ( предварително смесен с разтопения сладолед) . Наръсваме с белени бадеми и запичаме във фурната.

 източник: Poco tempo tante idee

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #7 -: 03 Октомври 2006, 22:22:32 »
Фокача с ябълки и лешници



ТЕСТО

200 мл прясно мляко (вода)
5 -6 г суха мая
75 г захар
1 ч л кардамон (по желание)
400 мл (200 г) брашно
50 г масло
1/2 ч л сол

Пълнеж

400 г ябълки (4-5 броя)
75 г кафява захар
1 -2 ч л канела
50 г смлени едро лешници
250 г настъргана моцарела ( или друг кашкавал)

. Маята се разтваря в топлото мляко (вода) заедно със захарта.
. Оставя се за 10 минути встрани.
. Брашното се пресява заедно с кардамон.
. Добавя се шупналата мая и се омесва течно тесто, като накрая се добавя солта и маслото.
. Тава за печене (39 см в диамтър) се застила с хартия за печене.
. Излива се тестото.
. Леко се наръсва с брашно отгоре.
. Покрива се с кърпа или свежо фолио и се оставя да втаса за около 30-40 минути
. Ябълките се нарязват на филийки и се посипват с канела и захар.
. Разбъркват се добре.
. Поставят се в МВ за 3-4 минути на пълна мощност.
. Ябълките се нареждат върху втасалото тесто.
. Отгоре се поръсват с лешници и настърган кашкавал.
. Пече се в предварително загрята фурна на 225 С около 13 минути.

** Можете да замените лешник с бадеми... Ябълките могат да бъдат леко запържени в тиган заедно със захарта - тогава ще имате карамелизирани ябълки...Може да бъде приготвена със круши и синьо сирене и отгоре с моцарела..


източник : Carina kuking.net

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #8 -: 04 Октомври 2006, 09:30:42 »
Торта Анджелика

 
закваска:
135 г брашно
5 г суха мая
1 ч.л. захар
100 г вода

тесто:
400г брашно
120 г топло мляко
3 яйца – само жълтъците
3 ч.л. сол
120 г разтопено масло

Плънка:
20 черни маслини без костилки
6-7 сухи домата
70г шунка – наряани на кубчета
70 кашкавал

Смесваме продуктите за закваската и ги оставяме 30 мин. да бухнат. Объркваме продуктите за тестото и добавяме към тях закваската. Омесваме. Оставяме на топло за 2 часа. Най-добре е да се остави 4 часа , за да бухне максимално ( ако имате време).
Разточваме на голям правоъгълник с дебелина 5-6 мм.
Изсипваме продуктите за плънката по цялата повърхност, като оставим по 2 см от краищата. Навиваме на руло и срязваме по цялата дължина с нож почти до края. След това внимателно осукваме рулото и го оформяме като кръг с дупка. Слагаме върху намаслена хартия, намазваме с яйце и печем. Печем на 200°С около 35-40 мин, докато се запече добре. Сервираме топло на резени като кекс.

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #9 -: 05 Октомври 2006, 13:48:27 »
Ньоки ала Пиемонтезе
Gnocchi di patate alla piemontese

За 4-6 порции:
За тестото:
1 кг картофи
около 250 г брашно
50 г настърган  пармезан
сол
За соса:
750 г домати
прясна салвия( градински чай)
1 глава лук
3 с. л. масло
сол, черен пипер
Освен това:
50 г настърган пармезан

Калорийност (1 порция ): 360 ккал

Приготовление:
1.   Картофите се измиват, сваряват в подсолена вода, обелват и се правят на пюре..
2.   Пюрето се посолява и се омесва, като постепенно се добавя брашно и пармезан, докато се получи гладко, еднородно тесто. Количеството на брашното зависи от сорта на картофите. Тестото не трябва да лепне на ръцете.
3.   Пригответе доматения сос. Доматите бланширайте за 1 мин в кипяща вода, обелете и нарежете на ситни кубчета. Лука нарежете на ситно и задушете, добавете доматите и варете до сгъстяване на соса.
4.   Тестото разточете на дълги фитили с дебелина около 2 см., оваляйте в брашно и нарежете на парченца с дължина 2-3 см.
5.   Всяко парченце смачкайте с вилица за да се получат напречни резки и да не седи с кръгла форма.
6.   През това време в тенджерка налейте 2 л. вода, сложете лъжичка сол и кипнете. Ньоките внимателно пускайте във водата и варете по 4 мин. Готовите ньоки  слагайте да се отцедят и после в чиния.
7.   Разтопете маслото, сложете няколко листа салвия, ньоките и запържете за 1 мин. Разпеделете ги в чиния и полейте с горещия доматен сос. Наръсете с настърган пармезан.

Съвет:
Ньоките може да приготвите още по бързо, ако вместо доматен сос ги полеете с разтопено масло и ги наръсите обилно с пармезан.
 

Източник: cucinaitaliana.ru

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Италианска кухня
« Отговор #10 -: 09 Октомври 2006, 12:38:22 »
"Портокали" по Сицилиански ( Пълнени оризови топки)
Arancini alla siciliana

За 8-10 топки са необходими:
100 г пилешки гърди
100 г кайма
50 г пресен или замразен грах
1 стъбло целина
1 връзка магданоз
1 стрък босилек
50 г пекорино романо (или пармезан)
300 г ориз виалоне или арборио
2 с. л. доматено пюре
200 мл горещ месен бульон
2 яйца
2 с. л. масло
3 с. л. зехтин  + масло за фритюрник
1 глава лук
4 с л. панирани сухари
2 с л. брашно
1 щипка  чили
щипка шафран
сол, черен пипер
свежи давинови листа за украса

Калорийност (1 топка): 300 ккал

Приготовление:
Плънка:  Лука и половината магданоз нарежете на ситно. Пилешките гърди и целината нарежете на кубчета.
В тиган налейте 3с.л. зехтин и запържете лука. Добавете пилешките гърди, каймата и запържете. Прибавете целината и магданоза и задушавайте 5 мин. Подправете с черен пипер, сол и чили на вкус. Доматената паста смесете с бульона, добавете към плънката, прибавете граха и задушавайте на слаб огън. 
В тенджерка налейте ½ литър подсолена вода и кипнете. Добавете ориза и варете на бавен огън, като бъркате постоянно. Когато ориза почти е готов, размийте шафрана в 2с.л. гореща вода и добавете към ориза. Ориза не трябва да се разварява, а да остане леко твърд.
Добавете към ориза 2с.л. масло и настърганото пекорино, объркайте. Махнете от огъня, охладете и добавете 1 яйце. Объркайте добре. 
Остатъка от магданоза нарежете на ситно. Босилека нарежете на тънки лентички и объркайте с магданоза.
Разбийте 1 яйце в дълбока чиния,посолете и наръсете с черен пипер. Изстиналия ориз разделете на 10 топки. В средата на всяка топка с палец направете дупка и сипете по 1 с.л. плънка. Завийте топките, оваляйте в брашно, потопете в яйце и накрая в сухар. 
Във фритюрник  или дълбок тиган изпържете до златисто. Готовите топки изцедете на домакинска хартия да попие излишната мазнина. Сервирайте с листенца дафинов лист за украса.

източник: Cucinaitaliana.ru

*Аз пропуснах граха и към месото в плънката добавих 1 рулце ( около 100г ) топено пушено сирене.

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 869
Re: Италианска кухня
« Отговор #11 -: 09 Октомври 2006, 13:04:20 »
 mikkey  много ти благодаря за рецептата , ще се пробва  :P :P :P
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

joli

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 37
Re: Италианска кухня
« Отговор #12 -: 09 Октомври 2006, 19:40:52 »
 Mikkey Извинявай за въпроса , ама тия видове ориз продават ли се по българските магазини и ако не с кои вид ориз може да се заменят. Иначе рецептата е супер и непременно ще я пробвам, ако ме просветлиш за ориза. Мерси предварително.  :flower:
« Последна редакция: 09 Октомври 2006, 19:44:12 от joli »

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #13 -: 09 Октомври 2006, 21:33:04 »
joli продава се арборио примерно на фирма RISOGallo

joli

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 37
Re: Италианска кухня
« Отговор #14 -: 09 Октомври 2006, 22:50:24 »
М :wub:arabu  както винаги ми помагаш. Мерси  ти.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Быстрая доставка препаратов от MariaNonee
[Днес в 07:22:07]


Re: Евтин хладилник от jeneta
[Днес в 01:33:49]


Re: Мъжки дънки от jeneta
[Днес в 01:26:35]


Re: Кредит, ама от къде? от jeneta
[Днес в 01:25:57]


Re: Кредит, ама от къде? от mariqna44
[Днес в 00:32:14]


Re: Евтин хладилник от mariqna44
[Днес в 00:06:26]


Re: Мъжки дънки от mariqna44
[23 Януари 2020, 22:31:54 ]


Re: Нов лаптоп от jeneta
[23 Януари 2020, 21:51:25 ]


Кредит, ама от къде? от jeneta
[23 Януари 2020, 15:15:44 ]


Евтин хладилник от jeneta
[23 Януари 2020, 14:26:12 ]


Мъжки дънки от jeneta
[23 Януари 2020, 13:32:22 ]


Нов лаптоп от mariqna44
[23 Януари 2020, 13:05:15 ]


Re: Онлайн казино от DNP
[16 Януари 2020, 18:33:09 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от DNP
[16 Януари 2020, 18:31:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от DNP
[16 Януари 2020, 18:29:04 ]


Re: Лаптоп за работа от jeneta
[13 Януари 2020, 13:10:40 ]


Re: Килим за хола от jeneta
[13 Януари 2020, 12:52:21 ]


Re: Почивка в Банско от jeneta
[12 Януари 2020, 21:24:57 ]


Почивка в Банско от mariqna44
[12 Януари 2020, 12:59:01 ]


Re: Лаптоп за работа от mariqna44
[11 Януари 2020, 19:14:37 ]