Автор Тема: Италианска кухня  (Прочетена 404769 пъти)

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229
Re: Италианска кухня
« Отговор #225 -: 28 Септември 2009, 00:22:15 »

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 276
Re: Италианска кухня
« Отговор #226 -: 07 Октомври 2009, 23:47:29 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229

az_dimova

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 877
Re: Италианска кухня
« Отговор #228 -: 21 Ноември 2009, 17:06:46 »
Пълнени патладжани

3 средни патладжана
250г. телешка кайма
1 глава лук
5 скилидки чесън
1 домат
4-5с.л. зехтин
1ч.л. сол
1ч.л. червен пипер
1ч.л. черен пипер
Патладжаните се разполовяват по дължина и им се правят по няколко разреза от месестата страна. Слагат се за 10 мин. във вряща, подсолена вода, а като изстинат вътрешността им се издълбава с лъжичка и се накълцва.
В тиган се запържват наситнените чесън и лук, добавя се каймата и се бърка докато тя побелее. Добавят се подправките, меката част от патладжана и накълцаният домат/без ципата/. Като поизври сока от домата се сваля от котлона и с тази смес се пълнят лодките от патладжан, които се поставят в намазнена тавичка, в която се долива съвсем малко вода. Запича се в предварително загрята фурна на 180 С, за около 25-30 минути.

marabu

  • Гост
Re: Италианска кухня
« Отговор #229 -: 23 Декември 2009, 00:18:41 »
Фокача с грозде и Горгонзола



300 г брашно
1 ч л суха мая
170 мл топла вода
1 ч л захар
1 ч л сол
1 с л зехтин
2-3 чепки черно грозде без семки
200 г сирене Горгонзола или друго синьо сирене
6 с л захар


• В купа се сипва водата и се прибавят маята и захарта.
• Разбърква се добре и се покрива.
• Оставят се за 5-8 минути, докато шупне маята.
• Прибавя се брашното.
• Омесва се тесто, като накрая се добавят солта и зехтинът.
• Меси се 5-8 минути до получаване на еластично и гладко тесто.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 1 1/2 -2 часа.
• Гроздето се измива и се отделят гроздовите зърна от чепката.
• Сиренето се нарязва на дребни кубчета.
• Втасалото тесто се разделя на 2 части 1/3 и 2/3).
• Разточват се 2 кръгли питки (една малка и една голяма).
• Огнеупорна кръгла тава (24-46 м) се намаслява или се застила с хартия за печене.
• Питката с по-големия диаметър се поставя на дъното, така че краищата й да висят.
• Отгоре се нарежда 2/3 от гроздето и сиренето.
• Поръсва се със 1/2 от захарта.
• Похлупва се с втората питка.
• Краищата на голямата питка се захлупват навътре.
• С нож се правят няколко плитки разреза по повърхността на фокачата.
• Отгоре се разпределят останалото грозде и сирене.
• Поръсва се с останалата захар.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Фокачата се пече 25-30 минути.
• Ако повърхността започне да загаря, се покрива с алуминиево фолио.
• Поднася се леко топла с чаша червено вино.


източник : Guilia


maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 972
  • главен сладкар
Re: Италианска кухня
« Отговор #231 -: 20 Януари 2010, 15:37:53 »
                                        ПАСТА-РУЛО
Един малък анонс за това ястие-рецепта точна няма,но продуктите са същите, аз всичко приготвих на ""око"", а идеята е от ТВ Фиеста ,от предаването майстори готвачи- та продуктите са следните и ориентировачни;
Продукти за пастата-4 жълтъка, 1чл сол, 2,3 чл зехтин,около 30г студена вода ,300г брашно Дивела 00-измесва се всичко заедно на не много твърдо тесто ,завива се във стреч фолио,почива 2-3ч ,след което със машина за паста- такава като на Иван Звездев  се разсточва на много тънък лист/другия вариант е със точилка /,а третия вариант е както аз направих със готови кори за лазаня,/8бр/ които попарих във вряща вода една по една за около 3-4 мин и съединявах залепвайки ги със разбито яйце,докато се получи горедолу правоъгълен лист .Под корите, за да го навия сложих тензух ,така приготвения лист оставих настрана и приготвих пълнежа ;
Пълнеж-  телешка кайма -250г,гъби-150г,пилешки дреболиии -250г/аз сложих пилешки дробчета/,спанак-200г,сол, черен пипер, 2,3 скилидки чесън,150г кашкавал настърган
Приготвяне -Запържваме каймата със подправките /ако желаете можете да прибавите и малко кимион/добавяте гъбите и задушавате докато остане на мазнина ,оставяте настрана и запържвате пилешките дреболии-нарязвате ги , спанака леко попарвате ,отцеждате /ако е замръзен задушавате/.Сега идва ред на сгобяването;
Върху така приготвената паста разстилате спанака леко накъсан  ,върху него слагате кашкавала, после каймата и накрая дреболиите,повдигате началото на листа намазвате го покрая с яйце и завивате на стегнато руло ,което завивате със тензуха ,завързвате по цялата дължина със здрав конец и варите във вряща подсолена вода около15-20 мин.Рулото трябва да остане гладко ,но моето се накъдри явно не съм стягала добре ,но това не е фатално, след като се охлади, леко се развива нарязва се на парчета  полива се със разтопено масло с малко червен пипер и се сервира със пармезан /но ние не консумираме/ ,бешамелое сос , или доматен както в моя случай
Изисква малко повече търпение и време , но си заслужава ,става много вкусно

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Италианска кухня
« Отговор #232 -: 20 Януари 2010, 16:18:07 »
maksimalistkata , прекрасно предложение. Наиситна си заслужава да се заиграе човек. Изглежда великолепно!  :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Италианска кухня
« Отговор #233 -: 20 Януари 2010, 17:38:16 »
Страхотно е това руло. На мен пък ми хареса точно това, че е нагънато. Така има нестандартен вид.
И идеята с корите за лазаня си я бива.  :thumbup:
Благодаря за рецептата.  :flower:

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2130
Re: Италианска кухня
« Отговор #234 -: 21 Януари 2010, 12:52:54 »
Много добро предложение. Аз бих го изпекла, защото не обичам варени тестени продукти.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Италианска кухня
« Отговор #235 -: 21 Януари 2010, 13:38:32 »
 :clapping:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1229

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 276
Re: Италианска кухня
« Отговор #237 -: 30 Януари 2010, 20:08:16 »
 

       

    Тимбали с паста

   за 4 порции

   300 гр. цветни спагетини;
   4 резена домати;
   2 - 3 с.л. доматено песто;
   2 яйца леко разбити с вилица;
   60 мл. пр. мляко;
   зехтин;
   сол и черен пипер на вкус

За доматения сос за гарниране :
   200 гр. доматено пюре;
   1 с.л. сладък соев сос;
   2 скилидки чесън нарязани на филийки;
   2 с.л. накълцан пресен босилек;
   сол и черен пипер на вкус

   За декорация : чери доматчета и клончета пресен магданоз

   В дълбока тенджера сложете вода да заври, прибавете малко сол и малко зехтин. Сложете спагетините във врящата вода и варете около 10 минути (според  указанията на опаковката), като разбърквате често. След като се сварят ги отцедете мноо добре от водата.
   Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете със зехтин 4 формички (тимбали) и поставете кръгче на дъното на всяка, изрязано от хартия за печене.
   Поставете шайбите домати на дъното на така приготвените формички.
   Внимателно напълнете формичките със спагетини, като оставите около 5-6 мм. разстояние отгоре. Притиснете леко.
   Смесете в малка купа леко разбитите с вилица яйца, пестото, млякото, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до еднородна консистенция.
   Разпределете с лъжица сместта във формичките, покривайки спагетините.
   Подредете формичките в тава за печене и напълнете тавата до половината с вода.
   Печете около 40 минути, на фурна предварително загрята до 170 градуса или докато сместа в тимбалите стане твърда на пипане.

   Междувременно, за да приготвите соса, смесете всички съставки в тенджера и оставете да ври около 10-тина минути. Трябва да се сгъсти леко.

   Когато тимбалите са готови, извадете от фурната и от тавата. Оставете да починат 10-тина минути. С остър нож си помогнете, за да отделите тимбалите от стените на формичката (внимавайте да не засегнете доматената шайба на дъното), след което внимателно обърнете върху чиния за сервиране.
   Гарнирайте с малко сос и декорирайте с чери доматче и клонче магданоз.

   * Рецептата е от книгата "Паста, паста, паста"  , издадена на английски от Джейн Донован
   ** Тъй като аз не намерих цветни спагетини, с които рецептата безпорно ще е по-ефектна, бях принудена да я направя със стандартните бели. Количеството обявено в рецептата, обаче, се оказа доста повече от необходимото за 4 тимбали. Може би моите форми бяха по-малки, но не се уточняваше размер на формичките.
   *** На нашия пазар може да се намери доматено песто в големите вериги хранителни магазини, аз използвах "Pesto ala Siciliana".
           Единственото, което съм добавила към тази рецепта е малко настърган пармезан в сместа, с която се заливат спагетините .
   

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Италианска кухня
« Отговор #238 -: 31 Януари 2010, 10:17:01 »
Изключително красиво и апетитно, Lety! :clapping:

ehoeko

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 173
Re: Италианска кухня
« Отговор #239 -: 31 Януари 2010, 13:12:08 »
Лети, много ме зарадва новото ти предложение- красиво , вкусно, представено с финес.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]