Автор Тема: Търся рецепта за жилави мекици  (Прочетена 22902 пъти)

chalia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 201
  • Yummy Mummy
Търся рецепта за жилави мекици
« -: 04 Септември 2006, 19:08:41 »
Здражеите, ножа сам тук, но досега често сам посещажала анонимно саита. На много места сам пробжала рецепти за мекици("жкусни", "като на баба" и т.н.), но до сега поне неуспиажах да намериа рецепта за онези мекици, които приготжиат циганките, големи и полу-прозрачни ж средата, почти с дупка и наи-жазхното  мноооого зхилажи, поне такижа ги иска сапруга ми , а аз за сазхаление жсе не мога да ги докарам такижа. Ще сам жи много благодарна ,ако ниакопи успее да ми помогне!  :clapping:

Моля пишете на кирилица!
За целта може да прочетете темата "Кирилизатор" във форум  "Правила, условия и указания"!
« Последна редакция: 26 Септември 2006, 16:32:07 от sladka hapka »
За света може да си един човек, но за един човек може да си целия свят.
"You don't have to cook fancy or complicated masterpieces - just good food from fresh ingredients."Julia C

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #1 -: 05 Септември 2006, 01:59:51 »
Замесва се тесто за хляб - 1 кг брашно тип 500, 13 г мая( две пакетчета суха или половин кубче жива), 10 г сол и 550 г вода - да стане еластично и жилаво тесто.
Пържат се в маслена баня една по една и това е тайната на прозрачността и изтъняването в средата.
Топчето тесто се разтегля на ръка, така че към периферията да е по-дебело.

chalia

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 201
  • Yummy Mummy
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #2 -: 05 Септември 2006, 17:10:40 »
Много благодаря!  :) Ще изпробвам рецептата в най-скоро време! На всички желая : Bon apetit! :hi:
За света може да си един човек, но за един човек може да си целия свят.
"You don't have to cook fancy or complicated masterpieces - just good food from fresh ingredients."Julia C

toto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #3 -: 12 Септември 2006, 15:43:44 »
Здравей

Публикувала съм рецепта за мекиците,които търсиш.Досега никой не изпробва рецептата,вероятно опасявайки се,че в нея има грешка.Това не е вярно.Ще се радвам,ако пробваш с половин доза в началото.Ще ме споменаваш.Успех!

Креми 13

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #4 -: 12 Септември 2006, 15:53:53 »
И къде е тази рецепта?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #5 -: 12 Септември 2006, 18:51:38 »
ето я рецептата на toto за жилавите мекици

toto, аз лично не бих пробвала НИЧИЯ рецепта за мекици, защото тези, които правя много си ги харесваме и ги "открих" миналата есен с прочутия метод "проба-опит". Много години правих неуспешни - или жилави, или стават за фризби.
Тестото ми е доста меко - оформям само с ръце, потопени в олио, но на 500мл вода маята ми е около 30гр - прясна. Не са жилави и моите хора в къщи точно такива ги харесват.
Затова моля да не се сърдиш, че не са ти пробвали рецептата. А може би някой е пробвал, но не си е признал тук  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

DolceVita

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #6 -: 13 Септември 2006, 12:10:22 »
ето я рецептата на toto за жилавите мекици

toto, аз лично не бих пробвала НИЧИЯ рецепта за мекици, защото тези, които правя много си ги харесваме и ги "открих" миналата есен с прочутия метод "проба-опит". Много години правих неуспешни - или жилави, или стават за фризби.
Тестото ми е доста меко - оформям само с ръце, потопени в олио, но на 500мл вода маята ми е около 30гр - прясна. Не са жилави и моите хора в къщи точно такива ги харесват.
Затова моля да не се сърдиш, че не са ти пробвали рецептата. А може би някой е пробвал, но не си е признал тук  ;)


Пепчо , дай и останалите пропорции, моля те!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
мекици
« Отговор #7 -: 13 Септември 2006, 13:44:26 »
DolceVita , точни пропорции мога да дам следващия път, като реша да правя и меря точно, за сега съм хванала "на око" и няма издънки. ( аз не ти ли я писах на теб  ???)

в общи линии:

500мл топла вода
1 с л захар
1 ч л сол
1 с л оцет
2-3 с л кисело мляко
кога 1 яйце, кога без него  ;)
мая - между 30 и 42гр.


брашно - ей това вече ми е на око - бъркам с големия тел за разбиване на яйца - като стане като кексове, махам тела и почвам с лъжицата и прибавям брашно по 1-2 лъжици. Обърквам хубаво - като започне да се отделя от стените на купата (пластмасова е една такава) - спирам. Не знам как да го обясня - това тесто е меко и не може да се точи. Не можеш и топки да правиш от него. Затова когато трябва да се правят топчета и раздърпват - топя ръцете в олио. Пържа не на най-силна степен на котлона - а на 3/4 от мощността.


От това тесто правя половината мекици нормални - на кръгчета или като поничките - кръгче с дупка; другата половина със сирене - раздърпвам тестото тънко с ръце  в намаслена чиния, поръсвам едната част със сирене и пак с мазните ръце прехвърлям другата част и стискам краищата. Изпържват се хубаво и вътре.





и със сирене

« Последна редакция: 31 Август 2013, 10:45:48 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

toto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #8 -: 13 Септември 2006, 14:51:08 »
Пеп4о,поласкана съм от вниманието.Чета всичко твое и харесвам нещата,които правиш.Не се сърдя,а само искам да споделя това,което аз самата дълго време търсих и все не успявах да открия.И най-после го открих/всъщност то ми е и единственото хубаво нещо/ и все за мекичките си говоря и пиша.Извинявай.че ти изпращам лично съобщение,но все не мога да се ориентирам/сега също не съм сигурна дали съобщението ще пристигне при теб или при някой,нищо не подозиращ /
Желая здраве и пиши още неща за хапване!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: ТЪрсЯ рецепта за жилави мекици
« Отговор #9 -: 13 Септември 2006, 15:04:47 »
toto  ;) пиша аз, ама те мойте са повечето традиционни. За сметка на това другите момичета компенсират. А това хич не беше лс, а право в десятката  :gun_sniper: в темата за жилавите мекици  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1814
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #10 -: 13 Септември 2006, 16:12:06 »
Стига с тия жилави мекици бе!
Мекицата трябва да е мека! няма да си разменяте рецепти за жилави мекици, щото се дразня >:( :P

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Тарсиа рецепта за жилави мекици
« Отговор #11 -: 13 Септември 2006, 22:32:11 »
Стига с тия жилави мекици бе!
Мекицата трябва да е мека! няма да си разменяте рецепти за жилави мекици, щото се дразня 
Хапка,браво. :4u:Аз не посмях да се изкажа  :bruise:.
 Абе на кого му харесват жилави мекици? :cranky: :P

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Няма рецепта за жилави мекици
« Отговор #12 -: 14 Септември 2006, 09:31:09 »
Ей, компанията  >:( , мойте не са жилави бе  :gun_sniper:   :beee: :beee: :beee: нямам такива здрави зъби  :beee:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 365
ЖИЛАВИ МЕКИЦИ
« Отговор #13 -: 24 Септември 2006, 14:47:03 »
... Замесва се тесто за хляб - 1 кг брашно тип 500, 13 г мая( две пакетчета суха или половин кубче жива), 10 г сол и 550 г вода - да стане еластично и жилаво тесто.
Пържат се в маслена баня една по една и това е тайната на прозрачността и изтъняването в средата.
Топчето тесто се разтегля на ръка, така че към периферията да е по-дебело.

...

Изцитирах се, щото гледам е заключена темата.

Мааааааааама работи 25 години във варненската кооперация КИФ-БАН-МЕК-ГЕВРЕК-СНАБ.
Та с тази рецепта си вадеха заплатите, а и сега във Варна могат да се намерят такива оригинални ЖИЛАВИ МЕКИЦИ :)

« Последна редакция: 25 Септември 2006, 13:33:46 от yosif »

imreh

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: ЖИЛАВИ МЕКИЦИ
« Отговор #14 -: 26 Септември 2006, 12:46:36 »
... Замесва се тесто за хляб - 1 кг брашно тип 500, 13 г мая( две пакетчета суха или половин кубче жива), 10 г сол и 550 г вода - да стане еластично и жилаво тесто.
Пържат се в маслена баня една по една и това е тайната на прозрачността и изтъняването в средата.
Топчето тесто се разтегля на ръка, така че към периферията да е по-дебело.

...

Изцитирах се, щото гледам е заключена темата.

Мааааааааама работи 25 години във варненската кооперация КИФ-БАН-МЕК-ГЕВРЕК-СНАБ.
Та с тази рецепта си вадеха заплатите, а и сега във Варна могат да се намерят такива оригинални ЖИЛАВИ МЕКИЦИ :)



Къде във Варна? Два дни един след друг ще ми дойдат повечко оваляна в тесто 8) Вчера питка днес пък мекици... Май искам да си ги купя

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Онлайн казино от jeneta
[Днес в 10:17:07]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]