Автор Тема: Българска кухня  (Прочетена 365345 пъти)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Българска кухня
« Отговор #15 -: 10 Октомври 2006, 14:55:21 »
Мариянче мерси за идеята,  :flower:  този вариант със сиренето не го знаех, при нас се слага само кисело мляко.

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Българска кухня
« Отговор #16 -: 10 Октомври 2006, 15:32:08 »
Мики :drinks: със сиренце е много благо :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Българска кухня
« Отговор #17 -: 10 Октомври 2006, 15:45:28 »
Мики :drinks: със сиренце е много благо :)

Така ще върви и на винце  :4u: и биричка със сиренцето.

Марианка - много хубави яйчица  :flirt:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #18 -: 10 Октомври 2006, 16:11:54 »
Така ще върви и на винце  :4u: и биричка със сиренцето.

 ;D ( Пепи  :4u:)

Mariana G   :clapping:

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Българска кухня
« Отговор #19 -: 12 Октомври 2006, 18:05:06 »
Така ще върви и на винце  :4u: и биричка със сиренцето
оха :laugh:
девойки, благодаря  :4u:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Пиле по ловджийски (Средногорието)
« Отговор #20 -: 19 Октомври 2006, 14:28:20 »
по тази рецепта - много е  вкусно и доста "мързеливо"

Всъщност ето и тук рецептата, предоставени на от yosif -

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ ЗЕМИЗДАТ - СОФИЯ - 1978



ПИЛЕ ПО ЛОВДЖИЙСКИ
(Средногорието)


Продукти за 5 порции:*
5 бр. пилешки цели бутчета  (или едно цяло пиле ~ 1.4кг)
~ 40-50 мл олио
4-5 средни гъби печурки (~150гр)
и една "щипка" с 5 пръста от сухи манатарки. (при налични)
1 глава лук
1 глава чесън + 2 скилидки
малка връзка магданоз ;D
200 мл бяло вино
1 консерва домати ~ 800 гр. + 2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. захар
една подкова наденица за печене (но не съвсем прясна),
черен пипер, сол.


Приготвяне:
* Бутчетата се срязват на две части (или пилето нарязва на парчета, но гръбнака се отделя за супа).
* Измиват се, подсушава добре с мека кърпа или кухненска хартия, поръсва със сол и пипер, които се втриват с  ръце в месото. Оставят  се да "отлежат" 20-30 мин.
* Запържват се в мазнината от двете страни до зачервяване - първо с кожата надолу, после и от другата страна. Карамелизирането на месото прониква в него и подсилва аромата му. Тази процедура е хубаво да се извърши наведнъж в голям, широк тиган, но при неналичие на такъв - запържва се на две части.
* Изваждат се в  чиния  (или в тава или  в керамичния съд на Крок-пот уреда.)
* В същата мазнина в тигана  се задушават ситно нарязаните лук и чесън, а след 3-4 мин. прибавят и  гъбите-печурки и магданоза, нарязани на ситно. Запържват се за минута. Така  поставяни  един по един продуктите ароматите им се надграждат по време на готвенето  около печката се получава едно вълшебно ухание от аромати...................
* Прибавят се: доматеното пюре, виното и  консервираните домати - задължително преминати през сито или цедка, за да могат да се отделят семките, които не са особено приятни за ядене.
* Всичко се оставя да  ври за 15-20 мин., докато количеството  остане наполовина.
* Сухите манатарки се начупват (освен ако не са съвсем начупени)и накисват за 10 мин. в малко топла вода; изваждат се  и прибавят към соса заедно с прецедената им течност (да не остане някоя песъчинка в нея)
* Посолява се на вкус, ако  доматите не са солени и прибавя лъжичката захар.
* Готовия сос се изсипва при месото, поставя се  и наденицата, нарязана на парчета. И тук  в соса се прибавят отделните 2 скилидки чесън - счукани, или пресовани. Много е важно соса да не бъде над виното на месото, за да не се получи като варено. Най-добре е да бъде на 2/3 от височината му.

следва разделното готвене:
в бавноготвещия уред Крок-пот:
* Затваря се с капака, включва на степен І за 6 часа. Това е.

в тава и нормална печка:
* завива се тавата с фолио или затваря с капак и поставя в загрятата на 180* фурна.
Пече се 1.5 часа от момента на поставянето във фурната.





ПП:  :swoon: какви невероятни снимки съм правила преди 6 години
« Последна редакция: 20 Януари 2014, 01:57:51 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Зелник
« Отговор #21 -: 22 Октомври 2006, 21:22:17 »
Зелник



по нашия край така се прави  :smile1:

Оригинала е с ръчно точени в момента кори.
За тестото:

400мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900гр, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.

Зеле (плънката):

4 стръка праз
200гр ориз
200мл олио
сол на вкус

Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му. Посолява се.

Тестото се омесва и разделя на 7-8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
Отделят се 2 от топките.
Останалите се разтокват (не съвсем тънко) и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена. В загрята фурна става много бързо и  като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета. Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза ванън по краищата и.
Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя и от плънката.
Най-отгоре се поставя другата кора -неизпечена и  разточена от отделените 2 топчета.
Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
Намазва се отгоре с 1 яйце, разбито с малко олио и се пече в загрята фурна.
Като се извади от фурната се завива с кърпа да се задуши.

**Съвременен вариант за нелюбителите на точене на кори:
Става перфектно и фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има поне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след което се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-горе пак се поставят 2 кори.  В този случай материала за плънката се намалява наполовина.


първата снимка е с готови кори, а долната - с домашно точени  :smile1:


« Последна редакция: 29 Април 2013, 15:32:12 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Българска кухня
« Отговор #22 -: 22 Октомври 2006, 21:50:23 »
Пепи, чуден зелник!!! :clapping:
Ах, как обичам...:sigh:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Българска кухня
« Отговор #23 -: 23 Октомври 2006, 08:17:24 »
 :) Мариани  :) Този си е по "оригиналната" рецепта - с точени на момента кори, ама мама го прави  :blush2: Не че не мога да точа, ама ми е играчка това с печенето на корите, затова тук го правя с фини кори - пак е вкусен  :)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Българска кухня
« Отговор #24 -: 25 Октомври 2006, 19:55:15 »
Шкембе чорба
(както аз я приготвям)

1 кг. телешко шкембе
50 мл. олио
1 л. мляко
10 гр. млян червен пипер
сол на вкус
..............................................................
чесън, оцет
млян лют червен пипер
 
Шкембето се залива със студена вода, като кипне - водата се излива и шкембето се залива с нова, вари се около 2 - 3 часа до готовност (шкембето трябва през цялото време да бъде покрито с вода), изважда се, нарязва се на малки кубчета и се връща в бульона, посолява се, добавя се млякото, червения пипер, маслото и се вари около 15 минути. При сервиране се подправя със ситно нарязан чесън с оцет и се поръсва с лют червен пипер на вкус.
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Българска кухня
« Отговор #25 -: 25 Октомври 2006, 20:25:35 »
 ??? Тука няма шкембе... , но иначе  :clapping:
П.с. Ако някой ден реша да издавам готварска книга ;) ще те поканя за фотограф :)

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Българска кухня
« Отговор #26 -: 26 Октомври 2006, 00:52:22 »
 ;D хи! С удоволствие :P
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

marabu

  • Гост
Чомлек - кебап
« Отговор #27 -: 28 Октомври 2006, 21:38:05 »
Чомлек - кебап



900 г свинско (телешко, агнешко, овнешко) месо
75 мл олио
25 г масло
100 г кромид лук
500 г арпаджик
20 г брашно
1 1/2 с л  доматено пюре
100 г домати
50 мл червено вино
25 г магданоз
1,5 г черен пипер
1 с л  чубрица
1 с л сол


. Месото (от бут- шол, ябълка, или от плешка) се нарязва на парченца по 25-30 г.
. Запържва се в част от олиото.
. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава до омекване нарязаният на дребно лук.
. Прибавя се разреденото доматено пюре.
. Сместа се разбърква и се задушава, докато остане почти на мазнина.
. Слага се червеният пипер.
. Връща се запърженото месо и се залива с бульон и се прибавя половината от виното.
. Похлупва се плътно с капак и се задушава на умерен огън до полуомекване.
. Прибавя се арпаджикът, който е предварително е задушен в останалата мазнина до полуомекване, обелените и нарязани на дребно червени домати, чубрицата и останалото вино.
. Няколко минути преди да се острани от печката, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло.
. Съдът се разклаща и се оставя да къкри, докато мазнината излезе на повърхността.
. Готовото ястите по желание се поръсва с дребно нарязан магданоз.
. Поднася се с гарнитура от ориз, поръсен със смлян черен пипер.


Източник : Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене
« Последна редакция: 29 Октомври 2006, 00:06:52 от marabu »

marabu

  • Гост
Кебап по странджански
« Отговор #28 -: 10 Ноември 2006, 23:32:29 »
Кебап по странджански





900 г свинско месо (телешко или говеждо)
75 мл олио
250 г кромид лук
2-3 скилидки чесън
150 г консервирани домати
1 с л брашно
1 с л червен пипер
50 мл червено вино
100 мл вода
1 кубче зеленчуков бульон
50 г кисели краставички
25 г люти чушки
20 г лимон
щипка черен пипер
1 с л чубрица



. Месото (от бут - шол, ябълка, от плешка или от врат) се измива под студена течаща вода и се нарязва на парченца по 25-30 г.
. Поръсва се със смлян черен пипер (едро смлян).
. Запържва се до зачервяване в мазнината.
. Прибавят се последователно дребно нарязаните кромид лук, краставичките, чесън, и доматите.
. Задушават се, докато останат на мазнина.
. Прибавя се брашното и се пържи 1-2 минути.
. Прибавят се червеният пипер, лютивите чушки (по желание), обеленият и нарязан на филийки лимон,чубрицата и виното.
. Ястието се залива с водата и се стрива 1 кубче зеленчуков бульон.
. Ястието се задушава във фурната до пълното омекване на месото около 25 минути.
. При поднасяне порциите се гарнират с ориз.


Източник : Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Българска кухня
« Отговор #29 -: 13 Ноември 2006, 22:47:52 »
Кебап по странджански

Потвърждавам - вкусотия е  :P

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]