Автор Тема: Българска кухня  (Прочетена 362008 пъти)

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 296
Re: Българска кухня
« Отговор #60 -: 22 Юни 2007, 18:51:54 »
Гювечета по шопски

Продукти:

600г. леко обезсолено сирене
2 глави стар лук (или 1 връзка пресен)
100 г. масло
4 домата
4 яйца
4 люти пиперки (по желание)
червен пипер

Приготовление:
На дъното но 4 гювечета, намазани с масло, се разпределя ситно нарязаният лук. Отгоре се нарежда сиренето, нарязано на парчета, поръсва се с червен пипер и се покрива с филийки от обелените домати и ситно нарязани люти пиперки. Най-отгоре се слагат парченца масло и гювечетата се пекат във фурната около 15 минути.
Изваждат се, във всяко от тях се чуква по едно яйце и се запичат още 5 минути.

Да ви е сладко!

Източник: “Българска национална кухня”


stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Българска кухня
« Отговор #61 -: 24 Юни 2007, 11:39:15 »
Шкембе чорба



Оригиналния начин за приготвянето на шкембето е:
Шкембето(около 1 кг. ) се почиства - и ако е необходимо и се сварява в подсолена вода. Водата се се сменя един път. Шкембето се изкарва и се нарязва на парченца. Част от бульона се запазва.
В тенжерата се налива олио - около 1 пръст слагат се 3 лъжици брашно и се бърка. Слага се първо бульона, бърка се, слага се млякото (около литър предварително леко сварено) налива се по малко и се бърка докато се сгъсти.
Отделно в тиган се слага олио, загрява се не много и се изключва. Слгат се около 2 лъжички червен пипер и тази смес после се слага по малко във всяка порция по желание.
Счукват се няколко скилидки чесън и се заливат в оцет.
Да ви е сладко.
Това е оригиналния начин за приготвянето му като едно време по шкембеджийниците.
Да ви е сладко.  :thumbup:

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 296
Re: Българска кухня
« Отговор #62 -: 09 Юли 2007, 12:13:56 »
Кюфтета от тиквички с кашкавал

Продукти:
1 1/2кг. тиквички
15г. мая за хляб
1-2 домата
100 г. кашкавал
250г. брашно
2 яйца
копър
сол
олио за пържене

Приготовление:

Тиквичките се почистват, измиват се, настъргват се на едро ренде и се посоляват. Прибавят се обелените и нарязани на кубчета домати, настърганият на едро ренде кашкавал, брашното, яйцата, натрошената мая и ситно нарязан копър. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса (1-2 часа).
От бухналото тесто с помощта на лъжица се оформят кюфтета (по-скоро тиганици), които се пържат до сгорещяване в сгорещената мазнина.
Поднасят се с кисело мляко с чесън.

Добър апетит!



Източник: "Българска национална кухня"
« Последна редакция: 09 Юли 2007, 12:16:03 от vesi_127 »

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 296
Re: Българска кухня
« Отговор #63 -: 23 Юли 2007, 18:54:05 »
Яхния с картофи и зелен фасул

Продукти:
1 кг. картофи
500-600г. зелен фасул (бланширан)
2-3 моркова
1 чушка
2 глави лук
4 домата
3-4 скилидки чесън
пресен магданоз
пресен джоджен
1 ч.л. червен пипер (или на вкус)
олио
сол

Приготовление:
Запържват се (или задушават) ситно нарязаният лук, морковите и чушката. Поръсват се с червен пипер. Налива се малко водичка. Прибавят се картофите (на по-едри парчета). Оставят се да се задушат десетина минути. Доматите се пасират (или нарязват на ситно) и се прибавят към зеленчуците. Наливат се 1-2 чаши гореща вода. Ястието се покрива с капак и се оставя още 10-15 минути. Прибавя се зеленият фасул. (Писала съм, че е около половин кг., но може да се сложи и повече, разбира се, просто в моята тенджера толкова се събра  :smile1:) Ястието се посолява и подправя със ситно нарязаният джоджен. Ако е необходимо, се долива още гореща вода. Може да се прибави и 1 с.л. брашно, разтворена във водата, за сгъстяване на соса, но ако не харесвате брашнени манджи, може да пропуснете, яхнията става достатъчно гъста и без брашно. Покрива се с капака и се оставя на по-слаб огън да къкри, докато зеленчуците омекнат. Десетина минути преди да се свали от огъня, се прибавя нарязаният чесън (не много ситно, да се усеща в яденето). Ястието се поднася поръсено със ситно нарязан магданоз.

Да ви е сладко!

Забележка: Яхнийката върви много добре със студено айранче.  :thumbup:






Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Българска кухня
« Отговор #64 -: 02 Август 2007, 21:27:13 »
Пълнени тиквички

с. Приселци, Варненска област

500 гр. телешка кайма
1 кг. тиквички
50 гр. ориз
1 ч.ч. олио
2 гл. кромид лук
3 домата
2 яйца
200 гр. кисело мляко
3 с.л. брашно
черен пипер и сол
копър


               
                     Обелете тиквичките, извадете сърцевината им и ги посолете. Нарежете
лукът на ситно и го задушете в олиото заедно със сърцевината на тиквичките. Прибавете
оризът, ситно нарязаните домати, 1 ч.ч. топла вода и сол на вкус. Когато оризът поеме
водата, свалете от огъня и разбъркайте плънката с каймата, черен пипер и ситно нарязан
копър. Напълнете тиквичките и ги подредете в тенджера. Върху тях сложете една чиния
с дъното нагоре, за да не излезе плънката.Залейте с топла вода и варете на слаб огън.
Разбийте жълтъците и киселото мляко с предварително препеченото брашно. Внимателно
разреждайте със соса от ястието на слаб огън. Оставете на котлона, докато сосът почти кипне
и отместете. Готовите тиквички сервирайте залети със соса.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Българска кухня
« Отговор #65 -: 10 Август 2007, 20:42:32 »
Ето нещо много българско и селско и от мен:  :-*

Качамак

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 394
Re: Българска кухня
« Отговор #66 -: 10 Август 2007, 20:52:18 »
Веси много вкусна яхнийка често приготвяна в къщи. :thumbup:

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 296
Re: Българска кухня
« Отговор #67 -: 11 Август 2007, 09:36:43 »
Веси много вкусна яхнийка често приготвяна в къщи. :thumbup:

Ами така е. Българската кухня си е българска и много си я обичаме.  :smile1:

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Българска кухня
« Отговор #68 -: 29 Август 2007, 09:40:52 »
Гювече със сирене и кашкавал


Дъното и стените на гювечето се намазват с масло. Един домат се нарязва на тънки кръгчета и, които се "залепват" върху маслото. Кашкавалът се нарязва на парчета, дълги колкото стените на гювечето и се поставя върху доматите. Слага се още един ред домати. В образувалото се гнездо се натрошава сирене. Налива се малко вода - максимум до 1/4 от гювечето и се счупва едно яйце. Върху него се слагат 2-3 малки парченца масло. Жълтъкът се пробива леко с остър нож и се пече в микровълновата на средна степен 5 минути.

Страшна вкусотия!!!

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Българска кухня
« Отговор #69 -: 19 Септември 2007, 20:43:28 »
ilrai тази вечер сме на твоите гювечета. Наистина са страшна вкуснотия  :yahoo:
« Последна редакция: 19 Септември 2007, 20:46:23 от rainbow »

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Българска кухня
« Отговор #70 -: 19 Септември 2007, 21:39:10 »
 :( Отворих на непрочетени публикацийи , чета българска кухня ,започнато от Йосиф пишело , но видях само името и ме обхвана непонятен страх, светла памет ........ :( :(
mazesin yemekleri

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Българска кухня
« Отговор #71 -: 20 Септември 2007, 09:48:13 »
rainbow , Много се радвам  :innocent:

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #72 -: 21 Септември 2007, 13:08:58 »
ilrai  огромно благодаря за Гювече със сирене и кашкавал
и имам въпрос колко на твоята МВ е средно (моята е 800 В и средно е 400 В ама не ми стигнаха 5 минути )

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Българска кухня
« Отговор #73 -: 21 Септември 2007, 17:34:50 »
Юле, страхотно изглежда гювечето :clapping:
Колкото до МВ-то и моята е 800 В :( и нямам идея защо ти е отнело повече време. :'( Съжалявам!

Siran

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Re: Българска кухня
« Отговор #74 -: 04 Октомври 2007, 10:52:41 »
Зравейте приятели! Поздравявам създателите на сайта и всички участници в него. Страхотни сте!!!Аз съм нов участник в сайта и се надявам да допринеса и аз с нещо ..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]