Автор Тема: Българска кухня  (Прочетена 361588 пъти)

violinagg1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 83
  • манджата се готви със сърцето,то е твоето
Re: Българска кухня
« Отговор #45 -: 27 Март 2007, 12:35:53 »
 :hi  :Калина!Наближава лятото -ето ти  оригинала по рецептурник за сиренето по шопски:нарязаното на порционни парчета сирене се поставя в индивидуални пръстени гювечета или саханчета.Върху него се слагат дребно нарязаните обелени домати ,част от мазнината по една разцепена малка пиперка и кръгче домат.Ястието се запича леко във фурната , след коетосе добавя по едно яйе и се разпределя останалата мазнина , оцветена с червен пипер ,запича се .Може да се приготви с добавка на лук ,който се задушава леко.Продукти за 1порция:120г сирене ,по 15г масло и олио , 1 яйце , 50г домати ,пиперки 5г, червен пипер 0,1г.Сборник рецепти ЗОХ.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Българска кухня
« Отговор #46 -: 01 Април 2007, 20:09:29 »
ЧОП КЕБАП

За 4 порции:
800 гр. агнешко месо
4 с.л. масло
2 малки тиквички
60 гр. сланина
2 гл. лук
2 с.л. брашно
2 яйца
300 мл. бира
сол и чер пипер

               Месото се нарязва на малки парчета и се нанизва на шишчета*, като между парчетата се
слагат резени сланина, тиквички и лук. Готовите шишчетазе запържват леко, изваждат се от тигана и се слагат на топло. Приготвя се смес от бирата, жълтъците, брашното и солта. Отделно белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавят към бирената смес. Шишчетата се овалват хубаво в сместа и
се пържат в сгорещено олио до зачервяване. Поднася се със салата.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Българска кухня
« Отговор #47 -: 02 Април 2007, 19:02:44 »
ПОПЧЕТА В ПОДЛУЧЕН СОС

Рецептата е типична за южното ни Черноморие. "Откраднах" я от една механа в Китен.

                Попчетата се почистват добре, овалват се в брашно и се езпържват в сгорещено олио. Изваждат се и се оставят на топло.
През това време в същата мазнина се запържват 2 с.л. брашно, доливат се 300-350 мл. вода и се подправя с оцет, сол и повечко счукан чесън. Попчетата се връщат обратно в тигана, котлонът се изключва, ястието се захлупва и се оставя още няколко минути да се задуши.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Българска кухня
« Отговор #48 -: 13 Април 2007, 19:47:26 »
ПЛОВДИВСКА ЯХНИЯ

1 кг. зелен фасул
2 гл. лук
1 гл. чесън
2-3 домата
100 мл. олио
1 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка джоджен
сол и чер пипер


                 Зеленият фасул се почиства,нарязва се на парчета, слага се в тенджера и се посолява.
Прибавя се олиото, лукът и чесънът- ситно нарязани,морковите и доматите- на кръгчета.Разбърква
се добре, подправя се с чер пипер и се залива с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците.
Похлупва се плътно и се вари на умерен огън.Когато яхнията е готова се прибавя и брашното,
размито с малко студена вода, и ситно нарязания джоджен.Оставя се да ври още 5 мин. и се сваля
от огъня.Готовата яхния се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Българска кухня
« Отговор #49 -: 13 Април 2007, 19:55:29 »
КУРБАН

400 гр. овнешко месо
1 гл. лук
500 гр. зелен фасул
3-4 картофа
1 с.л. брашно
червен пипер
3-4 ск. чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
сол и чер пипер


                     Залейте нарязаното на парчена месо със студена вода и го сложете на огъня да ври.
Сгорещете олиото и задушете ситно нарязания лук. Поръсете с брашното и червения пипер и го
прибавете към месото.Добавете ситно нарязания чесън и подправете със сол.Когато месото поомекне,
сложете нарязаният на парчета зелен фасул и картофите- на кубчета.Варете на умерен огън. Готовият
курбан свалете от огъня и застройте с киселото мляко.Поднесете ястието поръсено с чер пипер.
« Последна редакция: 13 Април 2007, 21:30:15 от pep-4o »

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #50 -: 24 Април 2007, 22:46:17 »
vasko_68 написа  :

Цитат
Манастирски гювеч


Продукти:  75 мл олио 2 глави кромид,120г стерилизирани гъби,100г маслини,1-2 чушки (пиперки),1 кубче MAGGI Костиля,3 домата,150г ориз,25мл червено вино,черен пипер,червен пипер,магданоз,600г телешко (свинско,говеждо,агнешко).

Приготвяне:

Почистеното от костите месо нарежете на порции и заедно с лука,напязан на дребно,се задушава,докато остане на мазнина.Прибавете червения пипер,солта и виното,а след това гъбите,нарязани на ивици,и пиперките на дребно.Ястието се залива с топла вода и се натрошава 1 кубче MAGGI Костиля бульон.Похлупва се с капак и се задушава до полуомекване на продуктите. Прибавя се оризът,а след 10-15 мин. се добавят маслините,черният пипер(на зърна) и обелените и нарязани на парчета червени домати.Ястието се запича във фурна и се поднася поръсено с дребно нарязания магданоз.
« Последна редакция: 24 Април 2007, 23:01:18 от marabu »

Andji

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Българска кухня
« Отговор #51 -: 26 Април 2007, 14:38:55 »
Да се разпиша и аз като нов член на форума;
РАЗЯДКА ОТ МЕСО И ГЪБИ - КАТИНО МЕЗЕ

Продукти: месо 250 г, кромид лук 50 г (1 глава), гъби 150 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша) или краве масло 65 г (1/2 пакетче), сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

Месото, нарязано на кубчета, се запържва леко в мазнината. Прибавят се лукът и гъбите, нарязани на ситно, и се задушават заедно с месото. Заливат се с малко вода, посоляват се и се варят на слаб огън до омекване. Подправят се на вкус с черен пипер и лимонов сок и се поднасят.
Това е много вкусна разядка .Добро мезе са вино ,бира  :drinks:
"Любовта става омраза, омразата не става любов"

Andji

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Българска кухня
« Отговор #52 -: 27 Април 2007, 14:29:33 »
Много хубав таратор особено за сезона когато има марулка .
ТАРАТОР ПО СЕЛСКИ

Продукти: краставица 1 бр. (около 300 г), маруля 1 бр., чесън 8-10 скилидки, орехови ядки (счукани) 2 супени лъжици, оцет 15 мл (1-2 супени лъжици), копър 1 връзка, сол на вкус.

Чесънът се счуква със сол до побеляване. Прибавят се краставицата, обелена и нарязана на ситно, и листата на марулята, измити добре и също нарязани на ситно, ситно нарязаният копър, оцетът и сол на вкус. Разбъркват се и се заливат с 5 чаени чаши студена вода. Към таратора, преди поднасянето му, се прибавят счуканите орехови ядки и по желание няколко капки растително масло на порция.

Поднася се студен. :chef:
"Любовта става омраза, омразата не става любов"

Andji

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Българска кухня
« Отговор #53 -: 27 Април 2007, 14:40:11 »
Ето една много хубава салата надявам се да ви хареса.Може да я има и под друго име но аз я зная така.
КАЛУГЕРСКА САЛАТА


Продукти: пиперки от сорта Сиврия около 450 г (5-7 бр.), готово кьопоолу 300 г (около 1 чаена чаша), краставица 100 г (1/2 или 1 бр.), растителна мазнина (зехтин) 30 мл (3 супени лъжици), копър, оцет и сол на вкус.

Пиперките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, посоляват се леко отвътре и се поливат с оцет и зехтин. Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета, които се размесват със ситно нарязан копър и малко сол. С тази смес се пълнят пиперките. Готовото кьопоолу се поставя в средата на чинията за поднасяне, а наоколо се нареждат напълнените пиперки. Салатата се украсява с  кръгчеата от червени домати, полива се с оцет и зехтин и се поднася.Да ви е вкусно. :thumbup:
"Любовта става омраза, омразата не става любов"

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Българска кухня
« Отговор #54 -: 01 Май 2007, 15:09:47 »
СТАР БОБ ПЛАКИЯ

с.Радуил

             От вечерта се накисват 250 гр. стар фасул във хладка вода. На сутринта се преплаква със студена вода и се слага да се вари. Отделно се запържват 3 глави кромид лук, нарязани на едри шайби и се прибавят към боба, когато е омекнал добре. Запържват се и 3 настъргани моркова и също се добавят в боба, овкусява се със сол, червен пипер,нарязан магданоз и 6 счукани скилидки чесън.Оставя се да ври,докато бобът съвсем омекне. След това се прехвърляв тавичка и се запича за 20 минути в силна фурна.

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Българска кухня
« Отговор #55 -: 05 Май 2007, 19:13:59 »
« Последна редакция: 27 Януари 2009, 00:44:01 от pep-4o »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 296
Re: Българска кухня
« Отговор #57 -: 15 Юни 2007, 20:47:21 »
Кюфтета с доматен сос

Продукти:
600г. смляно месо
2 филии сух бял хляб
1 яйце
1-2 глави лук
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол
олио за пържене

За доматения сос:
1-2 глави лук
2 моркова
3-4 скилидки чесън
1/2 глава целина
4 домата
150г. доматено пюре
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
сол

Приготовление:

Към каймата се прибавят настърганият лук, накиснатият в прясно мляко или вода и отцеден хляб, яйцето, ситно нарязаният магданоз, черен пипер и сол на вкус. Всичко се омесва добре, правят се кюфтета с големина по желание (аз лично предпочитам да са по-малки), които се овалват в брашно (това го спестявам), сплескват се леко и се пържат в силно сгорещеното олио.

Приготвя се доматеният сос. Настърганите на най-ситно ренде моркови, целина и лук, както и чесънът се задушават в мазнина. Когато поомекнат се прибавя доматеното пюре и също се запържва. Прибавят се пасираните домати и червеният пипер. В малко водичка се разтваря брашното и се прибавя към соса. Ако е необходимо, се налива малко топла водичка, така че да се получи умерено гъст сос. Посолява се и се оставя да поври 8-10 минути на тих огън. Може да се сложи и 1ч.л. захар, за да не е прекалено кисел сосът.

След това се прибавят кюфтетата и ястието се вари още 10-15 минути.

Добър апетит!

Източник: "Българска Национална Кухня"

« Последна редакция: 15 Юни 2007, 20:54:16 от vesi_127 »

Margi_1

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #58 -: 18 Юни 2007, 10:18:53 »
Мерси много, vesi! По различна рецепта е от кюфтетата по чирпански, а и по-вкусни сигурно,  копирам си я.

vesi_127

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 296
Re: Българска кухня
« Отговор #59 -: 22 Юни 2007, 18:50:34 »
Чорба от коприва с орехи

Една вкусна пролетна супа от българската национална кухня

Продукти:
750г. млада коприва
1 каф.ч. олио
2 моркова
1 резен целина
магданоз
2 домата
1 връзка зелен лук
3-4 суп.лъж. ориз
1 суп.лъж. брашно
3 скилидки чесън
200 г. кисело мляко
50г. орехи
джоджен
сол
кубче зеленчуков бульон

Приготовление:
Копривата се сварява в подсолена вода за около 2-3 минути. Отцежда се, нарязва се на много ситно или се смила и се връща в тенджерата. Ситно нарязаната бяла част на лука, морковите и целината се задушават в половината от мазнината.Прибавят се към копривата заедно с обелените и наразани на кубчета домати, ситно нарязаните зелени пера на лука, джоджена, ориза и зеленчуковия бульон.
Чорбата се вари още 15 минути, след което към нея се прибавя запръжка , приготвена от останалата мазнина и брашното. Пет минути преди да се свали от огъня, се подправя с чусъна, счукан с малко сол.
При поднасяне във всяка чиния се прибавят по 1-2 суп.лъж. кисело мляко и по малко счукани орехови ядки.

Да ви е сладко!


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]