Автор Тема: Българска кухня  (Прочетена 387680 пъти)

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #30 -: 22 Ноември 2006, 23:45:40 »
Малко е офф ама не е :) ..Видях ТОВА и се прочетох ...за сиренето.. та се сетих, че четох Уикипедията цитирам

Цитат
В Панагюрище яйцата по Панагюрски не съществуват :) Тук се правят следните две рецепти за яйца, между които е направена една обща и се представя по ресторантите из цяла България като рецептата "Яйца по Панагюрски":

1. Парени яйца: 2-3 яйца се счупват в 1 пръст вряща подсолена вода в тиган. Изваждат се с решетеста лъжица така, че жълтъците да са още рохки. В плитка чиния се поръсва начупено бяло сирене, върху което се нареждат яйцата. Полива се обилно с препържено масло и червен пипер.

2. Подлучени яйца: Същата система за варенето на яйцата. След като се сложат в чинията, отгоре се слагат разбъркани кисело мляко и чесън и по желание се добавя мазнина
.


Та така :)

Пепи страхотен мастер клас  :flower:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Българска кухня
« Отговор #31 -: 23 Ноември 2006, 09:50:01 »
Благодаря  :4u:

Точно този цитат го гледах и по някакво кулинарно предаване - че всъщност точно в Панагюрище не се правят така яйцата. Това е излязло изпод нечие ресторантнско или Балкантуристко меню.

КАкто и да е - със сирене или без, всякак са вкусни  ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

s.tan4eto

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Българска кухня
« Отговор #32 -: 23 Ноември 2006, 12:03:07 »
здравейте мили момичета! страхотни сте .аз се включвам по темата"яйца по панагюрски" от мястото на събитието.при нас рецептата я има и се прави със сирене,парени айца и препържена мазнина с червен пипер. класика.много се уважават вкъщи.  :)

bopsi

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 111
Re: Българска кухня
« Отговор #33 -: 23 Ноември 2006, 12:07:02 »
Аз от тук научих за сиренето :), но миналата вечер си облизаха пръстите като им ги направих по " новия "начин. :P Да е вкусно е важното ;)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Българска кухня
« Отговор #34 -: 03 Декември 2006, 21:39:45 »
ето значи и Яйцата по панагюрски от микровълновата - ама наистина по панагюрската рецепта  на танчето :)  ;)


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Българска кухня
« Отговор #35 -: 12 Декември 2006, 19:35:03 »
  Благодаря на Пепи  :air_kiss:за мързеливите "Яйца по панагюрски". :flower:Облизахме си пръстите. :flirt:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Българска кухня
« Отговор #36 -: 12 Декември 2006, 23:27:56 »
Моля, Ванче  :4u: обичам да си споделям хитринките - щом ще са от полза и на друг   ;D ;D ;D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #37 -: 23 Декември 2006, 00:41:56 »
Манастирски гювеч с месо



600 г телешко месо
(свинско, агнешко, овнешко, говеждо)
75 мл олио
2 глави кромид лук
120 г стерилизирани гъби
100 г маслини
1-2 чушки
3 домата
150 г ориз
25 мл червено вино
1 с л сол
черен пипер
червен пипер
магданоз

вода или бульон



. Почистени от костите месо се нарязва на порции и заедно с лука, нарязан на дребно, се задушава, докато остане на мазнина.
. Прибавят се червеният пипер, солта и виното, а след това - гъбите, нарязани на ивици, и пиперките, нарязани на дребно.
. Ястието се залива с буьон или топла вода, похлупва се се с капак и се задушава до полуомекване на продуктите.
. Прибавя се оризът, а след 10-15 минути се добавят маслините, черният пипер (на зърна) и обелените и нарязани на парчета червени домати.
. Ястието се запича във фурна и се поднася поръсено с дребно нарязания магданоз.


Източник : Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Българска кухня
« Отговор #38 -: 31 Декември 2006, 00:43:57 »
« Последна редакция: 31 Декември 2006, 12:00:11 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #39 -: 31 Декември 2006, 00:50:38 »
Пепи аз все забравям да БЛАГОДАРЯ от името на моето семейство за Яйцата по панагюрски от микровълновата

 :4u:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Мусака
« Отговор #40 -: 31 Декември 2006, 01:02:17 »
Юлка моля  :) Бързо е, нали   ;D


Мусака  :)


Мусака  е името на няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия Изток, доста различни от българското понятие за мусака. Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqa“ — изстуден, идва в България през гръцки и турски, а по света се разпространява предимно от гръцки.

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, лук, домати и подправки, които се задушават заедно,след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.




Аз я правя така:

Продукти за 4 порции:

кайма - около 300гр. (или същото количество ситно накълцано месо)
картофи - 4-5 големи, нарязани на ситни кубчета (или предварително сварени и нарязани)
олио - 50 мл
сол и подправки на вкус - аз слагам само чубрица и черен пипер + 1 лъжица от  Универсалната ми подправка
1 глава ситно нарязан лук
1 чушка - ситно нарязана (по желание)
1 морков - ситно нарязан
1 домат - ситно нарязан, или 2 лъж. доматено пюре, или 300-400мл доматен сок

Тази ми е заливката, но в по-малко количество, тъй като заливам половината от тавата - тъй че 2 равни с л брашно, 2 яйца и 250мл мляко.
Понякога правя и с кисело мляко - вместо прясно мляко - 3-4 с л кисело мляко, разбивам всичко и заливам. Другото е както при горната заливка. И резултата наистина е пухкав  :)




Не запържвам каймата - заради избягване на пърженото, само задушавам както на сърмите за малко.
Прибавям картофите и всичко останало, заливам с вода - да се покрият всички продукти, но не да плуват и пека за около 40 мин (докато омекнат картофите)
*Ако е с варени картофи - водата е на 2/3 от височината на продуктите и пека 20-30 мин.
Заливам и пека още 5-7 мин (до леко зачервяване)

***За разкош може да се настърже отгоре кашкавал върху заливката  :)


« Последна редакция: 25 Април 2011, 23:20:20 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #41 -: 31 Декември 2006, 01:11:58 »
бързо е слаба дума  :-[ ...Това е страхотна вечеря за моето семейство (иначе щяха да чакат да правя яйца  :schmoll:). благодаря още веднъж  :flower:

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #42 -: 08 Януари 2007, 22:40:40 »
Яхния с месо и лук

600 г телешко (свинско, говеждо) месо
75 мл олио
500 г лук
1 с л доматено пюре
200 г консервирани домати
1 ч л червен пипер
черен пипер на зърна
25 мл червено вино
100 мл бульон или вода
сол
чубрица
дафинов лист
магданоз
люти чушки по желание

1 с л брашно
25 г масло


. Месото се нарязва на порционни парчета и се запържва в мазнината до побеляване (да не се зачервява), след което се изважда.
. В същата мазнината се задушава до омекване част от лука 200 г, нарязан на дребно.
. Прибавя се разреденето доматено пюре, червеният пипер и запърженото месо.
. Задушаването продължава, докато се изпари водата.
. Прибавят се останалият лук, нарязан на шайби, и солта.
. Задушаването продължава на среден огън.
. Като поомекне лукът, се прибавят виното, черният пипер (на зърна), целите лютиви пиперки и малко
горещ бульон (вода).
. Когато ястието остане почти на мазнина, се слагат нарязаните на кубчета домати, чубрицата и дафиновият лист.
. Сосът на почти готовото ястие се сгъстява с леко запеченото или леко запърженото в маслото брашно.
. При отстраняване от огъня ястието се поръсва с дребно нарязания магданоз.

Роси Атанасова

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 26
Re: Българска кухня
« Отговор #43 -: 12 Февруари 2007, 16:04:11 »
Здравейте и от мен,отдавна Ви чета но не пиша тъй като времено съм прекратила готворските опити по ред причини.Искам да Ви предложа нещо към бълг.нац.кухня и да Ви помоля да ме  извините за неточните мерки и количества защото аз не готвя по списък,в смисъл че рецептата съм я научила от сестра ми ,но не я записах и не помня пропорциите по рецепта в оригинал
         Винен кебап
продукти:стар лук-5-6 глави(ако е дребен-повече)
              св.месо от бута(500 гр-естествено може и повече)
              червено вино-1 чаена чаша
               даф.лист-1-2 броя
               черен пипер
               червен пипер
               брашно
               сол
Нарязваме лука на ситно запържваме леко,добавяме месото нарязано на хапки и също запържваме добре.Прибавяме 1 с.л червен пипер и разбъркваме като предварително сме дръпнали от котлона.Връщаме на котлона и доливаме вода.Варим до омекване на месото.Ако е необходимо доливаме още вода.Когато месото е сварно слагаме виното в което сме разтворили брашно-1-2 лъжици според зависи колко ви е течността в тенджерата :),добавяме сол на вкус,черен пипер и дафиновия лист.Намаляваме котлона варим още 5-10 мин или до сгъстяване на сосчето.Лично аз вадя даф.лист когато е готово защото не обичаме много вкуса му.
 Сервирам като с чаша оформя купчинка от сварен ориз и около него изсипвам от яденето.
 Да Ви  е сладко.

marabu

  • Гост
Re: Българска кухня
« Отговор #44 -: 27 Март 2007, 09:10:05 »
Мусака с месо и картофи


500 г кайма
75 мл олио
1 глава кромид лук
600 г картофи
400 г консервирани домати
2 с л доматено пюре
1 ч л червен пипер
1/4 ч л черен пипер

25 г масло
50 г брашно
200 мл прясно мляко
2 яйца
50 г кашкавал
сол


магданоз


• Лукът се нарязва на дребно и се задушава в част от мазнината, докато не измени цвета си.
• Прибавят се последователно доматеното пюре, което се пържи, докато останена мазнина, каймата и част от доматите.
• Когато се изпари водата, се прибавят червеният и черният пипер (едро смлян).
• Сместа се разбърква и се залива с малко гореща вода (бульон).
• Оставя се на умерен огън, докато се изпари водата и се разбърква с прибавения дребно нарязан магданоз.
• Обелените, почистени и измити картофи се нарязват на тънки филийки и леко се запържват в мазнината.
• В намаслена тава за печене, дъното на която е предварително е посипано с остналата част от дребно нарязаните домати, се нареждат на последователно редове картофи и месо.
• Завършва се с ред картофи.
• Ястието се залива с малко горещ бульон и се пече във фурна (180С), докато получи запечен вид.
• След това се залива с бешамелов сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата.
• Поръсва се с настъргания кашкавал и отново се пече до зачервяване на повърхността.

източник : Рецептурник за ЗОХ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]


Кола втора употреба от jeneta
[25 Ноември 2019, 16:25:18 ]


Re: Монитор? от mariqna44
[24 Ноември 2019, 16:43:12 ]


Re: За банята от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 15:23:24 ]


Монитор? от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 14:20:39 ]


За банята от mariqna44
[24 Ноември 2019, 13:09:14 ]


Re: Фризер от jeneta
[19 Ноември 2019, 19:25:54 ]