Автор Тема: Готвим по предавания, списания и книги  (Прочетена 206585 пъти)

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Велинградска салата
« Отговор #30 -: 26 Ноември 2007, 13:46:37 »
Велинградска салата – бон апети

200–300 г фасул (“Софенка”)
1 морков
1 печена чушка
2–3 кисели краставички
1 глава лук
4–5 с. л. олио
2 с. л. оцет
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. джоджен
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

  Лукът се реже надребно, запържва се в предварително загрятата мазнина, прибавя се червеният пипер и се разбърква. След като добие стъклен вид, се изважда и мазнината се прецежда.
   Фасулът и морковите се сваряват и се поставят в купа заедно с нарязаните кисели краставички и печени чушки. Заливат се с прецедената мазнина от лука и се овкусяват с подправките.
   Салата се сервира с накълцания магданоз.

 Получи се нещо много вкусно. Само, че аз ползвах обикновен бял боб(купен от пазара, дори не зная сорта)


Източник: Сайта на Бон апети


                                   
 

bluem1704

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #31 -: 28 Ноември 2007, 17:50:47 »
Велинградска салата – бон апети

200–300 г фасул (“Софенка”)
1 морков
1 печена чушка
2–3 кисели краставички
1 глава лук
4–5 с. л. олио
2 с. л. оцет
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. джоджен
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

  Лукът се реже надребно, запържва се в предварително загрятата мазнина, прибавя се червеният пипер и се разбърква. След като добие стъклен вид, се изважда и мазнината се прецежда.
   Фасулът и морковите се сваряват и се поставят в купа заедно с нарязаните кисели краставички и печени чушки. Заливат се с прецедената мазнина от лука и се овкусяват с подправките.
   Салата се сервира с накълцания магданоз.

 Получи се нещо много вкусно. Само, че аз ползвах обикновен бял боб(купен от пазара, дори не зная сорта)


Източник: Сайта на Бон апети

ma prezedenoto olio ne e li malko tezko na corema ,kato zialo izglezda vkusno no ne mislia ce bix ia predlozila kato salata po ide na toplo prediastie.
                                   
 

;D

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Вкусотиите на Пеполина
« Отговор #32 -: 28 Ноември 2007, 20:54:51 »
bluem1704, олиото изобщо не е малко. Поне на нас ни беше достатъчно, понеже не обичаме твърде мазни и тежки салати. А ако вие решите може да го сервирате и за предястие, а ако е гладен човек и само със салатата ще се нахрани. Въпрос на предпочитания и вкус.

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 277
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #33 -: 03 Декември 2007, 18:08:11 »
Локум Роза

300гр пудра захар
75гр глюкоза
8г желатин
1-2с.л. розова вода
1каф.л. олио
1 каф.л. царевично нишесте
vълта и розова сладкарска боя
1 с.л. кристална захар
---------------------------------------------
Желатинът се накисва в купичка със студена вода.Слага се да заври 300мл вода, прибавя се глюкозата. С непрестанно бъркане се прибавя пудрата захар и се оставя да поври 10-15 минути.
Парфюмира се с розовата вода, прибавя се желатинът, разбърква се добре и се сваля от огъня.
Сиропът се разделя на две. Към всяка част се прибавя боя, капка по капка, до получаване на желания цвят.
Сиропът се изсипва в две намаслени  квадратни форми. Оставя се 24 часа в хладилника да се стегне.
Локумът се изважда от формите, реже се на квадратчета, и се овалва в кристалната захар смесена с царевичното нишесте.

Източник:Cuisine Actuelle

*Глюкозата и розовата вода се продават във всяка аптека.
* Аз изсипах сиропа във формички за лед, не го правете, локума после няма вадене от там! :(


Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #34 -: 03 Декември 2007, 20:30:14 »
nadja_sp, благодаря за рецептата! Чудесно изглежда! :thumbup:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

marabu

  • Гост
Sex and the Sity
« Отговор #35 -: 04 Декември 2007, 11:53:46 »
реших тук да напиша рецептата - не е предаване, но е сериал  ::)

Идеята е почерпена от сериала Sex and the Sity... в някой от първите епизоди Кари Брадшоу отива на парти, където вижда Мистър Биг (тоест Тузаря, или накратко Джон) за 3 път, описвайки срещата им тя споменава : "И тъкмо взимах канапе от батат, пушена сьомга и сметана.."

Sex and the Sity


. Бататът (сладък червен картоф ... всъщност вкуса му е като на тиква според мен) се почиства.
. Нарязва се на кубчета с размер 2х2 см и се посолява и се подправя със смлян черен пипер.
. Кубчетата се поставят в огнеупорна тавичка и се напръскват с олио/зехтин.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С околко 25 минути.
. Изваждат се и се охлаждат.
. В това време се разбива заквасена сметана със ситно нарязани подправки, посолява се и се подправя с малко лимонов сок.
. Поставя се кубче запечен батат, отгоре сметатата (може да се шприцова с пош), и кубче пушена сьомга (ако е тънко филе, да се увие около коктейлна пръчица)и отгоре се забождат коктейлните пръчици.


** идеята подсказа  Ксюша @ carina-forum
« Последна редакция: 04 Декември 2007, 11:56:42 от marabu »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #36 -: 06 Декември 2007, 15:00:30 »
Пълнена печена пуйка с кестени

Необходими продукти за 8 порции:
1 пуйка, около 4 кг
1 лимон
1 глава лук, срязана на 4
1 зелена ябълка, срязана на 2
2 стръка розмарин
2 дафинови листа
2 с. л. краве масло
сол и черен пипер на вкус

за пълнежа:
2 с. л. краве масло
100 г бекон, нарязан на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън
200 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
1 ч. ч. предварително сварени и обелени кестени
250 г гъби печурки
500 г кайма
1 ч. л. кимион
1 ч. л. салвия
1 кубче зеленчуков бульон maggi
½ ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. индийско орехче
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 ч. ч. трохи от бял хляб
8 резена бекон

Начин на приготвяне:
1. Пуйката се измива и се почиства от остатъците от пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
2. Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се бърка, докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените, огънят се засилва и сместа се бърка, докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца, и се пържат, докато си сменят цвета. Прибавя се натрошеното кубче зеленчуков бульон. Оставя се да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
3. С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин. преди да се сервира.
4. Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, надупчен с клечка за зъби, парчетата ябълка, лука, розмарина и дафиновите листа. Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тава за печене се налива 1 ч. ч. вода и се поставя подходяща решетка - например от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, увива се в алуминиево фолио и се пече на 190° С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за килограм плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг, или  по 20 мин. на кг плюс 70 мин., ако е под 4 кг. Половин час преди края на печенето се маха фолиото и се пече, докато кожата покафенее. Преди да се нареже, зеленчуците и плодовете от вътрешността се изваждат и изхвърлят. Също така преди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.
  Източник: вестник "Дневник"

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 277
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #37 -: 17 Декември 2007, 23:33:42 »
Мексикански сладкиш с карамелов сос

150гр канелени бисквити ( може и други ароматни бисквити)
60гр масло
750гр Маскарпоне
150гр пудра захар
1 пак. ванилия
3 яйца
1 кутия концентрирано подсладено мляко
----------------------------------------------------------------------------------
Бисквитите се смилат, смесват се с маслото до хомогенна смес. Намаслява се закопчаваща се кръгла форма за печене, бисквитеното тесто се разтила на дъното и. Оставя се на хладно за 30 минути.
Загрява се фурната до 180'Ц. В голяма купа се разбива маскарпонето с пудрата захар, добавят се ванилията и яйцата (едно по едно). Сместа се сипва във формата с бисквитеното тесто и се пече 50 минути до 1 час. Оставя се да изтине на стайна температура, след това се оставя да престои 12 часа на студено място.
За карамеловият сос:
Кутията с концентрираното мляко се поставя в тенджера, залива се вода, оставя се леко да ври за 2 часа. Ако трябва се долива вода. Преди да се отвори кутията, се чака 30 минути да изтине.
Сладкишът се вади от формата преди сервиране.
*Приготвянето отнема доста време, но резултатът е страхотен!

Източник: La cuisine mexicaine
« Последна редакция: 17 Декември 2007, 23:51:26 от nadja_sp »

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #38 -: 18 Декември 2007, 09:45:54 »
Мексикански сладкиш с карамелов сос
1 кутия концентрирано подсладено мляко
----------------------------------------------------------------------------------
Надя благодаря за рецептата. :smile1:
Искам да попитам само за концентрираното мляко имаш в предвид кондензирано ли?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

nadja_sp

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 277
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #39 -: 18 Декември 2007, 17:00:11 »
Да, същото е. Aз превеждах от френска книга и там пише концентрирано, та затова..... :blush:

marabu

  • Гост
Златисти хрупкави картофи
« Отговор #40 -: 26 Декември 2007, 19:22:42 »
Златисти хрупкави картофи



1 кг картофи
1 с л брашно
1 с л мазнина (олио, зехтин)
вода
сол


. Картофите се обелват и се разрязват на половинки или на четвъртинки.
. В голяма тенджера се кипва вода и се прибавя сол.
. В кипяща вода се пускат нарязаните картофи и се варят 7 минути.
. Отцеждат се добре и се връщат в тенджерата.
. Поръсват се 1 с л брашно.
. Тенджерата се похлупва с капак и се раздрусва силно няколко пъти, за да може картофите да се овалят добре в брашното (така те ще станат златисти и
хрупкави).
. Огнеупорна тава се намаслява със зехтин (олио) и се поставя в предварително загрята фурна на 190С (аз застилам тавата с хартия за печене и сипвам отгоре мазнината).
. След 5 минути тавата се изважда и в нея се нареждат картофите.
. Пекат се 20 минути и картофите се обръщат.
. Температурата се увеличава на 220 С и картофите се запичат за още 30 минути.


** Съвет на Good Food  : могат да бъдат замразени преди печенето - тоест след като се овалят с брашното  се замразяват, като се нареждат в плитка тава
покрита с хартия за печене, внимава се да не се допират един до друг и се оставят във фризера. След като замръзнат, се преместват в кутия или торбичка, за да
се спести мястото. По този начин се запазват до 1 месец. В деня на приготвянето се поставят замразени на 190 С като се пекат 30 минути преди да се увеличи
температурата.


по мотиви с малки преработки от мен : Good Food  януари 2008

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #41 -: 30 Декември 2007, 17:21:02 »
Бисквитки с ябълки и мюсли






източник : Bacen mit liebe

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #42 -: 12 Януари 2008, 14:00:19 »
Мариновани свински гърди с ароматни картофки и доматен сос с горчица

Продукти:
1 кг свински гърди
Марината за гърдите:
 1л. мед,
2с. л.оцет балсамико,
2 с.л.червено ароматно вино/в моя случай домашно много ароматно/
1-2 л.олио,
1/2ч.л.чесън на прах,
черен пипер,сол,
1/2ч.л.горчица
сръкче пресен розмарин.
за гарнитурата:
1 кг картофи
2 с. л. олио
1 ч. л. сминдух
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. босилек
1/2 ч. л. гранулиран чесън
за соса:
1/2 буркан стерилизирани домати
1 глава кромид лук
1 прясна зелена люта чушка
2 дафинови листа
4-5 с. л. олио
2 с. л. горчица
1 с. л. кафява захар
1/2 ч. л. сол
Приготвяне:
В голяма купа смесваме всички продукти за марината и оствяме месото в нея за 6-8часа.
Сминдухът, чубрицата, босилекът, чесънът, солта и олиото се смесват в купа. Добре измитите картофи се нарязват на едри парчета (не се белят), потопяват се в получената смес и се подреждат в дълбока тава.
Скарата на фурната се поставя върху тавата, месото се нарежда върху скарата. Пече се 20 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, след което температурата се намалява на 150-160 градуса и се пече 30 минути.
Лукът се нарязва, запържва се в сгорещено оило, след което се добавят дафиновите листа, захарта и горчицата. Когато горчицата се разтвори, се поставят доматите, чушката и солта. Оставя се на котлона да се сгъсти. След това се пасира до гладка смес.
След като са се пекли 30 минути на ниска температура, гърдите се изваждат, намазват се със соса и се връщат във фурната за още 15 минути. Общото време, необходимо за изпичането, е около 1 час.

*По време на печене гърдите се заливат с остатъка от марината.

източник:/Бон апети/

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #43 -: 12 Януари 2008, 16:44:23 »
k_ines , много вкусно изглеждат ребърцата... :P

k_ines

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 0
Re: Готвим по предавания, списания и книги
« Отговор #44 -: 12 Януари 2008, 16:47:56 »
k_ines , много вкусно изглеждат ребърцата... :P

Йоли, благодаря!Наистина бяха много вкусни и крехки :thumbup:
Заслужава си да се опита, скоро мисля да я повторя ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]