Автор Тема: Таскебап - как?  (Прочетена 17293 пъти)

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Таскебап - как?
« -: 20 Септември 2006, 13:26:41 »
Не мога да намеря никъде рецепта за таскебап. Помагайте  :help:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17723
Re: Таскебап - как?
« Отговор #1 -: 20 Септември 2006, 14:00:24 »
понеже преди време много спорихме на едно място, ето ти извадки, пък ти сама си прецени:

Тас-кебапа по книгата "Nationalna БГ кухня" е следния:
Взема се 1 кг телешко (свинско или говеждо); мазнина 100 мл; 3-4 глави лук; 1 СЛ доматено пюре; 1 СЛ брашно; 1 4Л червен пипер; 100 мл вино; 10-12 зърна чер пипер; бахар 4-6 зърна; магданоз и сол на вкус.
Нарязаното на малки парчета месо се пържи в мазнината 3аедно със ситно нарязания лук. Когато лyка омекне се прибавят последователно: размитата салца, червения пипер, и брашното.Залива се с горещ булйон или вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато месото омекне се прибавят черният пипер, бахара и виното. Готовото ядене трябва да остане почти само на мазнина. Поднася се и нарязан на ситно магданоз.


НЯМА КЕБАП БЕЗ ЛУК.Истинският кебап (а това си е ориенталско ястие) се прави с лук. И понеже кебап идва от арабската кухня, да уточня какво представлява - това е месо, печено на големи шишове - няма нищшо общо с нашите кебапи в тенджери, освен друсания който се прави от печено месо.
И най-вече техните кебапи АБСУРД да са от свинско - те са от шилета и овце.


1. При вининият се слага 200 мл вино и то след като месото е вече полуготово и не се маринира предварително! При вининият се слага 250 гр лук (при тас кебапа- 200гр),50 гр моркови, 30 гр целина и всичко нарязано на кубчета. Подправките му са: 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна чер пипер,
2. При тас кебапа се слага само 100 мл вино. Първо се задушава лукът и тогава се прибавя месото ( това е обратното на вининият). Подправките са 10-12 зърна чер пипер, 5-6-зърна бахар.
Еднаквото е : 20гр салца, 5 гр червен пипер. 10 гр брашно, сол и магданоз.
Аз смятам, че и двете могат да се правият и с говеждо и със свинко.


Тас-кебап
0.500 гр.месо без кости, 2-3 с.л. растително масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, бахар, черен пипер, даф.лист, 1 скилидка чесън, сол.


кебап - 1. Отбрани късчета месо, печено във фурна или на скара.
2. Ястие от малки задушени късчета месо със сос и подправки.

Ето ти извадка от тълковния речник.Някъде да прочете думата лук?
Според мен характерен белег за кебап е вида на мeсото-то e нарязано на хапки, независимо дали е пекано или готвено.


ТАС кебапа - се прави във ТАС (а това е кръгла тепсия с похлупак ), като задушаването се последва от печене на кебапа.
подправките на ТАС кебапа са бахар и канела - червеното вино е по-малко толкова колкото да подчертае вкуса на подправките и да не измени цвета -ТАС кебапа има светло-кафеникав цвят.Поднася е трядиционно с ПИЛАФ (които при нас е заменен с топка ориз)


***Това са май най-основните извадки от самия спор, включващи рецепта за тас. кебап. До споразумение така и не се стигна. Източници на тези бисери са анонимчовци, new71i, nice_1 и моя милост, твърдо убедена в правотата на мамината рецепта, която да не пиша по памет ще пусна довечера, ако те устройва. Но истината остава - приликата между кебапите е голяма (според мен); как ще го направиш и покръстиш си е твое право, освен ако не решиш да го публикуваш  ;) някъде


сръбски тас-кебап



касабела-кебап



шиш-кебап и друсан кебап предполагам сте виждали всички  ;D
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 14:04:24 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17723
Таскебап - Българска национална кухня
« Отговор #2 -: 20 Септември 2006, 14:26:29 »
издателство Земиздат София 1978г.


ето там как е:
ТАС-КЕБАП
(Тракия)
Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.


това е точния цитат от книгата,  който като гледам се оказва и  мамината рецепта. Така че - действай смело  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Re: Таскебап - как?
« Отговор #3 -: 20 Септември 2006, 14:39:53 »
pep-4o: Много ти благодаря за рецептите.
Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17723
Re: Таскебап - как?
« Отговор #4 -: 20 Септември 2006, 14:46:21 »

Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

ами то го пише на едно място по-горе  :bigsmile: :bigsmile: спори се по въпроса. Ама на доста от рецептите го няма; на други пък пише пилаф, който съответно тук го заменят с ориз, аз като го правя (което не е много често) винаги правя и слагам на мен и на щерката - мъжете ми не обичат.

За ориза - задуши го с малко мазнина и бульон или вода, ако искаш - овкуси с нещо, но самото ядене има достатъчно подправки. След това с малка чашка или ако имаш такава лъжица за топки - намасляваш леко  и поставяш топка ориз, пък кой както ще да го пише.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: и центъра на магистралата да не забравите
    23 Юли 2014, 17:02:28
  • pep-4o: ;D
    23 Юли 2014, 17:02:17
  • vesela: Както и ти, ако идваш в София!
    23 Юли 2014, 10:22:33
  • ceckavd: Който има път насам да се обажда за среща  съм винаги готова
    22 Юли 2014, 10:17:38
  • vesela: Ех, да ме бяха пратили с нея, можеше и среща да си спретнем, Цецка!
    21 Юли 2014, 09:39:30
  • vesela: Утре една колежка ще е в командировка във Видин
    21 Юли 2014, 09:38:48
  • ceckavd: Градчето изглежда добре. не сме толкова западнали. Само че сега е много разкопано заради водния цикъл. Иначе няма какво да обяснявам безработица, младите хора бягат включително и сина ми не мисли да се връща тук. Всяко второ семейство единия или и двамата са в чужбина да работят и т.н. Но имаме много неща, които могат да се видят.
    21 Юли 2014, 07:52:19
  • vesela: пък то - чудно градче изглежда
    20 Юли 2014, 08:23:55
  • vesela: Аз си мислех, че е западнал
    20 Юли 2014, 08:23:45
  • vesela: А много ми хареса на снимките на Цеци
    20 Юли 2014, 08:23:32
  • vesela: За съжаление във Видин съм ходила само веднъж, като дете.
    20 Юли 2014, 08:23:17
  • vesela: за Китен
    20 Юли 2014, 08:22:55
  • vesela: Мда, има нещо вярно
    20 Юли 2014, 08:22:51
  • ceckavd: лафа за Китен важи и за Видин лично съм го проверила вече 3-4 години и си е верен
    18 Юли 2014, 15:51:59
  • GolemDZVER: а - и в Созопол, е така
    17 Юли 2014, 16:52:32
  • KrokozabYl: ако не си виждал някой познат в софия 100 години - в китен задължително ще го срещнеш
    17 Юли 2014, 08:46:51
  • KrokozabYl: Весе, нали го знаеш лафа за Китен :)
    17 Юли 2014, 08:46:31
  • Aura: Ееее Весе и по това си приличами и аз харесвам стария Несебър
    17 Юли 2014, 05:46:20
  • vesela: Всъщност стария Несебър най ми харесва, но Китен го обичам.
    16 Юли 2014, 20:04:12
  • vesela: След Китен, най-много обичам Несебър.
    16 Юли 2014, 20:03:49
  • KrokozabYl: Несебър, Веси :) Хотела там е на високо поне :)
    16 Юли 2014, 16:03:15
  • vesela: Кро, къде ще морЯСВАШ
    16 Юли 2014, 16:01:11
  • KrokozabYl: Китен е добре, защото е по-високо
    16 Юли 2014, 14:27:50
  • Aura: Как е Китен?
    16 Юли 2014, 12:51:31
  • KrokozabYl: а и заради 2-те реки, които са преляли
    16 Юли 2014, 12:26:32
  • KrokozabYl: в Лозенец няма щети и наводнения. Явно Приморско е най-ниската точка и затова там са най-зле
    16 Юли 2014, 12:26:19
  • GolemDZVER: Кро, току що по новините показаха - пътят на юг от Созопол е затворен заради дъжда и преляли реки
    16 Юли 2014, 11:07:18
  • KrokozabYl: макар, че и за август го дават дъждове, а аз съм се нагласила за море ужасТ
    16 Юли 2014, 10:59:35
  • KrokozabYl: мани-мани  :( дано до август се оправи времето
    16 Юли 2014, 10:59:07
  • GolemDZVER: А дали не е от климТичните оръжия :swoon:
    16 Юли 2014, 10:52:02

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през юЛи от verabel
[Днес в 14:17:49]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Tina-Rina
[Днес в 14:03:07]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Tina-Rina
[Днес в 13:43:10]


Re: Предложение към зеленоядите и вегетарианци - II част от Aura
[Днес в 10:14:04]


Re: Салати - III от Aura
[Днес в 10:12:35]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Aura
[Днес в 10:11:11]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 09:47:19]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от KrokozabYl
[Днес в 09:40:21]


Re: Кулинарни Пътешествия и още нещо...:) от Aura
[Днес в 09:34:13]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от ceckavd
[Днес в 07:38:03]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от ceckavd
[Днес в 07:30:43]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от Захарно петле
[29 Юли 2014, 23:42:46 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от verabel
[29 Юли 2014, 22:02:59 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от verabel
[29 Юли 2014, 22:02:19 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от verabel
[29 Юли 2014, 22:01:50 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от verabel
[29 Юли 2014, 22:01:09 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от verabel
[29 Юли 2014, 22:00:18 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от vesela
[29 Юли 2014, 20:30:07 ]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от vesela
[29 Юли 2014, 20:18:52 ]


Re: Кой какви ги готви през юЛи от elidrag
[29 Юли 2014, 19:46:27 ]