Автор Тема: Таскебап - как?  (Прочетена 17100 пъти)

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Таскебап - как?
« -: 20 Септември 2006, 13:26:41 »
Не мога да намеря никъде рецепта за таскебап. Помагайте  :help:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Таскебап - как?
« Отговор #1 -: 20 Септември 2006, 14:00:24 »
понеже преди време много спорихме на едно място, ето ти извадки, пък ти сама си прецени:

Тас-кебапа по книгата "Nationalna БГ кухня" е следния:
Взема се 1 кг телешко (свинско или говеждо); мазнина 100 мл; 3-4 глави лук; 1 СЛ доматено пюре; 1 СЛ брашно; 1 4Л червен пипер; 100 мл вино; 10-12 зърна чер пипер; бахар 4-6 зърна; магданоз и сол на вкус.
Нарязаното на малки парчета месо се пържи в мазнината 3аедно със ситно нарязания лук. Когато лyка омекне се прибавят последователно: размитата салца, червения пипер, и брашното.Залива се с горещ булйон или вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато месото омекне се прибавят черният пипер, бахара и виното. Готовото ядене трябва да остане почти само на мазнина. Поднася се и нарязан на ситно магданоз.


НЯМА КЕБАП БЕЗ ЛУК.Истинският кебап (а това си е ориенталско ястие) се прави с лук. И понеже кебап идва от арабската кухня, да уточня какво представлява - това е месо, печено на големи шишове - няма нищшо общо с нашите кебапи в тенджери, освен друсания който се прави от печено месо.
И най-вече техните кебапи АБСУРД да са от свинско - те са от шилета и овце.


1. При вининият се слага 200 мл вино и то след като месото е вече полуготово и не се маринира предварително! При вининият се слага 250 гр лук (при тас кебапа- 200гр),50 гр моркови, 30 гр целина и всичко нарязано на кубчета. Подправките му са: 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна чер пипер,
2. При тас кебапа се слага само 100 мл вино. Първо се задушава лукът и тогава се прибавя месото ( това е обратното на вининият). Подправките са 10-12 зърна чер пипер, 5-6-зърна бахар.
Еднаквото е : 20гр салца, 5 гр червен пипер. 10 гр брашно, сол и магданоз.
Аз смятам, че и двете могат да се правият и с говеждо и със свинко.


Тас-кебап
0.500 гр.месо без кости, 2-3 с.л. растително масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, бахар, черен пипер, даф.лист, 1 скилидка чесън, сол.


кебап - 1. Отбрани късчета месо, печено във фурна или на скара.
2. Ястие от малки задушени късчета месо със сос и подправки.

Ето ти извадка от тълковния речник.Някъде да прочете думата лук?
Според мен характерен белег за кебап е вида на мeсото-то e нарязано на хапки, независимо дали е пекано или готвено.


ТАС кебапа - се прави във ТАС (а това е кръгла тепсия с похлупак ), като задушаването се последва от печене на кебапа.
подправките на ТАС кебапа са бахар и канела - червеното вино е по-малко толкова колкото да подчертае вкуса на подправките и да не измени цвета -ТАС кебапа има светло-кафеникав цвят.Поднася е трядиционно с ПИЛАФ (които при нас е заменен с топка ориз)


***Това са май най-основните извадки от самия спор, включващи рецепта за тас. кебап. До споразумение така и не се стигна. Източници на тези бисери са анонимчовци, new71i, nice_1 и моя милост, твърдо убедена в правотата на мамината рецепта, която да не пиша по памет ще пусна довечера, ако те устройва. Но истината остава - приликата между кебапите е голяма (според мен); как ще го направиш и покръстиш си е твое право, освен ако не решиш да го публикуваш  ;) някъде


сръбски тас-кебап



касабела-кебап



шиш-кебап и друсан кебап предполагам сте виждали всички  ;D
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 14:04:24 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Таскебап - Българска национална кухня
« Отговор #2 -: 20 Септември 2006, 14:26:29 »
издателство Земиздат София 1978г.


ето там как е:
ТАС-КЕБАП
(Тракия)
Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.


това е точния цитат от книгата,  който като гледам се оказва и  мамината рецепта. Така че - действай смело  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Re: Таскебап - как?
« Отговор #3 -: 20 Септември 2006, 14:39:53 »
pep-4o: Много ти благодаря за рецептите.
Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17094
Re: Таскебап - как?
« Отговор #4 -: 20 Септември 2006, 14:46:21 »

Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

ами то го пише на едно място по-горе  :bigsmile: :bigsmile: спори се по въпроса. Ама на доста от рецептите го няма; на други пък пише пилаф, който съответно тук го заменят с ориз, аз като го правя (което не е много често) винаги правя и слагам на мен и на щерката - мъжете ми не обичат.

За ориза - задуши го с малко мазнина и бульон или вода, ако искаш - овкуси с нещо, но самото ядене има достатъчно подправки. След това с малка чашка или ако имаш такава лъжица за топки - намасляваш леко  и поставяш топка ориз, пък кой както ще да го пише.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53
  • pep-4o: ама и пощите са тоя  път... Никой ли не е получил?
    09 Април 2014, 14:28:33
  • KrokozabYl: :rofl: Ще ти подаряяяяяяяя  :air_kiss:
    09 Април 2014, 13:43:45
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:50
  • Dyke: подари ми книга
    09 Април 2014, 12:31:34

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през април от Таня Донева
[16 Април 2014, 22:12:18 ]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Aura
[16 Април 2014, 20:33:35 ]


Re: Кой какви ги готви през април от helenep
[16 Април 2014, 19:47:06 ]


Re: Кой какви ги готви през април от helenep
[16 Април 2014, 19:43:18 ]


Re: Кой какви ги готви през април от helenep
[16 Април 2014, 19:39:28 ]


Re: За ноктите от elidrag
[16 Април 2014, 17:29:37 ]


Re: За ноктите от pep-4o
[16 Април 2014, 17:25:04 ]


Re: За ноктите от marabu
[16 Април 2014, 17:06:09 ]


Re: За ноктите от marabu
[16 Април 2014, 17:02:52 ]


Re: За ноктите от marabu
[16 Април 2014, 17:01:58 ]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[16 Април 2014, 15:45:02 ]


Re: Вкусотиите на Пеполина - Продължението от пеполина
[16 Април 2014, 15:36:22 ]


Re: Хубави ресторанти във Варна от HenonpaBuM
[16 Април 2014, 15:22:12 ]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от Tina-Rina
[16 Април 2014, 14:37:23 ]


Re: вятър вее; дъжд вали; кой до печката стои ? от elidrag
[16 Април 2014, 14:33:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[16 Април 2014, 14:02:54 ]


Re: Кой какви ги готви през април от marabu
[16 Април 2014, 11:24:38 ]


Re: За ноктите от KrokozabYl
[16 Април 2014, 10:55:49 ]


Re: Кой какви ги готви през април от пеполина
[16 Април 2014, 10:20:33 ]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от Dyke
[16 Април 2014, 09:46:16 ]