Автор Тема: Таскебап - как?  (Прочетена 17598 пъти)

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Таскебап - как?
« -: 20 Септември 2006, 13:26:41 »
Не мога да намеря никъде рецепта за таскебап. Помагайте  :help:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18318
Re: Таскебап - как?
« Отговор #1 -: 20 Септември 2006, 14:00:24 »
понеже преди време много спорихме на едно място, ето ти извадки, пък ти сама си прецени:

Тас-кебапа по книгата "Nationalna БГ кухня" е следния:
Взема се 1 кг телешко (свинско или говеждо); мазнина 100 мл; 3-4 глави лук; 1 СЛ доматено пюре; 1 СЛ брашно; 1 4Л червен пипер; 100 мл вино; 10-12 зърна чер пипер; бахар 4-6 зърна; магданоз и сол на вкус.
Нарязаното на малки парчета месо се пържи в мазнината 3аедно със ситно нарязания лук. Когато лyка омекне се прибавят последователно: размитата салца, червения пипер, и брашното.Залива се с горещ булйон или вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато месото омекне се прибавят черният пипер, бахара и виното. Готовото ядене трябва да остане почти само на мазнина. Поднася се и нарязан на ситно магданоз.


НЯМА КЕБАП БЕЗ ЛУК.Истинският кебап (а това си е ориенталско ястие) се прави с лук. И понеже кебап идва от арабската кухня, да уточня какво представлява - това е месо, печено на големи шишове - няма нищшо общо с нашите кебапи в тенджери, освен друсания който се прави от печено месо.
И най-вече техните кебапи АБСУРД да са от свинско - те са от шилета и овце.


1. При вининият се слага 200 мл вино и то след като месото е вече полуготово и не се маринира предварително! При вининият се слага 250 гр лук (при тас кебапа- 200гр),50 гр моркови, 30 гр целина и всичко нарязано на кубчета. Подправките му са: 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна чер пипер,
2. При тас кебапа се слага само 100 мл вино. Първо се задушава лукът и тогава се прибавя месото ( това е обратното на вининият). Подправките са 10-12 зърна чер пипер, 5-6-зърна бахар.
Еднаквото е : 20гр салца, 5 гр червен пипер. 10 гр брашно, сол и магданоз.
Аз смятам, че и двете могат да се правият и с говеждо и със свинко.


Тас-кебап
0.500 гр.месо без кости, 2-3 с.л. растително масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, бахар, черен пипер, даф.лист, 1 скилидка чесън, сол.


кебап - 1. Отбрани късчета месо, печено във фурна или на скара.
2. Ястие от малки задушени късчета месо със сос и подправки.

Ето ти извадка от тълковния речник.Някъде да прочете думата лук?
Според мен характерен белег за кебап е вида на мeсото-то e нарязано на хапки, независимо дали е пекано или готвено.


ТАС кебапа - се прави във ТАС (а това е кръгла тепсия с похлупак ), като задушаването се последва от печене на кебапа.
подправките на ТАС кебапа са бахар и канела - червеното вино е по-малко толкова колкото да подчертае вкуса на подправките и да не измени цвета -ТАС кебапа има светло-кафеникав цвят.Поднася е трядиционно с ПИЛАФ (които при нас е заменен с топка ориз)


***Това са май най-основните извадки от самия спор, включващи рецепта за тас. кебап. До споразумение така и не се стигна. Източници на тези бисери са анонимчовци, new71i, nice_1 и моя милост, твърдо убедена в правотата на мамината рецепта, която да не пиша по памет ще пусна довечера, ако те устройва. Но истината остава - приликата между кебапите е голяма (според мен); как ще го направиш и покръстиш си е твое право, освен ако не решиш да го публикуваш  ;) някъде


сръбски тас-кебап



касабела-кебап



шиш-кебап и друсан кебап предполагам сте виждали всички  ;D
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 14:04:24 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18318
Таскебап - Българска национална кухня
« Отговор #2 -: 20 Септември 2006, 14:26:29 »
издателство Земиздат София 1978г.


ето там как е:
ТАС-КЕБАП
(Тракия)
Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.


това е точния цитат от книгата,  който като гледам се оказва и  мамината рецепта. Така че - действай смело  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Re: Таскебап - как?
« Отговор #3 -: 20 Септември 2006, 14:39:53 »
pep-4o: Много ти благодаря за рецептите.
Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18318
Re: Таскебап - как?
« Отговор #4 -: 20 Септември 2006, 14:46:21 »

Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

ами то го пише на едно място по-горе  :bigsmile: :bigsmile: спори се по въпроса. Ама на доста от рецептите го няма; на други пък пише пилаф, който съответно тук го заменят с ориз, аз като го правя (което не е много често) винаги правя и слагам на мен и на щерката - мъжете ми не обичат.

За ориза - задуши го с малко мазнина и бульон или вода, ако искаш - овкуси с нещо, но самото ядене има достатъчно подправки. След това с малка чашка или ако имаш такава лъжица за топки - намасляваш леко  и поставяш топка ориз, пък кой както ще да го пише.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    Днес в 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    Днес в 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    Днес в 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01
  • KrokozabYl: зависи колко чесън обичате, че половинът се улива
    17 Ноември 2014, 13:40:36
  • KrokozabYl: ми 3-4 скилидки чесън, зехтин, сол, както обикновена салата и ми харесва - пробвай
    17 Ноември 2014, 13:40:14
  • pep-4o: мооля :)
    17 Ноември 2014, 13:15:26
  • pep-4o: Колко лек, Кро? олио оцет... давай жокер, че трябва да правя тез идни
    17 Ноември 2014, 13:15:21
  • KrokozabYl: аз земната ябълка я обичам стъргана с лек чеснов дресинг. Само така я ям :(
    17 Ноември 2014, 10:00:24
  • paq: Здравейте! Някой да е срещал рецепта на лютеница от земна ябълка?
    15 Ноември 2014, 19:34:13
  • pep-4o: браво на мама!
    14 Ноември 2014, 15:51:55
  • wafi: Благодаря ти! Вчера ги правих и детето много ги хареса :)
    14 Ноември 2014, 15:11:07
  • pep-4o: сутринта не го бъркай, направо сипвай в шприца и пържи
    13 Ноември 2014, 10:42:45
  • pep-4o: може да, покрий със свежо фолио в голяма купа, то ще се надуе до някъде.
    13 Ноември 2014, 10:42:33
  • wafi: Пепчо имам въпрос относно твоите казанлъшки понички. Мога ли да забъркам тестото от вечерта и да го оставя в хладилника а на сутрита да ги пържа?
    13 Ноември 2014, 00:57:30
  • pep-4o: моля :)
    12 Ноември 2014, 16:44:55
  • wasia: Благодаря ти Пепи!!!!!
    12 Ноември 2014, 13:10:36
  • pep-4o: морковена торта http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,4467.msg201237.html#msg201237
    12 Ноември 2014, 11:39:52

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 11:18:06]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[Днес в 11:17:03]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от GolemDZVER
[Днес в 10:59:04]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от GolemDZVER
[Днес в 10:56:36]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от marabu
[Днес в 10:50:50]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от кокона
[Днес в 07:06:26]


Re: ЧРД, Вася! от wasia
[Днес в 00:36:03]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от lilia.ivanova
[21 Ноември 2014, 23:22:22 ]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от vesela
[21 Ноември 2014, 23:03:24 ]


Re: Продавам списание "Уверени в кухнята" от lilia.ivanova
[21 Ноември 2014, 22:05:04 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:47:01 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:42:41 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:41:09 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от elidrag
[21 Ноември 2014, 20:14:06 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Mariana G
[21 Ноември 2014, 18:40:08 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от GolemDZVER
[21 Ноември 2014, 18:38:30 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от radost.1955
[21 Ноември 2014, 18:37:39 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Mariana G
[21 Ноември 2014, 18:32:17 ]


Re: Закуски разнообразни за майстори разни - 3 от Valentina Petrova
[21 Ноември 2014, 18:19:15 ]


Re: ЧРД, Вася! от radost.1955
[21 Ноември 2014, 18:18:35 ]