Автор Тема: Таскебап - как?  (Прочетена 18295 пъти)

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Таскебап - как?
« -: 20 Септември 2006, 14:26:41 »
Не мога да намеря никъде рецепта за таскебап. Помагайте  :help:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19289
Re: Таскебап - как?
« Отговор #1 -: 20 Септември 2006, 15:00:24 »
понеже преди време много спорихме на едно място, ето ти извадки, пък ти сама си прецени:

Тас-кебапа по книгата "Nationalna БГ кухня" е следния:
Взема се 1 кг телешко (свинско или говеждо); мазнина 100 мл; 3-4 глави лук; 1 СЛ доматено пюре; 1 СЛ брашно; 1 4Л червен пипер; 100 мл вино; 10-12 зърна чер пипер; бахар 4-6 зърна; магданоз и сол на вкус.
Нарязаното на малки парчета месо се пържи в мазнината 3аедно със ситно нарязания лук. Когато лyка омекне се прибавят последователно: размитата салца, червения пипер, и брашното.Залива се с горещ булйон или вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато месото омекне се прибавят черният пипер, бахара и виното. Готовото ядене трябва да остане почти само на мазнина. Поднася се и нарязан на ситно магданоз.


НЯМА КЕБАП БЕЗ ЛУК.Истинският кебап (а това си е ориенталско ястие) се прави с лук. И понеже кебап идва от арабската кухня, да уточня какво представлява - това е месо, печено на големи шишове - няма нищшо общо с нашите кебапи в тенджери, освен друсания който се прави от печено месо.
И най-вече техните кебапи АБСУРД да са от свинско - те са от шилета и овце.


1. При вининият се слага 200 мл вино и то след като месото е вече полуготово и не се маринира предварително! При вининият се слага 250 гр лук (при тас кебапа- 200гр),50 гр моркови, 30 гр целина и всичко нарязано на кубчета. Подправките му са: 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна чер пипер,
2. При тас кебапа се слага само 100 мл вино. Първо се задушава лукът и тогава се прибавя месото ( това е обратното на вининият). Подправките са 10-12 зърна чер пипер, 5-6-зърна бахар.
Еднаквото е : 20гр салца, 5 гр червен пипер. 10 гр брашно, сол и магданоз.
Аз смятам, че и двете могат да се правият и с говеждо и със свинко.


Тас-кебап
0.500 гр.месо без кости, 2-3 с.л. растително масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, бахар, черен пипер, даф.лист, 1 скилидка чесън, сол.


кебап - 1. Отбрани късчета месо, печено във фурна или на скара.
2. Ястие от малки задушени късчета месо със сос и подправки.

Ето ти извадка от тълковния речник.Някъде да прочете думата лук?
Според мен характерен белег за кебап е вида на мeсото-то e нарязано на хапки, независимо дали е пекано или готвено.


ТАС кебапа - се прави във ТАС (а това е кръгла тепсия с похлупак ), като задушаването се последва от печене на кебапа.
подправките на ТАС кебапа са бахар и канела - червеното вино е по-малко толкова колкото да подчертае вкуса на подправките и да не измени цвета -ТАС кебапа има светло-кафеникав цвят.Поднася е трядиционно с ПИЛАФ (които при нас е заменен с топка ориз)


***Това са май най-основните извадки от самия спор, включващи рецепта за тас. кебап. До споразумение така и не се стигна. Източници на тези бисери са анонимчовци, new71i, nice_1 и моя милост, твърдо убедена в правотата на мамината рецепта, която да не пиша по памет ще пусна довечера, ако те устройва. Но истината остава - приликата между кебапите е голяма (според мен); как ще го направиш и покръстиш си е твое право, освен ако не решиш да го публикуваш  ;) някъде


сръбски тас-кебап



касабела-кебап



шиш-кебап и друсан кебап предполагам сте виждали всички  ;D
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 15:04:24 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19289
Таскебап - Българска национална кухня
« Отговор #2 -: 20 Септември 2006, 15:26:29 »
издателство Земиздат София 1978г.


ето там как е:
ТАС-КЕБАП
(Тракия)
Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.


това е точния цитат от книгата,  който като гледам се оказва и  мамината рецепта. Така че - действай смело  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Re: Таскебап - как?
« Отговор #3 -: 20 Септември 2006, 15:39:53 »
pep-4o: Много ти благодаря за рецептите.
Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19289
Re: Таскебап - как?
« Отговор #4 -: 20 Септември 2006, 15:46:21 »

Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

ами то го пише на едно място по-горе  :bigsmile: :bigsmile: спори се по въпроса. Ама на доста от рецептите го няма; на други пък пише пилаф, който съответно тук го заменят с ориз, аз като го правя (което не е много често) винаги правя и слагам на мен и на щерката - мъжете ми не обичат.

За ориза - задуши го с малко мазнина и бульон или вода, ако искаш - овкуси с нещо, но самото ядене има достатъчно подправки. След това с малка чашка или ако имаш такава лъжица за топки - намасляваш леко  и поставяш топка ориз, пък кой както ще да го пише.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: Да стоят там, Диде, обещават хубаво време от утре. И тук си вали дъжд
    22 Август 2015, 19:28:38
  • Did_ka: на морето си е доста зле - натъжени отпускари плажуват между капките...
    21 Август 2015, 13:17:44
  • Dyke: пращаме ви дъждец и прохлада!
    21 Август 2015, 05:05:43
  • KrokozabYl: хмм то Варна поне имате някакъв морски бриз, а тук само асвалт и е ужас. Стоиш и се потиш мани-мани
    20 Юли 2015, 13:18:06
  • кокона: От сутринта не се диша във Варна, малееее, как ще изкараме в тая жега!!!
    20 Юли 2015, 08:09:17
  • peni: ТАРХАНА
    14 Юли 2015, 11:14:32
  • pep-4o: :drinks: после почерпи
    25 Юни 2015, 00:14:33
  • Mariana G: Ves, търси тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,73.msg46170.html#msg46170
    15 Юни 2015, 14:58:08
  • Ves: пъстърва на фурна
    15 Юни 2015, 07:55:33
  • Кристал: пеполина, благодаря
    09 Юни 2015, 15:34:44
  • пеполина: Или тук за домашно приготвени напитки http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,836.90.html
    09 Юни 2015, 14:46:13
  • пеполина: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,503.30.html
    09 Юни 2015, 14:44:40
  • пеполина: Ето тук можеш да публикуваш, поне при мен има бутон Отговор
    09 Юни 2015, 14:44:33
  • Кристал: Мога ли да публикувам в тема  Коктейли и домашно приготвени напитки? Страницата е само една, съдържание и при мен липсва бутон ОТГОВОР.
    09 Юни 2015, 12:43:33
  • Захарно петле: ето толумбичките с извара http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,81.msg41965.html#msg41965
    16 Май 2015, 22:31:48
  • Захарно петле: capricce търсането е малко по нагоре ;)
    16 Май 2015, 22:31:22
  • Capricce: толумбички с извара
    15 Май 2015, 17:24:06
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 19:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 18:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 18:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 22:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 19:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 08:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 22:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 12:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 11:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 11:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 15:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 12:51:24

* Последното от форума

Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[Днес в 18:25:40]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от radost.1955
[Днес в 17:55:44]


Re: Препоръчвам от Лидл от blqsak
[Днес в 16:13:48]


Re: Асоциации- продължение от pep-4o
[Днес в 16:01:38]


Re: Игра с думи от marabu
[Днес в 14:55:50]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[Днес в 14:55:05]


Re: Игра с думи от Mariana G
[Днес в 13:11:34]


Re: Асоциации- продължение от Mariana G
[Днес в 13:10:17]


Re: Игра с думи от KrokozabYl
[Днес в 12:24:17]


Re: Асоциации- продължение от KrokozabYl
[Днес в 12:23:29]


Re: Игра с думи от menotar
[Днес в 11:35:17]


Re: Асоциации- продължение от menotar
[Днес в 11:34:25]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от star
[Днес в 08:55:12]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[30 Август 2015, 22:59:27 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[30 Август 2015, 22:58:51 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от pep-4o
[30 Август 2015, 22:58:24 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[29 Август 2015, 23:35:09 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[29 Август 2015, 23:31:48 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[29 Август 2015, 23:27:19 ]


Re: Какво сготвихте през АВГУСТ? от vesela
[29 Август 2015, 20:29:41 ]