Автор Тема: Таскебап - как?  (Прочетена 17515 пъти)

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Таскебап - как?
« -: 20 Септември 2006, 13:26:41 »
Не мога да намеря никъде рецепта за таскебап. Помагайте  :help:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18144
Re: Таскебап - как?
« Отговор #1 -: 20 Септември 2006, 14:00:24 »
понеже преди време много спорихме на едно място, ето ти извадки, пък ти сама си прецени:

Тас-кебапа по книгата "Nationalna БГ кухня" е следния:
Взема се 1 кг телешко (свинско или говеждо); мазнина 100 мл; 3-4 глави лук; 1 СЛ доматено пюре; 1 СЛ брашно; 1 4Л червен пипер; 100 мл вино; 10-12 зърна чер пипер; бахар 4-6 зърна; магданоз и сол на вкус.
Нарязаното на малки парчета месо се пържи в мазнината 3аедно със ситно нарязания лук. Когато лyка омекне се прибавят последователно: размитата салца, червения пипер, и брашното.Залива се с горещ булйон или вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато месото омекне се прибавят черният пипер, бахара и виното. Готовото ядене трябва да остане почти само на мазнина. Поднася се и нарязан на ситно магданоз.


НЯМА КЕБАП БЕЗ ЛУК.Истинският кебап (а това си е ориенталско ястие) се прави с лук. И понеже кебап идва от арабската кухня, да уточня какво представлява - това е месо, печено на големи шишове - няма нищшо общо с нашите кебапи в тенджери, освен друсания който се прави от печено месо.
И най-вече техните кебапи АБСУРД да са от свинско - те са от шилета и овце.


1. При вининият се слага 200 мл вино и то след като месото е вече полуготово и не се маринира предварително! При вининият се слага 250 гр лук (при тас кебапа- 200гр),50 гр моркови, 30 гр целина и всичко нарязано на кубчета. Подправките му са: 1-2 дафинови листа, 5-6 зърна чер пипер,
2. При тас кебапа се слага само 100 мл вино. Първо се задушава лукът и тогава се прибавя месото ( това е обратното на вининият). Подправките са 10-12 зърна чер пипер, 5-6-зърна бахар.
Еднаквото е : 20гр салца, 5 гр червен пипер. 10 гр брашно, сол и магданоз.
Аз смятам, че и двете могат да се правият и с говеждо и със свинко.


Тас-кебап
0.500 гр.месо без кости, 2-3 с.л. растително масло, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, бахар, черен пипер, даф.лист, 1 скилидка чесън, сол.


кебап - 1. Отбрани късчета месо, печено във фурна или на скара.
2. Ястие от малки задушени късчета месо със сос и подправки.

Ето ти извадка от тълковния речник.Някъде да прочете думата лук?
Според мен характерен белег за кебап е вида на мeсото-то e нарязано на хапки, независимо дали е пекано или готвено.


ТАС кебапа - се прави във ТАС (а това е кръгла тепсия с похлупак ), като задушаването се последва от печене на кебапа.
подправките на ТАС кебапа са бахар и канела - червеното вино е по-малко толкова колкото да подчертае вкуса на подправките и да не измени цвета -ТАС кебапа има светло-кафеникав цвят.Поднася е трядиционно с ПИЛАФ (които при нас е заменен с топка ориз)


***Това са май най-основните извадки от самия спор, включващи рецепта за тас. кебап. До споразумение така и не се стигна. Източници на тези бисери са анонимчовци, new71i, nice_1 и моя милост, твърдо убедена в правотата на мамината рецепта, която да не пиша по памет ще пусна довечера, ако те устройва. Но истината остава - приликата между кебапите е голяма (според мен); как ще го направиш и покръстиш си е твое право, освен ако не решиш да го публикуваш  ;) някъде


сръбски тас-кебап



касабела-кебап



шиш-кебап и друсан кебап предполагам сте виждали всички  ;D
« Последна редакция: 20 Септември 2006, 14:04:24 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18144
Таскебап - Българска национална кухня
« Отговор #2 -: 20 Септември 2006, 14:26:29 »
издателство Земиздат София 1978г.


ето там как е:
ТАС-КЕБАП
(Тракия)
Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.


това е точния цитат от книгата,  който като гледам се оказва и  мамината рецепта. Така че - действай смело  ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

shenevski

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
  • читателка-писателка
Re: Таскебап - как?
« Отговор #3 -: 20 Септември 2006, 14:39:53 »
pep-4o: Много ти благодаря за рецептите.
Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18144
Re: Таскебап - как?
« Отговор #4 -: 20 Септември 2006, 14:46:21 »

Имам само един въпрос: Не се ли слага при сервирането и топка сварен ориз в чинията с кебапа?

ами то го пише на едно място по-горе  :bigsmile: :bigsmile: спори се по въпроса. Ама на доста от рецептите го няма; на други пък пише пилаф, който съответно тук го заменят с ориз, аз като го правя (което не е много често) винаги правя и слагам на мен и на щерката - мъжете ми не обичат.

За ориза - задуши го с малко мазнина и бульон или вода, ако искаш - овкуси с нещо, но самото ядене има достатъчно подправки. След това с малка чашка или ако имаш такава лъжица за топки - намасляваш леко  и поставяш топка ориз, пък кой както ще да го пише.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • nikolaika: ko stava
    23 Октомври 2014, 17:06:45
  • KrokozabYl: Дзвер, ослюнчих са направо пък!!! Ай отивам да търся нещо за ядене... не ви е срам значи
    15 Октомври 2014, 11:35:30
  • pep-4o: ре  :smile1:
    11 Октомври 2014, 21:16:47
  • Mariana G: ми :blush2:
    10 Октомври 2014, 17:10:37
  • vesela: ха-ха
    10 Октомври 2014, 15:57:19
  • vesela: не тук - а в отчетната
    10 Октомври 2014, 15:56:53
  • vesela: Марианка
    10 Октомври 2014, 15:56:42
  • Mariana G: Ми няма вече, всичко си изядох  :angel:
    10 Октомври 2014, 15:08:03
  • pep-4o: Миме,  останах а ли с кариди за днес?
    10 Октомври 2014, 14:06:33
  • marabu: Мимеее идва у вас
    10 Октомври 2014, 12:04:15
  • marabu: ооо Ама квкви са тези скариди :-)
    10 Октомври 2014, 12:04:10
  • Mariana G: Приятен апетит на вас!  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:22:58
  • Mariana G: и сладолееед  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:22:17
  • Mariana G: Аз съм на скаридки и супа минестроне  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:21:39
  • blqsak: таратор
    09 Октомври 2014, 18:13:47
  • pep-4o: хайде, какво ще вечеряме днес :)
    09 Октомври 2014, 17:12:23
  • pep-4o: :nyam: :nyam:
    09 Октомври 2014, 17:12:17
  • pep-4o: що така, Кро?
    02 Октомври 2014, 22:19:43
  • KrokozabYl: гаден ден!
    02 Октомври 2014, 12:41:42
  • pep-4o: :wacko2:+
    01 Октомври 2014, 22:19:18
  • pep-4o: Наздраве, Кро, добре върви мача!
    01 Октомври 2014, 21:35:07
  • KrokozabYl: аз ще гледам мач, само сега си избирам мезето  :P
    01 Октомври 2014, 16:03:07
  • KrokozabYl: 199 - Гарванът :)
    01 Октомври 2014, 15:59:12
  • Dyke: как не се сетих, да си потъря билети за театър тази вечер!....
    01 Октомври 2014, 15:25:46
  • KrokozabYl: ще я замъкнем на сила, ако трябва де, че да вика хихихих
    01 Октомври 2014, 14:15:25
  • pep-4o: :warning2:
    01 Октомври 2014, 14:00:26
  • pep-4o: вярно, там ще да са. Ама малко ми етрудно да си представя ВЕси примерно там
    01 Октомври 2014, 14:00:12
  • KrokozabYl: другите сигурно са на опашка за мача  ;D
    01 Октомври 2014, 12:14:07
  • KrokozabYl: май сме само двечките
    01 Октомври 2014, 12:13:22
  • pep-4o: ;D
    01 Октомври 2014, 12:05:07

* Последното от форума

Re: Асоциации- продължение от marabu
[Днес в 13:12:54]


Re: Игра с думи от marabu
[Днес в 13:12:24]


Re: Игра с думи от blqsak
[Днес в 13:08:28]


Re: Асоциации- продължение от blqsak
[Днес в 13:08:00]


Re: Първата ми официална статия от blqsak
[Днес в 13:07:09]


Re: Първата ми официална статия от wasia
[Днес в 12:57:37]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:46:49]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:46:10]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:45:16]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:44:39]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:43:45]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:42:53]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:40:29]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 12:37:20]


Re: Първата ми официална статия от GolemDZVER
[Днес в 11:23:59]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от KrokozabYl
[Днес в 09:49:55]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от Dyke
[Днес в 09:32:06]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от kokorcha
[Днес в 09:27:01]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от kokorcha
[Днес в 09:23:02]


Re: Първата ми официална статия от MiladY_İST34
[Днес в 09:13:21]