500 г рибно филе 2 филии стар хляб без кора настъргана кора от един лимон 2 с л ситно нарязан копър 2 л ситно нарязан магданоз 2 с л ситно нарязан зелен лук щипка сол
2 с л брашно 2 яйца 2 с л олио 500 г паста мидички 2 с л краве масло мащерка копър сол
• Приготвя се панировачната смес. • Хлябът се смила в блендер на едри трохи. • Прибавят се настърганата лимонова кора, ситно нарязаните подправки и щипка сол. • Рибата се измива и се нарязва на парчета. • Смила се в месомелачката или се нарязва на ситно с много остър нож. • Прибавят се едно яйце, сол и каймата се разбива добре . • Разделя се на 6 еднакви части, от които се оформят кюфтета с форма на риба. • Фурната се загрява на 200 С. • Останалото яйце се разбива добре. • Внимателно всяко кюфте се овалва в брашното. • Изтръскват се от излишното брашно и се потапят в разбитото яйце, а след това в приготвената панировка. • Огнеупорна тава се намаслява, а вътре се нареждат кюфтетата. • Напръскват се с малко олио. • Пекат се 7 минути, след което се обръщат и се запичат още 7 минути. • Пастата се сварява според указанията на опаковката. • Кравето масло се разтопява. • В чиния се поставят мидичките във вид на купчинка и се поливат с разтопеното масло. • Разпределят се рибките. • Поръсва се с накълцаната прясна мащерка и копър.
Източник : Школа Гастронома
« Последна редакция: 06 Септември 2008, 16:34:29 от marabu »
1 глава кромид лук 1 филия бял хляб без кора 250 г телешка кайма 250 г пилешка или пуешка кайма щипка сух майоран 1 жълтък 2 с л олио
3 питки за хамбургери 6 листа маруля или салата 1 морков 1 репичка няколко зелени грахчета кетчуп
• Лукът се почиства и се смила в блендер заедно с хляба. • Прибавят се и двата вида кайма, жълтъкът и сухият майоран. • Сместа се разбива добре. • Оформят се 6 плоски кюфтенца (бургери). • Изпържват се в сгорещоното олио по 6 минути от всяка страна. • Всяка питка се разрязва на две. • Върху всяка половинка се поставят лист салата и бургер. • От морковите се оформят ушички, от кръгчетата грах и грахчетата - очи, а с кетчуп се рисува устата.
И аз искам да играя на Черен Петър! Юлка , страхотни са и морското дъно и веселите бургери. Трябва да взема и аз да ги спретна на моя малчо ,само бургерите имам пред вид, щото риба просто не помирисва, ще излапа само "мидичките" от морското дъно и за другото ще каже "ИзЯДИ го ти!"