Автор Тема: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА  (Прочетена 24082 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
и аз ти благодаря, Цвети!
Тези домати - натюр, у нас са много тачени на зимна салата - с лук, сирене, маслини, зехтин  :smile1: младия Стоев може да живее само на такава салата, с хляб си я яде.
Виж патладжана и непременно си направи - поне половин доза.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 432
Да взема и аз да се похваля какво съм свършила до сега.

1. Сок от бъз
2. Сок и сладко от ягоди, както и сушени
3. Два вида сок, мармалад компот и сушени сливи
4. Нектар и сладко от праскови
5. Сладко от кайсии
6. Сладко от ананас
7. Сладко от динени кори
8. Сладко от грозде
9. Сироп от смокинови листа
10. Сладко и сушени смокини
11. Компот от джанки
12. Млени домати и доматен сос
13. Чушково- доматен сос
14. Лютеница 2 вида
15. Кьопало
16. Имамбаялда
17. Маринован и пържен патладжан
18. Сушени домати
19. Сушени и замразени моркови и пащърнак
20. Замръзен копър

За сега това и продължавам, че на балкона е като плод и зеленчук. Чакат ме 20 кила чушки за печене, 12 кг корнишони, 10 кг круши ( част вече суша и варя на сладко), 10 кл ябълки за сладко, сок и сушене , 15 кг домати за мелене и 5-6 кг патладжан. Тази година градината ме съсипа от раждане, едва смогвам да ги оправя. Добре, че са кукърчетата да ми помагат.

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 955
Чушките на Пепчо са и от моето детство.
Дамтки натюр почти не слагам. Предпочитам смлени със сол и аспирин и в бутилки. От тях ползвам и за готвене и за салатка заедно с малко лук или праз.
Сложих около 20 бутилки, но сигурно няма да ми стигнат.
CVETETO3101Калиевия сорбат може да се намери в хранитлен магазин или в магазин за подправки.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245

  Предпочитам смлени със сол и аспирин и в бутилки.

такива аз харесвам от ученическите си години, чинка ми правеше такива в градските условия. Но си променят вкуса от аспирина и моите не ядат, но аз всяка година си слагам по 10-на шишенца. Тези дни като правя лютеницата ще заложа и тях.

калиев сорбат - да, в кварталните супермаркети ги има, при подправките е
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Как сушите плодовете и зеленчуците? Интересуват ме домати, чушки и евентуално тиквички?
Пепи, как белиш доматите, потопяваш ги във вряла вода за малко и после веднага в студена ли? Дали, ако не ги обеля, след това няма да е по-лесно. Че и моя малкия яде соса от салатата с хляб и не иска друго. А до 6 години не трябва да приема аспирин. Аз преди си правих доматите със салицил и олио отгоре в бутилки, много удобни ми бяха.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Верче, задължително ги беля. Но заради голямото количество, което правим, няма кой да ги потапя във вряла вода. Пък и ние берем само добре узрелите. Ако ти са по-малко като количество,  по-лесно е с потапянето във врялата вода - правиш на дупето на домата кръст (после от там хващаш люспата) и ги бланшираш за минута 
Сушенето на доматите, морковите, пащърнака - аз ги суших в машината :) купих си сушилня, макар и малка 5 тавички е ми изсуши пащърнак, който не успях да прибера във фризера, че количеството беше огромно.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 432
И аз всичко съша в дехидратора и даже с майка ми си го въртим за да насмогнем. Аз млените домати в шише им слагам само сол на вкус и липвам 5-10 мин за капачка. Като отворя соса си е като прясно смлян. Майка ми не го вари а ги запечатва с олио но не ни се харесват нещо.

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Пепи, wafi, благодаря ви! Фризьорката ми каза, че ги е сушиля на слънце.

SEM

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Привет, да се отчета и аз. Че само питам и разпитвам....та чак ме е срам. Но 18 години живяхме в южна страна и сега при преместването на север ми се налага да се заучван на стари години. Благодаря на всички Ви за помоща. Ето и моя отчет за тази зима:
1. Сладка - ягоди, праскови, сини сливи, вишни
2. Пържен патладжан с доматен сос
3. Пържен пипер стерилизиран (за миш маш) или с яйца
4. Печена червена капия натюр - стерилизирана
5. Сурови ситно нарязани чушки (за пица) -фризир
6. Тиквички на кубчета - фризер
7. Пресен магданоз - фризер
8. Сини сливи без костилки - фризер
9. Пресен керевиз - стъбла и листа - фризер
10. Изпържен праз лук фризер
11. Маринован "кози рог" в три-литров буркан
12. Изсушени листа (за чай) - сребърна бреза, малина, горска ягода и шипка

Искам да направя кисело зеле, лютеница и едни червени камби "Гурме" - но ще изчакам още малко.

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
...как белиш доматите, потопяваш ги във вряла вода за малко и после веднага в студена ли? Дали, ако не ги обеля, след това няма да е по-лесно. Че и моя малкия яде соса от салатата с хляб и не иска друго.
Верче ( verabel), освен бланширани, доматите се белят много лесно, ако прокараш по повърхността на домата с лек натиск тъпото на ножа. Така беля доматите за салата.
Но за зимнина по-бързо става с бланширането, както го е написала Пепи - разрез на кръст на дупето на домата.

Сушила съм домати и на слънце, ама бая бавно става. Покривам ги с марля срещу мухи и насекоми и всяка сутрин изваждам тавите, местя през деня да са все на слънце и вечер прибирам ... Голяма хамалогия е! >:(
Във фурната нещо не мога да ги докарам като купешките. Явно скоро трябва да помисля за сушилка, ама като си помисля къде да я сложа на съхранение ... просто нямам такъм свободен обем в кухнята... :(

Да добавя и сушените ми растения за чай и като подправки:
джоджан
жълт кантарион
маточина
подбел
живовляк
липа
 :smile1:
Cveteto3101= 1 jena

Poni 69

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 154
Дидка, ето линк за един невероятен сладкиш с череши, който се прави много лесно, с много обикновени и евтини материали /аз го направих с обикновено прясно мляко, а не със соево/, а вкусът му е превъзходен, като на тежък много шоколадов сладкиш
http://www.kulinarno-joana.com/2015/06/lesen-shocoladov-sladkish-s-chereshi/

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Дидка, ако направиш този кекс № 1 в моята кухня - с череши те уверявам, че няма да съжаляваш. Публикувах рецептата още през 2004 година:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gotv&Number=1941361958&page=&view=&sb=] [url]http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=gotv&Number=1941361958&page=&view=&sb=[/url]
и така се завъртя в нета под различни наименования.
Правила съм го и в други варианти: със сливи, с твърди праскови или нектарини, с фурми и т.н. Винаги отличен резултат и не ме е подвеждал. Последният път експериментирах и добавих в тестото 1 ч.л. смес за меденки (на Стила от Кауфланд). Това добави един прекрасен нюанс на кекса.
Cveteto3101= 1 jena

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Да взема и аз да се похваля какво съм свършила до сега.
....
За сега това и продължавам, че на балкона е като плод и зеленчук. Чакат ме 20 кила чушки за печене, 12 кг корнишони, 10 кг круши ( част вече суша и варя на сладко), 10 кл ябълки за сладко, сок и сушене , 15 кг домати за мелене и 5-6 кг патладжан. Тази година градината ме съсипа от раждане, едва смогвам да ги оправя. Добре, че са кукърчетата да ми помагат.

Кураж мила! Ще се справиш, макар, че е доста като количество!
И доста си направила досега!  :thumbup:Ама ще можете ли да ги изпапкате?
То и аз като погледнах в мазето и се учудих, колко се е насъбрало - уж по няколко буркана от всяко, а в крайна сметка - рафтовете пълни. А имам и още мераци-и-и-и... ;D Май ще раздавам на приятели! :P
Cveteto3101= 1 jena

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Цвети, благодаря ти!

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
хайде да ви покажа и документация та   :smile1:

домати, без стерилизиране готови  също - със салицилова киселина на прах
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]