Автор Тема: ЗА ЗИМЪСКА ЗЛА И ЛЮТА - КОЙ КАКВО НАТРУПА В СВОЯТА ХРАЛУПА  (Прочетена 24054 пъти)

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Какво приготвихте и как досега  в туршиено-плодовата епопея?

Ето какво направих досега:
1. Сладка от:
- праскови
- ябълки и круши
- сливи с шоколад
- арония + сироп от нея
- бели череши
- червени череши
- вишни
- кайсии
2. Замразени обезкостени череши
3. Печени и белени чушки - замразени
4. Печен и белен патладжан - замразен
5. Нещо за готов доматен сос - 7 буркана
6. Туршия с варен патладжан (знам я като Свищовска туршия)
7. Моркови с целина и магданоз с фикса на д-р Йоткер

СИРОП И КОНФИТЮР/СЛАДКО ОТ АРОНИЯ БЕЗ СТЕРИЛИЗИРАНЕ
АРОНИЯ 1:2

Аронията трябва да е много добре узряла и сочна (то тя по принцип не е сочна, ама все пак).
Оронват се плодчетата и се измиват под течаща вода в цедка.
Отмерва се количеството и се слага в голяма тенджера или ако е много в казан.
Хубаво е преди да се сложат в съда плодчетата леко да се намачкат, за да пуснат повече от сока си.
Залива се с вода в съотношение 1 плод : 2 вода и се вари 30-40 мин от завирането.
Маха се от огъня и се охлажда.
Прецежда се течността, а плода пак леко се намачква върху цедка, но не се престаравай, все пак да остане нещо и в плода.
Получения допълнителен сок сипваме в течността, в която вря аронията.
Отново мерим течността  и в същата тенджерка кипваме отново.
Прибавяме захар в съотношение 1 л течност : 1 кг захар и бъркаме да се разтвори.
Оставяме малко да поври.
Накрая слагаме лимонтузу и варим с разбъркване още 3-4 мин - да се разтопи киселината.
Още горещ сиропа насипваме в сухи и чисти СТЪКЛЕНИ шишета с капачка и веднага завинтваме.
От останалата "меласа" от плода - приготвяме конфитюра.
В плодовата маса е останал все пак някакъв сок, но ако е прекалено сух се сипва малко водичка (но съвсем малко) и се слага в друга тенджера със захар.
Оставя се да се вари, като се разбърква непрекъснато (да не загаря).
Вари се до желана гъстота и напълно разтопяване на захарта.
Съотношението е 1 кг меласа: 1-1,5 кг захар.
Към края пак се слага лимонтузу.
Правила съм го ароматизирано и с прибавяне на иглички от розмарин - на вкус, дори и с ванилия.
Горещото сладко пак сипваме в чисти и сухи буркани и веднага затваряме с капачка.
Обръщаме на капачка.
Не се стерилизира.
Така от един плод имаш и сок и сладко.
Сиропа разреждаш през зимата с изворна вода бутилирана.
Можеш да ги правиш последователно - единия ден сока, а меласата съхраняваш в хладилник, а втория ден сладкото.
Рецептата си заслужава и става много вкусно и полезно.
Да е жива и здрава приятелката ми Златка от Варна, която ме научи на тази чудесна рецепта !

СЛИВИ С ШОКОЛАД

Вари се сладко от обезкостени и разполовени (може и на четвъртинки) сливи по класическия начин. На финала след като се сложи лимонтузуто и то се разтвори - горещото сладко се дръпва от котлона. 
В него се слага по 1 ч.л. смес за меденки (от Кауфланд) и по
1 натрошен черен шоколад  (от Лидл) - на всеки килограм сливи. Бърка се енергично и бързо да се разтопи напълно и се пълнят бурканите. Обръща се на капачка. Става много вкусно.
Cveteto3101= 1 jena

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Зимъска няма да ти берем кахъра  :yahoo:

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 955
И аз да се включа до сега направих малко неща. За пръв път пробвах и нова рецепта, в която вместо аспирин се ползва калиев сорбат. Като пробвам ще кажа какво излезе.
1. Сурова туршия - от всичко по малко - морков, чушка, краставичка, зелен домат, зеле, чесън, джанки.
2. Кисели краставички.
3. Люти чушлета (шипка) - домашни и купени.
Нищо не се стерлизира.
Това е за пробата. Ще си направя и по стария начин, но чакам да се появи и карфиол на пазара.
1. И традиционни млени домати правих. В бутилки.
Ще помисля още какво да правя.

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
CVETETO3101, поздравления за избора на заглавие - даде ми весел старт на деня  :thumbup:
За какво ползваш Замразени обезкостени череши? и аз имам, но си стоят...

У нащо домакинство този сезон, оставих бурканите на мама, аз само суших плодове и домати :innocent:
Чушкопечене предстои...
Иначе имаме складирано прилично количество:
1. доматен сок
2. лютеница
3. компот от бели череши
4. сладко от смокини/ бели череши/ ягоди
5. сироп от ягоди/смокинови листа
6. замразени зелен/бял боб (фасул) /аспержов боб
7. замразени лозови листа/ царевица/ грах/ моркови ...... кисело зеле от миналия сезон  :swoon:....
Събрах още два чувала лавандула и около 300кг картофи, които не знам как да опазя от кълнене...
Туршии имам от минали години - оказа се, че не ги ядем  :innocent:

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 955
CVETETO3101, поздравления за избора на заглавие - даде ми весел старт на деня  :thumbup:
За какво ползваш Замразени обезкостени череши? и аз имам, но си стоят...

 Т  :innocent:

Замразените череши може да се ползват за сладкиши. Може и за коктейли. Разбиваш ги с блендер и ги сипваш в питието. Алкохол, безалкохолно по избор и черешите. ще питам сестра ми за някой коктейл. Знам,че тя ползва череши и вишни замразени.

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Привет мили съфорумци! :60:
Дзверчо - а ти к,во натрупа в твоята хралупа ? Или като Косе-Босето... ;D Ако закъсаш ще ти пратя някой и друг буркан. Няма да те оставим гладен на студа  ;D

ceckavd - ползвала съм като заместител на аспирина само натриев бензоат (на доктора) - става без грешка и туршийка (ако оцелее) издържа 2-3 години и нищо й няма (опит от случайно забравени 2-3 буркана). Но за калиев сорбат за пръв път чувам. Дано се получи! :P

Did_ka - за толкова много неща използвам черешките (вишнапа и вишните). Най-много за кекса № 1 в моята кухня с череши. Освен това за кремове, за желета (баварьози) и торти, за сладки тартове, за щрудели, за мъфини, за рула и всичко, за което се сетиш, че има  сладък пълнеж. Дори зимата едно кисело мляко разбъркано със захар и една шепичка черешки напомня за летните десерти и освежава.
Имам колекция от толкова много рецепти, а и в мрежата има изобилие.  Но не съм успяла да изпробвам повече от 1/3 от тях.
Дори при компотите от череши и вишни обезкостявам, та ако останат да нямам притеснения (всички костилкови трябва да се изядат в рамките на една година - иначе се образува сенилна киселина и консумацията им става като руска рулетка :stop:).
И още за това промишлено количество картофи. Знам (а и съм правила), че трябва да се наредят на по 1 ред в здрави (без отвори) кашони - после вестник - пак ред картофи и т.н. На всеки ред се слагат по 1-2 здрави малки ябълки. Слагат се на прохладно място (дори зимата на остъклен балкон, да не мръзнат, но да са на студено). Издържат доста дълго време, ама все пак си покълват след време, особено ако са на топло.
За лавандулата ...???

Остават ми още да направя оцетени чушки-капия и пъстра туршия.
Е, ако нещо още се сетя ... :P

Усмихнат слънчев ден ! :60:  :yahoo: :smile1: 
Cveteto3101= 1 jena

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Дзвера е направил сладка от череши и боровинки за Чедата, а иначе в Бърлогата има два огромни фризера и буха всичко в тях ...

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
CVETETO3101, благодаря за отговора  :thumbup:

картофите ги държа в плитки щайги в гаража (не е много хладно, но нямам друго място за склад) - само ги пререждам, за да огледам за гнилоч и кълнове (не искам да ги обработвам с препарати)

За лавандулата ...???
имам си мъничко лавандулово поле  :innocent: повечето я раздадах, а последните 2 чувалчета изсуших и навързах на букетчета - за чай, за подправка, против молци, за декорация...   

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Ние сме сложили във фризера няколко пакета с чушки за пълнене /бланширани предварително/, няколко пликчета изпечен патладжан, и 9 бурканчета кетчуп. Мисля, да сложим печени червени чушки /изтърбушени/ и кьопоолу във фризера и лютеница. Може би и няколко зелки /5-67/.

ceckavd

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 955
Привет мили съфорумци! :60:


ceckavd - ползвала съм като заместител на аспирина само натриев бензоат (на доктора) - става без грешка и туршийка (ако оцелее) издържа 2-3 години и нищо й няма (опит от случайно забравени 2-3 буркана). Но за калиев сорбат за пръв път чувам. Дано се получи! :P


В моя град има един възрастен човек, който прави краставички и люти чушлета в промишлени количества. Слага в бидони и зимата ги продава. Купувала съм от него и много ми харесаха. Той дал рецептата на една позната. Използвал калиев сорбат. Купих пакетчето и от горе на него си пише за туршии. Като пробвам ще пиша за резултата.

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Зимнина нда  ::) компоти имаме, последно от круши, сладко от круши и дюли и ябълки; имаме и сироп от дренки и компот от дренки  ::) печени чушки задължително и домати мляни, че закъде без тях и остава лютеницата - тя ни е жизненоважна зимата и много си я обичаме и това е май засега  :smile1:
Хайде на пакостите

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Привет мили съфорумци! :60:


ceckavd - ползвала съм като заместител на аспирина само натриев бензоат (на доктора) - става без грешка и туршийка (ако оцелее) издържа 2-3 години и нищо й няма (опит от случайно забравени 2-3 буркана). Но за калиев сорбат за пръв път чувам. Дано се получи! :P


В моя град има един възрастен човек, който прави краставички и люти чушлета в промишлени количества. Слага в бидони и зимата ги продава. Купувала съм от него и много ми харесаха. Той дал рецептата на една позната. Използвал калиев сорбат. Купих пакетчето и от горе на него си пише за туршии. Като пробвам ще пиша за резултата.

калиев сорбат бил по-малко вредния вариант на натриевия бензоат според милото. От няколко години го ползва за гроздовия сок, но аз лично не съм слагала на туршии.

Аз до тук - печени червени чушки в буркани  и малко във фризера, но ще правя и от ония печените памиронави (100 чушки)
корнишони стерилизирани  ;D
малко сладка, защото има стари,
маринования патладжан на Танчето
люти чушлета в сладдко кисел сос, чорбаджийски  и рибки  пукани в буркани
промишлени количества от полу-песто от босилек е във фризера ( после разреждам с още зехтин и сие)
домати консерва натюр -само белени
пащърнак с морков настъргани във фризера , други залети с доматен сок в бутилки и стерилизирани

предстои лютеницата тези дни,
доматен сос за пици/паста и тн
и кетчуп
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Браво въртокъщници-майстори!!! :smile1:

Пепче от къде  купуваш  калиев сорбат ? Чие производство е? И още (щот обожавам както картофки, така и възхитителните ми патладжанчета :P), моля пусни линк към тази рецепта за маринованите патладжани на Танчето!
И още не разбрах как ги правиш тези 100 чушки? Имам някаква такава рецепта, но твоите мариновани или панирани са ? И каква ти е технологията?
И май ще прекаля, ама домати консерва натюр -само белени  - стерилизираш ли ги или с аспирин/или консервант ?

ceckavd - обожавам такива домашни - пък и отпреди - от старите плод-зеленчуци туршийки. Няма да забравя бидоните пълни с леко пукната червена капия, киселката бамя и още куп безумно вкусни туршийки. Чак изпокапах клавиатурата  - ама спомени, спомени ... Правя и аз вкусни туршии, ама такива като от спомените ми - не мога да ги докарам ...

Благодаря на всички, които се включват в темата и успех !
Вярата, Надеждата и Любовта да са винаги с вас! :smile1: :60:
Cveteto3101= 1 jena

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Цвети, ето чушките http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,5917.msg225608.html#msg225608
Маринования патладжан на Танчето  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,647.msg114806.html#msg114806 - аз съм намалила малко захарта, че си е сладък така за нас.
домати консерва натюр са - белени домати, нарязани, посолени. Напълнени в буркани и стерилизирани за  20 мин. Не натюр  :smile1: са с прибавени магданоз  :sick: чушки, патладжани и бамя ако има - тия са специално за доматена манджа или яхнии.
« Последна редакция: 22 Септември 2015, 19:22:50 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

CVETETO3101

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 143
Пепче, чудесна си мила! Благодаря ти много! :flower:
Междувременно отскочих до блога ти и оттам видях чушките. Много ми хареса, че си дала и количество продукти за по-малък брой  чушки :thumbup:
А доматките ги правя точно по този начин и грешка нямат! Чак ми се свиди зимата да готвя с тях, а като нарежа лук и ръсна още пресен или размразен магданоз + зехтинче и салатката готова за нула време.  :thumbup:
Сега ще видя и туй патладжанче на Танчето.
Привет ! :smile1:
Cveteto3101= 1 jena

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]