Автор Тема: Вкусната бърлога на Дзвера  (Прочетена 37441 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #60 -: 18 Юли 2015, 14:04:43 »
Кюфтета от мляно месо и прясно зеле (друг вид)



Това са едни невероятно вкусни кюфтета от мляно месо и прясно зеле. Комбинацията е малко странна, но за сметка на това стават дзверски вкусни кюфтета.

  Необходими са ни 500 грама смляно месо, 300 гр. смляно прясно зеле (т.е. рендосано - няма всеки да пуща месомелачка да го мели я); 1 малка главичка лук, нарязан на ситно и 1-2 пресовани скилидки чесън, 1 яйце, 1 ч.л. кимион и почти толкова черен пипер и сол на вкус, 1 ч.л. риган, 1-2 с.л. царевично брашно и олио за пържене.
 Зелето се осолява и с ръце хубаво се изстисква да си пусне течностите и вече изцеденото зеле се поставя в купа. Добавят му се подправките, ситно нарязания лук и чесъна, яйцето и смляното месо.

 Омесва се хубаво- колкото повече, толкова повече.

Тайната на хубавите кюфтета е в продължителното месене.

Ако сместа е по-рядка, се слага царевичното брашно. Ако е нормално твърда, оформените кюфтета се овалват в него.

 Пържат се на средна степен на котлона (6-та от 9 степени) до покафеняване.

Оцеждат се върху кухненска хартия.

От това количество се получават 10-12 дзверски вкусни кюфтака.


П.П.  Длъжен съм да предупредя - все пак, усеща се вкуса на зеле. Затова, който се дразни от тази миризма (колкото и да е лека), е желателно да задуши зелето предварително и да го отцеди хубаво.

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 101
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #61 -: 04 Август 2015, 20:53:51 »
Дзвер, в отчетната тема видях, че си готвил пуешки крила на фурна. Може ли да кажеш откъде ги купуваш, има ли ги в големите магазини? В Кауфланд съм купувала патешки маншони, а от квартален магазин (Пловдив) пуешки пържоли.
« Последна редакция: 04 Август 2015, 22:21:12 от Кристал »

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #62 -: 13 Август 2015, 07:58:12 »
Пикантни пилешки дробчета а ла Милка




Рецептата за тези пикантни пилешки дробчета ми я даде една моя пазарска приятелка - Милка, та затова са и "а ла Милка".

      Ето го нейния оригинален вариант:

   300 грама подсушени пилешки дробчета се запържват в малко мазнина за изключително кратко време (3-4 минутки колкото да станат а ла англе), веднага след това се слагат 60-70 грама нарязана печена червена капия; добавят се и 60-70 грама нарязани печурки (от консерва или пресни, но ако са пресни, се пържат няколко минути); добавят се 60-70 грама варено-пушен бекон нарязан на кубчета. След кратко разбъркване се посоляват и опиперяват на вкус, добавят се 10 грама чили и обилно заливат с кетчуп (малко повече от 1 к.ч. - но е въпрос на вкус, може и повече). Готовите дробчета се прехвърлят в чиния, посипват се с малко нарязан магданоз и обилно се ръсят с настърган кашкавал.
     
     Докато ми обясняваше и си записвах, направо се окапах и веднага си накупих необходимите продукти - пилешки дроб, червена капия, печурки и варено-пушен бекон.
       Да ама това няма да съм си Я, ако сготвя нещо по рецепта (па макар и да съм си го записал старателно под диктовка). Просто не готвя по рецепти, а по мой си начин и рядко повтарям едно и също (просто защото продуктите винаги са различни и настроението ми също). Затова и не посочвам източници на това, което готвя - видял го някъде, прочел го някъде, в главата ми е останало нещо и сетне прости комбинирам в зависимост от наличните продукти. Ей затова се възхищавам готвачите в заведенията - винаги да приготвят едно и също ястие по един и същи начин. Те това го не мога. Да ме вържат и да ми дават едни и същи продукти, пак ще ги сготвя различно ...
       
       Направо лирическо отклонение направих и след него да се върнем на необходимите продукти:
        500 гр. пилешки дробчета (ползвах замразени, че са по-евтини - 2,50 лв/кг); 2 големи червени капии; 150 грама пресни печурки; 100 грама пушено-варен бекон и 50 гр. месо от пушени ребра- нарязани на кубчета; 3 скилидки чесън; 3 домата (обелени и само месестата им част на ивици); по 1 ч.л.  риган и чили на люспи; 1/2 вр. магданоз и 100 грама кашкавал настърган на едро.
      Изпълнението е просто и лесно:
      Дробчетата се слагат в купа с вода, в която са изсипани 1-2 с.л. оцет и толкова соев сос  и се оставят да престоят час-два (на замразените им е достатъчно да се размразят). После се оставят да се отцедят и подсушават с кухненска хартия (иначе при пърженето доста пръскат). Месцата се нарязват. Чушките се обелват с белачката за зеленчуци (грехота е през лятото да се правят печени чушки) и нарязват на квадрати.

 В голям тиган се загряват 2-3 с.л. зехтин и дробчетата се изпържват до полуготовност (за по 2-4 минути) на 3-4 партиди и се прехвърлят в купа; същата съдба я следват и месцата; После в същата мазнина се пущат чесънчетата, нарязаните чушки, гъбите и се заливат с доматите. Като заври зеленчуковата смес в нея се връщат дробчетата и месцата - трябват им максимум 6-8 минути да поврят. Слагат се всички подправки - сол, черен пипер, риган, чили и магданоз ...

Пресипва се в голяма чиния, поръсва се с настъргания кашкавал и веднага на масата... Само да знаете колко пиене носи и стига направо за четирима души да се натъпчат скромно ...

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #63 -: 13 Август 2015, 16:05:45 »
Аз с тия пазарски приятелкииии, на местото на жена ти хич и няма да те пускам на пазар ;D, па чак и манджите си кръщаваш на тях :swoon: :P
Обаче твоята рецепта по ми хареса от тази на Милка ;D
Но в тон с твоето лирично отклонение и аз готвя така - най мразя като каже дъщерята "тази супа не е същата, като онази", ама как ще е същата бре, аз да не съм робот нещо :swoon:
И все ме сърбят ръцете нещичко да променя, дет` викаш - няма да съм аз.

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #64 -: 20 Август 2015, 13:04:20 »
Пържен хрупкав колиос




На тези рибочета попаднах съвсем случайно - в рибното магазинче на пазара ни - тъкмо им доставяха куп прясна риба.  Погледа ми веднага се задържа върху рибките с екзотично име "колиос".       Полюбопитствах що за рибки са и ми обясниха, че тази година за пръв път ги получават направо от Гърция и били някакви малки гръцки скумрийки.

     
И действително са си направо някакви бейби скумрия - около 20-а см и всяка тежи почти по 50 грама.
 Купих 600 грама за 3,00 лв, почистих ги буквално за 5 мин., много лесно се чистят и започнах да им се чудя как да ги приготвя, макар че препоръката беше за пържене.  Жената рече - солиш и пържиш ...
Е, ама не - порових се във вездесъщия Гугльо и излезнаха няколко резултата - риба "колиос", "кольос" и след "колиос" беше обяснено малка дребна испанска скумрия. И толкова - иначе се появиха куп хотели и др.п. с това име. Ни рецепта, ни дявол - дори и в специализирани рибарски сайтове... И реших да си я приготвя по моя си начин:
 След почистването и измиването рибките се прехвърлят в една голяма емайлирана купа, посоляват се с една ч.л. сол, сипват се 3-4 с.л. соев сос, 3-4 с.л. оцет и чашка вода - колкото да ги покриее и се оставят за час два на хладно.
След това се подсушават върху кухненска хартия и обилно овалват в царевично брашно, в което е сложена малко сол.

Оставят се за 10 минутки да престоят и брашното "да дръпне".
 В това време се разбива един белтък с 1-2 с.л. вода, рибките се топят в белтъка и отново овалват.
Този път в смес от царевично брашно с малко грис 1-2 с.л., с добавка на сол и черен пипер.
 Пържат се в загрята мазнина, в която са поставени 1-2 скилидки чесън.


 Пърженето е до хубаво зачервяване.

 Красота! При пърженето не е поемат мазнина и остават хрупкави.
 После в същата мазнина може да се изпържат 3-4 картофа нарязани на пръчици.
 И да се завържи с нарязан на полумесеци лук, който след осоляването може и да се карамелизира с малко захар.
 Никакви кости, освен гръбначната ... Лесна за хапване и дзверски вкусна рибка.
 

И яко носи на добре изстудено питие ...


 

Гуинет

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 750
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #65 -: 08 Септември 2015, 18:59:24 »
Прочетох цялата тема , за да видя дали съм ти я честитила, ама не, не съм. Пропуск голям. Поздравявам те с това твое местенце, което отдалеч ухае на мЕсо. :) Само за шунковара нещо не разбрах, ама ще се връщам да чета! Успех и ще те държа под око, Дзверче!

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #66 -: 08 Септември 2015, 19:10:46 »
Мерсаж  :drinks: :drinks:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]