Автор Тема: Вкусната бърлога на Дзвера  (Прочетена 35976 пъти)

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #30 -: 14 Февруари 2015, 20:05:31 »
"БУХТИ" от ситно нарязано свинско с гъби


Това досега много пъти съм го правил с пилешко месо, а този път така се случи, че "понасъбрах" доста изрезки от свинско. Да правя кайма от тях, бяха малко; да им се мисля в какво ястие да ги вкарам, не ми се мислеше и реших да пробвам ...


Необходими са ни поне 500 грама свинско месо, нарязано са ситни късчета, щипка сол, черен пипер, две яйца и 100-а грама пресни печурки.


Изпълнението е адски просто:


Късчетата месо се поставят на дъска, покриват се с домакинско фолио и се начукват леко. Прехвърлят се в купа, овкусяват се и им се добавят ситничко нарязаните гъбки, чукват им и двете яйца, разбърква се добре и се оставя в хладилника да си отдъхне. (получава се нещо като рядка месна каша).


Тигана с олиото се загрява силно и веднага като загрее се намалява на 2/3 от мощността (при 9 степени, минава на 6-та) и с голяма супена лъжица от сместта се изсипва в тигана. Пак с лъжицата леко се разнася сместта и оформя в тигана (по същия принцип като при пърженето на бухтите).


Пържат се две по две или максимум три и се обръщат с широка лопатка...

За няколко минутки придобиват хубав златисто-кафяв цвят, а в къщи се носи аромат едва ли не на пържени филийки...и още нещо

Неустоимо вкусно и в ден като днешния - страшно подходящи към чаша хубаво червено вино.

Наздраве ...


GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #31 -: 20 Февруари 2015, 11:40:23 »
Патладжанена фантазия



Този път изпълнението е в чисто "вегански" вариант, което за мене ще рече, че е без месо и доста непривично за семейната ни кухня, но и това си има своите обяснения...

Трябва ни един елементарен набор от продукти, а именно 2-3 патладжана, нарязани на тънки филийки (в моя случай точно 24 резена); 2 -3 големи глави лук, 4-6 (че и повече) скилидки чесън, два големи домата; един настърган морков и подправки, разбира се, сол, черен пипер, риган (все на вкус).

Приготвянето е толкова елементарно, че дори не съм му правил снимки:
Филийките патладжан се осоляват, сетне се намазняват и запичат почти до готовност от двете страни на грил тиган.
Докато патладжаните се пекат, зеленчуците се нарязват на ситно, а единствено моркова - настъргва.
В друг тиган в силно загрята мазнина се задушават последователно лука, чесъна,, моркова и доматите. Добавят се и подправките.

Една стъклена тавичка се намазнява, патладжаните два по два се слагат на кръст - в средата по една голяяяма супена лъжица от плънката и се затварят - да станат като пликче. Нареждат се един до друг в тавичката (тази беше квадратна и хвана точно 12 такива пликчета).
Ако от плънката е артисало мъничко, се слага между патладжанените пликчета.
Капват се и малко мазнинка (3-4 с.л.) отгоре им и кафена чашка вода и се пече в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 мин. - абе докато си остане на мазнина и леко се запече отгоре.



Е, тука се вижда, че моркова ми е на кубчета ... и има малко гъбки на ситно (ама не всеки ги харесва при патладжана)...

Невероятно вкусно и се оказа, че си върви с червеното винце ...

П.П. - на който не му се ще да е постно - може при "плънката " да добави малко каймица или ситно скълцано месце и да стане още пО ...
Дзверски вкусно

Кристал

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 101
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #32 -: 20 Февруари 2015, 14:54:14 »
Дзвер  :smile1: "Бухтите" са много интересни, трябва да се пробват. И да, с хубаво винце :thumbup:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #33 -: 21 Февруари 2015, 11:43:11 »
Пробвай! Няма да съжаляваш изобщо ... :swoon:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #34 -: 21 Февруари 2015, 11:57:39 »
СЬОМГА на тиган

ТУка няма нищо особено - всеки е правил сьомга на тиган. Овкусява, запича от двете страни и воаля... яденето е готово...
Да ама не, както казваше един известен журналист...
Оказа се, че има един начин, по който сьомгата става Прелестна и невероятно вкусна.

Взема се филе сьомга с кожа - за предпочитане - това от към опашката. По моя преценка тази част от рибочето е по-всусна...
Осолява се обилно откъм кожата и се обръща - от този край с месото се осолява съвсем леко, опиперява се (имам една мелничка с четири вида пипер) и обилно се се изцежда сока на един лимон. И се забравя с хладилника покрито с фолио за поне 3-4 часа.

Ползува се тиган с капак.
Тигана се загрява силно, пуща се в него бучка масло слага се филето с кожата надолу. Затваря се с капака и тигана се изключва.
След шест-седем минути в зависимост от големината на парчето, рибката е готова.
Сочна и вкусна.
Сервира се с резенчета лимон ....

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #35 -: 21 Февруари 2015, 20:08:20 »
Честита тема и от мен!




GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #36 -: 03 Март 2015, 18:07:21 »
Благодаря, Галя! Страхотно Барбекю ....
Майсторът много ми прилича  :yahoo:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #37 -: 03 Март 2015, 18:08:57 »
НАХУТЕНА САЛАТА С АВОКАДО



Салатата се оказа рядко сполучлива, изключително вкусна и носеща на пиене .... И при това изключително засищаща и здравословна (за тези, които държат да им е здравословно).
Това е поредната салата с авокадо.
В последно време почти няма ден, в който да не правя някаква салата с него (с пиле, майонеза, домати, и т.н.), но тази стана - не може да се опише, трябва да се опита.

Продуктите ми са напълно ориентировъчни:
1 консерва варен нахут ( 200 грама); 80 грама сварен зелен грах; 1 морков - сварен и нарязан на кубчета; 1 авокадо нарязано на кубчета; 1 домат (само твърдата част) нарязан на кубчета; 1 лимон (малко от кората се настъргва) и се изцежда сока му; малко сол (на вкус); черен пипер (сложих смес от четири вида пипер); 2-3 с.л. зехтин
За любителите на лютичкото - и малко чили (на люспи).

Всичко това се смесва, разбърква и слага в хладилника за час-два.
По желание може да се насипе отгоре и ситно нарязана зелентия - напр. магданоз, но реших, че ще ми дойде в много ....
Слага се на масата, задължително с изстудено питие и Наздраве ...

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #38 -: 16 Март 2015, 09:17:55 »
Тази тема съм пропуснала  :blush2:. Поздравления за новата тема, изчетох всичко и ще следя задължително  :smile1:

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #39 -: 16 Март 2015, 10:06:27 »
Благодаря ти ;D
нещо се бе позагубила напоследък?

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #40 -: 16 Март 2015, 12:40:13 »
Поздравления ,Дзверче!
Ех,че хубава тема си спретнал-мнооо ти се кефя да знаеш....
Успех и книга да издадеш!
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #41 -: 05 Април 2015, 10:48:59 »
ДРОБ сърма в агнешки гърди или ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ ГЪРДИ



Ястието, което предлагам е напълно "бюджетно".

Необходими са предната четвъртинка на агнето без бутчето - само гърдите (около 2 кг),  чаена чаша и половина ориз, по една връзка пресен лук и чесън; шепа джоджен, 1 агнешки комплект (черен, бял дроб); 3-4 моркова, 10-а големи картофа; сол и черен пипер на вкус.


Приготвянето е от лесно по-лесно. Агнешкият комплект се измива добре и за кратко се сварява в леко подсолена вода, охлажда се и дробът се нарязва на парценца (на по-едро е за предпочитане). В това време, докато дробът се вари, се нарязват на ситно пресния лук и чесъна, морковите на кубчета. Запържват се в малко мазнина, слага се и ориза, добавят се 3 ч.ч. вода и нарязаните дреболии. Докато клокне., се подготвя месото.

Всъщност, най-трудната част от всичко е именно месото да се подготви. Гърдите се притискат на плота и с остър и дълъг нож (за филетиране) между ребрата и месото се прави разрез - не много широк и след това се отделя месото от ребрата - да стане нещо като голям джоб. Внимава се се в краищата да не се пререже. (Па и да се среже не е фатално, ще се зашие сетне).

Така подготвените гърди се пълнят внимателно с плънката, към която сме добавили вече черен пипер и сол и джоджена (обичам го с повече и затова слагам доста, но 1-2 ч.л. са достатъчно).

Ако остане от плънката, не е фатално, ще се сложи отделно в тавата. Отвора се "зашива" с шишче. И хоп - готови сме почти изцяло. Цялата тази процедура ми отнема не повече от 25 минути.

Така оформените гърди, се осоляват с ръката, обилно намазват с олио, втрива им се и малко червен пипер.

Слагат се в намазнена тава, наоколо се нареждат обелените и леко овкусени картофи, слагат се и чаша, чаша и поливана вода (може и бяло вино).

Тавичката се завива плътно с фолио и се бухва във фурната на 250 С за 15-20 минути, после температурата се намалява на 180 С и се пече почти 3 часа.

Развива се и се дозапича за кратко, колкото да хване приятен загар ....



Лесно и дзверски вкусно. Бих казал, че това си е дроб сърма, приготвена по един особен начин ...


и порцийка



Много, много подходящо за предстоящите празници.


Внимание! Бялото вино трябва да е в по-голямо количество!

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #42 -: 05 Април 2015, 11:27:54 »
Много апетитно изглежда! :nyam:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #43 -: 05 Април 2015, 14:49:38 »
ох, само да изглеждаше - направо си олизахме тавата  ;D
« Последна редакция: 05 Април 2015, 16:21:09 от GolemDZVER »

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Вкусната бърлога на Дзвера
« Отговор #44 -: 05 Април 2015, 16:34:05 »
Предполагам :thumbup: :smile1: ::)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[Днес в 12:49:54]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[Днес в 10:55:59]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]