Автор Тема: Въпрос за торта Трюфел  (Прочетена 5138 пъти)

Limara

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Въпрос за торта Трюфел
« -: 23 Декември 2014, 21:51:20 »
Здравейте, въпросът ми е свързан с тази торта http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/DESSERTS/Cake_glaze/recipe_109.php?imgID=2&comments=all#comments. В рецептата  пише, че се използва готварска сметана с масленост мин. 35%. В английския вариант на рецептата http://www.cooldesserts.com/recipes/cakes/truffle-cake.html се използва сметана за разбиване. Може ли някой да ми обясни защо е тази разлика? Поогледах се по магазините, но готварските сметани са обикновено с масленост около 20%. Благодаря за помощта.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #1 -: 23 Декември 2014, 21:56:39 »
Аз ползвах сметана CREMIO
, не съм гледала с каква масленост е.

marabu

  • Гост
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #2 -: 23 Декември 2014, 23:14:39 »
Принципно по магазините вече има и 10, 20, 35 и 40 % масленост сметана.. разбира се това зависи от магазина (верига).. В сайта на английски който е посочен се използва 35 % сметана. Ето whipping cream която купих аз преди 1 седмица в Метро


Специално за тази рецепта може да използваш и 20 % сметана както растителна или животинска (проверено получава се ) .. Процент на сметана показва нейната масленост, което при разбиване примерно дава значенеи колко по пухкава и по вкусна става (разбива се най-вкусната бита сметана стана от 35 -40 % масленост .. както и най-калорично  :smile1:)..

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #3 -: 23 Декември 2014, 23:17:28 »
може би щото там си нямат растителна за разбиване, а е млечна, рецептата е на Мишел, която е профи сладкар, едва ли ще ползва растителна.
вземи си  Президент, със сигурност не е 20%   :thumbup:  готварската не е сладка, може би Юлка на сайта е ползвала сладък шоколад, затова е писала, че е ползвала готварска сметана. Предполагам, че никой не се чувства длъжен да спазва рецепта на 100%, както и тя, като е направила тортата.
Направи я, няма да съжаляваш.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Limara

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #4 -: 24 Декември 2014, 09:43:50 »
Благодаря за отговорите.

Въпросът ми беше най-вече за това каква сметана се използва-  за готвене или whipping. Разбирам, че мога да използвам един от двата вида.

Със сигурност тортата ще я правя, но реших да попитам, понеже съм общо взето начинаеща в материята и да не взема някъде да сбъркам и да не се получи  :smile1:

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 663
  • Целувки{}
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #5 -: 24 Декември 2014, 10:49:54 »
30% масленост намирам във вериги Пени Маркет и Кауфланд дори - подсладена и неподсладена за разбиване - за сладкиши. На кутийките им има нарисувани торти. Има такива, които са 30% масленост, но за готвене, на кутийките нарисувани спагети (примерно), но на такива сметани се добавя пудра захар при разбиване и пак се получава. Правила съм и с такава, ако не съм намерила подсладена.
Май от тези взимам в последно време. Признавам си, че не винаги са ми се получавали пухкави при разбиване, докато с растителната никога не съм имала проблеми.

На Юлето тортата правих преди години и се хареса, много. Не помня каква сметана ползвах тогава.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #6 -: 24 Декември 2014, 19:14:16 »
По принцип тук(сащ) whipping cream или hevy whipping cream(продават с различна масленост) които продават е сметана за готвене ,но също е и за разбиване.Не е подсладена сметана.Не знам в БГ по тук не продават подсладени сметани.Може и затова така да е написано в Бг рецептата.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

jeneta

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 18
Re: Въпрос за торта Трюфел
« Отговор #7 -: 11 Март 2017, 19:19:48 »
Може би това е причината.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Видеонаблюдение от mariqna44
[Днес в 17:42:32]


Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[09 Май 2017, 22:27:41 ]


Re: Машина за смилане на месо от cvetozara123
[09 Май 2017, 22:19:30 ]


Re: Салати - III от pepimili
[09 Май 2017, 14:57:10 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от pepimili
[09 Май 2017, 14:40:24 ]