Автор Тема: Най-сладкия панаир, панаира на душата, панаира на краля..Нара...  (Прочетена 9043 пъти)

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Обичаш ли есента, приятелю?

За мен това е най-хубавата част от годината. Всичко в този живот има своето място и време. Някой от нас обичат зимата, заради пухкавия сняг, ароматната Коледа и красивата елха до камината, други харесват пролетта, заради топящия се сняг, ухани, ароматни, цъфтящи градини, трети обожават лятото с неговото море, златните плажове и романтичните вечери, аз обичам есента - златната есен. Обичам я заради дъждовете, заради златната носия на дърветата, обожавам я заради нейната тъга, заради отлитащите ята на птици...Есента ни дарява с невероятни неща. Къщите ни се напълват с аромата на есента - аромата на есенети ябълки, круши, гроздето и разбира се нара. Сезона му започва в края на октомври , началото на ноември. Имах възможност да го опитам в различни държави, но толкова вкусен и ароматен, какъвто е в Азербайджан, а по точно в района на Гьойчай, не съм опитвала никъде. Винаги съм мислила, че нара си расте на дърво, но се оказа, че това е храст. :))). В този район на Азербайджан се произвеждат всички сортове нар, които съществуват на света. Всичко на това място е толкова необикновенно, дори името на града, а съответствено и на района, в превод означава "Синя река". Старите хора казват, че някога  в миналото реката, която протича през почти целия район, е била синя на цвят. От там тръгна името на цялото място. Красиво е нали, приятелю - Синя река...

Всяка година, обикновено първата събота на ноември, в град Гьойчай се организира празника на нара. От цял свят хората се стичат  на този голям панаир. Тука са всички - политици, чужденци, журналисти и просто любопитни туристи. Провеждат се конкурси за най-големия нар и най-сладкия нар. Гьойчай от малък и спокоен град се превръща в един голям международен център на нара. Тази година и аз имах възможност да го посетя и не съжалявам, приятелю. Производителите докарват гордостта си - нара.

Реших да тръгна в петък, ден преди събитието. Щом пристигнах, хвърлих раницата и тръгнах към площада за да видя с очите си, как върви приготовлението към утрешния панаир. Хората, като мравките, вършиха всеки своята работа. Едните завързваха цветните балони, други слагаха масите, трети носиха страхотните азербайджански килими за утре...

И ето го дена дойде - отиваме на панаира на нара..

Ела с мен, приятелю, да видиш тази красота и да опиташ от най-вкусния нар на света!Централната улица на града се напълни  с този плод. Не можеш да си представиш приятелю, колко нар имаше тука. Дори никога да не сте идвали в този град, веднага ще разберете къде е центъра по аромата на шашлъците и свирещата  музика. От ляво и дясно на улицата под огромни чинари, стоят красиво украсени маси с най-различни ястия от нар. Днес тука нара не се продава, всичко може да опиташ абсолютно бесплатно и колкото искаш.

На този празник присъстват и стари и млади. Младите работят, възрастните наглеждат всичко да върви на панаира както трябва... Дали младите са успели да покажат цялата красота на нара, както си трябва, както повелява традицията.Когато снимах този човек, той протегна ръката си, усмихна се и ми каза:"Заповядай дъще, нашия нар е най-сладкия!" Колко топлина има в този поглед...Надявам се и моите очи на тази възраст да излъчват същата топлина, да не ме промени живота, приятелю...

Тука можеш да опиташ и страхотните кутаби с месо и нар, изпечени на сача.  И ако имаш късмет, жените които ги правят, ще споделят тайната рецепта на тази вкусотия с теб, приятелю.Ако ти се яде топъл домашен хляб, приятелю, изчакай малко и ще те нагостят с невероятно ароматен чурек, така азербайджанците наричат  хляба.Какви шашлъци тука днес пекат...ммммммммммм......За тази процедура се канят готвачи с голям опит, днес те трябва да са най-вкусните и ароматни. Дори не мога да опиша аромата им. Човека още не е измислил подходящи думи за да опиша насладата от това ястие.

А това е моята порцийка - пилешки шашлък. Невероятно нежен и сочен. Топи се в устата и за кой ли път ще се повторя, месото тука никога не мариноват, за да не загуби месото вкуса си. Интересно е, приятелю..Вкусно е..Но може би ти искаш да опиташ от вкусния истинския азербайджанския пилаф. Тогава ела с мен, ще ти покажа какво е това. В Азербайджан съществуват над 150 вида пилаф. Това невероятно ястие се приготвя по големите празници. Кулминацията на свадбата е когато с танц се изнасят в залата огромни чинии, с красиво украсен пилаф. Всяка истинска домакиня в Азербайджан има своя рецепта за приготвяне на тази вкусотия.Краля на пилафите - Шах-пилаф!Пилаф със сушени плодове - много е вкусен!Задължително опитай от азербайджанския коняк. Една ароматна затопляща напитка.

Картата на Азербайджан направена от нар.Конкурс за най-големия нар. Това е голяма атракция - радост в очите на победители и малко разочаровение в очите на победения.А това е краля на днешния панаир - нар 1кг 200 гр.

Тука ще видиш дечица облечени в костюми наподобяващи нара. Те приличат на малки нарчета разсипани из града.

Тука можеш да опиташ от ароматния чай, приготвен в самовар. Вкуса му е наистина е по-различен от обикновения чайник.Към чая ще ти сервират от невероятните сладкиши на Азербайджан.Имах удоволствието, приятелю, да се запозная и с известния в областта, певец Сеид Агамуса. В песните си той прославя страната си и естествено нара.Един истински кавказец.Момчета и момичета в народни носии изпълняват народни танци. Невероятна красота...

Малки красавици :)))...Има спортни демонстрации. Младите спортисти на Азербайджан.

Възхищавам се на младежите в Азербайджан. Те с гордост носят името на страната си и се гордеят, че са азербайджанци.Днес тука и стари и млади се забавляват и се надпреварват в уменията си.
Да чуеш кавказка музика на живо е невероятно преживяване, приятелю.

Нара е символ на Азербайджан. Народа много се гордее с него и има за какво. За кой ли път ще се повторя, приятелю - по-вкусен нар не съм яла през живота си. Такова разнообразие каквото има в Азербайджан не съм виждала никъде по света.

Опитвал ли си някога, приятелю прясно изстискан сок от нар?..Ако не си, то повярвай ми,  направил си голяма грешка. Това е невероятно вкусно! Задължително опитай. На панаира можеш да опиташ различни вкусове на тази вълшебна напитка.
Единия е леко кисел, другия е толкова сладък, че устните ти  все едно са намазани с мед, третия прилича на старо отлежало вино...За първи път в живота си опитах сладко от нар.Един от най-вкусните сортове е "Черната перла" . След разпадането на Съветския Съюз за малко да бъде загубена като сорт. Днес вече е възстановен и се произвежда, но все още е доста скъпо да си купиш коренче и да си го засадиш в градината. Този сорт изисква много грижи, но те уверявам, приятелю, че си заслужава. На вкус е като черното отлежало вино...страхотен вкус!

Много вкусен и сладък празник! Всички се усмихват, танцуват и пеят. Приканват туристите да опитат от техния нар, убеждавайки те, че този е най-вкусния.Мили, приятелю, ако поне малко съм те заинтригувала и поне малко съм събудила от твоето любопитство, ела до година в Азербайджан, за да видиш с очите си, за да опиташ един от най-вкусните плодове, подарени на човека от природата.
Честит празник, кралю Нар!

Nar Bayramınız Mübarək!
« Последна редакция: 10 Ноември 2014, 18:09:56 от Aura »
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Did_ka

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 3031
 • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Благодаря ти , Аура  :air_kiss: беше прекрасно да прочета и разгледам!  :thumbup:

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Благодаря ти , Аура  :air_kiss: беше прекрасно да прочета и разгледам!  :thumbup:

Аз ти благодаря...  :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

star

 • Главен Готвач
 • ****
 • Публикации: 808
Просто възхитително пътешествие в страната на любимия ми нар... а тези снимки....Аура - нямаш милост! Добре, че не съм бременна  :smile1:
Ако някога имам възможност със сигурност бих дошла на този празник...и ще ям нар до пръсване  ;D
Благодаря ти за това страхотно, макар и виртуално пътешествие. Благодаря, че сподели за тази традиция - просто уникално.

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Просто възхитително пътешествие в страната на любимия ми нар... а тези снимки....Аура - нямаш милост! Добре, че не съм бременна  :smile1:
Ако някога имам възможност със сигурност бих дошла на този празник...и ще ям нар до пръсване  ;D
Благодаря ти за това страхотно, макар и виртуално пътешествие. Благодаря, че сподели за тази традиция - просто уникално.

Убедена съм, че ако посетиш този празник няма да съжаляваш. Защото само тука ще имаш възможност, за един ден, да опиташ толкова много сортове нар... :smile1:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

ceckavd

 • Главен Готвач
 • ****
 • Публикации: 955
Благодаря за поредното пътешествие! А, как увлекателно разказваш! Като гледах снимките имах чувството, че съм там. Дано някой ден да попадна на този панаир.

Poni 69

 • Калфа
 • **
 • Публикации: 154
Аура, благодаря ти, че ни докосваш до тази страна, толкова непозната за нас! И снимките и описанията ти са прекрасни! Преди твоите описания никога не съм се интересувала от Азърбайджан, нито пък съм предполагала колко красиво и интересно е там

Mariana G

 • Глобален Модератор
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2833
 • калпазанка
Аля :air_kiss: много интересно, а снимките са невероятни! На една от тях разпознах пирожките шекер бура, много са вкусни!
Благодаря ти за прекрасния пътепис!
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

KremenaG

 • Помощник-готвач
 • ***
 • Публикации: 331
Красиво е Аура, много красиво! Потопих се с удоволствие в атмосферата и ти благодаря!

bluemoon

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 1757
Отново успя да ме омагьосаш, Аля!
Страхотен фестивал, страхотни снимки, като приказка от Хиляда и една нощ!  :thumbup:

wasia

 • Главен Готвач
 • ****
 • Публикации: 674
 • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Аууу, каква красота!
Благодаря ти Аура, че ни показваш това очарование! Колко хубави усмихнати хора, какви плодове, гозби, танци , какво веселие - истински празник! Дай Боже да го посетим някоя година! А така го посещаваме чрез твоя невероятен разказ!
А... нара, нара е вълшебен плод!
Казват че боговете на Олимп са пили амброзия - сок от нар!
Още веднъж - БЛАГОДАРЯ , че ни правиш свидетели на този тъй хубав празник!

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Благодаря за поредното пътешествие! А, как увлекателно разказваш! Като гледах снимките имах чувството, че съм там. Дано някой ден да попадна на този панаир.

Благодаря и на теб, че го сподели с мен!  :air_kiss:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

zoica

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 1300
 • Живка
Аляя,толкова приятна разходка ни направи-невероятна си!Невероятна е и тази страна-ПРИКАЗНА.....благодаря ти !
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

KrokozabYl

 • главен пакостник
 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2206
 • http://vbox7.com/play:d6ad5958
И аз смятам така  ::) толкова добре си ни разходила и със снимки, че все едно съм присъствала на събитието  :thumbup:
Хайде на пакостите

Aura

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2390
 • Обичам живота...:)
Аура, благодаря ти, че ни докосваш до тази страна, толкова непозната за нас! И снимките и описанията ти са прекрасни! Преди твоите описания никога не съм се интересувала от Азърбайджан, нито пък съм предполагала колко красиво и интересно е там

И аз бях същата, докато съдбата не ме срешна с моя мъж... :smile1:
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене* Говорилня

Refresh History
 • pavlety: Париж
  11 Февруари 2018, 12:16:00
 • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
  18 Ноември 2017, 16:32:42
 • vladofidera: Здравейте
  18 Ноември 2017, 16:31:10
 • MilkaA40: MilkaA40
  06 Август 2017, 01:51:27
 • pavlova321: люти чушки
  01 Август 2017, 18:42:54
 • valet: Пилаф ориз с фиде
  06 Юли 2017, 15:19:48
 • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
  03 Юни 2017, 19:05:27
 • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
  26 Ноември 2016, 16:40:11
 • fanita: пост
  14 Ноември 2016, 18:55:13
 • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
  28 Октомври 2016, 13:24:08
 • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
  26 Октомври 2016, 17:54:17
 • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
  26 Октомври 2016, 10:24:12
 • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
  26 Октомври 2016, 10:21:28
 • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
  24 Октомври 2016, 11:49:51
 • val_di16: джолан
  21 Октомври 2016, 15:58:22
 • galka56: тиквеник
  13 Октомври 2016, 18:26:18
 • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
  07 Март 2016, 12:58:38
 • boriana _grigorova: Здравейте
  07 Март 2016, 12:56:47
 • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
  07 Март 2016, 06:16:00
 • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
  20 Февруари 2016, 21:21:47
 • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
  01 Януари 2016, 12:26:48
 • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
  30 Декември 2015, 18:14:59
 • stplam: Хляб
  26 Декември 2015, 15:52:26
 • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
  13 Декември 2015, 11:48:46
 • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
  11 Декември 2015, 12:39:22
 • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
  07 Декември 2015, 19:23:47
 • Valentina Petrova: май сайта умря
  05 Декември 2015, 00:01:32
 • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
  30 Ноември 2015, 10:55:12
 • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
  30 Ноември 2015, 09:47:43
 • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
  28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Вкусни био гъби кладница у дома от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:29:55 ]


Био гъби кладница за домашно отглеждане - само за район Стара Загора от ProvideR
[19 Септември 2018, 08:28:43 ]


Re: Видеонаблюдение от cvetozara123
[08 Август 2018, 16:08:53 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[07 Август 2018, 16:18:31 ]


Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]


Машина за фреш? от radkaa
[01 Май 2018, 20:25:26 ]


Re: Пари за нов фризер от mariqna44
[29 Април 2018, 17:21:14 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от jeneta
[29 Април 2018, 16:13:38 ]


Re: Шевна машина? от jeneta
[29 Април 2018, 14:51:23 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от cvetozara123
[29 Април 2018, 14:45:09 ]


Re: Стая за момче? от mariqna44
[29 Април 2018, 12:02:04 ]


Re: Рецепти за риба от jeneta
[29 Април 2018, 11:54:24 ]